Wednesday, 15 May 2019

Kembara Guangzhou - Zhanxi Lu area

Entry sebelum boleh ngorat SINI...


Wahhhhh! Lamanya aku tak bersiaran... Tup Tup... Dahhhh bulan Ramadhan!!! Adehhh... Sejak dua menjak tiga kupang ni... He He He... Aku kesibukan... Aku busy travel... Busy bonding dengan keluarga... Dan aku busy dengan insan insan tersayang... Ha Ha Ha... 

Baru nih lah aku bernafas skit nak hadap blog... Pelan pelan kayuh lah aku nak balas komen U'Ouls ye... Huh!

OK... Aku tak nak buang masa... Moh aku sambung skit lagi kisah aku kat Guangzhou... Lepas aku shopping kat Tianma Women Street... Aku pon geraklah cari kat mana letaknya Zhanxi Lu area...

Si HH dan Jay Emm plan berdua untuk tukar Itinery asal... Tetiba kat sana dorang nak cari kasut kat Jin Ma Shoes City yang terletak di Zhanxi Lu area... Perlu diingat ye... Zhanxi Lu area tu besar ok... Jadi U'Ouls kena tahu nak cari barang apa dan nama nama shopping Mall yang U'Ouls nak...

Sampai kat Zhanxi Lu area tak tahu nak ke kiri dulu ke ke kanan dulu?

Banyak kedai kat sini... Tak terexplore pon...

Cari cari Jin Ma Shoes City tu.. Tanya orang... Tapi tak jumpa... Dan bertambah malas dan tak gigih nak teruskan pencarian sebab hujan makin lebat... 


Tiba kat sini... Dok carik carik mana letaknya Jin Ma Shoes City... Tak masal Apek sebelah Jay Emm tu jadi mangsa Google Street... Kah Kah Kah... Tu lah... Sape suruh kaw tadah muka diri macam tiang bendera kat situ... He He He...

Dan... Tetiba si HH pulak cari pasal... Sengaja mengkuih bangkitkan kemarahan aku yang menyebabkan sel sel jantung aku macam nak putus... Haa... Nak tahu pasal apa? Moh aku serah keyboard ni kat HH... Bior dia citer guna jari sendiri... Huh!


Dalam pada cari kedai kasut tak jumpa tu… Tiba tiba… Tiba tiba… Tiba tiba… Aku baru sedar aku lupa nak inform hotel untuk book transport nak pegi airport untuk esok hari... Orang hotel dah pesan kat aku semalam masa aku pegi tukar tuala yang koyak rabak cam roti kirai… 
* Tuala tahap alas kaki pun still nak kasi customer...

So... Masa nak tukar tuala tu lah aku tanya sekali pasal airport transfer... Dia pesan kat aku. .. Kalau nak booking... Kena beritahu sebelum pukul 12 tengahari...

So… Pagi ni... Aku dah lupa nak inform sebelum keluar hotel tadi… Dah kat luar baru aku sedar… Tak kan aku nak patah balik semata mata nak booking transport... Kot dekat ok la… Ni naik turun train kot... And memang mintak caci makian dengan Geng Kitab Busuk...

Jadi nya… Apa cara lain yang ko boleh guna…. Call??? Yes call… Tapi aku tak ada sim card China (acik ko kedek.com) and tak tahu mana nak cari public phone… Agak azab la di situ… Apa lagi alternative lain yang ada ni???????

Arakian... Masa tengah kalut kalut tu… Kebetulan... Aku kat depan kedai Pharmacies ni… So aku cakap dengan geng lain yang aku masuk Pharmacies... Nak pinjam phone orang kat dalam… 

Boleh tahan tebal ek kulit muka aku??? Hahaha… Tapi kalau dah terdesak... Apa pilihan yang ada kan???? Plus menda menda gini… Bab bab tebal muka… Memang jadi task aku pun… 

SS perhati dari jauh… Ye la… “Kalau bole dok jauh… Buat pe nak tadah muka dekat dekat kan” Ahaksssss…

So... Bermula lah task tebal muka… Aku sebat jek main cakap kat salah sorang Amoi dalam kedai Pharmacies tu… Aku cakap… Boleh tak tolong aku call no ni… Ni no hotel… Aku nak booking transport pegi Airport… 

Muka Amoi ni blur blur... Pastu panggil kawan dia… OK… Kawan dia yang sorang ni macam paham English sikit… So aku ulang balik la ayat aku tadi…  

Tapi muka Amoi tu… Muka tu… Macam tak kasi jek… Macam kedekut.com jek… Macam taik hidung masin jek… OK… Aku tak ler bebal sangat walau kulit muka aku tebal… Aku cakap… OK aku bayar… 

Terus … Dan dan tu… Dia kasi handphone dia kat aku… Nampak?.... Nampak?… Ramai jek yg mata S 11 ni (dollar sign)… OK ko kasi kan… Aku pakai la sedap rasa… Lepas habis call… Aku tanya… Berapa?... Emmm... Boleh la dah terdesak kan… Bayar sajok la…

*****  Ni peraduan dari HH.. Siapa boleh teka harga bayaran calling dengan betul... HH kasi keychain satu! Sorang pemenang aje ek... Tarikh tutup sehingga ada pemenang... Hahahaha... *****



Makkk aihhhh... Siap peraduan lagikkk! Disebabkan aku sendiri pon tak tahu berapa HH bayar untuk calling tu... So... Dengan aku aku sekali boleh masuk peraduan tu kannn? Kannnn? Kannnn? Ha Ha Ha...

HH tengah buat call guna handphone pinjam... Huh!

Nampak kedai kasut... Jom masuk... Tapi tak membeli... Pattern macam yang jual kat Malaysia jek... Harga pon tak murah mana... Nak murah kena borong banyak... 

Kat sini heaven kasut sukan! Berbaloi beli sebab murah!

Pilih lah pattern apa kaw nak... Biasanya dorang display jek kat sini... Dan kaw boleh request stock baru...

Kesian aku tengok budak ni... Terpaksa ulang alik naik basikal pegi store dia nak cari stock size aku... Ha Ha Ha... Dah lah store dia jauh....

Sebenarnya... Banyak barang aku borong kat Zhanxi Lu area ni... Tapi... Aku malas nak amik gambar... Tak ada masa sangat nak keluarkan camera... Hujan pulak tak berhenti... 

Cuma aku boleh kata... Berbaloi jugak kalu U'Ouls terjah Zhanxi Lu area ni... Aku beli Bag Adidas... Kasut Adidas... Bag leather... Ehhhh memacam barang branded kat sini... Murah dan ada kualiti yang agak baik... Sampaikan bila aku telek satu satu... Susah nak bezakan original ke tak... Perfect! 

HH dan Jay Emm pegang pegang lepas... Ha Ha Ha...


BERSAMBUNG...

14 comments:

  1. Aku cakap jek keychain... kot tetibe mood republik aku nak kasi mende lain pun bole...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku nak hotweel laa camni... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Ni boleh teka dalam yuan ke hengget? Ke dua dua sekali? Kah kah kah...

      Delete
    3. Yuan paling tepat la..

      Delete
  2. Jgn jadi mcm si jay emm tu..hilang dari radar dah..blog pun dh x kenal tuan

    ReplyDelete
  3. Agak-agak dalam Rm 10 ke atau Rm 5. Ala betul lah..*kenyit-kenyit mata* susah wo nak dapat free gift dari HH ni.

    ReplyDelete
  4. Uish ada peraduan teka pula.. kalau camtu nak teka 500 yuan.. hahaha.. sebab nak yuan kan..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...