Friday, 8 March 2019

Kembara Guangzhou - Halal Restaurant Huaisheng Mosque

Entry sebelum boleh renung SINI...


Masa aku memula jejak kaki area Huaisheng Mosque... Aku ada terserempak dengan sorang pakcik... Dia tegur aku... Bila aku toleh... Ehhh... Ini macam pakcik yang aku jumpa kat Onelink International Plaza jek...

Actually... Masa kat Onelink International Plaza... Pakcik ni tegur Jay Emm... Dia tanya Jay Emm "Mana nak cari Brooch ye? Wife saya cari Korea Brooch"... Adehhh lahhh Pakcik... Kalu nak  cari brooch Korea... Kaw patut terbang ke Korea bukan Guangzhou... Tepuk dahi jutaan kali!

Tup... Tup... Kat Huaisheng Mosque jumpa lagi... Nasib baik dia tak tanya lagi mana nak cari Brooch Korea.. Keh Keh Keh... Kali ni dia beritahu yang kat area Huaisheng Mosque ni nanti ada bazaar jual makanan halal kat sepanjang jalan... Bolehlah datang sini lagi lepas sembahyang jumaat nanti... Dalam hati aku kata... Ehh.. Pakcik ni dah biasa ke sini ke? Siap boleh tahu ada bazaar bagai... Tapi.. Aku memang tak sempatlah kalu nak tunggu lepas solat jumaat... Sah sah aku banyak tempat lain lagi nak pegi...

Kat area Huaisheng Mosque ni memang heaven dengan makanan halal.. Ada jual daging halal... Restorant halal... Kebab... Satay... Semua ada kat sini... 

Cuma satu jek lah yang aku tak suka... Kat sini ramai pemintak sedekah... Memula tu aku hulur jugak lah kat sorang... Tetiba... Ehhh... Ramai pulak yang datang... Memang aku dah tak layan dah... Aku tengok dorang tu sempurna jek sifat... Tapi ntah... Tak tahu nape jadi peminta sedekah.. Sakit kot...

Berderet ni.. Semua halal!

Nampak mengiurkan... Gulp...

Daging kambing halal ye Aci... 

Riki apa nak makan...

Aku pegi Restaurant China ni... Tapi restaurant ni tak sediakan food panas hari ni... Mungkin sebab nak niaga kat bazaar kot...

Aku cuma tapau food yang ready made jek... Roti inti daging tu sedap giler... Tahan sampai ke malam... Ayam dia aku tak try... 

Aku singgah kat restaurant Arab... Tak sure laa Turkey ke pe... Tapi... Bukan restaurant China laa... Tengok tengok... Pakcik tadi dan wife dia pon ada sekali... Aku pon saje lah pilih meja sebelah dia... Dah dia pon ramah sangat kan... Sambil order tu... Beborak lah...

Rupanya Pakcik tu dari Singapore... Dia dah beberapa kali jugak datang ke Guangzhou ni untuk shopping... Dia datang dengan family dia... Tapi anak anak dia masih kat hotel...  Membuta... Dan ada yang jalan sendiri... 

Dia stay area Huaisheng Mosque ni juga... Aku tak tanya hotel mana... Tapi ok jugak lah kalu U'Ouls boleh riki hotel kat area sini sebab senang dapat halal food... 

Pakcik tu citer Flight ke Guangzhou murah dan time dia pon banyak pilihan... Adehhhh... Bestnya lah kan... Duit dorang 3 kali ganda banding dengan kita... Kalu aku... Memang belanja sakan! Tapi kalu pakcik duit banyak.... Tak kan pakcik cari brooch Korea kat Guangzhou... Keh Keh Keh...

Tu lah Pakcik dan Wife dia... Pakcik tu mata dia cemeh skit... Itu sebab aku senang nak cam... Tapi... Wife dia lawa jugak... He He He...

Meh pilih menu...

Order Satay Kambing... RMB 10.00 secucuk... Pada aku rasanya biasa aje... Tak boleh kalahkan satay kambing kat Xian!

Order Nasi Goreng Seafood... Nasib baik order satu jek...

Nyaris nyaris tak dapat makan ni... Dah nak keluar kedai baru siap... Terpaksalah duduk lagi lama... Hurmmm...

Tapau 2 nasi putih siap siap... Nasib baiklah hotel ada Fridge dan microwave... Tinggal panaskan jek...

Selesai makan... We'Ouls pon slow slow jalan menuju ke Ximenkou Station tadi... Sambil tu... Cuci mata kiri dan kanan... Tengok kedai kedai...

Tepon sape tu? Fong Sai Yuk ke? He He He...

Limau mandarin kat China dengan kat Malaysia memang lain rasanya ye... Kat China lebih fresh... Masih bertangkai... Yang kat Malaysia tu... Umpama kaw telan racun... Tak bagus untuk kesihatan...

Banyaknya kurma China... Kalu buat air memang sedap tu..


BERSAMBUNG...

10 comments:

  1. Ajin nya awak..blk opis nanti Jm gomol entri ni

    ReplyDelete
  2. amik..dikatanya pokcik tu mata cemeh senang cam..gelak dik akak baca entry ni...sedap plak nasi goreng seafood tu...

    ReplyDelete
  3. Ya Allah.. limau tu... Kesukaan.. Kat sini kejap ada kejap tak ada.. hahaha..

    ReplyDelete
  4. Jodoh apakah asyik bertembung dengan pakcik tu? Bakal bapak mertua mungkin.. ekekeke

    ReplyDelete
  5. Kenapa nasi grg seafood dia macam nasi grg cina kt Malaysia...:P

    ReplyDelete
  6. huhu... beruntungnya dapat ke sini..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah..x perlu risau..kat area masjid ni bersepah kedai makan halal..satay kambing mmg win

    ReplyDelete
  8. Portion nasi ke mee tarik mmg beso order satu leh share berdua

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...