Wednesday, 30 January 2019

Kembara Guangzhou - Huaisheng Mosque

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Perasan tak? Kekadang... Bila mengembara... Kita rasa kita dah cukup kuat... Kita dah prepare map kat tangan... Install memacam Apps kat handphone... Semata mata tak nak termampos sesat dalam perjalanan... Tapi... Hujung hujung kita tetap sesat jugak! Haaa... Cer fikir nape???

Ye Aci... Itu tandanya... Dunia ini masih ada orang lain... Dunia ini bukan diciptakan untuk kaw sorang... Kaw perlukan orang lain untuk meneruskan kehidupan... Allah tak nak kaw jadi manusia yang sombong dalam kebodohan... Bertanyalah orang kalau kaw dah sesat keparat dan bodoh sangat... He He He...

Sama macam kehidupan seharian kita! Kaw rasa hidup kaw dah secure... Kaw dah ada pasangan... Lengkap berkeluarga... Punya ramai kawan... Tapi belum tentu dorang tu semua yang akan semadikan kaw... Silap hari... Orang yang kaw tak kenal tu yang basuh bontot kaw yang bernajis! Seyes! Ingat! Kaw perlukan orang lain!

Ehhh... Apa kena mengenanya dengan kisah aku kali ni? Haaaa... Scroll.. Ha Ha Ha...

Di kebanyakan tempat di Guangzhou... Ni lah roper tempat kaw melepaskan najis... He He He... Kaw tak kan terberak atas jalan...


Directions : 

1. Naik Line 3...
2. Stop Ximenkou Station...
3. Exit B


Ehhh... Dah sampai Ximenkou Station rupernya aku... Aku nak ke mana sebenarnya??????? Haaa... Aku sebenarnya... Nak ke Huaisheng Mosque... Selain bersolat... Kat situ jek lah harapan aku nak mencekik makanan halal... 

Keluar aje Exit B... Aku ke kiri dulu... Tapi... Aku rasa macam salah jalan... Jadi.. Berhentilah tanya orang kat kedai terhampir... Haram mampos tak tahu mana Huaisheng Mosque...

Then bukak map dalam kitab Busuk... Sah lah salah... Kena ikut arah ke kanan dari pintu Exit B tadi... Haiyakkk! Kalu ikutkan map aku ni... Aku kena cari satu simpang untuk aku teruskan perjalanan... Tapi masalahnya... Aku was was nak ikut simpang mana satu? Kang terlajak pulak! 

Jadi... Untuk tak sulitkan keadaan... Aku suruh HH tanya orang tepi jalan... Tanya punya tanya sambil tunjukkan gambar Huaisheng Mosque dalam Q Card... Semua yang ditanya... Semua geleng kepala tak tahu... Tup... Tup... Aku ke depan skit... Ehhhh... Ada information Booth kat situ... Dan petugasnya adalah Volunteers... Haaa cantikkk laa tu kalu nak bertanya... Volunteers mesti tahu... Kan? Kan???? Kan?????

HH try tunjuk gambar Huaisheng Mosque dalam Q Card... Dan tanya mana arah nak ke Huaisheng Mosque pada salah sorang Volunteers... Tup... Tup... Volunteers tu geleng kepala! Tak tahu! Ahhhh! Matikkkk! Pelik giler aku... Ehhh... Kaw ni betul ke Volunteers Information kat kawasan situ? Ke kaw ni Nyonya Cak Cak Ko Ti Tembakau lima kati... Nyonya mintak kunci... Apek kata nanti...  Sip..Sip..Siippp...Mi... Mi... Miiii... Air pasang pagi surut pukul lima... Nyonya bangun pagi siram pokok bunga... Ehhhhh... Apa aku merepekkkk nihhhh???????? Kah Kah Kah.... 
* Ada yang ternyanyi ke tu? He He He...

Thenn... Aku tengok si HH jadi blur dah tak tahu nak tanya sapa dan buat apa... Tunjuk gambar dah... Tunjuk map dah... Ahhh... Aku ni salah tempat ke? Nape semua orang macam tak kenal Huaisheng Mosque ni??? 
* Jay Emm kat tepi dah buat muka hancing kehairanan... Ha Ha Ha... 

Then... Aku cakap gini kat HH "Bak sini Kitab! Aku rasa la kan... Kaw jangan tunjuk Q Card atau map kat dia... Dia pening"... Aku pon selaklah info tentang Huaisheng Mosque... Huh! Nasib baik aku ni rajin nak print info... Dan ada perkataan Huaisheng Mosque dalam Bahasa China dari info yang aku print tu... Mungkin ni usaha terakhir aku di sini... 

Aku cakap kat HH "Ko pegi balik kat Volunteers tu... Ko tunjukkan perkataan 'Huaisheng Mosque' dalam bahasa China ni"... Si HH pon pegi lah balik tunjukan perkataan tu... Si  Volunteers siap pakai cermin mata rabun dekat nak baca perkataan 'Huaisheng Mosque'  tu.. Kah Kah Kah... Dah lah tulisan tu kecik... Terpaksa teropong satu satu... He He He...

Haaa... Kawww... Bila dia baca jek  perkataan 'Huaisheng Mosque' tu ... Terus dia melompat panggil geng geng dia yang lain... Nasib baikkkkk! Nasibbbb baikkkk! Nasib baik apa???? Nasib baik tak buta huruf! Kah Kah Kah...

Bersungguh sungguh pulak dorang nak tolong HH tunjukkan jalan nak ke Huaisheng Mosque... Tak cukup dengan tu... Salah sorang dari Volunteers siap amik gambar bukti tengah buat keje... Kah Kah Kah... Amboihhh! Ambooihhh! Tadi masa si HH tanya semua geleng kepala malas nak faham... Bila tunjuk perkataan jek semua melompat faham... Kaw nak buat keje senang jek ke? Ha Ha Ha...

Yeahh... Masalah bahasa menjadi kekangan di sini... Bila kita tunjuk gambar sekali pon... Belum tentu orang dapat camkan di manakah lokasinya... Map ada pon tak guna di sini... Apatah lagi menyebutnya dengan lisan... The best solution is tulis perkataan dalam bahasa China! As long dorang tak buta huruf lah.... Ha Ha Ha... Haa kaw kena ada 3 element penting bila berada di bumi asing... Map... Picture... Dan... Words! Huh!

Kadang bila akui fikir fikir balik... Aku ni.. Dah lah aku ni tanya arah nak ke Masjid pada non Muslim... Tapi... Allah tetap utuskan mereka dengan bukakan hati mereka yang akhirnya nak menolong... Kalu Allah tak tolong gerakkan hati mereka... Memang tak sampai lah aku ke Masjid... Ntah ntah.. Nanges kat tepi tiang letrik... Sob Sob Sob...
* Ingat! Hati manusia itu milik Allah... Tidak mungkin kita dapat menyentuh hati seseorang itu tanpa izin Allah dan jika Allah tidak menghendaki!

Bukan sorang tapi tiga Volunteers Allah utuskan untuk menolong... Semua nyonya nyonya rabun dekat... Ha Ha Ha...

Peramah dan suka nak bergurau walau tak faham bahasa...

Siap hantar We'Ouls sampai jumpa ke simpang yang betul nak ke Huaisheng Mosque...

Sampai kat sini dia tolong! Baik wehhh!

We'Ouls pon teruskan perjalanan...

Kaw akan jumpa Haizhu Zhonglu ni... Then jalan ke kiri...

Jalan sehingga sampai lah Huaisheng Temple... Erkkkk! Temple???????????

Pelik kan nape Huaisheng Temple dan bukannya Huaisheng Mosque??? Matikkk lahhhh... Tempat yang aku nak pegi ni Temple ke Mosque! Terkeliru Nurul Ajai Krisdayanti di situ! Biorrrr betulllll???????????

Riki kiri kanan... Ada beberapa restoran halal... Ehhh.. Biasa kalu restoran halal mesti lah berdekatan Masjid kan? Tak kan Tokong lak???

Ke depan... Ke depan... Huh! Urut dada Nurul Ajai Krisdayanti! Nurul Ajai Krisdayanti  dah tak lagi keliru... Kalu tak... Sure hati ini telah dilukai... Ha Ha Ha... Betullah aku dah sampai Masjid Huaisheng.. Perkataan 'Temple' mengelirukan sungguh... Mungkin kat sini Temple tu lebih merefer kepada tempat ibadah kot... Kalu Gereja dipanggil Temple jugak ke? Entah lah! 

Ada menara tinggi... Rupa paras skit skit macam rumah api...

Alhamdulilah! Sampai jugak aku di Huaisheng Mosque ni!

Perhatikan lelaki baju biru tu...

Masa aku nak masuk ke dalam Masjid.. Ada sorang lelaki berbaju biru menyapa aku... Dia cakap bahasa China.. Aku tak faham... Nampak macam peramah sangat orangnya... Dia jemput aku masuk... Aku cakap aku nak amik gambar luar masjid dulu... Dia pon galakkan aku amik gambar pelbagai arah... 

Dah masuk dalam masjid... Tak banyak nak citer... Layan gambar je laa ek... He He He..

Ya Allah... Tenangnya masuk masjid ni... Pemandangan sekitar pon indah..

Jauh nak ke dalam... Ikut beberapa pintu gerbang...

Jay Emm buat apa tu? Berak ke? He He He...

Ini lah Huaisheng Mosque tersergam indah... Kalu tengok paras rupa... Skit skit menyerupai Masjid Saad Bin Abi Waqas ...

Ini Pray Hall untuk lelaki sahaja ek...

Indah dan tenang bila berada di dalam...

Jay Emm photoboom kat belakang... Kah Kah Kah...

Tempat wuduk dan toilet Wanita kat sini...

Ini tempat solat wanita...

Unik kan?

Banyak bangku macam ni... Ini tempat orang nak ngaji... Kot kaw sakit kaki tak dapat duduk bawah... Unik kan?

Sejadahnya diperbuat dari plastik... Material tikarnya macam tikar orang dulu dulu kalu buat kenduri.. 

Persoalan aku terjawap... Bekas macam teko ni digunakan untuk dalam bilik air... Multipurpose use... He He He...

Pokok besau ni unik... Melengkar sesama sendiri...


BERSAMBUNG...

16 comments:

  1. Menariknya sebab volunteers dia orang-orang yang dah berumur. Selalu volunteers kat attractions yang saya jumpa semua muda-muda.

    ReplyDelete
  2. JM tu mencangkung gaya posing terbaru ke....kekekeke

    ReplyDelete
  3. Tenguk volunteer dia orang lama agak2 kalau ahkak dah pencen nanti boleh lah buat kerja cam tu ek...menolong orang

    ReplyDelete
  4. Dari depan nampak kecik je tempatnya sekali masuk hah pintu gerbang banyak pulak...luas rupanya

    ReplyDelete
  5. Setuju! Ringankan mulut bertanya jgn ringan tangan jek hihihihi..terima kasih HH dia ringan mulut πŸ˜‚

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah berjaya kita sampai ke mosque tu..kat mana pun kita berada..allah sentiasa bersama..allh beri bantuan melalui manusia lain..itu sbb kat mana pun bumi di pijak sentiasa ingat allah..skema tul komen kali ni heee

    ReplyDelete
  7. Sonok solat kat sini tenang jek pastu depan majid berderet kedai mkn halal

    ReplyDelete
  8. Adoi budak bubu tu rosakkan gambo budak kecik 😬

    ReplyDelete
  9. betoi la SS..ada org berbangga sgt bila lengkap semua hidup dia..dia pndang orang lain sebelah mata..pdhal tu pinjaman je

    ReplyDelete
  10. Alahai volunteer semua muda-muda..nk marah pun x gamak

    ReplyDelete
  11. JM gigih cr angle tersantek ka tu

    ReplyDelete
  12. ehem~ adeh lama tak travel kemari. pheww *lap peluh baca suspender sungguhlah. baca sini kalau tak gelak mesti somwthing wrong org tu kehkehkeh

    ReplyDelete
  13. Hahaha.. banyak pula lagu dalam entry nie.. ternyanyi pula bila membacanya.. Alhamdulillah sampai juga ke tempat yang dituju..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...