Wednesday, 10 April 2019

Kembara Guangzhou - New Asia International City Of Electronic And Technology

Entry sebelum petik SINI...


Setelah aku membuang buang masa berjam jam di Guangzhou Cultural Park... Kini tibalah masa untuk bershopping shoppingan membuang duit pulak! Kah Kah Kah...

Dari Malaysia lagi... Aku dah meletakkan harapan setinggi Gunung Baiyun untuk meraih gadget seberapa banyak yang mungkin... Aku aiming nak cari wireless speaker... Camera Car... Ehhh... Banyak lagi! Tapi... Masih ada tapi... Scroll lagi... He He He...

Aku sebenornya... Tak banyak study pasal tempat tempat gadget.. Sebab... Aku takut tak sempat nak kejar banyak tempat... Dan disebabkan ini adalah trip pertama kali aku ke Guangzhou... Jadi... Tempat yang aku pegi agak skema skit... Senang citer... Aku just ikut ikut orang... Malas nak perah otak banyak sangat...

Orang kata lahhh... Bukan aku kata... Orang kata kat New Asia International City Of Electronic And Technology atau aku ringkaskan namanya yang panjang beno tu kepada NAICOEDAT tu banyak pilihan gadget... Antara paling terbesar di Guangzhou... Jadi... Aku pon pegi...

Sebaik aku masuk jek dalam bangunan NAICOEDAT tu... Memang banyak kedai dalam tu... Dari tingkat bawah... Ke tingkat atas... Kemudian aku ke tingkat bawah semula... Pastu aku pegi kencing kat toiletnya yang hancing... Ha Ha Ha...

Aku perhati di segenap dimensi kedai... Ehhhhhh... Tak kannnn ini ajekkk yang dijual kat kedai kedai ni??????????????

Kaw tahu apa yang paling banyak kat situ???? Haaaa... Yang paling banyak dijual hanyalah casing handphone! Amekkk kaw... Aku rasa macam dah kena kencing kat situ... Mana pegi gadget yang banyak banyak tu????

Bayangkan ek... Hampir separuh bangunan... Hanya jual casing handphone jek... Nama bangunannya sikit punya panjang... Baik kaw letak New Asia Casing Handphone jek... Tak perlu ada Electronic dan Technology tu! Huh! Sedihhhhh!

Time ni lah si Jay Emm baru nak bukak citer selain dari NAICOEDAT tu dia pernah pergi tempat yang betul betul jual gadget... Bla.. Blaa.. Blaaa... Aku dah malas nak dengar... Sebab... Aku takut nanti jadi kes yang sama... Orang kata banyak gadget.. Sekali pegi... Jual casing jek yang banyak... Seyesss ahhhhhh!!!!

Since kat situ banyak sangat casing handphone... Jadi... Marilah beli... Sekali lagi aku rasa hampa... Tak boleh beli seketul dua... Kalu nak beli kena ratusan bijik ke atas... Whattttt the heckkkkkkk! Keharaman jadah apakah ini???? Aku bukan nak niaga.... Adehhhhhh...

Aku tengok ramai orang bangsa Arab jek yang datang sini... Dorang beli satu jenis casing jek ada yang jejak 10 ribu bijik... Giler... Ini betul betul untuk berniaga.... Bayanglah kalu sebijik casing dijual dengan harga tak sampai RMB 1... After conversion katalah 50 sen Ringgit Malaysia... Pastu korang jual dengan harga RM 10.00 sebijik... Tak ke untung berlipat kali ganda.... Pulak tu... Semakin banyak kaw borong... Semakin murah harga kos... Giler wehhhhh...

Aku riki riki jugak kebanyakan kedai... Kebanyakan kedai akan letak "No Retails"...  Huh! Pelik... Tak kan dalam banyak banyak kedai kat sini tak ada barang loose... Tak kan semuanya wholesale... Masak lemakkk aku ni kang... Apa pon tak boleh dibeli kat sini... Adehhhh...

Di sebabkan aku agak hampa... Jadi... Aku decide berambus dari NAICOEDAT... Aku nak try riki kat  bangunan seberang jalan NAICOEDAT pulak....

Jalan punya jalan... Riki dari satu kedai ke satu kedai... Akhirnya aku jumpa jugak beberapa kedai yang boleh beli secara Retails... Tapi tak semurah harga Wholesale lah... Tapi... Agak murah banding dengan kat Malaysia... Dan lebih berkualiti... Huh! Nasib baik!

Adehhh... Nak citer panjang pon payah... Moh ler aku sambung citer sambil nengok gambor... Layaaaaannnnn!!!

Nama jalan nak ke area NAICOEDAT... Xidi 2 Malu... Haaa... Cemana korang nak sebut nama jalan tu? Ha Ha Ha... Xidi 2 Malu taw.... Bukan Xidi 2 Pemalu or Kemaluan... Keh Keh Keh...

Inilah bangunan New Asia International City Of Electronic And Technology atau NAICOEDAT... Bertingkek tingkek U'Ouls... Duit pon kena Bertingkek tingkek jugekkkk! Ha Ha Ha...

Ini bangunan seberang jalan NAICOEDAT... Kebanyakan papan tanda kedai semuanya ada tulisan jawi... Al-Maklum ramai Pak Arab memborong kat sini...

Actually... Masa aku jenjalan kat sini... Aku nampak ada satu bangunan ni... Kalu tak silap aku area Nanfang Building... Bahagian level bawah... Semuanya jual skrin handphone... Adehhhh... Nyesal pulak aku tak bawak iPhone 5 aku yang rosak skrin tu... Kalu tak mesti boleh tukar kat sini... Adessss... 

Disebabkan aku tak bawak iPhone 5 aku tu... Maka tak ada lah aku nak riki harga dan kualiti... Ehhh... U'Ouls jangan tanya soalan yang tak ada kena mengena dengan aku taw... Apa yang aku tepek  gambar dan citer ni jek yang kaw boleh tanya... Selain dari tu... Kaw riki sendiri ok! Jangan kaw tanya sini ada tak jual coq peneram coq badak coq kendong pulak! Ha Ha Ha...

Ini Nanfang Building... 

Entah lah... Aku susah nak citer... Most kedai di bangunan area NAICOEDAT ke Nanfang ke... Mostnya akan jual casing handphone! Agaknya.. Jual casing handphone lebih menguntungkan banding jual gadget... Ehhhh... Dah macam citer 3 Abdul... Husin Lempoyang saudagar Unta leher panjang dari Cairo... Jual orang lagi untung dari jual Unta kata nya... Haaaa sama lahhhh... Keh Keh Keh...

Dulu melambak jek jual Handphone or Tab china... Sekarang seketul dua kedai jek jual... Agaknya... Orang sekarang lebih berminat dan mampu nak beli original... Sebab harga original lagi murah.... Dan teknologinya lebih pantas... Dah tak guna pon buat barang pirates of the caribbean ni.. Tak laku... Tak berapa menjual... Adessss...

Pekerja kedai pon lebih banyak yang santai... Keja tak stress... Ye lahh... Satu customer sekali borong puluhan ribu casing... Dah boleh untung sangat... Buat apa nak jual gadget gadget memahal kan... Tak balik modal.. Berlapuk jek nanti... Adehhhh....

Banyak jugak kedai yang aku singgah di seberang jalan NAICOEDAT... Actually lebih meriah...

Aku singgah kedai ni... Beli casing untuk iPhone Xs Max aku tu.... Sini jek yang ada jual jenis clear transparent... Lain kedai tak ada... 

Jay Emm banyak borong gadget kat sini... Dia hadiahkan HH powerbank... Dan dia hadiahkan aku wireless headphone dan car charger...

Pada awal nak membayar... Si HH nak bayar dulu... Tapi... Jay Emm halang... Sebab... Jay Emm dah niat nak hadiahkan barang yang aku dan HH nak... So... Berlaku perebutan skit masa kat cashier... Sampaikan... Cashier kat situ rasa panik.. Ingatkan si HH dan Jay Emm bergaduh... Rupanya berebut nak membayar...Ha Ha Ha... 

Nasib baik cashier tak call security... Kah Kah Kah... Last last aku suruh HH mengalah... Tak nak berpanjangan... Dan Jay Emm yang bayar as a gift...

Thanks so much Jay Emm sebab hadiahkan aku dan HH dengan memacam gadget kat kedai ni... We love you! He He He... Semoga murah rezeki Jay Emm! Aminnnn!

Speaker yang unik...

Ok... Ini tips dari aku lah... Kalu U'Ouls nak memborong gadget... Adalah disarankan... U'Ouls beli kat kedai yang betul betul jual produk jenama mereka jek... Kiranya  kedai atau syarikat tu keluarkan jenama barangan sendiri lah... Katalah U'Ouls nak beli powerbank... Kalu nama kedai atau syarikat adalah Boh Ong Kuat... Maka jenama powerbank adalah Boh Ong Kuat... Bukan Kuat Boh Ong... He He He... Senang citer... Kedai Apple barang Apple... Bukan Limau... Haaa ada faham ka Aci? He He He...

Powerbank brand Lenyes...

Kalu setakat kaw nak beli powerbank biasa jenama bagai Pineng dibelah dua... He He He... Hellloooooo... Kat Malaysia pon banyakkkk! Buat apa kaw susah susah pegi Guangzhou.. Jenama Pineng ni kaw boleh beli kalau kaw memang nak memborong! So kaw boleh looking for cheap price... Tapi... Kalu nak kualiti dan setakat sebijik dua... Adalah seperti yang aku sarankan! Sebab aku perhatikan... Most barang kat sini... Memang berkualiti... Dorang buat untuk rakyat dorang... Jadi... Belilah apa yang dorang buat untuk rakyat dorang... Kita tumpang sekaki payung atau semangkok hayun gitu.. Keh Keh Keh...

Aku singgah kedai ni... HH tawar harga untuk beli wireless speaker... Budak ni gelak gelak jek... Memang sporting... Dan dia boleh cakap english dengan baik... Speaker kat sini kecik tapi bunyik siap bass gempak giler bunyi... Murah pulak tu... 

Aku jadi tak reti nak beli yang mana satu... Banyak giler pilihan...

Bermacam Car Charger ada jual...

Ini tali jam iWatch... Apa lagi... Memborong lahhhh! Seyes wehhh... High kualiti... Selesa... Murahhhhhh hoiiii!!!

Amoi kedai ni pon boleh berbahasa Inggeris dengan baik... Dia cakap ramai orang Malaysia beli barang dengan dia... 

Aku tak beli apa apa kat kedai Amoi tu... Pastu aku nyesal tak beli wireless charger untuk iphone baru aku... Hadoiiii... Aku bukan pe... Time ni aku sayang giler kat iphone aku tu... Sebab masih dara la katakan... Tapi dah lama lama... Rasa nyesal pulak tak beli Wireless charger tu... Sebab aku rasa leceh nak carry wire bagai... Wireless charge lagi senang... Adehhh...

Lepas membeli belah kat area Nanfang Building.... Aku patah balik ke NAICOEDAT...

Ini masa awal pagi tadi kat NAICOEDAT... Banyak kedai masih belum bukak... Tapi dah menjelang jam 12 tengah hari ke atas... Most kedai dah bukak pintu...

Accessories untuk handphone... 

Riki casing... Most tak jual loose... Kena borong banyak...

Memacam jenis cable handphone charger ada jual kat sini... Rambang mambang bijik mata... Tapi... Jay Emm tido berdiri... Kah Kah Kah....

Aku beli casing iWatch kat sini... Limited and special edition... Seyes berbaloi...

Masa aku riki riki nak beli Tab untuk HH... Aku nampak ada sekumpulan Minah Melayu dari Malaysia... Mula tu biasa la menyombong... Bila aku tengok dorang berkerumun kat satu kedai ni... Aku malas nak masuk... Aku cari kedai lain...

Masa aku lepak satu kedai lain... Aku dah siap beli barang semua... Tetiba dorang serbu kedai aku pegi tu... Lahhh... Rupanya dorang aiming kedai tu... Patutlah aku perasan dua tiga kali dorang lalu belakang aku... Aku nampak just senyum jek lah... Dorang tunggu aku blah baru dorang masuk... Ha Ha Ha...

Riki riki Tab... Akhirnya... Jumpa kedai ni... Sini jek jual murah... Dan Amoi ni dengan anak dia peramah... Dah biasa layan customer dari Malaysia...

Handphone lama masih banyak dijual...

Ini handphone paling terkecik yang aku jumpa kat kedai Amoi tu... Boleh guna buat call dan message... Ada yang boleh masuk 2 simcard lagi... Adehhh... HH suruh aku beli just nak buat keychain... Ha Ha Ha... Tapi aku malas... 

Aku borong USB kat sini... Comel pulak!

Amoi ni pon boleh berbahasa Inggeris dengan baik... Dan dia peramah dan kelakarr... HH banyak bergurau dengan dia... HH dapat harga murah sebab dia guna ayat "Laki aku dah lari tinggalkan aku"... Jadi Amoi ni bagi harga kesian!  Lawakkkkkk! Camtu pon boleh! Kah Kah Kah...

Aku sebenornya menyesal tak beli CCTV kat kedai Amoi tu... Hadoiiiii! Sebab aku fikir aku nak beli Camera kereta... Lama aku pusing beberapa kedai... Dan dah dapat pon harga murah... Tapi... Last last camera kereta pon aku tak beli... CCTV pon aku tak beli... 

Aku tak beli camera kereta sebab powernya connect dengan tempat pencucur rokok... Aku cari yang guna bateri sebab lebih selamat... Tapi tak ada jual kat sini... Dan CCTV tu pulak aku tak beli sebab waktu tu aku belum pindah rumah lagi... Aku plan lambat lagi nak pindah... Rupanya lepas balik Guangzhou Allah beri rezeki pindah awal... Adehhhhh... Nyesal betul tak beli CCTV tu... Kalu tak... Mesti aku boleh skodeng kucing jiran mana yang selalu bertandang kat rumah aku... Keh Keh Keh....

Amoi kedai tu siap demo cara nak control CCTV... Dia siap tunjuk CCTV yang dipasang kat umah dia... Monitor anak dia dari jauh... Dan bercakap dengan anak dia dari CCTV jek... Adehhh... Rugi aku tak beli... Sound sistem dia elok... Gambar pon cantik... Install Apps jek kat Handphone... Nyesal tak beli! 

Kat kedai Amoi tu... Aku beli jam tangan... Dan aku belikan Jay Emm camera ala GoPro untuk besday dia... He He He...

Ok... Secara overall... New Asia International City Of Electronic And Technology dan sekitarnya aku beri markah 50 per 100... Sebab... Pilihan tak banyak... Kalu U'Ouls boleh riki tempat lain... Sila lah... 

Cuma... New Asia International City Of Electronic And Technology ni bukak sampai malam... Boleh lah terjah kalu nak buat compare harga... 

Tapi... Kalu U'Ouls nak borong banyak casing handphone untuk buat niaga... Maka New Asia International City Of Electronic And Technology memang tempatnya!

Selain tu... Antara barang yang U'Ouls boleh cari di Guangzhou adalah Digital Monopod... Boleh dapat half price dari Malaysia... Cuba lah...



BERSAMBUNG...

16 comments:

  1. Pergh!! Bahagianya.. Teringin pula nak beli CCTV dengan Camera kereta tu.. Cam best je.. Bila nak ke sana lagi SS, nak kirim duitlah.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirim duit ke kirim barang? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. eh.. silap.. kirim duit buat beli barang.. ha baru betul.. hahaha..

      Delete
  2. Nak skodeng jap sblm tdo 😬

    ReplyDelete
  3. New asia international katanya..mmg frust masuk sini..x byk boleh beli..casing bersepah!..ehh mmg x recommend laaaah

    ReplyDelete
  4. Pegi Nanfang lg byk pilihan..kalau nk pasang tempered glass kat new asia tu murah

    ReplyDelete
  5. Kita pegi lagi nanti kita beli CCTV tu naaa 😬

    ReplyDelete
  6. wah cctv boleh beli kat guangzhou....Tab pun murah.... macam kena repeat je pi sana. Tab akak asyik rosak je tak boleh charge....huhuhu spare part ori charger susah nak dapat. Beli tak ori dia tak boleh charge. Testing kat kedai ok bila balik rumah huh gelap jo. aduhaiiii

    ReplyDelete
  7. Macih hadiahkan itew gopro..😘 tapi lom guna

    ReplyDelete
  8. USB tu comel nya..... agaknya casing phone laku sebab tu depa jual tu je. Macam-macam patern pulak tu.

    ReplyDelete
  9. Sama2 kasih..awak dan HH pun byk kasi itew hadiah..love uolss berdua πŸ₯°

    ReplyDelete
  10. Sib baik ada kedai nafang seberang jln tu...x lah frust sgt..nape org x share pasal Nafang ni ek..walhal lg best dari new asia city tu..

    ReplyDelete
  11. Jenuh melangut nengok barang2....vertical semuanya...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...