Thursday, 14 March 2019

Kembara Guangzhou - Halal Restaurant Near Leather Market

Entry sebelum boleh baca SINI...


Betul lah orang kata... Kalu pegi Guangzhou ni... Memang kaw mudah terkena penyakit... Pertama kaw boleh terkena penyakit Gastrik! Sebab... Kaw dah tak ingat nak makan... Kaw dah kenyang menyoping sakan... Ha Ha Ha... Nasib baik angin Gastrik jek... Bukan angin ahmar... He He He... Kalu angin ahmar... Mahu geng geng kaw puting beliung kat situ... Punah harapan nak menyoping... Keh Keh Keh...

Kedua.. Penyakit tulang... Sebab... Bahu kaw rebeh bawak barang shopping... Keh Keh Keh... Aku hari hari kena urut bahu Jay Emm... Dia sendiri pon dah berat... Tambah lagi angkutan... Memang terlebih muatan! Ha Ha Ha...

Ok... Hati pon dah senang... Barang pon dah dapat... Marilah kita mencekik walau pon tahu by the time sampai kat hotel nanti mesti akan lapar balik... So... Aku suggest U'Ouls kalu jumpa makanan halal di jalanan... Sila lah tapau sesiap... Masuk fridge... Nak makan hangat jek dalam microwave... 

Itu sebab aku nak stay kat Sunny Private Apartment Hotel of Grand Continental... Semua ada... Percayalah cakap aku... Most tempat shopping agak jauh dari Subway Station... Memang jenuh kaw nak menapak... Seyes! Cepat lapar balik...

Aku jumpa satu Restaurant Halal kat area Leather Market ni... Betul betul hujung bangunan nak menghala ke Guangzhou Railways Station...

Inilah dia Muslim Restaurant... Restaurant ni berada di hujung area Leather Market Mall... Bebetul sebelah Tian Hui Supermarket... 

Dapur dia comel jek...

Ini dua budak sudah kepenatan... Kiri kanan bag... Ha Ha Ha...

Moh pilih menu...

Banyak giler semangkok... Semangkok tu pon dah boleh share bertiga jek... Patut amik satu jek.. Ni tamak amik 2.. Adehhh...

Dah puas mencekik... Rasa tak sabor nak balik Hotel... Nak punggah barang... Ha Ha Ha... Tak larat der nak pikul... Jay Emm paling seksa sekali... Huh!

Nak balik... Kena turun tangga... Menyusur di jalan bawah ok..

Dalam entry yang lepas lepas aku dah janji akan share cara nak ke Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre dan Leather Market kan? So ikut gambaran yang aku berikan ni ek... 

Keluar aje dari Guangzhou Subway Station... Kaw kena keluar dari Exit A... Kaw akan nampak bangunan Guangzhou Railway Station... Parking Lot...  Bus Station... Kaw alert tempat yang aku sebutkan ni ok... Sarat dengan manusia... Sebab ada yang nak naik bas... Ada nak naik keretapi...

Ini Guangzhou Railways Station... EXIT A... Kaw panjat tangga tu.. Naik ke atas ok...

Lepas panjat tangga kaw akan nampak bangunan ada jam besar tu... Itu Guangzhou Railway Station... 

Kaw akan susur jalan ini... Sederet bangunan Guangzhou Railway Station.. 

Kaw akan nampak pemandangan ini... Camkan landmark ini... Terus jek menghala ke arah Pondok Polis sana... Kat polis situlah si HH tanya cemana nak ke Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre... He He He...

Aku kasi zoom out... Kalu dah nampak jalan ni dah betul dah tu... 

Kaw akan lalu bangunan ni which is bas tu pon dari Bus Station...

Ini Bus Station... Aku shortcut dari sini...

Itu haa HH dan Jay Emm dok merandok sambil bawak muatan... Rebeh bahu memasing... Kah Kah Kah... Gambar ni dirakam masa perjalanan pulang...


Masa lalu kat Bus Station... Aku akan lalu Bai Yun City Hotel... Sebelahnya pulak Southern Airlines Pearl Business Hotel...

Dari Bai Yun City Hotel tu... Kaw ikut lah jalan menyusur seperti map yang aku sertakan sekali ni... Aku shortcut dari situ... Ok? Jalan jek terus... Then... Menyusur ke kiri... Hingga kaw jumpa jejantas... Terpulang nak naik tangga untuk ke Leather Market atau lintas guna jejantas untuk ke Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre... Faham?

Ikut U'Ouls laa... Dari Exit A nak terus ke jalan besar pon boleh... Nak shortcut susur Bus Station pon boleh.. Refer jek map ni...

Good Luck ye U'Ouls... Selamat membeli... Dah membeli jangan tak reti nak belah pulak... Dah nama pon membeli belah.. Blahhh laaa... Jangan tunggu kedai tutup pintu baru ingat nak balik... Katil kat hotel dah memanggil dah tu... He He He...



BERSAMBUNG...

11 comments:

  1. kah kah kah....gastrik sbb sampai lupa nak mkn leka shopiing..i la t..tapi kalau perut lapo tak boleh jgk..nak menyoping tak dok feel

    ReplyDelete
  2. hoihhh ahaha..si JM tu peha sebelah pun dah 2 kilo

    ReplyDelete
  3. nasib baik la ada kedai halal kat area tempat shopping tu..baru lah heaven..pas penat menyoping pastu dapat isi perut baru nikmat

    ReplyDelete
  4. kih kih kih..detail direction awak share..kalau ada yang bertanya lagi mmg org tu kena pergi dgn travel agent tak boleh pergi sendiri

    ReplyDelete
  5. mmg heaven oiii pergi shopping kat leather market ni..tempat makan halal pun ada..kedai jual beg bersepah..tu sbb JM pikul hasil tuaian almost 5kg sorang ahaha

    ReplyDelete
  6. in shaa Allah 2,3 tahun lagi kaalu umur panjang murah rezeki sihat tubuh badan nak repeat lagi leather market ni

    ReplyDelete
  7. travel part nk bwk barang sopink tu lh seksa kannn. ahahah. memang murah ye sana? bila lah nak poie nii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa membeli memang macam syurga... Nak bawak balik macam neraka.. ha ha ha

      Delete
  8. Next time mmg kene heret beg lereng

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...