Friday, 16 November 2018

Kembara New Zealand - Tips dan Budget

Kisah aku di New Zealand dah melabuhkan tirainya... Jadi... Ini ada sedikit tips dan budget yang aku boleh kongsikan pada U'Ouls yang ada perancangan nak ke sana ek...



*** TIPS ***


Persediaan ke New Zealand
  1. Menu πŸ‘‰ SINI
  2. Item List πŸ‘‰ SINI
  3. Transit Gold Coast πŸ‘‰ SINI
  4. New Zealand Passenger Arrival Cards πŸ‘‰ SINI
  5. New Zealand Passenger Departure Cards πŸ‘‰ SINI


Memandu di New Zealand
  1. Car Rental πŸ‘‰ SINI



Hotel
  1. YMCA Christchurch πŸ‘‰ SINI
  2. Twizel Holiday Park πŸ‘‰ SINI
  3. Butterfli  Lodge πŸ‘‰ SINI
  4. Leith Valley Holiday Park And Motels πŸ‘‰ SINI
  5. Elizabeth Court Bed And Breakfast πŸ‘‰ SINI
  6. Kiwi International Hotel πŸ‘‰ SINI


SkyBus
  1. Booking πŸ‘‰ SINI



SkyLine
  1. Gondola and 7 Luge Ride πŸ‘‰ SINI




*** BUDGET ***

Secara ringkasnya... Aku dengan HH bawak cash sebanyak NZD 1,900.00 @ RM 5,960.00 untuk berdua ek... Atau NZD 950.00 @  RM 2,980.00 seorang... Conversion waktu tu adalah NZD 1 = RM 3.14... Dan Jay Emm pon sebenarnya bawak jumlah duit yang sama... Tapi kalu nak tahu apa yang dia belanjakan kena tanya dia laa ek... Ha Ha Ha... Pada aku lebih senang kalau ahli jemaah kaw bawak jumlah perbelanjaan yang sama... Senang... Seia sekata semua... Biar lebih jangan kurang...

Dari NZD 1,900.00 tu... Cuma luak pakai NZD 723.20 jek... Perbelanjaan lain aku swipe Credit Card... He He He... Balance NZD tu bayar balik hutang Credit Card, tukar ke SGD kat Singapore dan currency lain... Nak hidup beb... Kena buat gitu... Keh Keh Keh...

Di sebabkan aku dah ada kesedaran lebih tentang keselamatan dan perlindungan... Jadi... Aku decide untuk amik travel insuran... Part insurans ni HH yang banyak deal dengan kawan dia yang keja dengan MSIG... Jumlah bayaran cuma RM 58.00 seorang... Banyak jugaklah yang MSIG ni cover dan kalau jadi apa apa... Boleh jek letak nama Pewaris sesiap... Nothing to worry...

Untuk flight pulak... Alhamdulilah aku dapat tambang yang agak berbaloi jugak lah untuk Air Asia dan New Zealand Air... Cuma Luggage tu agak mencekik skit... Total flight termasuk luggage, seat dan meal adalah RM 6,003.1 untuk bertiga... 


Sepanjang kat New Zealand aku stay kat 6 tempat... Jumlah keseluhan untuk bertiga adalah lebih kurang  RM 1,923.44... Tapi... Sebenarnya... Aku terpaksa bayar Cancel Charges di Sherwood Hotel... Memang bongok giler aku rasa... Aku booking guna Booking.com... Padahal masa booking tu dia letak Free Cancelation... Tapi bila dah cancel kena charge pulak... Bila aku baca balik... Rupanya kat bawah sekali dia letak term lain... Still kena bayar charge cancel... Bongok giler... So jumlah kerugian adalah RM 27.86... 




Berikut adalah belanjasawan aku dan HH berdua di New Zealand :


FLIGHT 

Flight Ticket Air Asia JB - KLIA2 Return = RM 105.56
Flight Ticket Air Asia KLIA2 - AUK Return (Including Seat, Meal, Luggage) = RM 2,074.16
Flight Ticket New Zealand Air Return (Including Seat, Luggage) = RM 1,297.85
Parking Senai Airport = RM 160.00

TOTAL = RM 3,637.57



TRAVEL INSURANS

MSIG = RM 116.00

TOTAL = RM 116.00



CAR RENTAL

Car Rental = NZD 163.33 *By CC 
Insurance = NZD 33.33 *By CC
GPS = NZD 26.67 *By CC 

TOTAL = NZD 223.33 @ RM 706.30



PETROL 

22 October 2017  = NZD 41.20 
23 October 2017  = NZD 37.80 
25 October 2017  = NZD 36.73 
26 October 2017 = NZD 42.87

TOTAL = NZD 158.60 @ RM 498.00



SKYBUS

Ticket Return for 2 person =  RM 200.18 *By CC 

TOTAL = RM 200.18



Skyline Gondola + 7 Luge Rides

NZD 59.00 x 2 pax = RM 380.35 *By CC 

TOTAL = RM 380.35



HOTEL

YMCA Christchurch = NZD 63.33  *By CC
Twizel Holiday Park = NZD 107.00 *By CC 
Butterfli  Lodge = NZD 60.00 
Leith Valley Holiday Park And Motels = NZD 72.67 *By CC
Elizabeth Court Bed And Breakfast = NZD 73.33 *By CC
Kiwi International Hotel = RM 212.60 *By CC
Cancel Charges Sherwood Hotel = RM 27.86 *By CC

TOTAL = RM 1,430.63



SUMMARY EXPENSES 20 OCTOBER - 27 OCTOBER 2017

20 October 2017  = RM 18.80 
21 October 2017 = AUD 14.75 
22 October 2017  = NZD 33.47
23 October 2017  = NZD 145.30
24 October 2017  = NZD 28.50
25 October 2017  = NZD 90.50
26 October 2017  = NZD 101.13
27 October 2017  = NZD 105.70 

TOTAL = RM 1,650.59


GRAND TOTAL = RM 8,619.64 untuk berdua πŸ’₯




DETAILS EXPENSES 20 OCTOBER - 27 OCTOBER 2017


20 October 2017

Train to KLIA (RM 9.40 x 2 pax) = RM 18.80

TOTAL = RM 18.80



21 October 2017 

FM Gold Coast = AUD 9.05 
Hot Choc = AUD 5.70 

TOTAL = AUD 14.75 @ RM 47.35




22 October 2017

Park & Save (Detail refer receipt) = NZD 33.47

TOTAL = NZD 33.47



23 October 2017 

Sweater SS = NZD 19.90
T-Shirt SS = NZD 5.00
Sweater HH = NZD 19.90
T-Shirt HH = NZD 5.00
Other Souvenior (Detail refer receipt) = NZD 75.70
FM Arrowtown = NZD 3.50
Key Chain Arrowtown (Bundle of 10) = NZD 10.00
Kiwi Fruit = NZD 2.30
Croissant = NZD 4.00

TOTAL = NZD 145.30



24 October 2017
 
Hot Choc (NZD 5.00 x 3 Cup) = NZD 15.00
Parking = NZD 2.00
Kebab = NZD 11.50

TOTAL = NZD 28.50



25 October 2017 

Entrance - Pingu = NZD 20.00
Hot Choc = NZD 6.00
Chips = NZD 3.00
Parking = NZD 3.00
Countdown (Detail refer receipt) = NZD 30.00
T-Shirt SS = NZD 10.00
T-Shirt HH = NZD 10.00
Plate Coffee & Road = NZD 8.50

TOTAL = NZD 90.50



26 October 2017

Parking = NZD 4.67
Hot Choc & Cookies = NZD 13.33
Car Wash = NZD 8.00
Vacum = NZD 1.33
T-Shirt SS = NZD 10.00
Folded Knife SS = NZD 6.00
T-Shirt SS (NZD 10.00 x 2 pcs) = NZD 20.00
Souvenior - T shirt = NZD 10.00
Candy = NZD 7.90
T-Shirt HH = NZD 10.00
FM Mount Cook = NZD 4.90
Donation = NZD 5.00

TOTAL = NZD 101.13



27 October 2017

Umrella = NZD 3.30
Mineral = NZD 4.00
Fish & chip = NZD 10.00
Chicken Kebab = NZD 2.90
FM Auck = NZD 5.00
T-Shirt HH & SS (NZD 10.00 x 2 pcs) = NZD 20.00
FM Tekapo = NZD 9.90
Bag NZ = NZD 7.90
Cotton On = NZD 11.00
Lunch = NZD 11.80
Set Colour = NZD 19.90

TOTAL = NZD 105.70


Inilah hasil ternakan aku dan HH sepanjang di New Zealand... He He He..

Sebagai kenangan... Aku masih simpan lagi resit shopping sakan aku kat sana... Ha Ha Ha...





- XOXO -

18 comments:

  1. Seronoknya baca perkongsian SS nie.. nak pergi tak tahulah bila agaknya..

    ReplyDelete
  2. perghhhhhh kalah belanjawan 2019...lengkap dengan resit lagi

    ReplyDelete
  3. Nampak payung biru dan penguin chomel. Kole pun cute

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pingu dan Kole tu hadiah dari Jay Emm... He He He...

      Delete
  4. fuhh..detail betul!!!! Lim Guan Eng tgk ni mesti dia nangis hihihi

    ReplyDelete
  5. kalau nk buat trip ke NZ..x tahu tips dan budget..blog SS adalah terbaik sbg rujukan

    ReplyDelete
  6. mahal kos huhu..cmna nk g lake tipu ni uh uh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala mak... mak kan champion of travel kedekot... sure kos mak lagi murah punya... janji sampai kan...

      Delete
  7. terbaik la ss..siap scan resit..klu mak ni mesti dh lunyai

    ReplyDelete
  8. mcm pi europe kos dia..hadoii merana la nk ternak duhet

    ReplyDelete
  9. boleh tahan harga parking airport....sronok tgk hasil belanja sakan tu....

    ReplyDelete
  10. Details betul SS buat list.. Sula Sha tengok.. boleh buat rujukan pada yang memerlukan.. Resit tu simpan buat kenangan SS..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...