Thursday, 21 March 2019

Kembara Medan - Pulau Samosir

Entry sebelum baca SINI...


Skuter dah Vrooommmm Vrooommmm Vroommmm... Ayuhlah kita pulang ke Hotel... Hari pon dah lewat petang... Kepala aku pon dah sakit... Perut pulak lapar... Ehhh... Nak makan apa malam ni? Kat mana???

Honestly... Aku tak meletakkan harapan yang tinggi untuk dapatkan makanan halal di Pulau Samosir ni... Sebab... Aku tahu... Most yang tinggal atau bekerja di Pulau Samosir ini adalah non muslim... Kalu jumpa makanan halal tu memang bonus lah kat aku...

Dan pada aku... Kat oversea ni... Perkataan 'Halal' tu adalah terpulang pada individu... Kalu kaw rasa bahan yang diguna tu tanpa was was... Maka boleh lah kaw makan... Tapi.. Kalu dalam hati tu dah terdetik tak halal... Maka... Tak halal laa bagi kaw...

Masa on way balik ke Hotel... Aku jumpa satu Restaurant Halal... Mafir Restaurant namanya... Siap dengan Bismillah bagai... Siap sebut Rumah Makan Muslim bagai... Tertera pulak logo halal... Mata memasing dah bersinar... Hati dah gumbira.. Sebab... Perut bakal terisi dengan makanan halal... Namunnnnnnnnnn... Namunnnnnn????

Lamunan aku terhenti... Ehhhhhh... Aris Ariwatan ada situ ke????? Ha Ha Ha... Takkkk! Tak ada Aris Ariwatan kat situ... Aida Jebat pon tak ada... Keh Keh Keh... Abis tu apa yang ada???? 

Yang ada cuma Shila Amzah Beribu Sesalan! Adesss.... 

Masuk jek Mafir Restaurant ni.. Aku dah nampak botol arak... Ok... Tak pe... Masih boleh tutup mata... Mungkin orang tumpang... Sebab kat Europe pon macam tu jugak... Tapi... Paling aku tak boleh terima adalah pekerja restaurant tu adalah non Muslim... Siap bersalib bagai... Ohhhhhh! Tidakkkkkk! Very Very BIG NO! Elok elok hati dah rasa halal... Terus jadi haram jadah... 

Tak kesahlah orang nak kata aku apa... Aku memang septikal! Tempat ni bukan tempat mewah pon...  Bukan hotel atau fast food pon... Tak ada kawalan... Kedai makan biasa jek... 

Aku boleh terima kalu tempat tu memang tak ada mention halal... Kalu kita makan jugak memang atas tanggungan kita... Tapi.. Ini terang terang kaw mention halal... Kalu nak halal... Halal semuaaa laaaa... Termasuk pekerja... Dah lah kaw sorang jek jaga restaurant tu... Kalu ada muslim lain aku boleh accept lagi... Adesssss....

Diragui... Itu jek yang aku boleh kata...

Balik Hotel telan Maggi lagi rela... Ha Ha Ha...

Aku jalan jalan lagi dengan skuter... Aku nampak ada kedai jual Pulsa... Berhenti... Tapi... Bila riki riki...  Kedai tu untuk isi Pulsa jek... Simcardnya tak ada... Adehhh.. Apa lahhh susah beno nak cari Simcard Indonesia ni... Nak kena pergi center bagai... Nak kena register... Pelik kan? Abis orang Batak kat sini beli Simcard kat mana? Tak kan kena turun Parapat pulak? 

Kedai jual Pulsa...

Ada Tourist Information... Nak sewa basikal pon boleh...

Ada jek tempat penginapan lain... Boleh lah call nombor tertera untuk booking...

Kalu takut dilambung ombak... Jangan beromen di tepi Danau... Masuk kamar.. Ada kamar di tepi Danau.. Kah Kah Kah...

Tak ada apa nak cerita tentang Pulau Samosir... Layan lah beberapa keping gambar yang aku sempat tembak ni ek...

Jeti kecik berhampiran tempat penginapan Toba Cottage... Banyak jek tempat kalu kaw nak menginap kat Pulau Samosir ni... Google sendiri laa ye...

Unik kan tempat ni? Tu rumah ke sampan? Ke Transgender? Ha Ha Ha......

Awak nampak pelampung tak? Tak de? Patut lah awak tenggelam dalam hati saya... Ciaaaaa Ciaaaa Ciaaaaa...
Naik bot pegi mancing... Dapat pulak ikan selayang... Sumpah saya tak kencing... Seyes I miss You Cayunk! Ciaaaa Ciaaaa Ciaaaa... Nipu naaa Ikan Selayang kat Danau... Bukan kat Pasar Selayang ke? Ha Ha Ha...




BERSAMBUNG...

11 comments:

  1. Hahaha.. Pantunnya memang tak boleh blah. SS tak pernah tak kelakar.. Hahaha..

    ReplyDelete
  2. Hahaha.. Ada je pickup line dia.. Suka pula hati kita yang lara ini bila membaca.. Abistu SS makan meggi jelah ye?? Ke jumpa makanan halal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mencekik maggi ler... Ha Ha Ha... Sha.. Email me your address ye... Dah banyak kali mintak nih... Tq...

      Delete
    2. Alamak.. Tak perasanlah.. Okay nanti Sha bai address kat email.. hehehe..
      Maggi pun sodap bila lapar.. hehehe

      Delete
  3. Tak sabaq pula nak baca sambungannya..

    ReplyDelete
  4. Kah kah kah..dak keted dak keted

    ReplyDelete
  5. Oh tidak! Kat sana tgk je rumh mkn muslim belum tentu Halal..mkn megi lg sedap

    ReplyDelete
  6. Tahu tak bandar mana lebih rendah dari shanghai??? Jeng jeng jeng..jawapan nya shanglow

    ReplyDelete
  7. Awak ada nampak x hati saya?? X nampak! Patut la x nampak sbb awak dah ambik hati saya chia chia chia

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...