Thursday, 7 March 2019

Kembara Guangzhou - Halal Food Beijing Lu Street

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Ok... Ini adalah entry request dari reader blog aku yang nak ke Guangzhou... Di sebabkan ini adalah entry request... Bermakna aku terpaksa skip sambungan entry dari yang lepas... Hakikatnya... Kaw kena baca dari mula sampai akhir ye Aci untuk tahu environment sebenar Guangzhou ni dari kaca mata aku... Tak boleh skip... Entry aku berkait kait... Nanti kaw tak faham jalan citer... Anyway... Insyallah kalu ada kelapangan waktu... Aku akan sambung balik dari entry yang lepas... Ok?

Ramai reader email aku... Asyik tanya soalan yang sama... Aku dah sediakan ruang LIVE Chat kat tepi dan atas tu ye Aci... Jangan email aku ok! Aku penat nak jawap soalan yang sama berulang kali macam kaset rosak! Gunakan LIVE Chat tu untuk kaw refer... Atau komen di entry berkaitan sahaja...

Dan jangan mintak full itinery ye Aci... Adalah menjadi kepantangan kebanyakan Backpacker Blogger kalu kaw mintak itinery ek... Kalu bagi bukan kaw paham pon! Lagi banyak kaw tanya... Penat orang mengarang panjang panjang... Tup Tup kaw sedap rasa mintak itinery... Silap hari kaw kena maki ye Aci... Seyes! Jangan buat kelaku serupa itu... Ada orang nak kongsi guide pon dah cukup baik... Hargailah naskah perkongsian ilmu orang... Bukan senang nak hasilkan satu entry... Berkorban masa... Dan Bil Internet dorang bukan kaw bayar ye Aci... Jadi tolong hargai...

Soalan yang sering di tanya... Kat mana Halal Food sekitar Hotel? Jawapnya kat Beijing Lu Street...  Refer entry SINI... Nape Beijing Lu Street? Sebab Beijing Lu Street ni berhampiran dengan Hotel yang aku menginap... Aku menginap kat mana? Haaa... Kaw petik laa entry aku sebelum sebelum ni... Jangan malas!

Actually... Sebelum aku ke Guangzhou... Aku dapat info.. Ada 3 Restaurant halal di Beijing Lu Street... Pertama... Mint Leaf Restaurant... Kedua Lombok Restaurant... Ketiga Tak Tahu Nama Restaurant... Meh aku huraikan satu persatu...

Mint Leaf Restaurant ni.. Masa aku pergi sekitar petang... Restaurant tu bukak... Tapi... We'Ouls tak dibenarkan masuk... Orang kat dalam kata close... Padahal waktu tu belum lewat petang pon... Sekitar jam 4:00 petang jek... Ok... Fine! Mungkin tutup awal pada hari tu... Jadi aku makan bekal kat hotel jek...

Selang esok lusa... We'Ouls pergi lagi tapi di waktu tengah hari... Sekali lagi We'Ouls tak dibenarkan masuk... Pelik giler weihhh! Orang lain boleh pulak masuk duduk makan minum dalam tu! Dan aku tak pulak tanya nape We'Ouls jek yang tak dibenarkan masuk... Cuma... Bila dia nampak HH bertudung bagai tak sempat cakap apa terus dorang tak bagi masuk... Ke Mint Leaf Restaurant ni dah diamik alih orang lain yang bukan Muslim? So... U'Ouls yang pergi selepas aku... Silalah berhati hati... Tanya dulu sebelum kaw nak makan minum pon... Aku takut dah bertukar status Halal ke Haram jek...

Inilah restaurant Mint Leaf yang aku ragui statusnya yang terkini... Dulu halal... Sekarang tak tahu halal lagi ke tak...

Lombok Indonesian Restaurant ni masih memegang status halal... Citarasa Indonesia katanya... Tapi... Aku sampai sini lebih kurang jam 2:00 petang... Bila nak masuk... Dah close! Aikkkk! Awal naaa close... Orang yang masih ada dalam restaurant tu jek untuk last order... Kalau kaw nak ke sini.. Kaw kena datang awal sebelum jam 2:00 petang... Pelik kan?

Ini Lombok Indonesian Restaurant... Lawa jugak restaurantnya... Tapi tutup awal... Adesss...

Aku sebenarnya... Hampir nak putus asa mencari Restaurant Halal kat sini... Tapi... Entah nape... Sebab aku fikirkan perut dah lapar... Bekalan pon dah tak ada... Aku gigih jugak lah fikir... Aku teringat ada satu blog yang aku baca... Ada satu lagi Restaurant halal dari simpang Guangzhou Lido Hotel... Semalam aku dah cari tapi tak jumpa... Tak kan aku nak cari lagi... Dah penat rasa malas pulak...

Cuma aku teringat lagi... Blog tu ada kata akan lalu Lombok Indonesian Restaurant... And now aku dah berada di Lombok Indonesian Restaurant... Lombok Indonesian Restaurant berada di sebelah kiri aku saat ni... Then... Aku teruskan berjalan kaki ke depan hingga ke hujung simpang... Agak jauh jugak... Around 500 meter... Jalan punya jalan... Alhamdulilah! Aku jumpa Restaurant Halal tu! Yahooooooo!

Bolehlah refer map ini ek... Ikut arah kiri dari Lombok Indonesian Restaurant...

Halal Tak Tahu Nama Restaurant tu ada kat hujung simpang... Mari lintas..

Inilah restaurantnyee..

Pilihan menu ada kat dinding...

Jay Emm dan HH sibuk pilih menu...

Memacam ado... Harga pon standard..

Lada bijan...

Alas meja biru... He He He...

Nampak macam nasinya skit... Tapi... Banyak!

Menu kesukaan aku... Menu ni dihidang sejuk taw... Tak panas..

Sup Sayo panas...


BERSAMBUNG...

17 comments:

  1. Hahaha... bengang aku ngan mint leaf... musykil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuu arr psl... Aku muskil dengan kehalalan toyibannya...

      Delete
  2. Sib baik jumpa restaurant tak tau nama. Ni hari sebelum balik ni.

    ReplyDelete
  3. I mean hari dh nak balik... sebelum ke airport...

    ReplyDelete
  4. Kalau nak travel sendiri jgn jadi pemalas..nak tggu semua org suap..kena rajin cari info baca blog entri terkini..mcm blog SS ni..dia dah share detail..korang baca buat la draft entri sendiri bukan susah pun..put your effort ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak senang pakai agent... Hulur duhet... Tahu lak kedekot nak bayo agent... Tapi nak cari jalan sendiri pon malas... Eh.... Baik dok umah... tak yah jalan...

      Delete
  5. Mint leaf tu mgkin dah tukar owner..so dah x jual kepada muslim people

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part tu ssh nak jawap... Kita jek tak dibenarkan masuk... Pelik betul!

      Delete
  6. Lombok restaurant tu boleh plak tutup awal! Boleh untung ke jual mcm tu..patutnya jam 2 tu waktu puncak

    ReplyDelete
  7. Sedapnya lauk daging tu.. dahlah tengah craving.. Pergh!!
    manusia nie emmang nak senang.. Orang dah kongsi pengalaman, bacalah.. Bukan susah pun.. Ish..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa tu arr psl... Penat nulis... Ehhh... Itinery jugak dia tagih...

      Delete
  8. Syukur la...jumpa kedai x tahu nama tu..agak jauh gak kita berjln tp puas hati sbb mknan x mengecewakan

    ReplyDelete
  9. Kalau dah pemalas sangat cari info sila hire agent..eh...terngomel plak..sedpa plak tgok nasi ngan lauk daging tu..lalalalala...

    ReplyDelete
  10. Cik Mimie g melaka pun sibuk wat itinerary sendiri.. walaupun x semua tempat dapat pergi.. at least kita tahu tempat tu wujud bila kita cari info sendiri.. seronok kot.. :D

    Jangan malas2 tau!

    ReplyDelete
  11. daging tu masak apa.. sedapnye.. :),

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...