Wednesday, 26 February 2020

Kembara Danang - Hoi An Ancient Town

Entry sebelum boleh singgah SINI...


Dari hotel... Aku pon menapak lah sigh-seeing area Hoi An Ancient Town... Bandar Hoi An ni kecik jek... Bangunan dia tak tinggi mana pon... Rendah rendah jek semua... Sekali imbas macam kaw jalan kat area Padang Kota, Penang tu jek... Tak besar mana pon...

Nak masuk area Hoi An Ancient Town ni... Kaw kena ada pass masuk ye... Dan bukan free... Adehhh lah... Tak kesah kaw kuar masuk beberapa kali pon ok... Just tunjuk pass jek... Harga pass masuk adalah VND 120,000.00 seorang ye... Memang ada booth tiket kat pintu masuk... 


Bayor lah entrance ticket kat sini... Huh! 

Monday, 24 February 2020

Kembara Danang - Hoi Pho Hotel

Entry sebelum boleh pulas SINI...


Akhirnya... Setelah merentas awan selama 1 jam 15 minit dari Hanoi Airport... Touch downlah aku di Danang Airport... Sakit kepala aku agak beransur pergi tapi badan masih lemah... Nak teruskan perjalanan punya pasal... Aku gagahi jua... Cewahhhh!

Kalu kita naik domestik flight ni... Tak banyak kerenah custom... Lebih santai dan releks jek... Tak payah nak takut takut pon... Turun dari flight... Amik bag... Blah keluar Arrival... 

Cuaca di Danang ni agak panas berdending berbanding Hanoi... Seyes panas denting... Adehhh... Keluar aje dari Arrival... Driver aku dah tunggu dengan sepanduk yang tertera nama aku... Keh Keh Keh...

Ok... Berkenaan Airport Shuttle ni... Aku akan citer kat entry berlainan ye... Lagipon mudah U'Ouls nak refer... Ok?

Dalam kereta... Driver aku ni tak bercakap langsung... Diam jek.... Ehhh... Pekak bisu ke? Tak! Driver aku ni tak reti English pon... Lagi pon dia dah tahu nak bawak aku ke Hotel... Alamat semua dah diberi masa booking...

Agak jauh jugak lah dari Airport nak ke hotel... Lebih kurang 22 Kilometer... Tapi sempatlah aku menikmati pemandangan sepanjang jalan... Dari kawasan bandar hinggalah aku di bawa ke perkampungan... Huh! Kampungan giler ok... Yeahh... Hotel tempat aku menginap terletak di Hoi An... Huh!

Hotel Hoi Pho... Terletak bebetul tengah Hoi An City.. Strategic place! Jalan kaki jek nak ke mana mana...

Friday, 21 February 2020

Kembara Danang - Pertama kali naik VietJet Air

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Ok... Aku lupa nak citer... Apa jadi malam tadi... Mari aku sambung skit...

Malam tadi... Sebelum aku sampai Hotel balik dari Halong Bay Tour... Ada 2 awek tak tahu dari negara mana mintak driver drop dia kat Stesen Keretapi... Tapi sebelum tu nak ke hotel amik bag semua... Tapi... Waktu dah sampai area bandar... Jam waktu tu dah memang lewat... Silap hari dah terlepas keretapi... Awek ni nak keluar dari Hanoi... Tak sure nak ke mana... Aku tak ingat...

Adehhh lah... Kang aku cakap kaw bodoh tak patut jugak kan... Sebab aku tak duduk tempat awek tu... Mungkin nak berjimat tak nak bayar hotel or tak nak naik flight sebab naik keretapi lagi murah... Entah lah...

Cuma... Perancangannya salah... Kaw dah tahu Halong Bay Tour ni amik masa seharian... Perjalanan pon jauh... Dan memacam kemungkinan boleh jadi dalam perjalanan... Jangan lah kaw keluar dari Hanoi pada hari yang sama...

Elok elok nak berjimat... Kan tak masal kena tambah kos... Buatnya kaw tertinggal keretapi... Dah laa kaw kena sewa lagi 1 malam untuk hotel... Tiket keretapi pon kaw kena beli baru... Fikir lain kali! Huh!

Kalu aku lah yang kena tinggal keretapi... Mahu nanges meratapi kesedihan kepiluan kemaluan depan landasan... Ha Ha Ha...

Wednesday, 19 February 2020

Kembara Hanoi - Cho Dong Xuan Night Market

Entry sebelum boleh check kat SINI...


Ok... Ini entry ringkas... Aku sambung skit la ek... Malam aku di Hanoi... Aku sekali lagi jenjalan kat depan Cho Dong Xuan Market... Tapi aku tak lah masuk lagi kat Cho Dong Xuan Market tu... Lagi pun Cho Dong Xuan Market tu tutup waktu malam... Cara nak ke Cho Dong Xuan Market boleh lah refer kat entry SINI...

Cuma... Kat depan Cho Dong Xuan Market tu lah juga terletaknya Pasar Malam... Memang panjang giler ok Pasar Malam kat situ... Jenuh jugak lah nak sampai ke hujung... Mahu jejak jugak jalan nak menuju ke Hoan Kiem Lake...

Aku tak pegi sampai hujung pon... Memang tak larat nak mengheret kaki ni... Separuh jalan jek... Sebabnya... Masa aku dah terbanyak buang kat kedai bag... Adoiii lahhh... Geram betul...

Depan bangunan Cho Dong Xuan ni lah terletaknya Pasar Malam yang super panjang...

Wednesday, 12 February 2020

Anugerah Juara Lagu (AJL)

Weekend lepas... Korang buat apa? He He He... Aku? Aku pegi tengok Anugerah Juara Lagu a.k.a AJL ! Ha Ha Ha...

Tak tahu nak kabo cemana... Tapi... Enjoy lah! Bayangkan lah... Dari sejak kecik... Sampai lah dah ke tua bangka ni... Aku tak pernah miss layan AJL! Dulu dipanggil Muzik Muzik...

Malasnya nak citer panjang... Layan gambar sambil bercerita laa ye... He He He...

Sampai jek aku kat Stadium Bukit Jalil... Tercarilah jugak mana Axiata Arena tu... Zaman aku ke Axiata Arena ni masa aku tengok AF 7 beberapa tahun yang dulu... Zaman tu Axiata Arena ni masih dalam pembinaan... AC Mizal kurus cengkung jek masa tu.. Sekarang Axiata Arena dah siap sepenuhnya...  AC Mizal pon dah gemok dempol... Ha Ha Ha... Wow... Gah jugak Axiata Arena ni!

Ini lah Axiata Arena...

Thursday, 6 February 2020

Kembara Johor - Berjaya Waterfront Hotel

Uhuk... Uhukk... Uhukkk... Bebatuk skit... He He He... Masih berkisar kisah di Johor... Ok... Mari aku ringkaskan citer...

Bebaru ni... Aku dapat sponser penginapan di Berjaya Waterfront Hotel... Perghhhh! Memang rezeki beb! Dah lah dapat sponser stay hotel... Suite Room pulak tu! Amekk kaw... Ha Ha Ha... Alhamdulilah ya Allah di atas rezeki tak terjangka ini... 

Terima kasih tak terhingga kepada pihak yang sponser penginapan semewah ini... Kalu boleh sponser lah lagi... Ha Ha Ha... Demand!

Pe lagi... Marilah kita usha Berjaya Waterfront Hotel ni dan fefeeling macam orang kaya... Kah Kah Kah...

Inilah bangunan Berjaya Waterfront Hotel... 

Wednesday, 5 February 2020

Kembara Johor - Md Aris Yong Tahu

Agak lama jugak aku tak buat entry Jalan Jalan Cari Makan Johor ni kan... Ha Ha Ha... Tu laa... Sibuk entry luar negara... Sampai lupa entry negeri sendiri... Adehh...

Ok lah... Mari aku kongsikan skit pasal Md Aris Yong Tahu ni... Sebut betul betul Md Aris Yong Tahu bukan Mat Aris lisukun... Ha Ha Ha...

Actually... Aku mula makan kat Restoran Md Aris Yong Tahu ni sejak aku kenal HH 14 tahun yang lepas... HH yang rekemen tempat ni... HH pulak mula makan kat tempat ni sejak kecik! Haaa bayangkan! Betapa lamanya We'Ouls dah mencekik kedarah kat sini...

Si HH ni pulak... Tiap kali dia bosan tak tahu nak makan apa... Mesti dia kata "Jom yong tahu"... Ha Ha Ha... Tanpa bosan ok! Dari dulu sampai lah sekarang... Rasa yong tahu si Md Aris ni sama jek... Skit pon tak berubah rasa... Cuma harga jek lah berubah... Ha Ha Ha...

Dulunya...  Restoran Md Aris Yong Tahu ni tempatnya tak jauh dari tempat baru... Hanya beberapa kilometer jek... Puas jugak lah aku nak mencari tempat baru ni... Dia pindah sebab nak besarkan restoran... Dulu kecik jek... Dan agak sempit... Susah nak parking... Sekarang ni dah senang skit... Parking pon luas...

Haaa... Kat mana Restoran Md Aris Yong Tahu ni? U'Ouls amik alamat ni ye... 49A, Jalan Merdeka, Kampung Melayu Majidee, 81100 Johor Bahru, Johor... Ok?

Actually... Sekitar Restoran Md Aris Yong Tahu ni pon banyak jek restoran lain... Tapi... Lain kali laa aku citer ye... 

Tak banyak nak citer... Layan gambar jek la ye... Sambil kesat kesat liur... Ha Ha Ha...

Restoran Md Aris Yong Tahu ni... Beshe beshe jek... Duduk pon kat kampung... Tapi tak jauh pon dari Bandaraya Johor Bahru... 

Friday, 31 January 2020

Kembara Pahang - Kula Cakes

Entry sebelum boleh perah SINI...


Aduhai... Nape aku masih tak boleh move on dengan Pahang ni? Kah Kah Kah... Adehhh... Percayalah! Aku rasa nak repeat! Aku suka pantainya... Aku suka makanan lautnya... Dan... Aku suka Kula Cakes!!!!! Ha Ha Ha...

Aku tak kan lupa moment di mana aku tengok orang beratur panjang berjela semata mata untuk merasa makan kek! Percayalah... Kaw tak kan percaya yang situasi ini berlaku di sini! Kek wehhh kek jek pon! Bukannya Louis Vuitton macam aku nampak kat Paris tu! Aduhhh...

Ok... Macamana aku boleh terjebak dengan Kula Cakes ni???? Ha Ha Ha... 

Honestly... Aku tak tahu langsung kek sesedap Kula Cakes ni ada di Kuantan... Sumpah aku tak tahu! Petang hari kedua aku di Kuantan... Aku sebenarnya search nak ke Menara Teruntum... Tetiba GPS bawak aku kat area satu hotel sebelum Taman Teruntum... Mati mati aku ingat area hotel tu dah Taman Teruntum dah... Tanya Pak Guard situ pon dia kata tak boleh ke area Menara Taman Teruntum sebab masih construction lagi katanya... Jadi aku pon lepak lepak area hotel mengadap laut tu jek lah... Lama jugak aku lepak situ...

Dah puas lepak... HH ajak aku lepak minum dekat kedai berhampiran... Aku tak nak... Sebab aku rasa kalu takat lepak kedai kedai biasa tu... Kat Johor pon ada! Ha Ha Ha... 

Tup tup... HH terpandang signboard beso Kula Cakes 200 meter ke depan... HH ajak aku ke sana... Memula aku reluctant jugak sebab tak kan makan kek jek kot... Aku datang jauh jauh tak kan nak telan kek jek? Kek kat peti ais umah aku pon banyak lagi... Kah Kah Kah... Nampak tak level kesombongan aku tu cemana? Ha Ha Ha...

Pemilik Kula Cakes ni adalah Lila Wadi.. Seorang graduan Arkitek... Berhenti jadi Pensyarah... Sebab pendapatan keknya pada awal RM 3,500.00 sehari... Amekkk kawww... Sekarang lagi masyuk beb!

Tuesday, 28 January 2020

Kembara Pahang - Tempat menarik Pahang Darul Makmur

Gong Xi Fat Chai! Ang Pow! Limau! Lai Lai Lai... Ha Ha Ha... Ke mana U'Ouls raya Cina ni? Duduk rumah jek ke? Selubung takut wabak Corona berjangkit ke? Ha Ha Ha... Wabak menyusahkan orang betul tak? Haishhh... Tak memasal jek kan...

Kebetulan anak sedara aku sekarang ni sambung study 3 tahun kat Shangdong, China... Banyak jugak lah dia share cerita pasal wabak Corona ni... Dan Kerajaan China buat masa ni tidak benarkan rakyatnya keluar rumah... Dianggarkan dalam 2 minggu laa kot dorang kena perintah berkurung... Rakyat China diminta bersabar sementara pakar perubatan usahakan untuk cari vaksin terbaik untuk banteras wabak Corona ni... Buat sementara dorang gunakan vaksin HIV untuk merawat pesakit... Setakat ni hanya Tibet sahaja bebas dari wabak Corona... 

Well... Moral of story... Ikut ajaran Islam... Nampak tak? Semakin benar apa yang disebut di dalam Al-Quran... Islam mementingkan kebersihan dalam pemakanan... Terutamanya sembelihan... Dan mengharamkan kita memakan binatang dua alam, berkuku tajam dan berbisa... Semuanya bersebab... Sebab tak nak kena virus merepek ni lah... Corona lah... Influenza lah... Marpoah lah... Markonah lah... Mutawasitah lah... Haishhh...

Aduh! Aduhhh! Ehhh... Tetiba nak aduh aduh pulak pe hal... Adehhh... Kaki kanan aku bisa sakit giler... Dah seminggu sakitnya... Nak pegi klinik malas... Nak pegi berurut malas... Bukan malas apa... Malas kena bebel... Ha Ha Ha... Menahan jek lah sambil berdiet sebab kado diri dah semakin membuak tembam.. Adehhh...

Sempena cuti tahun baru Cina ni... Aku pilih nak melenjan ke Pantai Timur... Sebab? Kat sana tak ada orang kena Virus Corona... Kah Kah Kah... Gurau jek! Actually... Kalu musim perayaan... Aku lebih suka ke area Pantai Timur... Senang! Tak payah nak merempuh jam teruk sangat atas jalan berbanding arah ke Utara...  

Cuma waktu balik ke Johor Bahru semula jek laa... Aku terkandas kat Mersing... Jalan jam sebab banyak kereta kat laluan atas jambatan Mersing... Dari 2 lorong nak jadi 1... Panjang pulak tu jamnya... Iskkss... 

Mari aku ringkaskan tempat tempat yang sempat aku kunjungi sepanjang aku berada di Pahang... Detailsnya kemudian la ye dalam entry yang lain... Panjang beno kalu nak citer semua dalam satu entry... He He He...



*** Teluk Chempedak ***

Aku suka pegi Teluk Chempedak... Sebab... Pantainya bersih... Airnya sejuk segar... Walau ombaknya kuat tapi masih selamat untuk mandi manda... 

Batuan unik yang berada di tepian pantai...

Thursday, 23 January 2020

Jeju Island - Jeju Gillime Pension

Entry sebelum boleh usha SINI...


Lepas jek dapat kereta sewa... Apa lagi? Mari lah kita meronggeng di Jeju Island ini... Ya Allah! Debaran memandu di Jeju Island ni memang cuak giler laa... Walau pon HH yang drive... Aku yang dok sebelah ni tak masal asik nak tekan break kaki jek... Kah Kah Kah...

Aku tengok HH ni cool jek... Kaki dia yang tekan minyak tapi mata aku yang lebih melilau tengok jalan berbanding dia...

Ok... Sebelum memandu... Pasang seat belt... Set GPS! Ingat ye U'Ouls... Nak set GPS yang tepat adalah dengan menggunakan nombor telefon... Insyallah... Nanti aku akan listkan nombor telefon tempat tempat yang aku pegi ok... Sabaq naaa... Ha Ha Ha...

Sepanjang aku di Jeju Island... Aku cuma stay di Jeju Gillime Pension... Nape aku pilih tempat ni? Pertama sebab dekat dengan Airport... Kedua sebab dekat dengan beberapa attraction yang lain... Dan... Ketiga sebab murahhhhh! Total harga untuk 3 malam adalah KRW 114,366.00... 

Tips dari aku... Berhati hati lah bila nak booking homestay... Sebab... Sesetengah homestay kat Jeju Island ni kaw tak boleh nak percaya sangat... Letak situ free cancelation.. Hujung hujung kena bayar penuh... Dia dah charge awal! So.. Untuk Jeju Gillime Pension ni.. Memang aku dah agree untuk bayar penuh terus... Senang! Sebab ada sesetengah homestay kena bayar tunai... So baik laa guna Credit Card siap siap dari Booking.com... Cash yang kaw ada boleh diguna untuk shopping... He He He...

Jom usha Jeju Gillime Pension! Menarik ke idok?

Pemandangan yang indah nyaman...

Monday, 20 January 2020

Jeju Island - Memandu di Jeju Island

Entry sebelum boleh refer kat SINI...


Dah tahu camne nak booking kereta sewa di Jeju Island? Haaa boleh lah refer entry sebelum ni ye... Senang jek langkahnya... Ikut jek... Sesenang kicap Mudim... Ha Ha Ha...

Di sebabkan aku tak nak sakit kepala jiwa dan sepak raga... Ha Ha Ha... Jadi aku memang dah decide awal awal nak buat payment melalui online sahaja... Sebab aku tak nak hidup aku kacau bilau dengan kemungkinan masalah yang boleh timbul berkaitan dengan payment! 

Dan payment hanya boleh dibuat menggunakan Kad Kredit sahaja ok... Tapi... Bila tiba hari kejadian... Pihak Lotte Car Rental masih perlukan kita untuk tunjuk bukti Kad Kredit ok... Jangan pulak U'Ouls tinggalkan Kad Kredit tersebut di Malaysia pulak! Walaupun dah buat full payment... Kalu tak tunjuk Kad Kredit tetap tak boleh collect kereta sewa ok! Ingat! Ingat! Ingat tu!



*** Shuttle Bus ***

Macamana nak collect kereta sewa dari Jeju International Airport? Hu Hu Hu...

Nak collect kereta sewa Lotte Car Rental ni... U'Ouls kena naik Shuttle Bus yang pihak Lotte Car Rental sediakan terlebih dulu ye... Shuttle Bus ni percuma jek... Tak perlu bayar pon... Shuttle Bus ini yang akan bawa U'Ouls ke Company Lotte Car Rental berada ok...

Seperti yang aku terangkan pada entry yang lepas... U'Ouls ada 2 option tempat yang U'Ouls boleh collect kereta sewa... Pertama di Jeju Auto House... Kedua di Jeju Lotte Hotel... Haa pilih lah mana yang senang pada U'Ouls...

Selesai jek claim baggage kat Airport... Aku pon keluarlah menuju pintu Gate 5... Ehhh! Ramainya muka kimchi atas jalan raya... Langsung tak de muka budu tempe... Ha Ha Ha... Pastu aku mencangak! Aku toleh kiri... Aku nampak macam Parking Area untuk bas... Ohhhh... Situ lah agaknya Shuttle bas Lotte kot... Jadi aku pon lintaslah jalan bebetul depan Gate 5 tu haa... Menapak lah jalan menuju ke Parking Area yang aku nampak tadi... Tak jauh pon berjalan... Ada lah dalam seminit dua... 

Keluar je Gate 5 dari Arrival Hall... Terus jek lintas jalan...

Thursday, 2 January 2020

Dua Kosong Dua Kosong

Assalamualaikum... Bismillah... Subhanallah...


Tidak ada ayat kias bahasa indah yang mampu aku susun... Cuma mendoakan... Agar tahun 2020 ni... Memberi harapan baru untuk kita semua... 

Dikesempatan ni... Aku juga mohon maaf atas apa juga kesilapan kesalahan kekhilafan yang sengaja atau tidak sengaja... Terlanjur kata... Terlajak perbuatan... Sepanjang aku jadi blogger dari mula hingga ke hari ni... Sesungguhnya... Yang baik tu datang dari Allah... Yang buruk tu dari diri aku sendiri... Aku manusia biasa dan lemah... Banyak kekurangan here and there... Jadi... Kosong kosong ye...

Dan aku dah maafkan semua orang... Tiada simpan apa apa dendam dalam hati... Sebab aku tak nak urusan dunia aku tertangguh hingga ke akhirat nanti... Bayangkan lah kalu lagi selangkah kaki aku nak masuk syurga... Tetiba Allah kata tunggu dulu! Sebab Allah kata masa kat dunia dulu.. Aku nak bior si polan merangkak rangkak kat akhirat cari aku untuk minta maaf? Tak ke haru... Kalu salah yang si polan buat tu 2 juta tahun sabit salah? Tak ke 2 juta tahun tu jugak aku kena membatak depan pintu syurga tunggu dia? Ha Ha Ha... Macam lawak kan? Tapi itu lah hakikatnya... Jadi maafkan lah orang supaya dosa kita pon diampunkan!

Jika ditanya apakah azam aku tahun ni? Sejujurnya aku tak suka berazam... Takut tak tertunai...  Cuma aku meletakkan beberapa perkara yang aku cuba nak buat... 

Antaranya perlahan lahan untuk remove gambar aku yang tidak menutup aurat... Dan aku harap... Mana mana blog lain yang ada gambar aku yang tidak menutup aurat... Please remove it ok... Thanks in advance...

Keduanya... Perbaiki silaturahim yang mungkin dah lama terputus... Tak kira lah dengan sape pon... Blogger ke... Sahabat ke... Geng bas sekolah ke... X kira sape...  Cuma aku ni jenis tak banyak cakap kalu kat luar sana... Aku ni pemalu sebenornya... Kah Kah Kah... Percayalah aku ni memang pemalu... He He He... Kalu rasa nak menegur dalam blog ni... Just say Hi or bagi salam... Insyallah... Aku ok jek...

Kalu nak tanya apa apa... Sila gunakan live chat atau komen di entry berkaitan... Sebab sampai sekarang ramai masih inbox aku... Pemalu macam aku mungkin... Hu Hu Hu...

Selebihnya... Teruskan mantap kerohanian dalam diri... Dekatkan diri pada Allah dan memilih sahabat dunia akhirat...

Happy New Year Dua Kosong Dua Kosong ye... Bukan Dua Dua Kosong! Dunia hebat... Akhirat juga hebat... 

Semoga kita semua dijemput menjadi TetamuNYA... Insyallah... Aminnnn..



Wasalam....