Thursday, 28 March 2019

Kembara Guangzhou - Guangzhou Cultural Park

Entry sebelum korek SINI...


Wow!!! Dah masuk hari ke empat aku di Guangzhou... Kejap jek masa berlalu... Nak menunggu terbang hampir setahun... Bila dah ada kat sana... Ehhhh... Sekejap beno aku rasa...

Dah siap siap... Nak keluar jek hotel... Ada sekumpulan pelancong Melayu dari Malaysia... Macamana aku tahu? Haaa... Kalu kerek semacam tu memang Melayu kita... Keh Keh Keh... Dorang tengok aku keluar pintu.. Tapi sebab jarak antara aku dengan dorang agak jauh... Jadi tegur sapa tidak berlaku...

Dorang just tengok aku atas bawah... Nape? Heran ke tengok aku? Mungkin aku ni tampan anggun kacak jelita sangat agak nya sampai tak berkedip mata... Kah Kah Kah...

Tak Tak Tak... Bukan sebab tu jek... Tapi sebab aku berpakaian nipis dan simple... Sedangkan dorang berbaju tebal berbulu bagai... Adehhhh... Tak biasa dengan negara 4 musim agaknya...

Pada aku... Suhu Guangzhou pada musim ni masih tak perlukan aku berbulu bagai... Kang kalu aku pakai... Bulu ke mana bagai ke mana... Ha Ha Ha... Makin berbulu pulak kaw tengok aku... Keh Keh Keh...

Ok... Plan pagi ni nak cari gadget... Kat mana nak cari gadget tu? Haaa... Aku nak tengok gadget kat New Asia International City Of Electronic Science And Technology.... Perghhhh! Panjang giler nama tempatnya kan? Tapi... Tapi... Tapi... Ada tapinyaaaaaaaa... Nanti aku citer kat entry lain... He He He...


Directions : 

1. Naik  Line 6...
2. Stop Cultural Park Station...
3. Exit A



Sesampainya aku kat depan New Asia International City Of Electronic Science And Technology... Ehhhhhhh... Bangunannyaaaa belummmm bukakkkkk! Laaaaaahhhh pulakkkk... Ada lah seketul dua kedai aku singgah... Just nak riki riki harga... Yang lain semua tutup... Adehhhh... Frust...

Tengok jam masih awal.. Lebih kurang jam 9:00 pagi... Nyesal pulak aku keluar awal... Suppose kalu nak shopping... Aku patut berada kat tempat shopping jam 11:00 pagi... Waktu tu pintu kedai semua dah terkangkang... Nunggu aku jek nak beri salam... He He He...

Alamak! Macamana ni?... Memang buang masa kalu nak tunggu sampai jam 11:00 ni... Mana aku nak melanggut? Lama lagi ni...

Tengah aku jalan jalan sekitar... Aku tengok ada satu tempat ni meriah giler... Ramai China Cengkuang dalam tu... Aku cakap kat HH dan Jay Emm "Pe kata kita masuk sini... Tengok apa yang meriah sangat kat dalam tu?"....

Aku pon masuk pintu entrance... Tapi... Tak ada bayaran tiket masuk dikenakan... Free U'Ouls... Ayuhhhh kita terjah...

Sebaik jek kaki aku melangkah... Baru aku tahu... Ehhhh... Guangzhou Cultural Park rupanya nama tempat ni... Wow! Tak rugi aku ke sini... Meriah dengan bunga bungaan yang cantik dan unik...

Jommmm.... Layannnnnn... Memang banyak giler gambar aku amik kat sini... Al-maklum jarang jumpa bunga yang indah indah... Jadi... Kejakonan pon terserlah... He He He...

Guangzhou Cultural Park ni tak lah luas sangat... Tapi... Oklah takat nak ronda ronda...

Bebudak.. Mak budak... Bapak budak... Atuk nenek budak pon kesukaaan...

Banyak pokok beso beso...

HH dok sibuk update sape tu?

Lawa kan bunga ni...

Bunga merah....

Bunga separa bulat... Unik giler... 

Lagi pelbagai bungaan segar...

Amekkk kaww bunga lagi.... Dah boleh buat mandi...

HH dan bunga payung... He He He...

Jalan menuju ke stage....

Ada air terjun....

Unik kan ukiran batu pada dinding....

Budak ni ditemani kakak kot? Ke mak? Ke cikgu? Budak ni tengah melukis gambar taman kat depan dia... Pandai jugak dia melukis... Leonardo da Vinci mesti bangga... He He He...

Apa pandang pandang... Gigit baru tahu... He He He...

Pokok besau pon kaw siram Din... Apa lah kaw ni Ajis... He He He...

Aikkkk... Nape pulak nak sedih? Geng bawang kaw semua dah lari ke? Tu laaa banyak sangat makan bawang putih kaw ni... Geng kaw lari sebab mulut kaw busuk.. Bau bawang... He He He...

Mari kita ke ladang...  Oiiii...Mari kita ke ladang... Oiiii... Mari menanam pisang... Hati senang.... Kemain kaw nyanyi dengan muka muka sekali... He He He...
Baik kaw eja betul betul nama kaw... Kalu tak aku langsi kaw dengan topi ni... He He He...

Pagi ni tekak aku perit... Tak keluar suara soprano nak berkokok... Banyak sangat mematuk malam tadi... He He He...

Kaw jangan nak babi babi kan aku... Keh Keh Keh...


Pokok berselirat gini masih wujud di merata di China... Mudah kita jumpa... Kalu tempat kita... Cuma boleh tengok kat Hutan jek...

Pengenalan kepada park ni... Zoom ler kalu rajin...

Rajin adik rajin.. Rajin lah belajar... Bila besar nanti... Jangan kurang ajar.... Ha Ha Ha...

Ehh.. Berjanji ke tu? Macam sama... He He He....

Betul awak tak nak kepak? Kepak kepak kebum kebum... He He He...




BERSAMBUNG....

9 comments:

  1. Hahaha.. Suka hati sha baca caption kat bawah gambar tu.. sambil baca sambil ketawa dan tersenyum.. Hadoilah SS ini.. siap ber kepak kebum lagi.. hahaha

    ReplyDelete
  2. Geram tul!! Asyik prob jek bila nk komen..akhirnya!!! 😬

    ReplyDelete
  3. Mana2 tempat pun kalau kite pegi jumpa traveller dari msia ni..agak sombong la..at least senyum la kan..x rugi pun

    ReplyDelete
  4. Awak mmg makin kacak skrg 😬

    ReplyDelete
  5. Rezeki park ni in the way ke asia international city tu..leh la kill time 2 jam kat sini

    ReplyDelete
  6. wah bestnya munge-munge berkembang. Bunga kekwa pelbagai warna-warni. Kalau kat floria memang penuh munge tu merata-rata di dekonya. Cantik

    ReplyDelete
  7. Suka kalau pi park penuh munge-munge. Hati pun bermunge kembang kuncup kembang kuncup...ahaksss

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...