Thursday, 17 January 2019

Kembara Guangzhou - Saad Bin Abu Waqas Tomb

Entry sebelum boleh tenung SINI...


Aku dah citer pasal Masjid Saad Bin Abu Waqas kat entry sebelum... Now... Aku bawak U'Ouls ke Saad Bin Abu Waqas Tomb pulak... Tomb tu makam ek... Jangan ingat Tom Cruise pulak... Hu Hu Hu...

Ada yang mengatakan Saad Bin Abu Waqas ni tak mati kat Guangzhou... Tapi... Meninggal kat Mekah... Abis... Kalu mati kat Mekah... Kubur yang ada kat Guangzhou tu kubur sape pulak? Replika? Ehhh... Macam tak masuk akal pulak kan?  Tak sure lah betul atau mitos... 

Apa apa pon... Walau di mana jasad Saad Bin Abu Waqas berada...  Marilah kita tadah tangan doakan semoga roh sahabat Nabi ini dicucuri rahmat ke atasnya... Sangat besar jasa Saad Bin Abu Waqas dalam menyebarkan Islam di Guangzhou... Tanpa dia... Tiadalah umat Islam di Guangzhou hari ini... Dan tiadalah aku untuk berkongsi cerita... Sob Sob Sob...

Makam Saad Bin Abu Waqas ni terletak tidak jauh dari Masjid Saad Bin Abu Waqas... Jalan kaki lebih kurang 30 meter lah... Masih dalam radar kawasan yang sama..

Sebenarnya... Aku ni... Rasa macam yakin tak yakin nak jejak kawasan perkuburan... Sejak aku sakit... Aku sendiri pon dah lama tak jenguk kubur arwah Ayahanda dan Bonda aku pon... Tempat keras gini... Aku memang tak ready nak pegi pon... Takut sakit aku bertambah sakit...

Tapi... Sebaik aje aku sampai di Makam sahabat Nabi ni... Hati aku jernih jek... Langsung tak ada rasa apa apa... Dan aku kagum melihat kuburan di sini yang diselimutkan kain yang cantik dan unik... Terjaga rapi.. Tidak bersemak... Tidak suram... Rasa nyaman jek...

Makam Saad Bin Abu Waqas berada dalam bangunan... Di luarnya pula adalah makam sahabat Saad Bin Abu Waqas...

Masa aku nak masuk Makam Saad Bin Abu Waqas... Ada sorang mamat pon nak masuk jugak... Borak punya borak rupanya dia orang Malaysia... Aku jenguk jugak kiri kanan... Mamat tu sorang jek... Tak ada orang lain temankan dia...

Aku pon masuk lah sama sama tengok Makam... Wow... Bauan wangi jek menusuk hidung... Ada Quran di letakkan di tepi Makam... Ehhh... Banyak pulak aku bebel... Layan gambar aje laa ek... Kang aku citer banyak pon bukan kaw baca pon... He He He...

Laluan nak ke Makam Saad Bin Abu Waqas... Kiri kanan adalah Makam sahabatnya..

Jay Emm kat depan Makam..

Pintu nak masuk Makam kecik jek... Kalu orang tinggi kena tunduk skit... Kalu gemok? Kaw kena pecahkan dinding baru kaw boleh masuk... He He He...

Tu haa mamat Malaysia... Dia baca doa... We'Ouls aminkan...

Cantik kan kain yang menyelimuti makam ni? Di sediakan Al-Quran dan kitab...

Bersih dan wangi... 

Unik kan?

Ada colok...

Pelik aku nengok rupa makam ni... Dah macam kubah masjid...

Ini antara makam yang ada...

Lagi makam...

Sebelum tinggalkan Makam Saad Bin Abu Waqas ni... Mamat Malaysia tadi dok lah tanya We'Ouls... Macamana nak ke train station? Dan beberapa tempat lain yang dia nak pegi... Pelik! Kaw datang sini tadi naik apa? Teksi? Bas? Bukan sekali dia tanya... Tiap kali terserempak kat Masjid dan tempat amik wuduk pon dia tanya lagi soalan yang sama... Dah inform jalan keluar paling dekat ikut South Gate pon dia still nak ikut North Gate... Adehhh...

Aku ingatkan... Area Masjid ni senanglah nak cari Restoran Halal... Hampehhh... Mana ada Restoran Halal kat sini... Tapi... Kedai jual makanan Halal berada betul betul luar depan pintu gerbang... 

Try riki dengan orang kedai kot kot boleh cari restoran Halal berhampiran... Tapi.. Malangnya restoran Halal sangat jauh... Memang confirm tak ada Restoran Halal kat area Masjid... Dah alang berada kat sini... Aku pon belilah roti dan air untuk alas perut dari kelaparan... Adehhh...

Inilah kedainya... 

Memacam ada jual kat sini... Semuanya halal di makan atau digunakan... Minyak atar... Kopiah... Sejadah pon hado...

Roti dia sedap gilakkkk... 

Roti yang tak kedekot bijan...

Moh ler duduk depan Masjid sambil mencekik roti... 

Melon Milk ni sedapppp gilakkkk wehhhh... 


BERSAMBUNG...

20 comments:

  1. Apa motif ada colok? Buat halau nyamuk ke?

    ReplyDelete
  2. Masa akak pergi dulu dah la ramai orang jadi kat pintu gerbang tu ramai lah penjualnya. Jadi menebeng kat situ je. hehehe

    ReplyDelete
  3. Byk bijan dia. .. Klau sini.. Ciput ja bijan

    ReplyDelete
  4. I was recommended this website by my cousin. I'm not sure whether this post
    is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty.

    You are amazing! Thanks!

    ReplyDelete
  5. jauh berjalan banyak pengalaman.

    ReplyDelete
  6. kalu lapar semua sedap ...betui dak?

    ReplyDelete
  7. Sunyi je tempat tu..nasib takde rassa apa ye

    ReplyDelete
  8. Roti bafuck besor..makan 3 ari pun tak abis tu

    ReplyDelete
  9. Byk jugak makam kt situ..tutup kain semua..bagus takde kaki ekor yang nak menurun..

    ReplyDelete
  10. Tom cruise??? 😬tu tom ni thomb akakaak

    ReplyDelete
  11. Mmg sejuk dan tenang je masuk area masjid ni..byk pokok..nyaman jek

    ReplyDelete
  12. Tu laaa..baca entri org dok share ada kedai makanan halal tp x nampak di mata pun..ada gak yg share ada org jual satay lambing kat area masjid..x de jgk..peliknya tu x ada org share ada kedai roti kat luar pintu masjid..adeh! Sib baik ada kedai roti ni leh mencekik 😬

    ReplyDelete
  13. Melon milk tu sedapgilak! Wajib try

    ReplyDelete
  14. Semua makam tu di selimut dgn kain..mgkin lelama kain tu dah lusuh or reput dorang ganti yg baru mmg terjaga la kawasan ni..ada jek org menyapu daun2 kayu area mkn ni

    ReplyDelete
  15. sedapnya roti tu..
    banyak betul makam kat situ ye..

    ReplyDelete
  16. mcm sedap plak roti tuuu....nyum2...byk gak kubur kt situ...kubur apa agaknye ye??

    ReplyDelete
  17. haaaa saya dah sampai dah tempat ni. hihihi

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...