Thursday, 7 November 2019

Kembara Hanoi - Dong Thien Cung Cave

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Dah puas ronda Halong Bay dengan Bamboo Boat... Marilah kita naik ferry semula... Then geraklah We'Ouls ke tempat lain pulak... Ke mana?

Haa... Ferry drop dekat Dong Thien Cung Cave... Actually... Tempat ni adalah untuk sighseeing tengok gua... Aku rasa ni kali pertama aku tengok gua kat oversea... Biasa tengok Gua Ahmad Albab jek kat TV 2... Keh Keh Keh...

Ehhh... Dong Thien Cung ni sape sebenornya? Sepupu sepapat Ahmad Albab ke? Ke adik beradik tiri? Ke skandal dengan jiran mak sama bapak lain? Ehhh... Apa aku merepek nih... Ha Ha Ha... Entah lah... Dasar pemalas pulak aku nak mengogglenye... Ngabihkan data aku jek... U'Ouls carik lah sendiri ek... Keh Keh Keh...

Honestly... Kalu lah aku ada pilihan untuk tak ke tempat ini... Seyes... Aku tak kan jejak kaki ke sini! Huh! Aci menyesal... Seyes menyesal... Menyesal sebab aku sakit teruk lepas pegi sini! Allah jek tahu betapa sakitnya aku... Pegi sihat walafiat... Balik sakit melarat... Lama pulak tu... Nanti aku citer next episod..

Ehh... Aku dah sampai Gua Ahmad Albab... Ehhh... Dong Thien Cung...

Lawa tempat ni... Pemandangan indah... Tapi waktu We'Ouls kat sini... Still under construction...

Menapak agak jauh... Dan banyak kali naik turun tangga... 

Dua kesayangan ku yang selalu bercakor... Ha Ha Ha... Nantikan drama airmata episod akan datang... He He He...

Nak naik gua Dong Thien Cung ni adehhh lah... Bercintanyaaa aku tengok tangga... Dah laa tangga ngam ngam size badan... Tinggi tak usah citer lah... Jantung aku ni dok mengepam tak henti... Ehhh... Henti kang mati pulak aku ni... Ha Ha Ha... Kalu jantung aku ni jantung pisang... Dah lama aku biorkan berkepam! Malas nak pam kuat kuat sangat... Kah Kah Kah...

Sepanjang naik turun tangga tu... Jay Emm lah paling banyak pimpin aku... Genggam tangan aku kuat kuat... Adoiii lahh... Tak macho langsung ok... Dah macam tok nenek dah aku ni menghegeh hengeh tiap kali jumpa tangga... 

Masuk masuk jek gua... Wahhh... Wahhh.... Terus kejakonan aku mencanak canak... Indahnya dalam gua ni... Subhanallah! Cantik dan unik sangat... Dengan sinaran lampu neon nan indah... Lupa dah mana jantung aku yang hampir nak berkepam tu... Ha Ha Ha...

Layan gambaq je laa ek...
Susah nak citer keunikan gua ini...

Lily kata setiap batuan tu ada menyerupai bentuk tertentu...  Antaranya bentuk orang tengah bersenggama... Ha Ha Ha... Tapi aku tak alert sangat... Aku leka amik gambar... Ha Ha Ha...

Seram kan? Muka macam makhluk halus... Ehhh... Dia buat apa tu? Tutup mata... Tutup mata... Ha Ha Ha...

Lawa kan? Macam batu karang di laut...

Nampak tak tu? Selain dari pintu masuk... Hanya satu lubang ni jek yang bebetul beri cahaya dari luar... Itu pon jauh kedudukannya...

Batuan yang keras... Tapi.. Aku tak nampak pulak ada batman or kluangman melepak kat sini... Mana semua? Merajuk ke? He He He..

Seyes lawa... Kagum!

Kalu perhati betul betul memang banyak bentuk menyerupai objek tertentu...

Seram wehhh... Macam Anakonda bentuknya.. Seolah macam nak membaham aku... Iskkss...

Dalam gua ni.. Memang ada air taw... Sejuk sangat... 

Masa kat kawasan air... Aku terserempak dengan sekumpulan bebudak kolej kot... Siap basah basah lencun badan baru lepas meranduk melepasi jalan air yang ada dalam guna ni... Siap pakai Google untuk menyelam... Uishh... Dalam sangat ke airnya? Entah lah.. 

Tapi memang ada package untuk buat aktiviti meranduk tu... Aku tak riki lebihlah... Group aku tak terlibat... Sah sah naik tangga pon berdeeh... Ni kan pulak meranduk... Kang jantung aku ke mana... Hidung aku ke mana... Dalam periuk bertemu jua... Ehhhh... Aku karut mende ni... Ha Ha Ha...

Unik kan? Siap dibuat tangga bagi memudahkan mendaki...

Seolah macam aku duduk dalam laut yang dipenuhi batu karang... Dan aku jadi baby Shark do do do... Ha Ha Ha..

Hati hatilah sepanjang kat sini... Jangan sampai terjatuh hati... He He He...

Akhirnya keluarlah We'Ouls dari Gua... Ingat ye U'Ouls... Jangan sampai terpisah dari group... Salah sorang dari Group aku hampir tertinggal Ferry gara gara terleka... Dah lah Ferry we'Ouls paling last! Kalu tertinggal kaw terpaksa bermalam kat situ... Kaw nak? Nanges wehh... Dah laa sejuk... Seram lagi... Adehhh...

Sampai bebila pon... Saya nak awak sentiasa berada di belakang saya selalu... Awak makmum... Saya imam... Chia chia chia...


BERSAMBUNG...

10 comments:

  1. Ngek... mmg keje bercakor..

    ReplyDelete
  2. Hamboi.. siap punch line, tak menahan.. 😜😜

    ReplyDelete
  3. Cantik betul batu-batuan dalam cave tu.. Ini kalau tak sedar memang kena tinggallah nie..

    ReplyDelete
  4. Kalau SS jadi baby shark, meh sha jadi mummy shark dododo.. πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  5. Dong Thien Cung tu adalah Thien Cung Cave atau di kenali juga sbg Heaven Palace Cave..nampak? Gigih tak i google hahaha

    ReplyDelete
  6. biasa cave ni..kalau 'lemah' mudah di 'ganggu'

    ReplyDelete
  7. Jantung pisang sedap buat masak lemak cili api hihih

    ReplyDelete
  8. betul..laluan dalam gua ni agak sempit..curam so masing2 kena hati2 ye

    ReplyDelete
  9. ada yg nampak macam anjing laut heee

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...