Thursday, 18 April 2019

Kembara Guangzhou - Tianma Woman Street

Entry sebelum boleh terjah SINI...


Hari ni... Masuk hari ke lima aku di Guangzhou... Pantasnya masa berlalu... Lima hari tu... Terasa kejap sangat... Rasa tak puas... Tak puas nak menyoping... He He He...

Ayuh! Kita perhabiskan duit untuk hari ke lima ini... Ke mana? He He He...

Plan aku hari ini adalah nak terjah sekitar Zhanxi Lu... Di sanalah syurga pelbagai jenis barangan yang murah...



Directions : 

1. Naik  Line 2 or Line 5...
2. Stop Guangzhou Railways Station...
3. Exit F2 or E...


Muka ceria nak perhabis duit... Keh Keh Keh... 

Meranduklah aku dalam Guangzhou Railways Station... Besau gilak stationnya.... 

Sebelum tiba Exit E... Boleh pulak jem dalam station tu... Ramai giler orang nak beratur keluar jek pon... Rupanya ada buat renovation dalam station... Adehhhh lahhh... Nyesal pulak ikut Exit E... 

Dan aku perhatikan dalam Station ni ramai peminta sedekah... Ada orang tu siap bersujud sujud rayu sedekah... Ada anak yang siap bawak mak terbaring siap bentang tilam kawww! Nak tunjukkan kat orang ramai yang mak dia terlantar sakit... Dan perlukan bantuan... Perlukan duit sedekah untuk rawat mak dia...

Aku pelik! Macamana si anak siap usung tilam ek.. Tilam tebal pulak tu... Kaw naik apa bawak mak kaw yang terlantar tak boleh bangun tu? Kaw angkut cemana? Kena naik turun tangga kot... Kalu Lift... Muat ke? Pastu... Ke sini naik teksi? Mampu pulak naik teksi... Aku sendiri pon naik trainnn... Kah Kah Kah...
* Pandang kat cermin station... Gelak kat diri sendiri sebab tak mampu naik teksi... He He He...

Sebaik aje keluar dari Exit E... Semua mencangak... Ehh... Luas tempat ni... Arah jalan mana satu nak pegi ni? Aku memang membiarkan aje HH dan Jay Emm yang cari jalan... Pepandailah kaw nak kaji Kitab Busuk aku tu...

Dok mencari arah nak ke Zhanxi Lu yang akhirnya end up kat Tianma Woman Street... He He He...

Pada awalnya aku malas nak involve... Tapi... Bila dah tersesat keparat... Mundar mandir macam Pak Pandir... Last last... Terpaksalah aku terjun padang... Baca balik map... 

Memula rasa nak marah jugak... Lepas tu... Bila fikir balik... Ada hikmah jugak sesat keparat tu... Sebab... Banyak tempat tak terjangka yang aku boleh terjah yang lagi best dari plan asal... Keh Keh Keh...

Keluar dari Exit E... Aku naik jejantas yang berhampiran... Hakikatnya... Kalu naik jejantas... Menyeberang jalan nak menuju ke Zhanqian Lu... Tapi... Kaw akan lalu Zhannan Lu dulu... Kaw akan jumpa Tianma Woman Street... Bukan Zhanxi Lu... 

Kalu nak ke Zhanxi Lu... Keluar dari Exit E tadi... Just terus lurus jek ke depan... Tak perlu naik jejantas sepatutnya... Adehhhh... 

Disebabkan aku dah ternaik jejantas untuk ke seberang... Secara tak sengaja... Aku jumpa Tianma Woman Street dan Guangzhou Baima Garment Wholesale Market... 

Plan asal nak ke Guangzhou Baima Garment Wholesale Market selepas aku dah ke Zhanxi Lu... Tapi.. Since aku dah jumpa Guangzhou Baima Garment Wholesale Market dulu... Pe lagi... Terjah lah....

Honestly... Guangzhou Baima Garment Wholesale Market ni... Tak merangsang nafsu aku nak membeli belah... Aku just tengok tengok dari luar lebih kurang jek... Pada aku... Tak pegi pon tak pe kot... Sebab... Tempat ni macam tempat orang have have jek... Sedangkan aku don't have... Cheap many many... He He He...


HH dan Jay Emm lebih teruja nak ke Tianma Woman Street... Sebab.. Aku perhatikan ramainya orang kat sini... Macam ada jualan murah... HH cakap gini "Aku rasa aku nak lepak sini jek... Sini pon dah macam macam"... Jay Emm pon sama... Dua dua excited macam nak giler menyoping dalam tu... Murah bafuck wehhh...  Ha Ha Ha...

Bila dah tengok barang lagi murah dari area Baiyun Leather... Teruslah HH dan Jay Emm kata tak mahu repeat area Baiyun Leather dah... Padahal malam tadi ada jugak bincang bincang nak merepeat kekalau tempat lain tak best... 

Percayalah cakap aku... Setakat nak beli bag dan kasut... Tak perlulah kaw merepeat tempat yang sama... Sebab banyak tempat lain kaw boleh explore wehhhh... Seyes!


Inilah Tianma Woman Street... Handbag kat sini agak trendy... New arrival... Beza dari dari area Baiyun Leather... Kaw boleh dapat harga lebih murah dari Shopee atau Lazada...

Ada Underground... Tapi aku tak pegi... Tak sempat wehh... Kat Tianma Woman Street dan sekitarnya pon dah berjam...

Amekk kawww... Bersusun kasut dan bag...

Dah nama pon Woman Street kan... Tentulah semua barangan perempuan jek... HH dan Jay Emm lah paling banyak memborong... Aku cuma rembat kasut jek sebijik... HH dan Jay Emm rembat berbijik bijik bag...

Cuma... Aku pelik tengok Jay Emm... Aku tak tanya dan tak persoalkan pon... Tapi.. Dia kata gini dengan aku "I beli bag ni bukan untuk I taw".... Aku tergamam... Dia sambung lagi "I beli untuk jual pada adik beradik I.. Bukan bagi free"... 

Dalam hati aku "Jual? Ye ke jual?"... Pelik nape nak jual? Nape tak bagi terus jek? Mungkin sebab ramai sangat kot... Kang over budget pulak... Entah... Kalu budget... Nape tak pakai untuk diri sendiri jek? Bukan selalu nak pegi Guangzhou... Dan bukan senang nak dapat harga murah... Entah! 

Aku pelik tengok Jay Emm... Dia tetiba berubah... Aku rasa dia dah tak tentu arah kot tengok barang banyak sangat... Ha Ha Ha... Aku pon tanya "Nape ek You tetiba nak jual? Nape tak pakai sendiri jek?"... Dia jawap "I nak buat apa bag banyak banyak? I geram tengok... So... I rasa I nak jual... Mungkin boleh jual kat kekawan I jugak..."... Pulakkkk!!!... 

HH memang beli banyak bag kat sini... Tapi... Dia beli ada yang dia nak kasi orang... Selebihnya dia pakai sendiri... 

HH dok menerai kasut... Aku perhati jek... Dan seperti biasa... Aku akan pilihkan untuk dia... Mana yang ok dan tak ok kat mata aku...

Amek kaww... Kasut bebulu dan kasut boot... Tinggi rendah... Semua ada...

Jay Emm dan HH tengok aku beli kasut... Dia pon tersangkut sama... Ha Ha Ha...

Pilih lah apa kaw suka...

Ramai orang berkerumun kat satu satu kedai... Sebab... Sales murah gilakkk...

Tak banyak gambar aku amik... Sebab... Tak ada masa banyak pon nak bergambar... Ha Ha Ha.. Aku amik mana yang sempat jek... Aku lebih leka temankan HH dan Jay Emm shopping macam nak giler meroyan... Keluar masuk kedai dah macam main Maze... Ha Ha Ha...

17 comments:

  1. Testing anoying lps tak ~ hh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Install web browser lain... Guna opera utk dlm hp... jgn guna safari

      Delete
  2. Hahaha... pakai anoying lps lak

    ReplyDelete
  3. Hahah.. dh ckp tadi.. ko dr dlm perut mak... ko dh deal mende ni... tu ko expert... muahhh ciked!!!

    ReplyDelete
  4. 'sesat keparat' kahkahkah tak pernah tak gelak kalo datang sini. herghhhh nyampah tengok =P

    ReplyDelete
  5. wahhhh.. berpinar bijik mata. sakan menyopping lah ye. patut u all datang ke sini guna trolley bag. tak payah hangut2. berat. lagi banyak boleh shopping.

    ReplyDelete
  6. wah! ni mahu juling biji mata masuk dalam ni...habis tak duit? hehe

    ReplyDelete
  7. eh, baru saya perasan, gambar blog dah bertukarlah! cantik!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you... Gambar di masjid al noor christchurch... as solidatory pada pembunuhan beramai ramai umat islam di masjid tu...

      Delete
  8. perghhhh rambang mata weiiiiii....camni akak pun sesat tak kuar-kuar.

    ReplyDelete
  9. Macam best je shopping kat sini.dsgn pun lawoo..

    ReplyDelete
  10. uiks...mmg byk yang boleh dibeli...bagus juga, bli pastu jual...bleh jana sedikit pendapatan sampingan...

    ReplyDelete
  11. Salam Ramadan SS..selamat berpuasa

    ReplyDelete
  12. wah rambang mata dibuatnya kan, syurga shopping orang pompuan. hahaha.

    ReplyDelete
  13. Salam Ramadhan SS.. pergh!! Ada lagi ke beg JM yang nak dijual tu.. hehehe.. Sakan ye memborong..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...