Wednesday, 20 February 2019

Kembara Hanoi - Tam Loc Coffee

Entry sebelum boleh jejak SINI...


Actually... Antara barang yang aku aiming nak beli adalah Kopi Vietnam... Tapi.. Aku tak tahu kat mana nak beli... Dan aku tak tahu kopi apa yang sedap... Jadi... Aku pon saje lah ronda sana sini... Jalan punya jalan... Tetiba hidung aku terbau kopi... Aku tercari bau kopi tu datang dari mana...

Sah! Sah! Sah! Ehhhh.. Sape menikah????? He He He... Tak de orang nikah... Hidung aku ni bertemu jodoh dengan kopi... Kat sini rupernyaaa... Haaa nama kedai tu Tam Loc Coffee... Kopi made in Vietnam katanya!

Jommm masuk... Tengok apa ada kat dalam...

Bersusun kopi dari luar sampai lah ke dalam kedai... Sebelah tu kedai jual t-shirt...

Memacam jenis kopi ada... Pilih lah mana kaw nak... Kopi Luwak? Apa tu?

Nape kopi ni namanya Luwak dan bukannya Waklu? Kah Kah Kah... Luwak tu sejenis Musang ye Aci.. Waklu pulak bapak korang... Nampak? Nampak? Kan beza tuh! Kah Kah Kah... 

Adehhhh... Camne nak citer ek... Sebab nak citer pon aku geli geleman... Ha Ha Ha... Kopi Luwak ni memang famous kat Vietnam... Tapi... Tapi... Tapi... Ada tapi ye Aci... Kaw jangan nak suka sangat... Selidik dulu... Adehhh... 

Dipendekkan citer... Kopi Luwak ni adalah biji kopi yang terhasil dari tahik musang... Musang makan biji kopi.. Biji kopi yang Musang telan tu pulak tidak dicerna sebab keras... Kiranya dia telan bijik kopi ikut mulut... Dan bijik kopi tu jugak lah yang kuar ikut bontot bersama dengan tahiknya... Kah Kah Kah... Adehhh... Jangan tanya aku cemana rupa Musang tu berak... Mungkin cara dia meneran neran tahik tu macam Jason King kot... Kuar seketul seketul... Kah Kah Kah... 

Jadi... Bijik kopi yang musang dah berakkan tu lah... Diproses... Dicuci... Dibersihkan... Dikisar... Sehinggalah korang bancuh minum... Ha Ha Ha... 

Haaa.. Jangan nak gelak gelak sangat... Sebab... Biji Kopi Luwak ni adalah kopi termahal di dunia wehhh... Siap masuk Guiness Book of Records... 

Selain dari punya rasa yang sedap... Kopi Luwak ni dikatakan banyak khasiat... Antaranya menurunkan risiko breast cancer... Lindungi kulit... Cegah diabetis... Ehhh banyak lagi... Sila Google ye...

Adakah Kopi Luwak halal? Ok... Part ni ada sedikit percanggahan pendapat ulama sebab hukumnya bergantung kepada cara proses kopi tersebut... Asal hukumnya adalah “Mutannajis” (terkena najis)...  Tapi... Kalu biji Kopi yang terhasil itu masih kekal dalam bentuk asal setelah diproses... Maka hukumnya adalah HARUS... 

So... Kalu kat Malaysia.. Kaw kena beli kopi Luwak yang ada Sijil Halal Jakim laa kan... Kalu kat oversea pulak.. Kaw kena tanyalah cemana dorang proses... Tengok biji kopi tu... Make sure biji kopi tu tak berlubang... Tak pecah... Suci dari najis... Paling penting... Keyakinan kaw lah kan... Kalu kaw rasa was was... Apa jugak yang halal pon boleh jadi haram.. Tak gitew? 

Kalu U'Ouls tanya aku beli ke tak kopi Luwak tu? Jawapnya... Tak! Kah Kah Kah... Membayang aku meminum tahik cirit musang lak... Ha Ha Ha... Tak moh!

Dua Aci tu kaw tak boleh test... He He He... Yang kaw boleh test cuma rasa kopi yang kaw  pilih jek... Nanti orang kedai bancuhkan untuk kaw... Free jek... Lepak minum kopi  dulu sementara orang kedai kisar kopi untuk kaw...

Ini kopi yang dah diproses...

Aku beli kopi dalam kotak ni jugak... Sedap gilerrr! Dan penapis kopi silver tu legend... Kalu rasa berangan nak jadi Barista... Beli lah penapis kopi tu... Keh Keh Keh...


BERSAMBUNG...

22 comments:

  1. Kih kih kih! Sah ek? Dah cukup syarat eh

    ReplyDelete
  2. Yg pelik tu..musang tu berak kat mana eh? Mcm mana dorang leh jumpa tahik si musang tu? Mcm mana dorang tahu itu tahi musang ada biji kopi..mampos nye soalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu berak kat public toilet kena bayo 30 sen... kalu berak kat pokok jadi durian... pasal dia musang king... he he he

      Delete
  3. Eeee tak selera nk mkn kopi tahi musang πŸ˜‚

    ReplyDelete
  4. Kopi vietnam kawwww gila!!! Bau dia harummm mmg kuat bau kopi..ehh rugi la pegi vietnam kalau x beli

    ReplyDelete
  5. Sedap kan kalau bau kopi semerbak di bancuh. Hidung pun kempas kempis mencium hehehehehe

    ReplyDelete
  6. Kopi luwak orang kata sedap tapi tak dapat bayangkan nak minum najis musang walaupun sudah dibersihkan. Terbayang-bayang memang tak masuk tekak le.

    ReplyDelete
  7. menariknya....kalau ada kesempatan ke sana, boleh cuba...

    ReplyDelete
  8. tahik musang tu tahik emas katanya

    ReplyDelete
  9. peminat kopi ke ni..cantik posing JM dlm kedai tu

    ReplyDelete
  10. Mak beli la kunun nk balik buat kopi lazat mcm depa ni buat..last-last keras kejung kopinya tak terusik

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopi yang keras kejung jgn buang ye mak... boleh buat masker... atau... letak dlm satu bekas tidak bertutup... boleh hilangkan bauan hapak...

      Delete
  11. Kopi is ohsem.. tapi kopi luwak tu memang a big no.. Tak sanggup.. terbayang-bayang okay tahi si musang tu.. ish..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...