Wednesday, 20 March 2019

Kembara Medan - Souvenir Danau Toba

Entry sebelum baca SINI...


Kalau nak cari Souvenir Danau Toba... Kat area tepi tepi hotel pon ada... Tapi... Harganya agak mahal ler... 

Ni kedai souvenir area hotel... 

Kalu nak souvenir yang agak murah... Kaw boleh terjah area Tomok... Kat situ banyak pilihan... Orang Batak kat situ pon agak peramah... Ada yang sampai merayu suruh beli barang kat kedai dia... Dari pagi tak dapat customer katanya... Adehhh... Kesian pulak... Kesian punya pasal.. Aku beli lah sebijik t-shirt... Tapi... Bila dah jalan ke depan sikit.. Baru aku sedar... T-shirt dia mahal... Adehhhh! Nampak tak permainannye? 

Pasni... Tak boleh nak kesian... Kaw kasi aku murah baru boleh kesian... Ni nak mintak kesian tapi harga kaw letak mahal dari orang lain... Sebelum aku kesiankan kaw... Aku patut kesiankan diri aku dulu... Sebab... Duit aku yang banyak abis beli barang mahal... Sedih!

Memacam jualan ada...

Amek kaw sederet... Shopping laaa kaww...

Masa nak parking motor... Aku tak reti nak parking kat mana... Tepi tepi jalan ke? Adehhh.... Then aku nampak ada kedai makan... Ramai parking situ... Aku pon parking... Then baru lah aku ronda ronda sekitar...

Aku masuk lorong sini... Wahhhh! Banyaknye kedai... 

Ingat ye U'Ouls.. Sebelum decide nak beli barang... Kaw ronda lah dulu... Then tawarlah harga seminimum yang mungkin...

We'Ouls banyak borong kat kedai dia ni... Orangnya cakap lembut jek... Siap panggil We'Ouls 'Sayang'... Banyak lahhh kaw punya sayang... Bab mengampu no 1... Murahnya idok... Rasa nak matik pucuk aku nengok kaw... Ha Ha Ha...

Kalu U'Ouls nak beli bag kain kait... Jangan beli kat Tomok... Mahal... Jay Emm dan HH terkena... Sebab... Kat Berastagi lagi murah! Kalu nak borong Fridge Magnet atau keychain Danau Toba, Pulau Samosir or Rumah Batak... Memang kena beli kat sini... Kat tempat lain tak ada.. Kalu ada pon mahal... Sini jek ok dan banyak pilihan...

Nampak tu pensil case mengkuang... Aku tak beli kat sini... Tapi... Aku rembat kat Berastagi... Aku memang buat koleksi seni gini... Memana aku pegi mesti aku beli... Setiap tempat lain materialnya...

Aku nak t-shirt ni... Nak kaler biru.. Tapi... Stock dah abis... Size aku tak ada... Adehhhhh... Lawaaaa yang ni... Last last aku amik kaler hijau...

Jay Emm dan HH sibuk cari baju tido... Everytime pegi Indonesia mesti beli baju tido... Seyes berbaloi... Murah dan tahan lama...

Motor merah... Helmet merah.. Baju pon merah... Muka pesal macam nak marah????... Kah Kah Kah... 

Dah siap shopping semua... Moh lah gerak balik ke Hotel... Sumbatlah barang shopping dalam bag... Jom nonggek skuter... He He He...

Masa nak start skuter... Tetiba skuter si HH tak boleh start... Jay Emm punya skuter boleh pulak... Pelik! Adehhhh... Dugaan apakah pulak ni???? Tak kan minyak habis pulak... Tengok tengok minyak ada lagi... Dah tu nape tak boleh start? 

Adehhhh memacam fikir... Ni kang kalu tak boleh start nak call hotel pon tak ada line nak call... Sim card Indonesia tak beli lagi... Adesss.. Ehhh... Tak kan nak tolak skuter balik hotel pulak? Ahhhh sudahhh! Jauh giler ok! For sure basah ketiak! Muka tak kacak... Ha Ha Ha...

Orang orang kat kedai dok perhatikan We'Ouls yang cuba jugak start motor... Tetiba ada sorang dua mamat tegur... Dia tanya ada masalah ke? Dan dia yang tolong try startkan motor... Tetiba... Vroooooommm Vroooommmm mengaum bunyi... Ehhhh... Elok jek boleh pulak start... 

Nak tahu tak apa silapnya sampai We'Ouls tak boleh start????? Mamat tu kata... Kena naikkan stand skuter baru meter semua nyala... Dan baru boleh start! Tepuk dahiiiiiii! Tepuk dahiiiiiii! Tepuk dahiiiiiii! 

Nampak sangat bongoknyee tak reti bawak skuter... Macamana nak jadi Cewek rempit yang berjaya nihhhhh? Start motor pon fail! Ha Ha Ha...

Lupa pulak masa kat hotel tadi tak khatam abis belajar bawak skuter... Dah lah masa nak start skuter pon orang hotel yang startkan... Si HH tahu bawak jek... Ha Ha Ha... Bila skuter mati.. Cikgu pon mati... Kah Kah Kah...

Adeeeehhhhh... Marilah raikan kebodohan sendiri... Cecepat pakai helmet...  Sorokkan muka yang kacakkk di balik helmet... Malu ngekkk dengan orang kat tepi tepi situ dok perhati sengih sengih... Kah Kah Kah...



BERSAMBUNG...



7 comments:

  1. Beg kait , macam mana la ropanya

    ReplyDelete
  2. Hahahaha.. Ya ampun.. part tak boleh start tu Sha ketawa sampai berair mata.. Hahaha.. Ampun.. sumpah lawak.. hadoilah.. pengalaman sungguh tu..

    ReplyDelete
  3. Ahaahha x leh start tu lawak! Ye lah kat msia x pernah kot nk bwk moto pegi sampsir leh bwk moto mmg teebaiklaaa

    ReplyDelete
  4. Kedai jual souviner byk tp yg membeli nya kurang

    ReplyDelete
  5. wah cantik lah pencil mengkuang tu. Baju pun cun-cun. Rambang mata tenguk.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...