Wednesday, 13 March 2019

Kembara Guangzhou - Leather Market

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Hati aku dah tazzabar... Meronta ronta... Nak melintas ke seberang jalan yang berdepan dengan Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre... Seyes wehhh... Situ aku nampak lagi meriah... Dari jauh macam banyak kedai atau leather mall... 

Ayuhhhh! Kita mara ke hadapan demi mengejar impian... Kah Kah Kah... Banyakkk laaa kaw punya impian! Kat sini jek duhet aku dah makin nak menyusut... Nafsu serakah jek yang kuat... Adehhhh...

Turun jek dari jejantas.. Terus jek masuk ke Mall... Aku tak ingat Mall mana satu... Sebab banyak Mall rapat rapat kat situ... Mostnya jual leather... Rambang mambang wehhh mata... Nampak tu nak... Nampak ni nak... Semua nakkkk! Matikkk laaa nakkkk! Ha Ha Ha... HH dan Jay Emm tengok handbag kiri kanan bagaikan beruk melihat bunga... Kah Kah Kah...

Bila dah tengok bag banyak dan lebih murah dari Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre... Maka terbitlah rasa penyesalan yang tak bertepi pada diri memasing... Rasa nak nangis tepi pintu kedai... Ha Ha Ha... 

Nasib baik lah... Aku cuma rembat sebijik bag jek masa kat Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre tu.. HH pon sebijik dua jek.. Tapi.. Si Jay Emm penamak... Dia angkut sekali banyak... Bila tiba kat Leather Market ni... Harga kat sini murah bafuck... Lagi banyak pilihan... Amikk kawwww... Nangess!

Ok... Tak nak citer banyak... Simpan handphone... Simpan camera... Aku nak nyoping dengan aman damai... 

Ni jek gambar yang aku teringat nak amik... Ikut hati memang malas... He He He.. Layannn...

Antara deretan kedai yang ada... 

Riki luggage... Tapi... Tak berapa inzal patternnya... Aku nak cari Cabin Bag yang comel dan fancy... Some more harga kat sini agak mahal pada aku... Ehh... Jay Emm bawak sampah ke tu? Keh Keh Keh...

Percaya lah Aci... Bag kain ni... Walau campak dalam kotak... Tapi... Kualiti dia superb! Boleh mintak stock baru...

Aku dan Jay Emm jek beli bag kain tu... HH dah balik Malaysia baru rasa nyesal sebab tak beli... Memang best pakai bag kain tu... Kalu kaw pikul...  Lasak... Tak rengsa atas bahu... Tak lah tudung shawl kaw tu senget benget... Kah Kah Kah...

Tapi... Bila aku ke depan sikit... Rupanya... Ada banyak bag lagi lawa dari bag kain tu... Siap ada corak pada bag tu... Tak plain.. Adehhh... Harga pon lebih kurang jek... Cuma... Aku ada plan nak cari sticker sulam untuk tampal kat bag tu nanti... Hu Hu Hu..

Situ leather... Sini leather... Jay Emm kat tepi tak tahu apa dia fikir... Dok nak tambah angkutan dalam plastik sampah ke tu? He He He...

Bag untuk budak budak penuh kedai... Amekk kaww... Sila laa tawar harga ok...

Lorong lorong pon penuh dengan bag...

Jay Emm dengan tiang letrik pon dia boleh ajak bergurau... Jaga baik harta dalam bag plastik sampah... Kah Kah Kah...

Kat sini jugak aku terserempak dengan beberapa orang Malaysia... Dorang senyum... Aku pon senyum... Ada sorang Minah Malaysia ni tengah borong bag leather kat kedai yang sama aku pegi ni... Dia citer... Dia datang sini sebab keje... Tapi terpaksa tukar flight tiket berkali sebab ramai orang dari Malaysia kirim beli barang... Dorang sanggup bayarkan tiket Minah tu... Perghhhh! Giler giler wehh orang Malaysia shopping kat sini... Dan Minah tu nasihatkan aku... Beli apa barang pon better check dulu kat situ baru bawak balik... Sebab kadang... Ada jek barang yang kureng... So better tukar kat situ... Jangan dah sampai hotel baru nak check.. Ingat tu!

Bag biru yang ada atas cermin kaca ni... Pilihan aku! Tapi yang itu cuma display... Yang stock punya elok licin dan cantik dari tu...

Aku tak tahu lah... Pattern bag yang aku suka semua ala ala Indiana Jones... Kah Kah Kah... Aku sanggup tunggu hampir sejam untuk dapatkan stock baru... Hu Hu Hu... Aku memang pakai bag lasak... I'm not the hey ladies... Jangan mau di bilang lemah... Kita juga bisa menipu dan menduakan... Bila wanita sudah beraksi dunia hancur...  Nyanyi ke tu? He He He...

Ingat ye U'Ouls... Kalu nak beli apa apa... Try mintak stock baru... Jangan amik yang display punya... Dah tak dara... Keh Keh Keh... 

Amoi kasi bungkos... Ikat tocang... He He He...

Antara warna yang ada... Tawar tawar dapat harga RMB 200.00... Kat Malaysia? Kaw riki lah sendiri... Kulit combine dengan kain jeans... Berat giler bag ni...

Kat area sini aku beli bag kulit yang harga asalnya pada tag hampir jejak RMB 3,000.00... Huh! Aku tawar RMB 50.00... Tapi bila patah balik RMB 80.00... Adehhh... Ke aku salah dengar memula tadi? He He He...

Nampak tak? Bag HH dah beranak pinak... Ha Ha Ha... Kat sini kalu kaw boleh usung pakai luggage... Kaw usung laa... Tak sape kesah pon...

Dok menggayakan bag gaya menggodahhhh... Ha Ha Ha... Tokeinya kuar pegi amik stock baru...

Tips untuk U'Ouls... Kalu nak susun itinery yang melibatkan tempat shopping... Kaw mungkin boleh cover 1 atau 2 tempat jek sehari... Tak payah lah kaw berangan nak pulun sampai 10 tempat... Aku amik contoh... Kalu kaw parking elok elok kat Guangzhou Railways Station... Haaa... Kaw rondalah puas puas area situ jek... Dari tengah ari sampai ke petang.. Seyes.. Memang banyak giler Mall area situ... Antara kaw larat tak larat jek...

Mesti U'Ouls masih tertanya... Cemana nak ke Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre dan Leather Market ni dari Guangzhou Railways Station kan? Ha Ha Ha... Sabar... Sabar... Kita pegi makan dulu... Next Entry ok... 


BERSAMBUNG...

27 comments:

  1. Wow, beg masing-masing semua besar habis :D

    ReplyDelete
  2. tudiaaaaaa...hambikkkk bila dah terjebak....

    ReplyDelete
  3. Gaya menggodah yg x ley blah...

    ReplyDelete
  4. Mmg boleh meroyan wei pegi kedai seberang jln tu

    ReplyDelete
  5. Pergh!! Syurga beg kulit namanya nie.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. jenuh kawal nafsu kalau ke sini.. hahaha..

    ReplyDelete
  7. makcik yang bimbit plastik hitam tu memang winn

    ReplyDelete
  8. dompet duit 10yuan setiap satu..good kualiti...rugi la x borong...seyes..ntah2 penjual kat pasar malam borong kat sini kan..bersepah orag jual handbag dan beg duit

    ReplyDelete
  9. tempat ni kan..mmg tak masuk dlm itinerary kita kan..org pun x pernah share pasal tempat ni..memang heaven laaa..lagi best si HH plak pandai menawar..dpt harga mmg puas hati la.

    ReplyDelete
  10. beg kain tu memang best gilak! sib baik JM beli..sbb tahu dah..kalau tak beli balik kang menyesal tgk SS pakai..berap ek harga dia..50yuan ke satu ke 100 yuan tak ingat doh

    ReplyDelete
  11. kah kah kah..JM dan tiang letrik sama jek rupa

    ReplyDelete
  12. kalau pergi shopping tempat2 mcm ni spare la masa 2,3 jam..kalau kurang dari tu memang tak puas..hihih

    ReplyDelete
  13. wowww..menggodah betul si HH dgn hangbag cute tu..hihih

    ReplyDelete
  14. X sabar tunggu new entry,nak p guangzhou 16/3 ni, ikut kn xnak pi baiyun leather ni sbb tak tau jalan, menunggu ur entry.. If senang, nak pi shopping gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. by the time u sampai sana... entry i tak abis2... ha ha ha

      Delete
  15. menarik pulak beg-beg tu...adeh. nak kene gi guangzhou ke cemana ni

    ReplyDelete
  16. Pergh, banyak betul kedai jual beg tu... memang rambang mata n susa nk pilih dibuatnye..

    ReplyDelete
  17. Plastik sampah tu tokey kedai bagi ke, memang bawa dr Malaysia? heee..

    ReplyDelete
  18. dompet kena tebal nak suping kt sini.. mau kena tambah luggage lagi ni..

    ReplyDelete

  19. JM x suping ke? gambar sume dok luar kedai je.. ke tengah riki-riki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. X kan Jay Emm masuk jamban pon nak amik gambar... ha ha ha...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...