Thursday, 28 November 2019

Jeju Island - #SehabisBaik

Hana... Dul... Set... Kimci... Annyeonghaseyo! He He He...

Eh... Ehh... Eh... Kecek Koya pulakkkk dahhhh... Sabar! Sabar! Sabar! Ini baru entry permulaan... Bagi aku tarik nafas lega skit... Bau kimci masih melekat lagi kat badan... Ha Ha Ha...

Yeahhh! Aku baru lepas balik dari Jeju Island... Terlalu banyak aku nak ceritakan... Dan memacam dugaan silih berganti yang menguji kesabaran! Dari sebelum ke Jeju sehinggalah dah balik dari Jeju! Huh!

#SehabisBaik???? Why???? Yeahhh! Trip ini... Aku namakan trip sehabis baik dan dalam masa sama untuk celebrate besday Jay Emm... Walaupun dugaan yang datang bagaikan tiada hujungnya... Trip ini tetap aku nak buat sehabis baik!

Dugaan pertama sebelum ke Jeju... Ayah Jay Emm jatuh sakit... Lama juga di hospital... Sehinggalah Ayah dia hembus nafas terakhir pada 30 Oktober 2019... Agak penat jugaklah sebenarnya... Masa dapat berita... Jay Emm berada di rumah aku di Johor... Bayangkan dari Johor dia terpaksa bergegas balik ke kampung naik bas berjam jam lama untuk sampai ke kampung dia...

Dia balik dari kampung pon dalam kepenatan... Gado pulak dengan aku... Jadi... Penat fizikal dan mental... Kena paksa pulak dengan aku attend Majlis kahwin anak sedara aku di Selangor... Memang rabak mata... Waktu tu JDT menentang Kedah 3-0... Lagi laah dia bengang... Keh Keh Keh...

Dalam waktu tu jugak... Hubungan kami tak habis diuji... Banyak isu berlaku berselang seli... Bergadoh tak habis habis... Ada jek tak puas hati... Sehingga ke satu tahap... Aku hampir berputus asa... Dan... Jay Emm pulak amik keputusan tak nak terbang ke Jeju! Boleh bayang tak betapa horrornya? Adessss...

Dipendekkan citer... Takdir Allah jugak lah... Dalam emosi yang agak redha... Jodoh pon masih panjang... Aku celebrate jugak lah Besday untuk Jay Emm... Aku tetap berikan dia hadiah... Tapi hadiah ni untuk dua tahun sekali taw... Ha Ha Ha... Poket Aci dah kering sebab nak #SehabisBaik punya pasal.. Hadiah apa tu? Tanya dia! Ha Ha Ha...

Jari Manis celebrate besday... 

Aku celebrate Besday Jay Emm lebih awal dari tarikh lahir dia yang sebenar... Saje aku buat surprise kat Indus Cafe, Putrajaya sebelum terbang ke Jeju... Sebab... Kat Jeju nanti aku dah busy travel... Tak tahu kat mana nak cari kek halal semua... Tak kan aku nak nyalakan lilin atas kimci pulak... Ha Ha Ha... So... Better awal awal plan celebrate advance besday dia kat Malaysia...



*** Drama drop bag ***

Hari ni tibalah masanya untuk terbang ke Jeju... Pepagi buta aku dah terpacak kacak kat KLIA2... Waktu untuk check-in untuk drop bag... Aku tengok... Ehhh... Apa yang kecoh kecoh sangat ni? Serabut giler KLIA2 tu!Nak jalan tolak troli pon susah... Terpaksa betulkan coli berkali kali... Kah Kah Kah...

Waktu nak berbaris... Staff Air Asia tanya "Cik dah check-in kat mesin?"... Aku tercengang... Alamak lupa pulak kena print luggage tag kat mesin... Jadi... Aku dan HH pegilah tekan tekan segala punat kat mesin sampailah tag beranak sendiri... Ha Ha Ha... Geram pulak! Terasa leceh sebab kena buat keje kuli batak Air Asia nak mudahkan si keling Tony Fernandes... 

Bila tiba giliran nak campak bag... Kena scan barcode... System akan automatik timbang bag satu persatu... Nak tahu apa jadi???? Jumlah keseluruhan berat bag We'Ouls bertiga berlebihan! Memang aku terasa mesin timbang kati Air Asia ni penipu nak mampos! Padahal masa kat rumah aku guna 2 bijik penimbang electronik yang dah biasa aku guna... 

Suppose berat aku tak sampai pon 25 kg... Bila timbang kat Airport berat keseluruhan terlebih 1 KG! Percayalah... Bag we'ouls separuh bag kosong... Tak penuh barang pon... Bila timbang macam berat batu bata! Aku rasa ramai dah terkena... Part ni nanti aku citer kemudian... Sebab membawak ke Jeju!

Bila aku fikir fikir balik... Aku rasa mungkin berpunca dari decimal system (titik perpuluhan) kot... Bila berat setiap bag dibundarkan maka angka akan jadi besar... Contohnya lah... Katalah berat bag pertama 8.5 kg dibundarkan jadi 9 kg ... Bag kedua 9.1 kg  dibundakan jadi 9 kg ... Bag ketiga 7.5 kg  dibundarkan jadi 8 kg ... So... Bila dijumlahkan akan jadi 26 kg... Banding kalu kita kira jumlah keseluruhan ketiga bag yang hanya 25.1 kg!  Nampak tak beza camne? Sebab dulu... Kalu staff yang manual check boleh jek buat adjustment untuk takat lebihan gram jek... Itu aku rasa lah... Logik thinking aku... Selebihnya entah!

So... Bila terlebih berat... Akan keluar warning... Kita cuma ada dua pilihan... Kita bayar lebihan berat atau kurangkan barang! Tu sebab ramai jadi blur dan jadi kecoh! Macam Jay Emm kata lah... Bayangkan kalu orang tak tahu nak check-in sendiri sure mencangak kan? Tak masal kena belajar... Air Asia ni assume yang naik kapal terbang ni semua educated... Pasni kena tuko moto Everyone can fly kepada Everyone have to pandai! Ehh! Baik tubuh universiti terus!

Itulah susahnyaaa pakai system ni... Tak macam dulu... So... Suka tak suka... Kebetulan pulak bag Jay Emm bag terakhir untuk ditimbang... Dah siap wrapping pulak tu... Terpaksa bukak balik! Keluarkan barang masuk dalam handcarry bag... Nasib berat handcarry ngam ngam! Hadoiii lahhhh! Seyes lecehhh wehhhhh! Membuang masa... 

So... Tips dari aku... Korang kena berada 4 jam sekurang kurangnya di KLIA2 untuk uruskan bag jek... 4 jam tu diguna untuk print tag... Drop bag... Dan memacam hal! Untuk berat bag... Tak kira jenis timbang kati apa yang U'Ouls pakai... Tolong kurangkan 1 KG! Percayalah! Tak banyak boleh diisi pon... Separuh bag kosong sebab berat bag kosong itu sendiri jek ada yang jejak 3 KG! Lom masuk barang! Huh! Time tu lah aku terasa nak pakai guni jek macam Santa Claus... Berat guni baru berapa gram... Ha Ha Ha...



*** Mari terbang ***

Lepas drop bag... Aku pon masuklah dalam... Nasib baik lah tak kena check berat handcarry... Kalu tak... Memang aku ngamok guling badan depan pintu masuk... Ha Ha Ha...

Sepanjang nak menuju ke Gate... Si Jay Emm pulak membebel bebel... Rasa macam dah malas dan serik nak terbang dengan Air Asia katanya... Dia suruh cari Airline lain pulak... Ha Ha Ha... Apa tak nye... Seat kena beli... Weight kena beli... Makan pon kena beli...  Kalu ditotalkan... Ehhh... Baik aku naik MAS! Gitewwww! Ha Ha Ha...

Nasib baik Flight Attendance dan Pilot tak kena beli! Kalu tak sure jadi tajuk drama Melayu jam 7... 'Pilot terlampau untuk dibeli'... Kalu kena beli... Aku rela cabut setering kereta lekat kat kapal... Pandu sendiri... Boleh???? Kah Kah Kah... 

Marilah scan passport macam biasa... Ramainyaa manusia... Cuti sekolah agaknya... Memasing nak pegi bercuti... Urusan scan bag pon ok jek... Ahkak baju seragam senyum suruh ke depan... Tapi yang kawan dia dok paksa aku habiskan air dalam botol ... Tapi... Cam biasa aku akan pura pura habiskan... Ha Ha Ha...

Memuka kelaparan...

Dalam kapal mencekik mangkok tingkek... Ha Ha Ha...

Dah puas mencekik... Doraemon pon membuta... Ha Ha Ha...

Bangun bangun... Mencekik lagi... Ha Ha Ha...

Wajib kaw isi form ini... Tapi... Masih ramai yang bongok.. Pastu kecoh kat Aiport... Form yang kiri tu... Satu group guna satu form jek... Form yang kanan tu kena isi sorang satu... Kalu travel sorang... Isi kedua dua form.. Haa faham?

Menyoping... He He He....

HH dok mengkaji Kitab Busuk...

Layan view kat luar... 


*** Touch down Jeju International Airport ***

Dalam kapal terbang Pilot announce suhu cuma 20 celcius jek... Tak sejuk mana pon... Waktu di Jeju adalah 1 jam ke hadapan dari Malaysia... Kalu waktu Malaysia jam 4 petang... Jeju dah 5 petang ok...

Jeju ke tu? Gosok gosok mata... 

Touch down... Yeahhh!

Masuk je area nak scan passport... Staff  Airport dengan berpakaian kemas... Berbaju kot bagai... Tersangatlah mengalu alukan rakyat Malaysia... Dia panggil "Malaysia! Malaysia! Malaysia hereeee!"... Allahu... Bangganyaa aku bila nama Malaysia bergema di bumi Kimci! 

Kehadiran We'Ouls disambut dengan sopan dan senyuman... Urusan check-in passport pon mudah!  Pandang camera... Scan 2 jari... Kita goyang dua jari... Biar Kita happy goyang sampai pagi... AYO kita goyang dua jari... Biar kita happy goyang sampai pagi... Kalau kamu sendiri kamu jangan sedih...
Jangan galau jangan pusing jangan dipikirin... AYO kita happy happy kita goyang dua jari kanan kiri kanan kiri puter puter jari... Ehh... Nyanyi ke tu? Keh Keh Keh... Done!

Terus ke Baggage claim... Tapi... Hati hati U'Ouls... Akan ada seekor anjing dok hidu bag bag yang tengah berputar putar... Kaki orang pon dia hidu... Memang pihak airport sengaja biarkan anjing tu... Tapi jangan risau... Anjing tu kering... Tak perlu samak! Tapi... Nangis lah jugak kalu terkena ciuman anjing... Banjingan tengik baunyaaa... Geli dowhhh... Kah Kah Kah...

Apakah langkah seterusnya???????????



BERSAMBUNG...

56 comments:

  1. As usual last minute hegeh2 study... maklum tugas bermula pada hari kejadian...

    ReplyDelete
  2. Dugaan yg dtg tu... sebelum pergi... lillahi... potong habis... sampai semua persediaan last minute... yg bnyk mende tak prepare...

    ReplyDelete
  3. Tapi tu la... tuptup... eh balik dh.... huaaaaaa!!!!! Meraung tepi jamban...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti... wajib... aku nak seafood pancake... grilled macarel...

      Delete
  4. But still enjoy... repeat??? Ahjom....

    ReplyDelete
  5. Wah gambar shuping air asia tu suka-suka. Biru mata hitam ku

    ReplyDelete
  6. wah jeju...... akak punya cerita jeju pun tak habis lagi......huhuhuhu hati ku tercicir di jeju...eh eh

    ReplyDelete
  7. Salam takziah buat JM. Semua aruah bapa JM dicucuri rahmat dan termasuk dalam golongan orang yang beriman. Al Fatihah.

    ReplyDelete
  8. Annyeong ha sayo..yorobun..ande ande ande hahaha

    ReplyDelete
  9. Terima kasih SS bagi hadiah...sgt berharga tau..im really appreaciate..muah!!!

    ReplyDelete
  10. DRAMA tul sblm fly ke Jeju...aduhai JM..JM..ko ni kan...lesing baru tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drama queen πŸ‘ΈπŸ»πŸ’†πŸ»‍♀️

      Delete
  11. kalau pakai coli lusuh..mau leh tercabut butang kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Coli lusuh campak laut ikan semua arwah! πŸ€ͺ

      Delete
  12. pasni alih arah ke MAS or airline lain plak..x mo dah byr lebih kat AA tu..kira2 balik x murah mana pun

    ReplyDelete
  13. buatnya org pertama kali naik kapal terebang...boleh terlepas flight tau...jenis tak reti nk guna mesin kiosk tu..org belakang berjam2 tggu..dia dok tekan tekan tak kuar..peloh yg kuar.acaner..adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peluh kuar x pe... takut yang lain kuar... 🀣

      Delete
  14. Pilot terlampau untuk dibeli.. hahaha.. kemain..

    ReplyDelete
  15. Teringin juga nak tengok SS ngamok guling-guling tu.. mesti comel..

    ReplyDelete
  16. Eh.. Tetibe kita ternyanyi pula.. sabar jelah.. hahaha..

    ReplyDelete
  17. Menanti langkah seterusnya.. Yeah!!

    ReplyDelete
  18. Jeju cantik kan.... rasa nak repeat balik tapi pergi time bunga sakura pulak....mesti cun. Dan banyak lagi lokasi dia yang masih belum di terjah. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa... rasa mcm kena repeat laa... 2nd time pegi dah expert jalan... harap laa... 🀣

      Delete
  19. Masa naik AA sebelum ni ada staff yg bantu masa nk check in bag tu..buat bodoh je...biar dia yg banyak buat...dia kena bantu juga...org ramai q kat belakang...tp lpas tu good bye lah AA..sgt2 leceh...menyampah..tiket MAS dah all in...lagi mudah nak check in...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... try riki jugak laa pasni airline lain...

      Delete
  20. Hai as... Lama tak dtg sini🀣🀣

    ReplyDelete
  21. Celebrate birthday kat jeju tue... 😘😘

    ReplyDelete
  22. Salam hidup. Nie banyak pancaroba🌹🌹

    ReplyDelete
  23. Cikbunga pernah baca pepatah seorang Blogger nie kata nya,' today is a gift... Yesterday is memory... Tomorrow is mystery '
    🌹🌹

    ReplyDelete
  24. Fuuhhh byk pancarobanya awal trip tp percaya lah tu semua asam masin life journey kan.. Seronok yakmat baca..

    ReplyDelete
  25. bab timbang tu setuju. kitorang pun penah kena exceed 1kg sbb sistem bundarkan ke titik perpuluhan tertinggi. bengang je ase. nasib masa kitorang pegi tu, ada petugas kaunter. kalau tak memang terbalik gak epot tu kitorang kejekan.. hahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nak pijak pijak jek kan mesin timbang tu... he he he

      Delete
  26. Bila lah dapat pergi jeju jugak ni, cantik sangat situ kan heheh

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...