Wednesday, 23 January 2019

Kembara Guangzhou - One Link International Toys And Gift Wholesale Market

Entry sebelum boleh jamu SINI...


Kalu U'Ouls nak beli souvenir... Nak cari fridge magnet Guangzhou ke... Hong Kong ke... Beijing ke... Nak cari keychain ke... T-Shirt I Love Guangzhou ke... Datanglah ke One Link International Toys And Gift Wholesale Market... TITIK! Tak payah dah kaw meraban ke tempat lain! Harga dah murah... Siap kaw boleh tawar jadi lagi murah... Seyes!

Tapi... Tapiiii... Tapiiiiii... Ada tapinyee ye Aci... Haaa... Scroll sampai habis....

Actually... Aku ke One Link International Toys And Gift Wholesale Market ni dua kali pada hari yang berlainan.. Tak plan pon untuk kali kedua tu... Kebetulan jek... Itu pon masa nak last last day... Jay Emm ajak aku ulang kali ketiga lagi  ke sini... Nak carik T-Shirt pulak katanya... Tapi... Aku malas nak layan... Tu lah... Sape suruh tak plan nak membeli... Masa aku dok sibuk pilih T-Shirt... Dia buat tak nampak jek... Next time laa pulun...

OK... Nak menyampaikan diri ke One Link International Toys And Gift Wholesale Market... Kalau naik Subway... Kaw kena membetis skit laa ye... Nak kata jauh tu... Boleh laa tahan... Tapi... OK jek jaraknya... 


Directions : 

1. Naik Line 2 or Line 6...
2. Stop Haizhu Square Station...
3. Exit B1 


Kalu kaw Exit kat B1... Kaw boleh pegi Yide Lu... Dan beberapa tempat lain jugak selain  One Link International Toys And Gift Wholesale Market...

Ni haaa bangunan  One Link International Toys And Gift Wholesale Market... Bertingkek tingkek kawww...

Haaaaa amekkkk! Nyoping laa kawww... Ada 7 tingkek! 

Tips paling utama yang aku nak beri bila U'Ouls dah berada di sini... Paling utama... Kaw jangan terburu buru nak membeli... Kaw ronda dulu satu pusingan... Bila dah ada barang kaw berkenan kaw dapatkan range price dulu... Agak agak kena dengan budget... Bolehlah tawar menawar... Ada kedai yang boleh tawar... Ada yang tak... Ada yang bila kaw patah balik dia naikkan harga... So... Susah skit nak cakap pasal harga ni...

Jangan jadi macam aku... Aku tak ronda habis... Al-Maklum... Tempat ni besar giler wehhh... Nak masuk satu satu kedai memang tak larat sebenarnya... Tapi... Kalu kaw gigih memang kena masuk at least 2 hingga 3 kedai yang jual barang yang sama... Survey dulu...

Aku tak tahu laa... Setiap kali aku masuk kedai yang pertama untuk beli barang yang berlainan... Terasa macam suwei giler nasib aku ni... Contohnya... Aku nak beli Fridge Magnet kat kedai yang pertama... Aku tak fikir panjang... Sebab... Aku try compare harga sini dengan kedai kat Yuexie Park... Aku ingat dah murah dah... Tup... Tup... Bila aku ke depan skit... Jumpa kedai kedua... Harga Fridge Magnet kedai kedua lebih murah dari kedai pertama... Adehhhhhhh... So... Pengajarannya... Jangan terburu nafsu serakah! Ha Ha Ha...

Kat One Link International Toys And Gift Wholesale Market... Cuma ada 2 kedai souvenir jek yang aku jumpa... Dua dua kat level paling bawah... Bahagian hujung sekali...

Ini lah kedai Souvenir paling murah yang aku jumpa... JC namanya... Ada tu haa no tepon... Siap kaw boleh mintak diskaun lagi... Makin kaw nak keluar dari kedai makin dia offer kaw beli memacam dengan harga murah... Berejam aku kat situ...

Masa masuk kat kedai JC ni... Si Jay Emm dan HH menyesal tak sudah! Mana tak nyeee... Kaw fikirlah... Dorang dah terbeli 3 papan Fridge Magnet besi dengan harga RMB 100.00 kat Yuexiu Park... Setiap papan ada 5 bijik... So total ada 15 bijik... Sebijik RMB 6.70! Yang seramik pulak sebijik RMB 10.00...

Aku pulak terbeli seramic dekat kedai pertama dengan harga RMB 5.00 sebijik... Ingat dah murah dah... Rupanya kat JC lagi murah!

Compare dengan kedai JC... Fridge magnet yang sama... 2 papan cuma RMB 15.00... Sebijik berharga RMB 1.50!!!! Fridge Magnet seramik dijual dengan harga RMB 10.00 untuk 3 bijik... Nangessss kawwwww! Meroyannnn kat situ! Ha Ha Ha...

Memacam Fridge Magnet ada... Macau... Hong Kong... Beijing... 

Fridge Magnet London dan Paris pon ada... 

Kaw tengok rak ke 5 sebelah Jay Emm tu... Frame Seramik beso tu kalu kat Hong Kong mahal bafuck... Kat sini cuma RMB 5.00 jek! Seyes wehhhh!

Sebelum aku ke Guangzhou... Aku dah cakap dengan Jay Emm dan HH... Aku nak mainan... Then... Jay Emm gelakkan aku... Dia kata aku macam budak kecik merengek nak mainan! Tapi... Bila dah sampai sini... Dia yang giler meroyan macam budak kecik! Dari tak suka mainan... Terus jatuh cinta... Dia pulak yang melebih dari aku... Adehhh laaa Jay Emmm...

Rambang mata wehhh... Rasa semua nak!

Jay Emm pegang... Pegang... Lepas... Dia yang over dari aku...

Adehhhhhhh.... Kalu ikut hati... Semua aku nak angkut...

Masa nak membeli... Lama aku telek... Satu satu aku tengok... Kat sini jek dah berjam abis masa... Aku sebenarnya usha keretapi... Keretapi yang aku suka tu hanya ada satu jek... Si Amoi ni malas nak amik stock... Kena booking katanya... Esok baru stock ada... Aku pulak masa tu malas nak menunggu... So... Last last aku decide amik jugak yang ada kat situ... 

Mainan kat sini semua buatan metal.. Semua berfungsi ek... Bukan untuk perhiasan jek.... Boleh digerakkan... Cuma tak pakai remote control laa... 

Akibat terburu kat kedai ni... Rupanya kat kedai lain pon ada... Baru pulak tu... Tapi.. Nak sedapkan hati... Aku try cari kekurangan... Keretapi aku tak sama macam kedai lain... Ha Ha Ha...

Kalu kat Malaysia beratus hengget harganya... Kat sini sekitar RMB 50.00 pon ada... Boleh tawar harga lagi tapi si Amoi tu kedekot... Mentang mentang kedai dia jek satu satu nya yang banyak barang gini nak banding kedai lain... 

Amoi tengah bungkos keretapi aku... He He He...

Kedai ni jual memacam... 

Lighter besi yang beso dabak tu... Dijual dengan harga RMB 5.00 jek... Macam tak caya wehhh... Aku nak beli... Tapi... Fikir fikir takut tak lepas kat Airpot jek... Last last aku beli botol whiskey dengan harga yang sama... Tapi aku bukan nak letak arak pon... Just saja beli  buat isi lotion... Minyak urut pon boleh... He He He....

Selain tu... Antara barang yang aku target nak beli kat Guangzhou adalah Luggage... Actually... Kat memana pon ada jual luggage... Bersepah luggage... Kadang rupa parasnya lebih kurang sama jek semuanya... Tapi... Kaw kena belek telek betul betul ye Aci... Sekali imbas macam serupa ek.. Hakikatnya tak sama! Haaa yang membezakannya adalah material! Paling jelas sekali kaw nak camkan adalah pada zip! Kalu nak beli luggage tengok beza zipnya! Zip kecik tak bagus... Zip besau bagus... Ok?

Di sebabkan tak nak menyesal dan tak nak salah buat pilihan... Aku usha usha sekeliling... Riki 2 hingga 3 kedai lain sampai aku puas hati... Baru aku beli kat kedai yang aku nak...

Aku beli luggage bag kat sini...

Amoi ni dah pening kepala layan We'Ouls... Si HH tawar tawar harga sampai jadi manis bermadu... Kah Kah Kah...

Bag bag cengkerang gini memang lawa... Tapi... Tak tahan lama... Jay Emm pernah beli... Sekali hentak dengan orang KLIA2... Pecah terus... So... Aku suggest untuk beli Luggage jenis kain...

Usha usha cover bag pulak...

Pilih jangan tak pilih...

Bab bab memilih ni... Biasanya.. Si HH paling out skit! Dia pilih pattern ntah apa apa... Tapi... Percayalah... Bila kat sini... Pattern yang HH pilih paling menyerlah sekali... Ha Ha Ha... Kalu U'Ouls nak beli cover luggage.. Beli yang warna striking... Barulah menyerlah... Aku dan Jay Emm amik warna hitam... Terus tenggelam! Cisssss!

Pilih warna yang terang baru menyerlah...

Seterusnya adalah kedai mainan... He He He... Aku rambang mata wehhh... Memacam ada jual kat sini... Robot... Kereta... Vacuum robot pon ada... Adessss... Yang besau besau... Mostnya dijual dengan harga RMB 100.00 ke atas... 

Aku beli tractor kat kedai ni... He He He...

Memang rasa nak angkot semua... Tapi... Satu bag luggage muat satu jek..

Lain macam mainan kat sini... 

Teddy Bear cecah siling kawww... Bafuck besauuuu...

Aku beli strip bag ni... Berbaloi beli...

Amekk kaww tetek pon hado... Memacam size... Kot sape yang sangap tu boleh la beli.. Kah Kah Kah...

Tingkat 7 ni pulak jual barangan hiasan rumah... Memang unik... 

Ni pulak tingkat 2... Adehhh... Kalu kaw hilang perasan memang boleh sesat barat taw... Kaw kena cam kan escalator yang kaw naik...
Banyak kedai disetiap tingkat... Tak larat wehhh... 

OK... Penat dah aku bebel... Jumpa kat next entry ok... Aku busy nak kemas rumah... Ha Ha Ha...



BERSAMBUNG...

16 comments:

  1. Pergh!! Ini kalau Sha yang sampai memang lebur luluh semua duit.. Semua nak beli.. Lagi teruk dari SS.. hahaha.. Tak terbayang minda kalau tersampai sini..

    ReplyDelete
  2. Seyes laaa..kat sini fm murah gilak! Menyesal p borong kat yuexiu park sana..menyesal menyesal

    ReplyDelete
  3. Pengajaran betul...kena pasak dlm kepala jgn terburu2 pusing dulu tgk harga..sbb kedai jual brg yg tp harga mmg jauh beza..mcm kedai frame kat nilai 3..10 kedai semua jarga beza..pusing punya pusing jumpa kedai jual harga murah gilak!

    ReplyDelete
  4. Kih kih kih lenkali tak leh mengata org kena kat diri sendiri..bila tgk kereta comei2 tu geram plak rasa..tp seyes ketapi yg SS beli tu murah sgt!! Tgk harga online beratus ko!

    ReplyDelete
  5. One link mmg best la..siapa ada anak kecik ke nak belo mainan dtg la sini..tp kalau mak ke bapak le jenis suka mainan boleh carik kat sini..berbaloi

    ReplyDelete
  6. Adeh!! Ranum tul tetek tu..pesal JM x nampak eh? Kalau tak nk beli buat koleksi πŸ˜‚

    ReplyDelete
  7. Kalau la ada rezeki pergi lg gongjo..akan pegi lagi one link plaza ni..seyes!

    ReplyDelete
  8. Memang syiok masuk one link ni...tapi sebab banyak tingkat dan banyak kedai...takde le nak round macam Ss sebab masa terhad. Rambang mata beb

    ReplyDelete
  9. Abang ipar akak beli helikopter untuk cucunya kununnya tapi bila balik mesia dia yang ligan main helikopter tu. hikhikhik

    ReplyDelete
  10. Habis luluh duit buat shopping sampaikan agent akak jadi money changer plak

    ReplyDelete
  11. aduuuhh geram pulak tengok barang2 kat situ! syok giler kalau shopping

    ReplyDelete
  12. Ni betul2 bole rambang biji mata. ..Mcm2 ada. .

    ReplyDelete
  13. adoiyaiiii...mahal giler yg jual kt park tu...kalau tgk kejdian ni mcm menginsafkan kita agar jgn terburu2 beli sebiniyer....tp kan...kalau sy dlm realiti pasti akan berulang jugak kesilapan tu....hahahahhaha..xpernah belajar dr kesilapan...

    ReplyDelete
  14. we bought soooo many bags in guangzhou.
    (luggage, back pack, sling, handbag)
    sangat heaven ok

    handbag tu mmg cari yang gred AAA lah.
    harga dah lah murah
    yang tak boleh blah tu siap label "made in italy"
    hahaha.... ye ke brand tu datang dari italy ntah.
    yang pasti g US pun bag tulis 'made in china'. hahaha ....

    and the leather luggage still good until now, alhamdulillah....

    ReplyDelete
  15. waaaaa, kalau yana pun rambang ,mata kalau sampai sini semua nak gamaknya hahah

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...