Wednesday, 28 November 2018

Kembara Guangzhou - Tiket Terbang

Huh! Guangzhou pulak dahhhh! Ha Ha Ha... Citer Vietnam sekerat jalan... Kisah Medan pon belum abis... Tetiba dah sampai Guangzhou pulak! Kah Kah Kah... Sabar dik non... Alignment tenguk aku ni pon dah makin nak lari... Adehhh...

Sebenarnya... Bukan senang aku nak buat keputusan untuk terbang ke Guangzhou ni... Sebab... Aku belum recover sakit aku sepenuhnya... Kakak aku adalah antara orang yang paling risaukan aku... Tapi... Bila aku cakap tiket semua dah beli... Visa dah approve... So... Apa pilihan yang aku ada? Redha jek lah kan... Tapi... Sebelum terbang... Aku mintak Abang aku si H buat solat hajat untuk aku... Aku mintak dia doakan aku sihat... Tak ada gangguan... Itu jek yang aku harapkan...

Anak sedara aku si FAF tunang pon aku tak dapat pegi... Sebab clash dengan tarikh aku terbang ke Guangzhou... Lagi pon abang aku Si AF jemput pon dah last minutes... Sorrylah... Tunggu majlis kahwin nanti baru aku datang... Itu pon kalu tak clash tarikh next travel aku yang lain laa... Hua Hua Hua...

Trip aku ke Guangzhou ni adalah merangkap besday trip untuk Jay Emm... Banyak surprise yang aku dan HH buat untuk dia sempena besday dia tahun ni... Saje aku nak test jantung dia... Bior berdegup tahap tergolek ke lantai skit... Kah Kah Kah... Kalu nak citer kat sini mungkin terlalu panjang... Jadi... U'Ouls boleh baca kat entry blog Jay Emm kat SINI.. He He He...

Hepi Besday Bambam... He He He...

Seperti biasa... Nak terbang ke China ni kena ada Visa... Harga Visa dah naik kawww! Cam harommm harga... Aku buat dengan agent... Dua tahun lepas... Aku bayar RM 150 jek... Sekarang dah RM 170 sorang... Jay Emm pulak direct pergi ke Pejabat Chinese Visa Application Service Center... Dulu harga buat Visa cuma RM 88.30... Sekarang RM 100.00! Makk aihh...

Syarat lain nak buat Visa ni kaw boleh refer entry travel aku ke China yang lepas ek...  Aku malas nak citer menda yang sama berulang kali... Ok?




*** Tiket Terbang ***

20 November 2018... Sebelum ke KLIA2... Jay Emm amik tempahan sandwich dan muffin dari kawan dia untuk bawak bekal ke Guangzhou... Aku ingatkan just beberapa keping jek... Sekali amik sampai 2 kotak besau! Dah macam orang nak berparty! Adehhhh! Start lah aku nak membebel tengok Jay Emm terjangkit sindrom mak mak... Takut beno lapor... Beli banyak banyak sape nak makan?????? Jay Emm geram jek dengan aku sebab dia tahu mulut aku jek membebel... Tapi tekak aku akan telan jugak... Ha Ha Ha...

Naik KLIA Transit train... Jay Emm kata kad train ni dah baru... Excited dia nak amik gambar... He He He...

Malam tu aku bermalam kat KLIA2 sebab jadual flight aku jam 5:10 pagi esoknya bertarikh 21 November 2018... We'Ouls hanya bawak bag hiking sebijik sorang... Tanpa kamera DSLR... Yeah... First time aku travel tanpa galas bag camera! Aku cuma bawak handphone kokak aku tu jek untuk tangkap gambar... Bag hiking aku pon HH yang tolong pikul... Sebab... Aku dilarang sama sekali carry barang berat... Kalu tak... Aku tak boleh jalan jauh!

Tanpa drop baggage... Still kena verify document ek kat kaunter... Jangan kaw menonong terus ke Departure Hall lak.. Kang kaw kena halau pegi verify document... Tiket online pon kena tukar sekali kepada tiket biasa...

KLIA2 lengang... Mungkin sebab orang dah naik cuti... Aku pulak baru start nak bercuti...

Selesai urusan check-in passport... Macam biasa kena scan bag... Dan menuju ke Gate P3... Masa tengah jalan tu... Jay Emm kata gini la lebih kurang "Sepanjang tadi... Rasa semua smooth jek... Tak ada apa jadi"... Aku cuma diam jek tak nak cakap besar... Sebab... Perjalanan ni baru nak bermula.... Kita tak boleh nak terlalu yakin... Perlu letakkan sedikit rasa bimbang supaya kita jadi lebih berhati hati...

Tak lama lepas Jay Emm cakap macam tu... Tup tup kat depan... Masa nak turun escalator... Aku nampak si Jay Emm ni tetiba kalut semacam dengan bag dia... Sambil tangan dia dok pegang passport dan tiket flight... Dan tak semena mena... Entah macamana... Aku nampak sekeping kertas terbang dan tersangkut kat pokok! Betul betul tepi escalator...

Aku tengok tengok... Kertas apa tu? Ehhhh! Tu macam tiket flight! Tiket sape pulak ni??????? Then aku tengok HH dan Jay Emm mengelabah kat depan! Mata aku terus pandang tangan HH sebab tiket dan passport aku kat dia! Ahhhh! Sudah! Tiket aku ke tu??????? Aku kat belakang try nak amik tiket yang tersangkut tu... Try kibas kibas daun supaya dia terjatuh ke bawah... Tapi... Tiket tu tak nak gerak... Makin melorot ke batang pokok... Ahhhh! Matikkkk lahhhh!

Turun dari escalator... Aku tanya HH dan Jay Emm "Tiket sape tu?"... Jay Emm kata "I punya!"...  Aku tak tahu lah waktu kejadian ni aku nak marah ke? Nak geram ke? Nak cuak ke? Tapi yang pasti... Saat aku menaip entry ni mengimbas kejadian... Aku nak gelak dekah dekah... Aku tak tahan nak ketawa... Kah Kah Kah... Scroll lagi...

Aku tengok HH dan Jay Emm macam tak ada idea... Memasing blur! Nasib baik passport Jay Emm jatuh ke lantai... Dan ada orang tolong kutip... Cuak giler! Dalam hati aku kata... Ada ni kang yang jadi beruk kena panjat pokok amik tiket ni kang! Kah Kah Kah... So... Untuk mengelakkan kejadian yang mungkin boleh memalukan kemaluan diri sendiri dan menjadikan keadaan lebih teruk... Dan... Aku tak nak HH dan Jay Emm bertindak luar kawalan... Al maklum masa tengah panik memacam boleh jadi... Aku just tak nak pokok tumbang jek... Dah lah ramai orang tido kat bawah pokok tu... Ha Ha Ha...

Maka... Aku cakap gini kat HH dan Jay Emm "Kat atas tu ada Airport Staff.. Try mintak tolong dorang amikkan tiket tu"... Masa tu.. Kebetulan ada Airport Staff kat tepi Escalator tengah kerja...

HH pon naik lah ke atas guna tangga... Nasib baik lah beberapa orang Airport staff nak tolong... Try cari something like kayu untuk jolokkan tiket Jay Emm... Tapi lambat beno nak mencari... Last last sorang mamat staff airport badan agak gempal skit goyang batang pokok tu...  He He He... Dan tiket tu landing ke bawah dengan selamat... Aku tengok muka Jay Emm macam dah kering darah... Pastu bertukar lega...

Kalu ikutkan hati aku... Memang aku nak bebelkan dia macamana aku bebelkan dia pasal sandwich dan muffin... Tapi... Aku tak nak menambahkan stress dia... Besday Gurl tak boleh stress... Ha Ha Ha...

Dan slow slow aku cuba meletakkan diri aku di tempat dia... Macamana kalau aku pulak yang tercuai terbangkan tiket atau terjatuhkan passport??? Orang belum terbang tapi tiket dah terbang dulu how? Akhirnya... Aku amik pendekatan untuk diam dari berkata yang lebih menyakitkan hati sendiri... Anggaplah ini takdir!

Then... Aku saje usik dia ... Aku tanya dia "Cemana kalu passport yang terbang?"... Jay Emm jawap "Memang I nangis!"... Aku usik lagi "Bye bye Yunk!"... He He He...

Kadang... Kita tak akan terjangka apa yang nak jadi pada kita di depan sebab musibah datang tanpa kita undang... Kaw nampak ringan... Just sekeping tiket terbang... Tapi hakikatnya.. Ia adalah satu musibah yang beri impact yang sangat besar... Kalu tiket rosak mungkin ada jalan penyelesaian dengan dapatkan tiket baru...

Tapi... Kalau katalah passport kaw yang tersangkut kat escalator dan hancur???? Apa kaw nak buat waktu tu? Dah lah kaw nak terbang lagi sejam dua jek... Matikkkk wehhhhhh! Dan aku tak pasti Imigresen boleh keluarkan passport sementara atau tak... Entah lah...

Syukur lah tak ada kejadian yang lebih buruk berlaku... Kalu tak... Inilah sejarah paling malang bukan saja untuk besday trip Jay Emm... Tapi kesannya pada aku dan HH jugak... Aku tak akan terbang kalu salah sorang dari We'Ouls tak ikut serta! Nak nikmat sedap sama sama... Sakit hazab  pon kena sama sama tanggung!

Jadi...  Walau apa pun... Barang penting terutamanya tiket dan passport... Kaw kena simpan dalam bag! Jangan pegang kat tangan! Elak leka.. Elak cuai... Ada faham kaa Aci?????????

Baru lepas goyang pokok ye kak? Kah Kah Kah... Haa kat pokok kipas sebelah escalator tu lah tiket Jay Emm tersangkut... Dan mamat baju kuning tu tolong goyang pokok! Mamat baju kuning tu patut dapat anugerah Penyelamat tiket terbaik dan pengoyang pokok paling gagah... Kah Kah Kah...



*** Touch down Guangzhou Baiyun International Airport ***


Dah dapatkan semula tiket yang terbang... Aku  still tak boleh ke Boarding Hall lagi... Jam 4.00 pagi baru boleh melepasi scanning yang ke dua katanya...

Entah lah... Susah nak cakap pasal Polis / Staff yang jaga kat situ... Dulu aku pernah memaki hamun kat entry... Tapi... Ramai yang maki aku balik... Yang memaki tu mesti empunya diri atau sedara sepapat kot.. Entah!  Kaw makan cili kaw rasa laa pedasnya... Aku cakap mende betul...

Tapi... Kaw fikir sendiri lah! Jadual fligt pon kadang tak menentu... Kadang tuko gates... Kaw dah tahu jam 5:00 pagi ramai yang start nak terbang... Dan at least kena ada 15 minit depan gates... Tapi... Jam 4:00 pagi tu jugak kaw baru nak bukak gate untuk scan bag... Kaw boleh bayang tak sesaknya cemana nanti? Dah lah waktu tu banyak group transit nak pegi Umrah... Adehhhh!

Tapi... Aku ni degil... Sebelum jam 4:00 aku tercongok kat mesin scanning... Aku tak pedulik! Tengok tengok memang ramai tengah beratur pon untuk scan bag...

Masa giliran aku... Aku kena tahan lama... Sorang polis / staff perempuan jaga... Kalu aku tahu yang jaga tu perempuan... Memang aku lari ke mesin lain yang lelaki jaga... Sebab... Memang leceh kalu kena dengan Polis / Staff perempuan ni... Tanya itu ini... Bebel itu ini... Minah ni cakap "Dalam bag ada air"... Aku cakap "Nak saya minum sekarang ke?"... Dia jawap "Minum lah kalu nak"... Aikkkk... Cara kaw ni macam nak suruh aku minum.. Pastu macam tak kesah pulak... Aku just pura pura bukak penutup botol tapi aku tak minum pon... Air yang aku bawak tu sebenarnya air penawar untuk sakit aku... Memang sengaja aku tinggalkan skit untuk aku top up nanti...

Then dia suruh aku bukak bag... Dia tanya ada bawak tisu basah ke? Kebetulan memang aku ada bawak sekeping... Aikkk... Tak kan tisu basah pon tak boleh bawak naik? Tapi dia tak puas hati... Dia selongkar bag aku... Dia kata "Dalam monitor tu macam ada tisu kecik... tisu basah jugak ke?"... Then dia bebel sendiri "Pad ke tu?"... Aku just iyekan aje... Bior dia berteka teki sendiri... Ha Ha Ha...

Then dia tanya "Ini telekung kan? Abis yang ni apa?"... Matikk laah semua menda kaw nak tanya...  Dah macam menjual barang kat Pasar Malam pulak aku rasa... Ha Ha Ha... Baju sejuk bergulung pon dia tak kenal... Puas aku pulak nak kena explain satu satu... Orang beratur makin ramai... Amekkk!

Actually... Tisu yang dia sangkakan tisu basah tu... Sebenarnya adalah tisu alkohol... Ha Ha Ha... Dekat hotel baru aku perasan... Tisu tu aku beli kat Singapore untuk lap screen handphone... Huh! Patut lah Minah polis / staff tu bebel tisu basah tu tisu basah ni... Ha Ha Ha... Aku pulak yang macam nak basah tengok kaw garang semacam... Ha Ha Ha.. Nasib baik muka kaw comel... Keh Keh Keh...

Ramai jek yang membuta gini...

Port baru yang lebih selesa nak membuta... Tak ramai yang tahu tempat ni... He He He...

Gates aku sepatutnya P3... Tapi entah cemana... Si HH ni terdengar ada Cina dok cong ceng cong ceng... Kena tuko gate P12... Jenuh nak menapak sampai ke hujung.. Huh! Flight aku pulak sepatutnya jam 5:10 Pagi... Tapi delay! Adehhh... Aku pulak dah rasa ngantuk gilak....

Layan sunrise...

Dalam kapal terbang... HH buat surprise... Tanpa pengetahuan aku... Dia sebenarnya dah buat pre booking merchandise... Dia beli 4 in 1 pen... Satu untuk aku... Satu lagi untuk Jay Emm... He He He...

4 in 1 pen... 

Aku order makan Bukhara Chicken... 

Layan view...

Macam biasa kena isi Arrival Form...

Touch down Guangzhou... Pilot announce waktu ni suhu adalah 19 Celcius... 

Guangzhou Baiyun International Airport sekarang dah makin canggih... Sebelum kaw enter masuk ke bahagian Imigresen... Kaw kena scan passport sendiri ye Aci... Kaw kena scan 4 jari kiri dan kanan... Lepas tu scan ibu jari pulak... Mesin scan passport ada di sediakan di kiri dan kanan laluan masuk sebelum menuju ke Imigresen Hall... Make sure kaw scan dan print resit!

Print resit ini... Tandanya kaw dah scan passport dan jari kaw... Make sure jangan hilangkan! 

Masa tengah beratur kat Imigresen... Aku nampak sorang pegawai Imigresen secara random tahan beberapa orang Malaysia... Salah sorangnya ada Mamat Melayu... Aku sebenarnya dah banyak kali pesan... Kita ni... Kalu pegi negara orang kena jaga penampilan... Kaw ni jantan tapi rambut panjang macam pontianak... Memang muka mintak kena tahan laa jawapnya... Abis dengan geng geng dia kena soal siasat memacam walaupun yang lain berpenampilan kemas...

Aku dok pasang telinga jek apa yang pegawai tu tanya... Mamat tu jawap... Dia datang Guangzhou tumpang stay kawan yang tinggal kat Guangzhou... Ni mesti kat form kaw... Kaw letak 'Visit'... Atau kat bahagian alamat... Kaw tulis alamat rumah kawan kaw tu... Memang haruslah kaw disoal siasat memacam...

Pada aku lah... Takat kaw datang Guangzhou seminggu... Bukannya sebulan... Tak yah laa kaw jujur sangat... Kah Kah Kah... Sebab menda ni dah banyak berlaku... Kaw letak jek lah 'Sightseeing'... Kaw bantai jek letak memana nama hotel... Adehhhh...

Masa nak check-in passport... Aku ingatkan just nak stamp jek passport aku... Rupanya kena scan lagi 4 jari... Adehhh... Leceh betul! Aku tak paham apa fungsi mesin check passport yang tadi kalu kena sekali lagi scan jari depan Imigresen... Seyes leceh... Cerewet beno... Mulalah aku nak goyang 2 jari... Keh Keh Keh...

Tak ada baggage nak collect... Dan nothing to declare... Moh ler keluar dari Airport...



BERSAMBUNG...

32 comments:

  1. Kah kah kah..ingatkan salah taip tajuk..ciss tiket terbang dulu sblm tuan dia terbang

    ReplyDelete
  2. Awak byk sgt ngadap pc..rehat arr dulu kasi alignment betul balik πŸ˜‚

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah sepanjang di sana awak sihat cuma bibir jek kering kurang minum..nasib baik balik msia baru nk demam..semoga awak cepat sihat aminnn

    ReplyDelete
  4. Yeahhh seprais sgt berganda..ss n hh berjaya buat jantung JM rasa nk pecah..kalau JM yang buat seprais x menjadi nanti sendiri yg seprais ahhaaha

    ReplyDelete
  5. Kad tren tu masih keras belum ramai yg pegang masih dara πŸ˜‚

    ReplyDelete
  6. Beli sandwich mcm sekapal nk mkn ahahah

    ReplyDelete
  7. Kah kah kah cuak gila tau time tike terbang tu..tiketnya terbang jatuh atas datan pokok..passport plak melayang jatuh beh sib baik ada sorang ‘kakak’ tlg kutip..serik wei tak nk lagi dok pegang passport mcm tu terus jek simpan dlm beg..buatnya tiket tu jatuh atas escalator di lipat dgn tangga escalator tu mmg menangis laaaa

    ReplyDelete
  8. Kalau staff imigresen tu pompuan mmg cerewet so next time kita tgk jek pompuan kita tukar lane

    ReplyDelete
  9. Mcm biasa perjalanan cerita yg sgt detail 😬

    ReplyDelete
  10. Tengah syok baca bersambung pulakk....

    ReplyDelete
  11. Tiket pun nk terbang jugak sblm org terbang

    ReplyDelete
  12. Hadoi kelakar dan benda tak pernah terpikiir akan jadi bab tiket terbang ke pokok ni..Jm oh JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kejadian memang rasa nak hangin puting beliung... Tapi... Bila kenang balik.. Memang kelakar... Tiket sangkut pokok... Mati akal betul! Kah Kah Kah...

      Delete
  13. Bertuah la SS,JM dan HH sb visa senang lulus hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak jangan merajuk lama sangat... China menanti tu! Cepat!

      Delete
  14. uiks....besar juga pokok kipas tu...naseb baik semuanya selamat...selamat bercuti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Nasib baik pokok kipas... Bukan pokok aircond.. Ha Ha Ha...

      Delete
  15. Maaflah.. tergelak pula pasal tiket tu.. hahaha.. mujur abang baju kuning tolong selamatkan keadaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abam baju kuning tu patut jadi abam bomba... keh keh keh...

      Delete
  16. Mula-mula rasa macam seriau tapi lepas tu rasa nak gelak pulak....alahaiiiii Jm oh JM. Adegan yang tidak perlu di repeat lagi ya.... Nasib ada pengoyang pokok yang baik hati...salute abam airport

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pulak dah rasa nak goyang Jay Emm... Ha Ha Ha...

      Delete
  17. Ala.... handphone kokak pun masih lagi Iphone beb....changgih tu gambo pun cantik apa lagi latest version

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah... Tu jek termampu nak angkut... Tak leh angkat mende berat lagi dah...

      Delete
  18. salam SS...sihat ke?? harap2 sihat laaa yeee....hihhihhi....adehhh..JM buat drama dulu sebelum terbang....tiket terbang dulu dr empunya diri...hehheheh

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum... lama xmasuk sini bila surirumah busy loni hahaha... aduhaiiii... wah ke Guangzhou pulak SS dan Sis JM pergi.. bila la nak bawa ekin terbang sekali hahaha

    ReplyDelete
  20. JM dan ragaman memang tak dapat dipisah.. Tapi betui la SS cakap ..jgn cakap og takut kena kat diri sendiri..hehe

    ReplyDelete
  21. HH dan shopping berpisah tiada.. hhaha

    ReplyDelete
  22. Macam leceh je nak kena scan jari 4 jari 2.. adoii la..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...