Thursday, 15 November 2018

Kembara Medan - Dapur Cinde Laras

Entry sebelum boleh baca SINI...


OK... Aku tengah amik mood nak mengingat balik detik kejadian aku kat Medan... Sambil sambil urut urut tengkuk... Ha Ha Ha...

Hari kedua aku di Medan... Cam biasa bangun pagi... Gosok gigi... Mandi manda... Pastu kaco HH dan Jay Emm... He He He... Then... Siap siap untuk check out... 

Masa sibuk sibuk nak check out... Ada 2 orang Makcik ni dari Malaysia... Hari ni last day dia kat Medan... Makcik ni dok riki riki cemana cara We'Ouls travel... Dia banyak borak dengan Jay Emm lah especially... Tanya Jay Emm memacam pasal Medan... Pastu compare dengan cara dia... Adehhh... Aku rengsa betul dengan orang macam ni... Seyes aku rengsa... 

Kalu kaw baru sampai Medan tak pe jugaklah kaw nak tanya itu ini...   Tapi.. Ni kaw dah nak balik kot... Buat apa nak tanya lagi? Kaw lebih berpengalaman kot... We'Ouls ni baru semalam sampai Medan... Beri We'Ouls tips ke kan... Pastu dia tak puas hati lagi... Dia nak jugak tahu pasal trip Medan We'Ouls... Siap nak mintak nombor contact Supir yang We'Ouls appoint... Apa lagi plan We'Ouls kat sini? Semua dia sibuk nak tahu...

Yang aku bengang tu... Siap nak mintak no hp Jay Emm pulak! Adehhh... Pastu dia poyo dengan Jay Emm dengan pertanyaan "Pernah pergi Ho Chi Minh tak?"... Jay Emm jawap "Dah beberapa kali"... Terus makcik  terdiam... Adehhh...

Sebenornya... Bila dah dengar plan routes We'Ouls... Dia rasa macam dah kena tipu dengan Supir dia... Dah kaw appoint Supir dengan harga yang murah... Service murah jugak laa yang kaw dapat! Dah kaw order semut tak kan kaw nak dapat Gajah pulak! Ha Ha Ha... 

Then... Bila dia dah rasa kecewa dengan Supir dia... Dia racun We'Ouls memacam... Kata Danau Toba tak best lah... Berastagi tak ada mende lah... Goyah jugak lah si Jay Emm bila dah kena racun... Makcik tu kata Danau Toba tu macam Tasek Kenyir... Dia tanya Jay Emm "Pernah sampai Tasek Kenyir tak? Haa macam tu lah Danau Toba"... Jay Emm dah kemurungan...

Makcik tu citer... Dia pegi trip Danau Toba untuk seharian... Tak tido sana... Dah sampai... Pusing lebih kurang pastu Supir dah ajak balik! Adehhhh... Kang aku cakap Makcik ni bodoh kang marah pulak... Dah kaw appoint supir seharian means paling lama pon masa untuk trip seharian tu cuma 12-14 jam jek Makcik oiiii... 

Waktu pegi pon dah amik masa 4 jam... Balik 4 jam... Macet lagi... Sampai sana kaw nak naik Ferry lagi pusing Danau Toba... Terkentut terberak... Memang lah Supir budget masa... Lain kali kalu nak puas... Kaw tido lah Danau Toba... Adehhhh... Simple calculation jek kot... SRP berapa nih? Tua tua pon bodoh lagi... Ha Ha Ha...

Esoknya... Dia pegi trip ke Berastagi pulak... Pon mende yang sama berlaku... Supir just drop dia kat Pasar Buah... Tengok buah lebih kurang... Lepas tu balik... Tak singgah memana pon... Adehhhhh... Ni lah masalah kalu orang buta peta... Sebelum kaw plan tu... Kaw main serah semua pada Supir ke? Kaw tak kaji routes kaw ke? 

Kalu dah routes kaw dari Medan ke Berastagi.. Kaw nak singgah mana Makcik hoiii... Curamm gaung jek banyak... Nak nice view kaw kena dari Parapat ke Berastagi?... Pastu kejenya nak menyalahkan Supir... Tepuk dahiiiiiiiiii Fauziah Nawi! 

Ehhh... Dok borak pasal Supir... Mana Supir aku nih???? Nape tak sampai sampai lagi? Janji jam 8:00 pagi pick up kat Hotel... Nape tak sampai lagi? Tak kan pepagi buta dah macet kot... Adehhhh...

Tunggu punya tunggu tak sampai sampai... Ahhh... Sudahhhh... Si HH mintak orang hotel tolong callkan Mbak Lasma... Tapi... Mbak Lasma tak angkat call... Tak kan membuta lagi kot... Call call tak angkat... Ni yang buat dada aku berombak macam Sajat "Di telpon gak diangkat angkat... Bodo sama siapa... Ngapain aja... Bodo di mana... Bodo di mana?"... Ehhh... Bodo ke Bobo? Kah Kah Kah...

Aku cakap kat HH "Tak pe... Kita tunggu lagi"... Aku dah terfikir dah... Kalu supir tak datang memang aku kena amik Grab pegi ke Terminal Bas Amplas.. Aku kena naik bas jek ke Parapat... 

Tak lama lepas menunggu... Akhirnya... Supir pon sampai! Parking betul betul depan Hotel... Huh! Urut dada Fauziah Nawi! Lega! Ha Ha Ha... 

Sorrylah... Aku tak ingat nama Supir tu... Tapi dah agak berumur orangnya... Dalam perjalanan... Mbak Lasma call dia... Dia inform Mbak Lasma yang dia dah jemput We'Ouls... 

Dalam perjalanan... Supir ni tak banyak bercakap... Kadang kalu tanya pon macam tak beriya nak jawap... Muka moody skit pepagi... Macam orang penat tak cukup tido pon ye gak... Dia dari Parapat katanya... Huh! Jam berapa kaw bertolak dari Parapat? Jam berapa pulak kaw bangun... Patutlah muka letih jek...

Untuk ke Parapat ada 2 cara ek... Pertama... Kaw boleh ikut laluan Toll... Kedua... Kaw ikut jalan biasa... Ikutlah pilihan memasing... Aku pilih untuk ikut Toll sebab aku nak memendekkan masa perjalanan...

Highway dari Medan ke Parapat ni belum siap sepenuhnya... Banyak jalan berlubang... Tak macam highway pon... Kalu kat Malaysia boleh dikatakan macam jalanraya biasa pada kita...

Baru je masuk Highway... Tetiba... MPV yang aku naik ni terhenjut henjut... Gear tinggi susah nak masuk... Boleh sampai gear 3 jek! Bunyi bising giler... Aku tengok si Supir ni puas mengadjust gear... Aku dah berpandangan sesama sendiri dengan Jay Emm "Pe hal? Pe hal?"... Dah lama skit... Baru ok... 

Huh! Dahlah Highway ni macam sunyi skit... Mungkin orang tak berapa suka ikut highway ni kot... Harga toll agak mahal.. Pastu... Highway ni kontot jek... Matik matik aku ingat Highway ni direct sampai Parapat... Rupanya lepas sejam lebih perjalanan dah kena exit... Highway ni masih tak siap semua katanya... Lorrr pulak... Tapi tak kesahlah... At least aku jimatkan masa sejam dari ikut jalan biasa yang lebih macet...

Tetiba aku terasa nak kencing... Sepanjang higway memang tak ada toilet ye Aci... Tapi... Nasib baik toilet ada kat Exit Toll... Tapi... Kaw jangan expect tandas ni harum bersih ok... Ha Ha Ha... Pejam mata jek laa kaw kencing... Keh Keh Keh...

Medan
Sawah pagi di sebahagian Highway...

Berhenti kencing kat Exit Toll...

Setelah melepasi Toll... Si HH ni mintak si Supir ni singgah cari kedai Makan yang Halal... Then... Supir suggest kat beberapa tempat... HH banyak kali tanya "Halal tak? Halal tak?"... Supir jawap "Usah khuatir pasti halal... Saya udah biasa bawa orang Muslim ke sana"... So... Aku lega skit...

Dalam masa yang sama aku tertanya tanya pasal status agama Supir aku ni... Dia Islam ke? Tapi kalu dari cara dia bercakap  "udah biasa bawa orang Muslim ke sana" means dia bukan Islam laa kan.. Kalu dia Islam mesti awal awal dia dah ngaku dia Islam...

Supir berhenti kat Dapur Cinde Laras... Besau Restorannya... Boleh pilih nak duduk lesehan atau biasa... Tapi speciality restoran ni Ayam Penyet lah.. Adehhh...

Halal dan menyehatkan katanya... He He He...

Dari luar jalan...

Bersih dan luas... Aku pilih duduk di kerusi meja...

Memacam minuman disediakan... Pilih apa kaw suka...

Pada awalnya... Aku agak septikal dengan Ayam... Memang pegi memana country pon aku tak amik menu ayam... Tapi.. Disebabkan tak banyak pilihan... Ikan yang aku nak pon tak ada... Mungkin awal sangat aku datang... Jadi terpaksalah aku order Ayam Penyet... Dan tambah dengan side dish lain...

Bila aku test makan Ayam Penyet kat sini... Perghhhhh! Sedap gilakkkk wehhh ayam penyet bako ni.... Seyes sedap! Ayam dia kecik jek tak macam ayam enjet kat Malaysia... Dah lah lembut... Ehhh... Memang sedap!

Inilah menu aku... Ayam Penyet Bako sorang satu... Perapan Ayam tu ada Ummpphhh! He He He... 

Aku ajak Supir duduk semeja... Makan sama... Tapi dia pilih untuk lepak luar... HH suruh dia order sendiri... Nanti bil kira sekali... Supir tu makannya tak berapa sangat tapi rokok je lebih... Capek agaknya...



BERSAMBUNG...

14 comments:

  1. nengok gambar pundah sedap...tu la, manusia ni memacam perangai...

    ReplyDelete
  2. JM kan rerupis haha..ada la yg nk menempel

    ReplyDelete
  3. benda mkn yg ori dr sana mmg sedap berganda dr yg ada kat sini kn..puas ati ayam besar tu

    ReplyDelete
  4. mana gmbr bertiga tgh mkn..selalu ada kn guna wide lense tu hehe

    ReplyDelete
  5. makcik tu sengaja kah buat hal sb nk interframe dlm blog SS mcm makcik PD nun haha

    ReplyDelete
  6. Ngek... bobo terbabit dlm drama ini..

    ReplyDelete
  7. wah ayam penyet bako sebab tu menyehatkan. Nampak sedap, makan lagi sedap sedawa terus kesedapan. eh

    ReplyDelete
  8. Hadoilah makcik.. Kesian perjalanan tak best dengkikan orang punya perjalanan pula.. Nak kena cubit makcik nie.. hahaha..

    ReplyDelete
  9. MAkCik tu kenkonon nak tunjuk hebat arr..pergi HCM..dia tak tahu..jgn kata HCM..Japan, NZ pun i dah sampai tau akcik tp i malas la nk ckp uolss hihhi

    ReplyDelete
  10. lagi satu dia silap tanya org arr..dia tanya Geng Kitab Busuk..dia tak tahu ada otai dalam GKB ni..bila buat itirenary DETAIL..bab kos semua..ha kan bila di compare rasa menyesal dorang nyer budget MAHAL

    ReplyDelete
  11. part mcm Tasik Kenyir tu mmg tak boleh terima..jauh panggang dari api..Lake Toka lawa gila kot..ntah ntah kalau dia pergi ke Lake Pukaki kat NZ pun dia ckp mcm tasik kenyir ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  12. kah kah kah..kalau takat pergi pasar buah tu...pasar chowkit pun byk jual buah..kesian makcik tu

    ReplyDelete
  13. kencing tutup hidung baru x bau heee

    ReplyDelete
  14. ayam peyek tu mmg sedddaaapppp gilaaa...x pernah mkn lagi kat msia sesedap tu tau..Jay Emm tukang abiskan ayam SS..dia mkn x byk..tu sbb JM makin bolat heee

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...