Monday, 25 March 2019

Kembara Medan - Danau Toba

Entry sebelum kenyit SINI...


Tak pernah ku kesal... Memilih diri mu... Biarpun pudar kelam masa silam... Cinta ku tulus suci... Yang lahir dari hati... Salju di Danauuuu Tobaaaaaaaaa.... Ehhhhh... Salah lirik pulak... Mamposs Mamat Exist mengarokkkk! Keh Keh Keh...

Malam tadi aku tido lena kat Carolina Hotel... Tak ada gangguan... Ada lah sekor dua nyamok berterbangan.. Ngengggg ngeeenggg ngeeenggg memekak tepi teliga... Aku serkop telinga dengan selimut... Terus nyamok tu boring lalu berambos... Tak tahu laa sape jadi mangsa selepas aku... Sama ada HH atau Jay Emm... Tengok darah sape lagi manis... Ha Ha Ha...

Dan malam tadi... Aku lanyak makan maggi jek... Tak berani nak makan kat memana... Nasib baik lah aku prepare maggi... Kalu tak... Terpaksalah aku menjala ikan kat Danau Toba tu... Meneruskan kehidupan sebagai nelayan jemputan... Ehhhhhhh... Ke situ pulak! Ha Ha Ha...

Bangun pagi agak awal... Solat dan berkemas... Settlekan urusan check out... Dan turun breakfast... Sambil tunggu breakfast sampai.. Aku pon hirup udara segar tepi Danau Toba... Nikmatnya ciptaan Allah ni... Aku rasa sihat sangat bila berada di sini...

Ehhh... Tunggu punya tunggu... Nape breakfast tak sampai lagi? Roti bako jek pon... Bukan order Cucur Badak Berendam atau Puteri Mandi pon! Iskksss...

Masa tengah lepak lepak... Aku nampak ada feri dah tunggu kat tepi Jeti hotel... Tapi tak nampak ada orang naik lagi... Kalu ikutkan jam kat tangan aku ni... Itu mungkin 1st feri... 

So... Aku pon discuss lah dengan HH dan Jay Emm "Aku rasa macam buang banyak masa pulak tunggu breakfast kat sini... Better kita naik jek feri yang dah tunggu tu"... HH dan Jay Emm tak bantah...

Macamana pun... Aku suruh HH riki timetable next feri jam berapa... Cuma yang merisaukan HH adalah dia dah terjanji dengan Supir untuk jemput jam 7 pagi tapi nunggu breakfast tak siap lagi... Adehhh...... 

HH pon pergilah kat receptionist... Tanyakan pasal feri... Dan mintak untuk gunakan telephone untuk inform Supir... Nasib baiklah Receptionist baik tolong callkan... Tak kena bayar pon... HH just inform supir yang We'Ouls akan sampai lewat kat Jeti Tiga Raja... Supir ok je...

So... Ngam ngam breakfast pon sampai... Tapi... Aku mintak hotel tapaukan jek... Takut tak sempat nak makan kat situ pon... Dorang pon macam pelik kot... Tengok We'Ouls macam rushing... Atau mungkin belum pernah ada orang tapau semata mata takut tertinggal feri... Sekali dengan air yang dah ada atas meja dorang tapaukan sekali... Keh Keh Keh...

Dah siap tapau... Melompat lah We'Ouls ke jeti... Sebab... Feri dah start enjin... Bila nak naik jek.. Rupanya itu bukan feri yang nak ke Jeti Tiga Raja... Orang Feri kata just nak kemas kemas feri jek... Bukan nak jalan... Alaaaaaaaaaaaaa.... Tertipu Tipah di situ bersama tapaunyaaaaaa... Bongokkkklahhhh! 

Dari info yang aku dapat... Sejak kes feri karam... Kekerapan feri dikurangkan... Dari sejam satu feri jadi beberapa jam satu feri jek... Lorrrr...

Pe lagi... Marilah kita open open tapau... Eat eat tepi Danau... Feeling feeling picnic U'Oulsss... Ha Ha Ha...

Sambil mencekik... Tetiba ada sorang Minah Saleh dengan laki dia kot... Sibuk amik gambar pemandangan Danau Toba... Dengan rambut basah... Macam baru lepas mandi pagi... Buat apa malam tadi? Ehhh sampai ke situ pulak aku memerhati... Ha Ha Ha...

Tak lama kemudian.. Sampai lah feri yang nak ke Jeti Tiga Raja... Moh ler kita naik... Tapi... Feri ni banyak pulak singgahnya... Amik Amikk pelancong... Memacam hotel ada kat Danau Toba ni... Cantik cantik pulak tu... 

Kalu nak naik feri... Kaw sediakan lah duit kecik... Sebab... Silap ari.. Duit balance dorang tak pulang pon... Alasan tak ada duit kecik... Aku dok perhati jek orang kutip tambang... Nipu jek keje kaw... Dalam feri pon kena isi nama.. Sama macam waktu datang semalam...

Kalu dalam feri ni tak ada orang lain... Camtu lah hati saya... Hanya ada awak...Ciaaaa... Ciaaaaa.... Ciaaaaaa...

Saya sebenarnya teringin nak ada kapal selam... Nak selami hati awak.... Ciaaaa Ciaaaa Ciaaaa...

Awak tahu tak apa beza awak dengan matahari? Matahari terangi bumi... Awak menyinari hidup saya ni... Ciaaaa Ciaaaa Ciaaaa...

Dah... Dah... Dah... Amboi kaw bercia ciaaa ye Aci... He He He... Marilah layan beberapa lagi keping gambar di Danau Rindu... Ehhhh... Di Danau Tobaaaa ni sambil layan lagu Salju di Danau Rindu... Layannnnn...

Tak pernah ku kesal... Memilih dirimu... Biarpun pudar kelam masa silam... Bagiku kasih sayang satu anugerah... Tak ternilai olehku..

Benarlah katamu hidup penuh pura... Tetapi tidak pada diri ini... Cintaku tulus suci yang lahir dari hati... Salju di danau rindu...

Mengapakah sukar menyakinkan cinta... Yang terbiar layu disirami duka... Sedangkan diriku umpama pengemis... Mengharap kasihmu itu..

Izinkanlah aku menyintaimu... Dan sesungguhnya cintaku satu...

Mengapakah sukar menyakinkan cinta... Yang terbiar layu disirami duka... Sedangkan diriku umpama pengemis... Mengharap kasihmu itu..

Izinkanlah aku menyintaimu... Dan sesungguhnya cintaku satu...

Benarlah katamu hidup penuh pura... Tetapi tidak pada diri ini... Cintaku tulus suci yang lahir dari hati... Salju di danau rindu...


BERSAMBUNG...

6 comments:

  1. Gigih i tengok gambar sambil menyanyi tau.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patutlahhh siling umah i mendung jek... πŸ˜†

      Delete
  2. Bermadah pujangga pula ....wu,wu

    ReplyDelete
  3. Begitu indahnya danau toba begitulah indahnya hati SS... eh eh eh

    ReplyDelete
  4. Keindahan yang terbentang lagi indah menatap wajah SS... eh eh eh opss

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...