Friday, 13 September 2019

Kembara Guangzhou - Belanjasawan Guangzhou

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Tepukk... Tepukkk... Tepukkk... Yeahhhh! Akhirnya... Jejak jugak aku ke Episod Akhir Kembara Guangzhou ni.. Huh! 

Oleh kerana ini adalah entry akhir... Jadi... Entry ini agak panjang... Ha Ha Ha... Bertabah laa ye... 



*** Airport Shuttle ***

Aku dah citer kan? Aku stay kat Sunny Private Apartment Hotel Of Grand Continental... Boleh baca entry di SINI... So... Jangan tanya aku lagi soalan bodoh "Boleh recommend tak hotel mana yang best kat Guangzhou?"... Adoiiii Aci... Naik kentut berbuih dah aku ni membebel... Jangan malas scroll blog aku ni sebelum tanya... Aku citer hotel yang aku stay je... Tak kan aku nak citer pasal hotel lain yang aku tak stay pulak... Nak banding harga sila pegi Trivago... Aku ni Divago bukan Trivago! Keh Keh Keh...

Di perenggan terakhir di entry tersebut... Aku janji nak citer pasal Airport Shuttle kan? Ok... Sunny Private Apartment Hotel Of Grand Continental ada sediakan Airport Shuttle... Bayarannya agak murah... Hanya RMB 250.00 untuk sebuah MPV... Oklah tu kan... Dari kaw merengkeh naik train atau teksi... Better naik MPV... Teksi pon nak cekau kaw RMB 100 lebih taw... Kalu kaw terpaksa naik teksi yang pakai gas... Dah tentu tong gas tu separuh ruang bonet... Tak kan kaw nak riba bag luggage beso berat bagak kaw tu pulak... So fikir lah ye...

Jenis kenderaan yang disediakan adalah MPV... 

Tak yah risau... MPV ni tunggu kaw on time... HH peluk bag ke peluk bantal tu? Ha Ha Ha...



*** Baiyun Airport ***

Sepanjang kaw kat sana... Dalam kita leka bershopping... Sebelum kaw beli barang tu... Kaw fikir jugak cemana kaw nak bawak balik nanti ye Aci... Kalu boleh timbang sekali! Jangan overweight... Dan... Jangan kaw beli pistol senapang mainan PUBG yang nampak real untuk di bawak balik Malaysia pulak... Kang tak masal semua orang tak boleh terbang! Lighter atau bahan pembakar pon make sure tak ada isi gas... Atau nak senang jangan beli langsung... Buat kecoh Aiport jek nanti...

Percayalahhhh Siti... Ehhh... Masa pegi... We'Ouls carry satu bag hiking sorang sebijik tu jek... Waktu balik... Ya Allah... Macam bini cerai kena halau dari rumah! Kah Kah Kah... Kaw tak mengandung... Tapi bag kaw yang beranak pinak... Acaner tu? Ha Ha Ha... Tak payah lah kaw acah acah tak nak shopping kat Guangzhou tu... Nampak naa nipunyeee kuat... Kah Kah Kah...

Sesampai jek kat Airport... Aku dah risau... Sebab... Aku ada beli kereta mainan transformer... He He He... Aku takut tak boleh nak bawak naik atas jek... Tengok orang kiri kanan... Tak nampak pulak orang carry mainan... He He He...
* Ye ye aku ngaku... Kereta Transformer tu aku punya... I'm a child trapped in adult body... Ha Ha Ha... Jeling jeling Jay Emm... Hi Hi Hi...

Bila dah nampak aku ni macam kucing nak beranak... Si HH rengsa.. So... Dia pegi tanya orang kaunter tapi bukan kaunter Air Asia lah... Sebab kaunter Air Asia tak bukak lagi... Dia tanya kaunter Airline lain... Ha Ha Ha... Orang kaunter kata boleh jek bawak mainan naik atas... No problem... He He He...

Masa pon banyak lagi... Mari lah kita mulakan aktiviti membalut bag! Balut pakai apa? Aku pakai pembalut plastik yang dijual kat kedai dua hengget tu je ye Aci... Aku bawak siap siap dari Malaysia... Aku tak mampu der nak guna service balut bag kat Airport tu... Mahal nak mampos... Modal aku dua hengget jek boleh balut berbag bag...  Dasar kedekottahihidungmasin.com kan? Ha Ha Ha...

Actually... Masa tengah balut balut bag... Aku tengok Jay Emm tetiba diam membisu... Aku cuit HH "Nape Jay Emm tu?"... HH angkat bahu tak tahu... Aku dok fikir... Dia merajuk dengan aku ke? HH ada cari pasal dengan dia ke? Rasanya macam tak ada... Ke dia sakit perut tahan berak? Ha Ha Ha... 

Jadi... Aku pon tanya dia "Nape Yunk? Masam jek muka tu"... Jay Emm "I risaulah takut lebih muatan"... Aku "Lahhhhhh sebab tu jek ke?"... Jay Emm "Ye lahhh... Kalu lebih cemana?"... Ha Ha Ha... Mana nak? Bag ikut balik... Atau... Dia tinggal Airport... Kah Kah Kah... Penat aku gelak! 

Aku explain kat Jay Emm yang muatan aku dan HH tak sebanyak dia... Masih ada banyak KG lagi boleh sumbat... Jay Emm pelik sebab barang aku nampak macam bulky... Hakikatnya tak berat mana... Ingat ye U'Ouls... Selagi Air Asia tidak limitkan jumlah bag yang melampau... Selagi itu... Kaw sumbat ajelah balance KG yang ada asalkan under satu booking number yang sama! Haaa ramai yang keliru Nurul Ajai bab ni... 

Haaaa... Nampak tu... Semua tu balut sendiri! Pembalut tu semua kaw boleh beli kat kedai dua henget Eco...

Sambil beratur aku dok toleh mamat belakang aku ni... Dia nyanyi ulang ulang lagu Siti Nurhaliza ft Judika... Adehh... Dengan aku  sekali ternyanyi... He He He... "Aku dan kamu... Tak terbatas oleh waktu... Tak terlarang tuk menyatu...Kerna kau rasmi milikku"... Cewahhhh!

Lepak sini... Ehhh... Ramai rupanya beli Toys... Siap anak dorang main atas lantai macam rumah sendiri... Nasib aku tak kuarkan Kereta Transformer aku tu... He He He...

Selagi kaw tak kena halau... Solatlah di mana sudut pon... Airport tu luas...



*** Belanjasawan ***


Berikut adalah jumlah belanjasawan aku dan HH... Jay Emm? Suruh dia declare kat blog dia... Ha Ha Ha...

Car Petrol Johor Bahru - Putrajaya - Johor BahruRM 100.00
Toll = RM 83.40
Flight Ticket KLIA2 - Guangzhou = RM 954.67
Luggage (50 KG) + Meal= RM 211.00
Train to KLIA (RM 9.40 x 2 pax) = RM 18.80 
Insurance = RM 116.00
Sunny Private Apartment Hotel Of Grand Continental = RMB 928.00 
21 November 2018 = RMB 364.50
22 November 2018 = RMB 1,025.00
23 November 2018 = RMB 1,796.50
24 November 2018 = RMB 1,179.00
25 November 2018 = RMB 1,492.00
26 November 2018 = RMB 320.00

GRAND TOTAL = RM 5,789.65



21 November 2018

Yang Cheng Tong Card (RMB 88.00 x 2 pax) = RMB 176.00
Ribena = RMB 9.00
Shopppig bag = RMB 1.00
Fruit = RMB 20.00
Small mineral water  = RMB 1.50
Big mineral water = RMB 9.00
Shock HH = RMB 10.00
T-Shirt HH = RMB 25.00
T-Shirt SS = RMB  25.00
Wallet HH = RMB 10.00
T-Shirt HH = RMB  39.00
T-Shirt SS  = RMB 39.00

TOTAL = RMB 364.50



22 November 2018

Fridge Magnet  = RMB 35.00 
Fridge Magnet  = RMB 20.00 
Snack = RMB 35.00
Fridge Magnet  = RMB 5.00
Fridge Magnet  = RMB 35.00
Plate = RMB 10.00
Bottle = RMB 15.00
Shopping Bag = RMB 10.00
Games (Dart) = RMB  30.00 
Mosque Donation = RMB  100.00 
Travel Compartment HH  = RMB 70.00 
Travel Compartment SS = RMB  30.00 
Toys Train SS (portion HH) = RMB  180.00 
Wallet HH = RMB  60.00 
Bag Travel 24lit HH = RMB  182.50 
Bag Travel 24lit SS = RMB  182.50 
Strip SS = RMB 25.00 

TOTAL = RMB 1,025.00



23 November 2018

Donation Gelandangan = RMB  3.00 
Mosque Donation = RMB 100.00  
Chicken Pie = RMB  14.00 
White Rice = RMB 6.00 
Kebab (RMB 10.00 x 4 pcs) = RMB 40.00
Prawn Fried Rice = RMB  32.00 
Dumpling  = RMB 28.00 
Honey Dew Juice = RMB 8.00 
Lemon Juice = RMB 3.50 
Orange (RMB 4.00 x 1 pcs) = RMB  8.00 
Mee Tarik (RMB 10.00 x 2 set) = RMB 20.00
Mineral water = RMB 9.00
Bag HH (Grey) = RMB 50.00 
Bag HH (Longchamp Blue) = RMB 80.00 
Wallet HH (Green) = RMB 50.00 
Bag Sling (Red) HH  = RMB 20.00 
Bag Birthday Jay Emm (Portion HH) = RMB 100.00 
Wallet HH (Red) = RMB 80.00 
Bag fabric Birthday Jay Emm = RMB  50.00 
Bag Dior HH = RMB  90.00 
Handbag HH (Dark turquoise) = RMB  80.00 
Bag sling (Red) = HH 10.00
Luggage Small SS (portion HH) = RMB  130.00 
Luggage Small HH = RMB 130.00 
Luggage Small Birthday Jay Emm (portion HH) = RMB 130.00 
Belt SS = RMB 25.00 
Pouch SS Bottega Veneta = RMB 150.00 
Bag fabric SS  = RMB 50.00 
Pouch SS (Blue) = RMB 80.00 
Bag leather SS (Blue) = RMB  200.00 
Belt SS = RMB 20.00 

TOTAL = RMB 1,796.50



24 November 2018

USB (RMB 15.00 x 5 pcs) = RMB  75.00 
T-Shirt (RMB 18.00 x 7 pcs) = RMB 126.00 
FM (RMB 10.00 for 3 pcs + RMB 15.00 for 10 pcs) - (Discount RMB 1.00 ) = RMB 24.00 
Keychain Car (RMB 10.00 x 5 pcs) = RMB 50.00
Fridge Magnet Panda = RMB 10.00
Bag souvenir (RMB 5.00 x 2 pcs) = RMB 10.00
Rice and dishes = RMB  41.00 
White Rice = RMB  5.00 
Orange (RMB 4.00 x 2 pcs) = RMB  8.00 
Phone Tab with casing HH = RMB 260.00
Watch HH = RMB 50.00
Cover bag HH (sponsor by Jay Emm) = RMB 50.00 
Cover iWatch SS = RMB 35.00 
Cover iPhone Max SS (RMB 15.00 x 2 pcs) = RMB 30.00 
Speaker (minus JM sponsor RMB 25.00) = RMB 50.00 
iWatch strip SS (RMB 25.00 x 2 pcs) RMB 50.00 
Gopro Birthday JM (portion SS) = RMB 100.00 
Watch SS = RMB 50.00 
Tractor Toys SS = RMB 105.00 
Bag Cover SS sponsor by Jay Emm = RMB 50.00 

TOTAL = RMB 1,179.00



25 November 2018

Phone call = RMB 10.00
Kebab = RMB 44.00
Orange can = RMB 10.00
Mee tarik = RMB  40.00 
White Rice  = RMB  8.00 
Mineral Water = RMB 7.00 
Mineral Water = RMB 3.00
Shuttle to airport (HH & SS) = RMB 150.00
Shoes (black) HH = RMB 50.00 
Slippers HH  = RMB 35.00
Bag (Green) HH = RMB 50.00 
Bag (Black) HH = RMB 50.00 
High heel (Black) HH = RMB 80.00 
Bag (Peach) HH = RMB 50.00 
Shoes (black) HH = RMB 65.00
Shoes adidas HH = RMB 60.00 
Inner HH (RMB 10.00 x 4 pcs) = RMB 40.00 
Short Pants HH (RMB 5.002 pcs) = RMB 10.00 
Sweater HH = RMB 35.00 
Inner HH = RMB 20.00
Pajamas HH = RMB 30.00
Shoes (Brown) SS = RMB 80.00 
Bag sling Adidas (Black) SS = RMB 80.00
Bag sling Adidas (Silver) SS = RMB 100.00 
Shoes Adidas SS = RMB 60.00 
Bag leather sling SS = RMB 90.00 
Short Pants SS (2) = RMB 10.00 
Sweater  SS = RMB 70.00 
Inner  SS (2) = RMB 40.00 
Short Pants  SS = RMB 50.00 
Pajamas  SS = RMB 30.00 
Pajamas  SS = RMB 35.00 

TOTAL = RMB 1,492.00



26 November 2018

Fruit Honeydew (RMB 4.00 x 3 pcs) = RMB 12.00 
Other Food 1.00 = RMB 1.00 
Patches Embroidery HH (RMB 1.00 x 10 pcs) = RMB 10.00 
Shawl HH (RMB 25.00 x 2 pcs) = RMB 50.00 
Patches Embroidery SS (RMB 5.00 x 3 pcs) = RMB 15.00 
Patches Embroidery SS (RMB 1.00 x 13 pcs) = RMB 13.00 
Patches Embroidery SS (RMB 5.00 x 1 pcs) = RMB 5.00 
Shawl SS (RMB 30.00 x 2 pcs) = RMB 60.00 
Toys Car Transformer SS = RMB 69.00 
Toys Bullet train SS = RMB 85.00 

TOTAL = RMB 320.00


Sejumlah RM 5,789.65 all in untuk berdua berjaya dihabiskan... Oklah tu kann... Nak murah mana lagi... Ha Ha Ha... Alhamdulilah!

Moh tengok apa yang aku beli kat Guangzhou... Gambar lain kaw kena baca entry aku yang sebelum ni laa ye... Malas nak tepek semua... Ha Ha Ha...

Bag aku tengah join nasyid... He He He...

Inilah Patches Embroidery yang aku beli...

Ini USB ye... Comel tak? He He He... 

Bag kulit...

Adidas...



Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless!


- TAMAT - 

33 comments:

  1. divago takpe jgn deago go go sepupu si dora tu hahaha...

    ReplyDelete
  2. Wadduhhh balik terus beranak kembaq nah luggage memasing hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu boleh nak terbang dengan lori... Ha Ha Ha...

      Delete
  3. Tapi betoi la HH. tahan berak boleh buat badmood ooo hahaha

    ReplyDelete
  4. Nasib laki yg menyanyi tu tak jerit Haaa sambungggggg sambil hulur tgn acah mic dkt HH. tetiba jadi konsert pulak dkt aorport hahahaha

    ReplyDelete
  5. Belanjasawan buka belanjasakan..belanja sampai naik sawan hhahaha

    ReplyDelete
  6. kelepak kelepak kelepak..ehh bunyi mcm org tepuk dok ke bunyi mcm tahi lembu jatuh

    ReplyDelete
  7. Awak DivaGo itew DivaBack..chia chiaa chiaa..eh sampai dok

    ReplyDelete
  8. HH orgnya kecik tapi kuat dia..boleh galas beg berkilo kilo kiri kanan

    ReplyDelete
  9. hihihih...ye betul sgt "a child trapped in adult body"

    ReplyDelete
  10. hihih..si Jay Emm selalu gitew..beli tak ingat doniiaa...sblm pergi selalu ckp "tak tahu nk beli apa.." bila balik dia la lah yg paling WIN berat beg..adehh

    ReplyDelete
  11. budget mmg sgt detail..JM x mampu nk buat se detail tu..copy boleh hihih

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum kanda manisss.. Allah.. rindunya nak baca catatan kanda ni. lama sungguh rasanya tak 'usha' sini.. apa khabar?

    ReplyDelete
  13. Bila lagi nk perhabih duhet...

    ReplyDelete
  14. kak ana masih simpan lagi FM dari China hadiah SS bagi dulu hehe :)

    ReplyDelete
  15. ni mesti bag
    beranak pinak...
    bila balik kan...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila masa dia berjimak pon tak tahu lah... kah kah kah...

      Delete
  16. Hi SS..sihat ke tu semua? sawan tak sawan pi obersi kena jgk setahun 2@3 kali kan

    ReplyDelete
  17. Mak oii beg..macam nak menega 4 lot kedai

    ReplyDelete
  18. Comel..comel USB tu..bopa gb tu..sesuai la yg berjiwa muda mcm uolls..kalau mak yg guna USB buat kena bahan jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak! Tak ingat pulak... SS guna utk keta jek...

      Delete
  19. beg tu alahai..siap beratur dah tu.. g sana terus beg beranak..hehe

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...