Wednesday, 6 March 2019

Kembara Pontianak - Supadio International Airport

Kembara Pontianak???? Seram tak? Takut tak? Kah Kah Kah... Meh aku nak tanya skit... Sape kat sini pernah jumpa Pontianak? Ngaku cepat! Ha Ha Ha...

Actually... Idea untuk jejak Pontianak tercetus waktu aku and the geng berada di Jakarta beberapa tahun yang lepas... We'Ouls di sapa oleh seorang perempuan yang berambut panjang... Dia cari gate waktu di Airport... Bila aku tanya nak ke mana? Dia jawap "Pontianak"... Terus segala bulu naik... Rasa nak gelak pon ada... He He He...

Adakah di Pontianak benar benar ada Pontianak? Atau sekadar mitos? Adakah aku betul betul jumpa Pontianak tu? Jawapan aku YES! Aku memang jumpa Pontianak di Pontianak! Tak caya? Tak caya sudah! Nama kaw Dollah! Tetek kaw sebelah! Kah Kah Kah...

Kalu nak tahu cemana kejadian Pontianak tu... Kenalah ikut journey aku ni dari mula sampai habis... He He He... 

Bertabahlah ye menunggu terbitnya entry baru... Sebab aku banyak juga journey lain yang sedang dikarang untuk perkongsian kita bersama... Ok?

Untuk travel ke Pontianak ni... Aku memang tak beli seat... Aku dapat random seat tapi nak jadi rezeki... We'Ouls dapat duduk bertiga... Alhamdulilah...

Sebenarnya... Aku nyaris nyaris nak bangun jam 3 pagi sebab sangkakan flight ke Pontianak jam 6:25 pagi... Dan aku tergerak hati nak check balik itienery malam sebelumnya... Tengok tengok... Rupanya flight aku jam 10:25 pagi... Yeahhh... Boleh lah aku membuta bangun lambat skit... Hu Hu Hu...

Pagi tu cuma light breakfast kat rumah dulu... Tiba kat Putrajaya Central tapau kuih skit... Dan tiba kat KLIA2 mencekik kat Mc Donald... Tapi sebelum tu aku singgah kat Jaya Grocer di level bawah KLIA2... Kalu kaw rasa nak killing time boleh lah nyoping kat situ... 
Tempat nyoping untuk kaw cuci mata dan bazirkan waktu...

Aku tak beli apa pon... Just aku nak makan Yogurt... Yogurt baik untuk perut... Elok dimakan bila bila waktu... Tak kira laa kaw travel ke tak... Kalu kaw ada masalah perut kembung ke.. Angin ke... Sesak dada ke.. Try lah makan Yogurt... Yogurt kaya dengan sumber Probiotik... Kesan dia lebih baik dari kaw amik Yakult... Tapi... Kalu kaw nak lagi baik... Kaw telan tempe goreng kosong... Seyess... Aku tak tipu...

Waktu untuk check in... Macam biasa kat depan pintu... Akan ada staff Air Asia akan check size dan berat bag... Aku perhati ada sorang makcik... Terlebih muatan bag... So.. Staff Air Asia suruh dia ke kaunter untuk drop bag... Dan tiba giliran aku... Dia suruh timbang bag besar jek... Bag kecik biasanya dorang tak akan suruh timbang pon... Pada aku setakat hari ni... Sesetengah Staff Air Asia still ada consideration skit laa... Tapi ada jugak yang zalim... Macam company Air Asia tu nenek moyang dia punya... Padahal dasar kuli batak jek... Part ni nanti aku citer...

Waktu nak melepasi scanning kedua... Tetiba... Polis suruh Jay Emm bukak bag... Habiskan air... Beriya Jay Emm minum... Aku pon kena jugak sebab aku pon ada bawak air... Tapi... Aku just pura pura minum jek... Tak lah aku habiskan... Janji minum... Pastu cecepat aku blah... He He He...

Masa nak menuju ke Gate L6... Mak aihhh... Ramainya orang! Semua berpakaian sama jek... Lorr... Orang Indon baru balik umrah rupanya... Pelik kadang... Nape dorang pegi umrah melalui KLIA2 ek? Dari negara dorang tak ada flight direct pegi umrah ke?

Aku ni... Bukan kesah sangat kaw dari mana pon... Janji perangai kaw elok... Ni nama jek balik dari Umrah... Tapi... Perangai still haram jadah... Dah lah kaw letak bag kaw beratur depan pintu masuk... Menghalang orang... Pastu potong barisan pulak... Masa dalam flight pulak habis semua storage bag kaw rembat... Sampaikan orang lain terpaksa letak bag jauh dari tempat duduk sendiri... Bawah kerusi boleh jek simpan bag kecik... Ehhhh takkk! Semua kaw letak atas kepala... Bingai betul!

Tak cukup dengan tu... Memekak pulak borak sesama sendiri... Sampai announcement pon tak dengar... Macam telinga dengan mulut  memasing tu sebatu jauh... Telinga mulut melekat elok jek kat kepala... Yang kaw borak macam orang pekak tu dah nape? Adehhh...

Aku rasa... Dalam flight tu... Cuma aku, HH dan Jay Emm jek kot Melayu Malaysia... Yang lain semua Indon... Dan ada juga Cina Malaysia...

Kemain lentik betul Jari Manis dia... He He He...

Most tempat duduk penuh...

Aku rasa aku dah membuta punya lama... Katebang tak gerak lagi... Adehhh... 

Sedar sedar aku dah kat sini... Adehhh...

Sambil isi Custom Declaration form... Cekik Butter Cake dengan Hot Chocolate dulu... Lapo...

Oh! Ye... Lupa nak beritahu... Gambar yang aku rakam semua pakai handphone aje ek... Aku dah tak carry camera berat bagak lagi dah... Tak larat... Jadi terimalah hasil gambar yang tak seberapa ni...

Cuaca di Pontianak agak redup... Tak berapa panas...

Inilah jawapan nape aku suka handphone aku... Sebab aku boleh zoom sejauh ini...

Perjalanan dari KLIA2 ke Supadio International Airport mengambil masa selama 1 jam 50 minit... Dan waktu Indonesia adalah satu jam di belakang Malaysia ye... Nape satu jam beza? Haaa kaw tanya arr Dr Mahathir... Dia yang tukarkan waktu Malaysia... Keh Keh Keh...

Masa kat Supadio International Airport aku tengok semua Indon Indon kampungan ni berebut rebut nak beratur... Padahal dah sampai negara kaw kot... Apa lah yang kaw kalut sangat... Pelik betul!

Aku nak ke toilet dulu... Takut lama pulak kat Imigresen... Masa aku masuk toilet... Ehhh... Tetiba ramai pulak Indon mengekor... Dorang tak perasan ada toilet kot kat situ...

Ada betina tua Indon ni yang so call baru balik Umrah ni... Dia sesedap rasa motong aku... Dasar tak pegi sekolah! Biadap giler... Pastu dia ajak kekawan dia beratur sama... Bila aku dah masuk... Aku tengok Jay Emm tak keluar lagi... Rupanya dia pon terkena... Nak jek aku sekolahkan seko seko monyet Indon ni... Seyes... 

Dorang punya style... Kalu nak masuk jamban kena tunggu betul betul depan pintu jamban... Bukannya tunggu kat tepi lorong tengok ada yang kosong baru masuk... Tak ke bingai namanya tunggu depan pintu jamban... Kalu pintu jamban yang kaw pilih tu orang kat dalam tengah berak batu  konkrit camne? Sanggup tunggu? Sanggup hidu bau tahik... Dasar pengotor pon ye jugak Indon bingai ni... Mentaliti masih kelas ketiga... 

Urusan Imigresen smooth jek... Serah Custom Declaration Form... Blah...

Sementara HH pegi kencing... Jay Emm menuggu penuh kesabaran... He He He...

Keluar jek dari Arrival Hall... Marilah cari bahan tunggangan ke hotel pulak... He He He... Tapi... Aku nak cari Sim Card Indonesia dulu untuk connect ke Internet... Aku perlukan internet access untuk amik Grab... 

Try keliling airport mencari booth jual sim card... Harammm tak ada... Adehhh... Pergi Kaunter Informasi... Dorang cakap memang tak ada jual sim card kat Airport... Kena keluar dari Airport... 

Informasi...

Aku tak pasti HH ada try Wifi kat Airport ke tak waktu tu... Sebab masa kat Medan dia call grab pakai wifi airport... Tapi tu masa kat dalam laa.. Kat luar memang tak dapat.. Aku pon tak tanya  lebih kat HH.. 

Tapi aku tanya Jay Emm masa kat hotel... Dia try connect Wifi Airport tak boleh katanya... Ke dia try waktu dah keluar Airport? Entah lah... Kena tanya Jay Emm dan HH untuk sahkan cerita sebenar... Aku pon blur waktu tu... Sebab dalam otak waktu tu nak cari Sim Card...

Tempat tunggu teksi berada betul depan Arrival Exit...

Disebabkan aku assume memang tak dapat connect Internet... Terpaksalah aku naik teksi untuk ke Hotel... Ada jugak ulat ulat tepi Airport tu approach untuk naik dengan dorang... Tapi.. Aku nak nak! Takut kena tipu...

Teksi ada dua jenis... Putih dan biru... Biru tu teksi Blue Bird... HH tanya kat sorang mamat Indon yang kebetulan ada kat teksi Blue Bird... HH cakap nak pegi ke hotel... Then... Aku nampak mamat tu tanya kat pemandu teksi Blue Bird... Bila dah discuss harga... Dia nak IDR 130,000.00... Agak mahal sebenarnya... Tapi tak pe lah... Malas nak bersusah payah...

Dan mamat tu terus angkutkan bag masuk teksi... Tapi... Bukan teksi Blue Bird... Pulak! Dia suruh naik teksi putih... Ehhhh... Betul ke ni... Then HH cakap "Saya cuma mahu bayar IDR 130,000.00 tak ada tambahan ya!"... Mamat tu angguk faham dan dia jugak yang drive sampai ke Hotel... Macam sesetengah Blue Bird memang amik murah tapi kekadang ada tambahan tambang kalu macet... 

Aku ingatkan teksi putih tu bebetul teksi... Rupanya Kereta sewa... Cisss...

Air meneralnya gratis yaa buk kalu naik kereta sewa ini... He He He...


BERSAMBUNG...

28 comments:

  1. Dalam grocery tu ada macam2 senanya..

    ReplyDelete
  2. Tapi... aku takut kene tempelak... lom sampai ponti... ada yg jadi ponti..

    ReplyDelete
  3. Allahu, saya paling tak suka orang potong barisan ni. Kecil besar kecil besar je kita tengok.

    ReplyDelete
  4. Salam SS... ingat kita lagi tak :) datang singgah sini sekejap ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslam... ke manakah menghilang?

      Delete
    2. tak hilang kemana... masih disni.. cuma mmmmmm.... :D

      Delete
  5. Pontianak jibam...jibam.. hehehe... ok, Cik Mimie bersabar utk next entry

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengelam timbul cik mimie... he he he

      Delete
    2. hehehe.. sekut cipmore la katakan.. kejap ada, kejap takde..

      Delete
  6. Tak semenggah betul orang2 Indon tu kan.. padahal baru blik umrah, beratur pun xtau.. sabar la wahai SS

    ReplyDelete
  7. Seram weii..taubat tak mo p dahπŸ₯Ά

    ReplyDelete
  8. X pernah jumpa tapi pernah tgk kat tv

    ReplyDelete
  9. Kalau x kerana pompuan rambut panjang tu mmg tak tau ada mama tempat pontianak!

    ReplyDelete
  10. Rasa nak cekik cekit pontianak kat pontianak tu..x pegi sekolah agak nya pontianak ni..

    ReplyDelete
  11. Pergh!! Perangai tak semenggah.. Part potong barisan tuh memang boleh buat bertumbuk.. Tambah nak guna toilet.. ish..

    ReplyDelete
  12. Seyeslaaa hai..waktu kat boarding hall memekak mcm kat pasar x jaga sensitiviti org lain..mcm tempat tu dia yg punya..bukan sorang semua yg dari pontianak mcm tu..seyes laaa..padahal baru blk umrah..adeh

    ReplyDelete
  13. Paling kelakar tu..i ada skodeng nama brberapa jemaah..nama mcm artis ko bukan nama kekampungan mcm JM ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muka jawa giler... Tapi nama macam artis kawww... Macam tak kena nama dengan muka... Kah Kah Kah

      Delete
  14. Pic guna phone pun dah lawa gila! Yg penting pandai tembak 😬

    ReplyDelete
  15. Bab potong Q semasa dlm toilet tu mmg bengang..ko sesedap rasa jek pegi Q depan pintu toilet tanapa rasa bersalah..rasa nk ketuk jek sorang2..aku pun nk kencing la..x reti nk berbaris ke..mmg ponti betul

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...