Tuesday, 29 January 2019

Kembara Guangzhou - Canton Tower

Entry sebelum boleh korek SINI...


Peristiwa di One Link International Toys And Gift Wholesale Market masih terbayang di ruang mata saat ini... Ehhhh... Peristiwa apa pulak ni???? Ha Ha Ha... Aku lupa nak citer kat entry yang lepas... So aku citer kat sini lah ek.... He He He...

Aku singgah satu kedai Toys... Memula si Nyonya kedai macam tak nak layan... Mungkin sebab kurang fasih berbahasa Inggeris... Tapi.. Aku riki jugaklah barang kat kedai dia... 

Aku ni sebenarnya nak cari mainan Lego Doraemon untuk anak buah aku... Aku dok lah sebut "Doraemon... Doraemon".... Nyonya ni tak faham Doraemon tu apa... Bila tunjuk gambar Doraemon kat Handphone... Si nyonya tu terus kata "Ding Dang... Ding Dang"... Kah Kah Kah...

Bila dia sebut Ding Dang... Aku terus teringat zaman aku bebudak dulu... Selalu ngepau kakak aku beli coklat Ding Dang sebab suruh temankan dia pegi kedai... He He He... Ehhh... Dedulu memang kita sebut Ding Dang kan? Nape tetiba bila aku beso Ding Dang bertukar jadi Doraemon ek? Bukan sama ke? Sejak wujudnya Doraemon... Terus lupa dah aku ni pada Ding Dang... Ha Ha Ha...

Haaa... Pengajarannya... Kalu kat pegi Guangzhou... Ko kena sebut "Ding Dang" yang merefer kepada Doraemon... Ha Ha Ha...

OK... Mari sambung kisah hari ketiga aku di Guangzhou...

Aku tak pastilah cara orang lain macamana... Tapi... Untuk trip Guangzhou ni... Pada aku lah... Guangzhou ni lebih kepada shopping berbanding sighseeing... Most kedai pon bukak lambat...  Jadi.. Aku memang susun schedule... Aku akan tetapkan sighseeing pada waktu pagi... Shopping pulak di sebelah petang membawa ke malam... Terpulang kalu ada yang nak ikut cara aku ke tak...

Aktiviti aku pagi ni adalah bersighseeing di Canton Tower...


Directions : 

1. Naik Line 3...
2. Stop Canton Tower Station...
3. Exit A


Tapi... Sebelum tu... Jom breakfast dulu... He He He... Setiap kali travel... Memang HH jek yang sediakan sarapan atau bekalan... Aku memang tak kuasa nak amik tahu... Tahu tahu semua dah terhidang... HH ni cerewet bab makan... Aku dengan Jay Emm ni asal ada mende nak telan jek...

Menu hari ni... Esok... Lusa... Tulat... Tungging... Roti... Kurma... Sambal bilis... Nestum... He He He...

Ni kopok yang aku beli kat kedai runcit halal depan masjid semalam... Sedap gilakk...

Canton Tower Station...

Aku keluar dari Exit A.. Terus dah nampak Canton Tower tu kat tepi...

Sekitar Canton Tower...

Kalu rasa rasa nak panjat Canton Tower tu... Nak tahu pasal harga tiket entrance terkini... Atau info selebihnya... Bolehlah rujuk kat SINI..

Berpagian aku di sini... Melihat Canton Tower kacak berdiri... Sekacak diri ku ini... Cewahhh! Perasannnn! Kah Kah Kah...

Ehhhh.. Ehhh... Alamakkkkk.... Nak tumbang... Sabo Yunk... Sabooo... Kot ye pon ngamok... He He He...

Anjing ni sibuk jek...

Pandanglah kaw puas puas...

HH dan Anjing.. Seboleh boleh aku paksa si HH bergambo dengan Anjing... Keh Keh Keh...

Jom kita seberang jalan... Tapi masa nak seberang... Ada lori air siram pokok kat jalan... Lama pulak aku buang masa menunggu sampai habis semua pokok disiram.... Kalu kaw lintas... Memang mandi junub laa kaw atas jalan... Ha Ha Ha... Sebab... Air pancuran dari lori kuat giler... Angin pulak kencang... Adehh...


Ini train Station... Tak sure line apa... Nak ke mana...

Jom lepak santai kat sini pulak...

Sekali imbas dah macam kat Hong Kong atau Shanghai pulak...

HH dengan bag depan belakang... Get ready nak nyopink laaa tuu... Ha Ha Ha...

Sekitar Canton Tower Pier...



BERSAMBUNG...

15 comments:

  1. Kat sini la akak duk posing banyak- banyak...hahahaha...tapi masa akak pi tu panas berdenting..melampau panasnya...

    ReplyDelete
  2. Hahah... patut la ko paksa sangat aku gambo ngan hanjing..

    ReplyDelete
  3. Jelesnya..ajin awak update blog..x leh jadi ni nk update jgk la 😬

    ReplyDelete
  4. Dulu beli kopok ada menan kat dlm kopok tu..skrg dah x dok eh

    ReplyDelete
  5. Awak ada pen ding dang..pinjam leh 😬

    ReplyDelete
  6. Sblm p buang duit best lepak sini dulu pagi2 cuci mato rasa segor tgk laut

    ReplyDelete
  7. Canton tower ni lagi lawo kalau dtg waktu mlm..ada lampu..tuko tuko kale tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah betul...kita orang naik cruise jadi nampak lah tower tu bertukar2 warna. Cantik

      Delete
  8. Cantiknya canton Tower tu.. bentuk dia unik..
    muka paksa rela je HH bergambar dengan patung anjint.. hahaha..

    ReplyDelete
  9. guangzhou ni masa saya pergi bersih gak bandar dia.

    and yes.... sonok shopping.
    sib baik tak bawa duit banyak.

    hahahaha

    ReplyDelete
  10. sarapan sihat masa travel haha

    ReplyDelete
  11. Lawa tower tu..tak naik ke..lawa pulak pier tu

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...