Tuesday, 12 March 2019

Kembara Guangzhou - Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre

Entry sebelum gomol SINI...


Wahhhh! Begitu panjang sekali tajuk entry aku kali ni... He He He... Mesti U'Ouls yang nak ke Guangzhou untuk menyoping sakan ternanti entry ni kan? Ha Ha Ha... Leh tahan perasan jugak aku ni... Macamlah ada orang nak baca apa aku tulis! Kah Kah Kah... 

Ahhh! Tak kesah laa U'Ouls baca ke tengok gambar ke... Aku tulis untuk diri aku... Kenangan aku... Mana lah tahu kot aku nak repeat lagi ke kan... So... Aku boleh refer entry aku sendiri... Tapi... Ntah bila laa aku nak merepeat... Ntah ntah dah bongkok 3... He He He..

Ok... Semua dah nampak tajuk entry aku yang berjela tu kan? Nampak? Actually... Pada awalnya... Aku tersangat reluctant nak ke Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre ni... Why? Scroll lagi...



Directions : 

1. Naik Line 2 or Line 5...
2. Stop Guangzhou Railways Station...
3. Exit A



Honestly... Masa aku google pasal Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre... Tak banyak info yang dikongsi... Aku just berpandu pada Google map jek... Tapi sebaik aje aku balik Malaysia... Baru lah dorang update website cara nak pegi... Cissss! Agaknya ramai yang bertanya... 

Insyallah... Aku akan kongsi cara nak pegi sedetailsnya... Tapi... Bukan kat entry ini... Entry akan datang... Cara nak pegi tu terlampau panjang... Jadi... Aku citer jerih perih aku dulu.. Ha Ha Ha...

Sejujurnya... Kedudukan tempat ni agak jauh dari train station... Kalu tak ada guide yang jelas... Memang agak susah nak mencari... Dan disebabkan aku malas nak menapak jauh... Aku decide tak nak pegi... Yes.. Aku tak nak pegi! Tapi... Entah nape.. Masa nak hasilkan Kitab Busuk... Aku masukkan jugak lah dalam list... List pilihan terakhir lah kononnya... 

Namun... Bila dah sampai Guangzhou... Itinery aku berubah... Ni semua Jay Emm punya pasal... Tetiba malam sebelum nak pegi... Dia decide nak pegi jugak Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre... Adesss... Aku dah susah hati...

Bila hari kejadian... Sebaik sampai aje train berhenti di Guangzhou Railways Station... Aku keluar  ikut Exit A... Amekkk kawww... Toleh sekeliling... Tak tahu ke mana arah nak jalan! Besar giler kawasan tu... Siap ada polis jaga... Tak pasti ada event apa waktu tu... Orang ramai tak usah cakap lah... Macam ulat tahik ramainya... Rengsa wehhh... Seyes... 

Bayangkanlah... Nak cari arah pon tak tahu... So... Terpaksalah guna otak ketiga... Tanya orang! Kaw tahu aku tanya sape? Aku tanya Polis! Dah Polis jek kiri kanan jalan kan... Amekkk kaww... Dah macam filem Jakie Chan gamaknyaaa... Kah Kah Kah... Tak masal Polis China terlibat sekali dalam drama akak kaww ni dikkkk... Padahal akak kaw ni cuma nak perhabih duhet nak nyopink jek... Dramanye aje kemain kuat... Kah Kah Kah...
* Tekan perut gelak sensorang... Ha Ha Ha...

Jalan jalan jalan... Tanya orang... Jalan jalan jalan lagi tanya orang... Tapi... Percayalah... Orang kiri kanan sangat supportive... Walau beza bahasa.. Tapi tetap ada hati nak menolong...

Tiba kat deretan kedai... Tanya pekedai kat situ... Mana Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre... Dorang kata jalan lagi ke depan... U'Ouls boleh rasa tak betapa jauhnya kena menapak?

Tetiba... Ada sorang mamat China ni... Approach We'Ouls... Dia sebut "kopi... kopi... kopi".. Kejar We'Ouls wirid perkataan "Kopi" tu... Jadah apa kawww ni... Aku nak cari jalan... Kaw sibuk kopi kopi kopi... 

Aku pon berhenti... Aku penat nak menapak... Bayang Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre tak nampak nampak lagi... Aku hangin dengan Jay Emm... Mulalah aku nak menyalahkan dia sebab tukar itinery... 

Aku bertempek "Jauh lagi ke nih? Aku dah cakap... Aku tak nak pegi! Aku dah tahu dah jauh! Korang nak jugak!"... Jay Emm menjawap "Sabar lah"... Si HH kat tepi senyap tak bunyi... Dia takut baran aku makin menjadi... Nanti dia tak dapat shopping...

Sampai kat hujung kedai bawah jejantas... Si mamat China tak abis mengekori... Dia hulur kad.. Aku tak amik tapi sempat aku tengok kad apa tu? Rupanya... Dia jual barangan bag kasut semua... Barangan "copy"... Laaaaa... Biasa ulat ulat gini memang aku tak layan... Memang scam... 

Disebabkan dia asyik nak ekor... Why not kita amik kesempatan kat dia... Aku sampai cakap kat HH "Cuba kaw tanya Mamat copy tak abis abis ni... Kat mana Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre"... HH pon tanya kat mana Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre... Si mamat copy ni nak tunjuk jalan tapi mintak imbalan balas suruh beli barangan copy dia pulak... Kalu tak dia tak nak layan.... Ehhh... Dia pulak nak amik kesempatan kat aku... Ehhhh... Memang tak laa aku nak layan kehendak dia... Mampos dia laa situ... Ramai lagi aku boleh tanya...

Last last... Aku ajak HH dan Jay Emm naik jejantas... Sebab kalu dari bawah... Susah aku nak nampak pandangan jauh... Sebaik aje.. Aku naik jelantas.. Terconggok jek Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre tu depan mata... Laaaaa... Senang jek rupanyaaa... Adehhh lahh...

Inilah pemandangan dari jejantas... Barulah kelihatan Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre tu...

Tapi... Yang buat aku teruja dan nak tahu lebih adalah deretan kedai di seberang jalan berdepan dengan Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre... Aku tengok situ macam meriah... Tapi... Sabar... Sabarr Sabariahhh... Kah Kah Kah... Aku riki Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre dulu...

Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre ni ada phase rupanya... Tapi... Yang merata dalam Google semua suruh pegi yang bangunan yang Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre yang the second phase... 

Moh lah kita terjah Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre... Dah tak larat dah nak naik turun jejantas ni...

Aku pegi Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre yang the second phase... Kat sini dulu meriah... Tapi... Aku surprise sendiri... Ehhhh... Macam tak ada mende... Pesal opis jek yang banyak... Mana pegi jual jual macam dalam goole tu? Ke aku salah tempat... Tak mungkin! Inilah gambar bangunannya...

Aku pon pegi laa naik lift yang ada... Seyesss... Kosong... Siap bermangga lagi... Memang dah tak menjual ke camne? Tapi ye lah kan... Barangan kulit... Bukan semua orang minat barangan kulit... Tapi... Tak kan laa sampai tutup terus... Adesss... 

Cuma kat level bawah jek laa setoet dua tiga kedai yang jual luggage... Itu pon harga mahal nak mampos... Tak mampu der... Try tawar harga pon still tak manis... He He He...

Ini lah Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre the second phase... Dulunya meriah sekarang tidak...

Ini yang tinggal di setiap tingkat... Tak ada lagi kedai...

Tutup dahhh... Yang tinggal hanya rindu bayangan jek... Keh Keh Keh...

Aku decide marilah kita berambus aje dari bangunan ni... Terus ke bangunan yang satu lagi...

Sini pon Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre... Ini tak tahu lah phase ke berapa... 

Masuk kat sini... Agak lengang... Tapi banyak kedai... Mostnya jual barangan kulit... Tapi... Aku memang tak mampu ler nak beli yang display punya... Mata aku semua tunduk bawah... Ehhhh... Pesal pulak nak tunduk bawah??? Sebab kalu kaw nak beli yang murah kaw kena tengok yang dalam kotak atas lantai yang disediakan di pintu masuk...

Perhatikan bag dalam kotak ni...

Haaa... Inilah antara contoh kotak yang disediakan dikebanyakan kedai... Stock yang dah tak berapa menjual... Dijual dengan harga yang murah... 

Actually... Kalu kaw tengok yang dalam kotak tu pon... Kaw dah teruja taw... Sebab... Mana kaw nak dapat bag kulit semurah itu... Kualiti masih baik... Tak semua ada cacat cela pon... Just sebab dah ada new arrival jek maka stock lama dijual murah...

Pilih lah kedai mana kaw nak masuk... Most semuanya kulit dan branded...

Jay Emm dan HH tengah riki yang dalam kotak...

Banyak giler bag kulit pattern mengkuang..

Aku bukanlah peminat pattern bag mengkuang... Yang giler pattern mengkuang ni cuma HH jek.... Tapi... Bila aku masuk kedai ni... Aku jadi giler... Lawa giler bag kulit mengkuang kat sini... Harga dalam kotak tu dibuka dari RMB 100.00... Kalu kat Malaysia will starting seribu henget wehhh... Sini after conversion baru 60 henget... Matikkk laaa nakkkk!

Aku buang banyak masa kat kedai ni... Pegang pegang lepas... Pegang pegang lepas.. Rambang mata... Dari nak amik 3 bijik... Tetiba jadi 1 bijik jek... Puas aku wirid dalam hati... Sabar SS... Sabar SS... Ada banyak lagi hari kaw nak shooping kat sni... Mana tahu kot tempat lain lagi murah... Tak kan nak perhabis duit kat satu kedai ni jek... Kah Kah Kah.. 

Si Amoi kedai kat tepi dah berdengus... Sebab aku sepahkan bag dalam kotak... Pilihnya banyak... Amiknya satu jek... Keh Keh Keh... Untung lah aku nak beli... Kalu tak... Sepilah bag tu dalam kotak... He He He...

Tapi Amoi ni kire baik laa jugak... Sebab... Dia tukarkan kepala zip baru untuk aku... Memula dia cakap broken english aku tak faham... Aku main bayor jek... Rupanyaaa... Laaa... Aku ingatkan zip pada bag lain tu memang reject sebab tu jual murah... Rupanya sape nak beli memang dia tukar baru... Kalu aku tahu baik laa aku amik bag lain yang aku nak... Tak de laa aku dok tinjau sampai ke zip... Adehhh... Tapi bag yang aku pilih ni dah elok dah... Aku suka... Simple... Unik...

Keluar jek dari kedai... HH dan Jay Emm perli perli "Puas dah hati?"... He He He... Aku yang beriya tak nak datang sini... Aku pulak yang membeli dulu... He He He... 

Mari pusing lagi... 

Aku temankan HH dan Jay Emm singgah kat kedai ni..

Masa kat kedai ni... Bag kat sini boleh tahan lawa dan berkualiti... Ada yang kulit... Dan ada yang kat pemegangnya je yang pure kulit... Kat sinilah HH belikan Jay Emm bag untuk besday dia... Jay Emm? Happy giler ler Aci tu... He He He...

Kebetulan ada dua orang Amoi jaga kedai ni... Tak surelah dorang ni adik beradik atau kawan baik atau apa... Yang sorang tengah makan... Yang sorang lagi layan We'Ouls... HH pilih bag... Jay Emm pon sama... Usha usha bag... Then try tawar harga.. Siap mintak stock baru lagi...

Masa tawar harga.. Dan selongkar barang... Aku perhatikan si Amoi yang layan tu releks jek... Yang tak menahan tu Amoi yang tengah melahap makan... Sambil melahap sambil menahan marah kot rasanya... Aku tak tahu apa yang dimarahkan...

Selangkah We'Ouls keluar dari kedai dengan muka happy... Si dua Amoi tu bercakaran sesama sendiri... He He He... Sampai ke hujung kedai dengar suara dorang bergaduh tak abis abis... Tak tahu pasal apa... Kah Kah Kah... Aku membayangkan mesti menyembur nyembur Amoi yang tengah makan tu bertempek kan... Ha Ha Ha.. Lantaklah korang nak gaduh... Janji aku dapat beli harga murah... 

Tak banyak gambar aku amik kat sini... Aku busy riki kiri dan kanan kedai di setiap tingkat... Seingatnya.. Aku dan Jay Emm ada beli tali pinggang kulit untuk abang aku dan adik lelaki Jay Emm... Aku beli brand Giorgio Armani.. Harga cuma RMB 10.00 jek... Murah giler...

Ini yang display... Pilih jangan tak pilih... Ha Ha Ha...


BERSAMBUNG...

18 comments:

  1. Iolssss nak baca..sape nk menyoping kat guangzhou wajib baca entri SS pastu korang susun la itie sendiri

    ReplyDelete
  2. Keh keh keh mmg drama abis...nasib baik jumpa kedai best kat seberang jejantas..baru muka ada senyum..

    ReplyDelete
  3. Seyes tau kalau ikut direction bg mcm senang tp hakikatnyz susah..sda jln shortcut tp dek kerana x tahu kita ikut jln jauh..adeh

    ReplyDelete
  4. Kalau tengok dari luar, macam takde rupa bangunan yang ada kedai. Nampak macam lebih kepada bangunan apartment or office :O

    ReplyDelete
  5. Ahaahaha..byk i borong beg kuit kat sini apa tanya 11yuan anggaran rm60 murah gila kot..rambang mata..2,3 thn lg kita repeat nak?

    ReplyDelete
  6. Puas hati la..jauh berjln cari tempat nyoping ni..berbaloi arrr..dulu x pandai nk nyopiing tp skrg JM yg paling win..kalau beli mesti luggage JM yg extra ahaha

    ReplyDelete
  7. Tip..kalau masuk baiyun ni korang tgk beg2 yg longgok dlm kotak je tu je mampu beli harga 100yuan ke bwh dan kualiti pun bagus yg penting kulit..soft jek

    ReplyDelete
  8. Kat sini la akak rambang mata..dari hanya nak jalan- jalan daku terjebak jugak pada hari ke 3...huwaaaaaaaaa...nasib sampai sekarang tahan bag duit tu..x rosak2..walau imitation tpi kualiti terbaik...keh..keh..keh

    ReplyDelete
  9. I is suka pegi tempat shopping ahahaaa

    ReplyDelete
  10. lepas tu dapat harga murah pula...best

    ReplyDelete
  11. boleh kena sawan beg nie.. hahaha.. tambah kulit.. memang berbaloilah..
    Apahal pulak dua amoi tu bergaduh.. hahaha.. kelakar la pula..

    ReplyDelete
  12. Pergh, mura giler harga dia.. Cik Mimie pantang nama bag2 ni..mmg rambang mata..

    ReplyDelete
  13. seronoknya menyuping.. hehehe.. SS dari nak mara terus senyum ye jumpa beg idaman hati..hehehe

    ReplyDelete
  14. Pelan2 aku bisik ngan Jm camne ni??? Mau punah harapan nk nyopping...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...