Thursday, 23 January 2020

Jeju Island - Jeju Gillime Pension

Entry sebelum boleh usha SINI...


Lepas jek dapat kereta sewa... Apa lagi? Mari lah kita meronggeng di Jeju Island ini... Ya Allah! Debaran memandu di Jeju Island ni memang cuak giler laa... Walau pon HH yang drive... Aku yang dok sebelah ni tak masal asik nak tekan break kaki jek... Kah Kah Kah...

Aku tengok HH ni cool jek... Kaki dia yang tekan minyak tapi mata aku yang lebih melilau tengok jalan berbanding dia...

Ok... Sebelum memandu... Pasang seat belt... Set GPS! Ingat ye U'Ouls... Nak set GPS yang tepat adalah dengan menggunakan nombor telefon... Insyallah... Nanti aku akan listkan nombor telefon tempat tempat yang aku pegi ok... Sabaq naaa... Ha Ha Ha...

Sepanjang aku di Jeju Island... Aku cuma stay di Jeju Gillime Pension... Nape aku pilih tempat ni? Pertama sebab dekat dengan Airport... Kedua sebab dekat dengan beberapa attraction yang lain... Dan... Ketiga sebab murahhhhh! Total harga untuk 3 malam adalah KRW 114,366.00... 

Tips dari aku... Berhati hati lah bila nak booking homestay... Sebab... Sesetengah homestay kat Jeju Island ni kaw tak boleh nak percaya sangat... Letak situ free cancelation.. Hujung hujung kena bayar penuh... Dia dah charge awal! So.. Untuk Jeju Gillime Pension ni.. Memang aku dah agree untuk bayar penuh terus... Senang! Sebab ada sesetengah homestay kena bayar tunai... So baik laa guna Credit Card siap siap dari Booking.com... Cash yang kaw ada boleh diguna untuk shopping... He He He...

Jom usha Jeju Gillime Pension! Menarik ke idok?

Pemandangan yang indah nyaman...

Nak sampai ke Jeju Gillime Pension ni kena masuk lorong dari jalan besar... Boleh tahan jauh... Aku terlajar ke depan skit sebab tak cam mana lorong yang betul... Tapi... Ok jek patah balik...

Dan tiba jek Jeju Gillime Pension... Wahhhh! Wahhhh! Wahhhh! Nyamannyaaa tempat ni... Siap dengan sawah padi... Ladang Kobis! Wowww!

Kobis! Buat Kimchi pon sodap!


Parking space kat Jeju Gillime Pension ni boleh laa tahan luas... Kalu penuh... Ok jek parking tepi jalan... Tak jadi masalah pon... Tak kena bayar... Free jek... Dan tak ada sekatan masa...

HH pon turun lah kereta nak cari mana office untuk urusan check-in... Riki kiri kanan... Eh... Sunyi sangat tak ada orang... Kebetulan pulak ada sorang nyonya pon tengah tunggu nak check-in jugak... Aku ternampak pondok telefon.... Unik pondok telefon tu... Memang ada telefon pon didalamnya... Ingatkan saja saja replika... Rupanya betul boleh guna... So Si HH pon dial lah nombor handphone owner Jeju Gillime Pension inform nak check-in... Owner suruh tunggu kejap sebab dia sekarang ada kat rumah tak jauh pon dari situ...

HH call owner...

Sementara menunggu tu... Aku pon tinjau lah keliling Jeju Gillime Pension ni... HH pulak mula beborak dengan nyonya tadi... Rupanya nyonya tu dari China... Dia dah tua taw... Tapi boleh travel sensorang di Jeju Island ni... Dah banyak lagi tempat dia travel sorang... Seyesss ahhh... Dah laa tua... Sorang pulak tu... Bior betul... Boleh percaya ke?


Si Nyonya dari China ni dok borak dengan HH dan Jay Emm guna translator apps dalam handphone


HH tanya dia... Macamana dia comunicate dengan orang Korea? Tahu cakap Korea ke? Nyonya tu pon keluarkan lah handphone... Tunjuklah translator Apps.. Dia pon tak berapa pandai cakap English... Dia tahu bahasa China jek... Adesss... Kalu aku lah... Once bateri handphone aku mampus... Sure aku dah transform jadi Itik serati dengan ayam serama... Berkokok laa kaw tak paham apa orang cakap... Ha Ha Ha...

Dalam beberapa minit menunggu... Akhirnya owner pon sampai... Disebabkan Nyonya tu yang sampai dulu... Jadi kasi lah owner tu layan Nyonya tu dulu... 

Owner ni walau dia tahu dia salah.. Tapi dia tetap soft spoken... Ohhh ye.. Dia fasih berbahasa Inggeris... No worries...

Dipendekkan citer... Rupanya... Nyonya ni.. Tak buat booking! Haaaa... Matikkkklahhh... Nak tido mana? Dah laa datang sini tadi naik bas... Menapak pulak dari hujung lorong... Kaw bayangkan!

Aku pelik! Nyonya tu kata tadi dah biasa travel... Dan dia tunjuk gambar Jeju Gillime Pension ni dalam booking.com tapi... Dia tak booking... Dia main tunjuk gambar jek... Pastu ada hati lagi tu nak tegak benang basah kata dah booking padahal tak ada pon! Nak nipu pon agak agak lah kan... Bukti booking semua tak ada... Pelik kan????? Translator Apps pandai lak guna... Booking hotel tak reti lak... Abis selama kaw travel kaw booking camne? Pelik pelik!

Dan kebetulan pulak... Semua bilik kat Jeju Gillime Pension ni penuh pada hari tu! Nyonya tu merayu jugak untuk stay kat situ... Tapi Owner betul betul minta maaf tak ada bilik kosong...

Awal awal lagi aku pesan kat HH... Walau apa terjadi... Jangan offer nyonya tu stay bilik kita walau pon hanya kat kaki tangga... Tak boleh caya wehh... Pepandailah dia nak idup... Carilah kaw hotel lain..

Bila tiba urusan aku nak check-in... Tetiba... Bilik yang sepatutnya jenis Quadruple Room tak ada! Dia dah bagi kat orang lain... So dia ganti bilik Single room! Single room??????? Nak sumbat bertiga... Adehhh... Kaw ingat bontot Jay Emm tu beso mana? Adehhhhh! 

Terus aku rasa macam nak hangin kat situ... Dah laa bayar untuk harga Quadruple Room! Adehhh! Owner mintak maaf atas kesilapan sendiri tapi dia janji akan beri Quadruple Room tu untuk malam esok dan seterusnya...

Apa pilihan yang aku ada? Terpaksalah tido bersempit berlaga bontot dengan  Jay Emm.. Kah Kah Kah...

Kecik jek Jeju Gillime Pension ni... Owner beri aku bilik tingkat atas tu haa... Jenuh naik tangga...

Ehhh... Ada ada surat untuk Starla ke? He He He...

Kalu nak naik basikal free pon ada...


*** Single Room ***

Disebabkan malam ni aku tido kat Single Room sahaja... Maka... Pasrah lah aku dalam tak rela...  Bertabah lah... Adehhh... Memang sempit giler taw! Time tu lah si Owner baru hegeh hegeh nak masukkan sarung bantal dan alas cadar... Dah lah tak ada katil... Tido atas lantai... Nasib baik lah ada alat pemanas... Kalu tak... Mahu sakit tulang belikat aku ni... Adehhh...

Ini lah roperrnya bilik aku... Adehhh... Sempit.. Nak solat pon susah... Terpaksa angkat dulu tilam dan solat atas pemanas...

Haa kaw bayang sini tempat tido... Sana tu jamban... Sempitttt! Tapi nasib baik lah bilik ni bersih...

Tuala kecik jek ada... Dan barang keperluan lain semua boleh guna suka hati...

Disebabkan bilik aku single tak ada dapur... Jadi... Office merangkap dapur owner jadi mangsa! Aku cekik nasi dia... Aku cekik seaweed dia.. Aku cekik limau mandarin dia... Haaa... Telur dia pon aku cekik! Haaaaa telur dia???? Kah Kah Kah... Telur ayammmm! Ayammmm! Ha Ha Ha... 

Walau pon tido kat bilik single... Tapi owner ni baik taw... Siap offer nak kasi makan kimchi lagi... Tapi aku pulak tolak sebab takut kehalalan toyiban... Yang lain lain semua aku rembat... Macam balas dendam.. Pedulik! Ha Ha Ha...

Owner bagi welcome drink... Siap dengan seaweed dengan limau... Wahhh... Sejuk skit hati aku ni... He He He...

Kat sinilah owner ni tinggal... Sinilah office dia... Sinilah dapor dia... Sini lah tempat tido dia... Kalu dia tak balik rumah sendiri... Maka... Kat sini lah dia tinggal...

Ini dapor dia...


*** Quadruple Room***

Malam esoknya... Dan malam seterusnya... Aku dapat bilik Quadruple Room... Besar giler bilik tu... Dua tingkat ok... Boleh muat 10 orang kot! Seyes! Selesa ya amat... Terlebih berbaloi dengan harganya...

Masa malam pertama aku stay kat Quadruple Room tu... Aku tak reti guna heater... Banyak pulak switch nak kena tekan... Aku pulak tetiba rasa kepanasan... Jadi aku on aircond... Then kena marah dengan owner... Keh Keh Keh... Dia tinjau pakai cctv tengok outdoor unit aircond macam berpusing... Dia suruh tutup aircond dan tutup heater kalu nak rasa sejuk sampai ke dalam... He He He...

Bilik aku berdekatan dengan sawah!

Banyak lagi bilik sampai hujung...

Pintu masuk...

TV besau... Aircond besau... 

Tingkat atas untuk membuta... Memang ramai boleh sumbat...

Ruang dapor... Siap dengan tempat masak... Meja makan... Ehhh... Luas lah...

Toilet pon beso.. Tak de lah bontot aku nak bergesel dengan dinding... Ha Ha Ha...

Guna lah ikut suka hati! Botol beso dia kasi... 

Ada katil dan tilam bawah... Tingkat atas pon boleh tido...

Boleh masak! Ada peti ais beso... Microwave... Piuk nasi... Ehhh lengkap lahh...

Toaster... Dan... Piuk nasi brand Cuckoo... Haa jangan tak caya ye U'Ouls brand Cuckoo dan Coway ni bukan takat penapis air jek... Memacam produk lagi ada...

Ini lah towel yang diberikan... 2 helai sorang... Tak tahu laa nak tutup apa... Tutup atas tutup bawah... Tengah tengah tersembul pusat busuk... Ha Ha Ha... Dorang ni Korean dasar cuci muka tak mandi kot aku rasa... Sebab tu tak kasi towel mandi... So... U'Ouls kalu nak stay sini... Gunalah towel kecik ni atau bawak towel sirik... 


Overall... Aku agak puas hati facility yang disediakan... Kecuali kes single room... Dan owner ni pon baik jek... Tak kedekut... Banyak jugak seaweed dia aku rembat... Ha Ha Ha... 



BERSAMBUNG...

11 comments:

  1. Ngek... telur!!!! Isk... isk.. entry sebelum banana...

    ReplyDelete
  2. Gila kentang la nyonya tu... tahap berani mati... dia ckp aku berani bawak keter.. dia lagi gila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia mmg giler laaa terjah x booking... isk iskk

      Delete
    2. Xde hal la... sekali sekala tido bersaksikan bintang...

      Delete
  3. wah, saya belum sampai jeju lagi...pemandangan sawah to syok ooo, tapi kalau malam2 seram tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sighseeing memalam kat area sini manyakkk siokkk woo... awan kepul kepul...

      Delete
  4. Nasib laa masa kena dok bilik single tu dia cover bagi macam2. Kalau tak mau hangin teruk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, ada ke patut buat macam tu, tak booking tu lain laa. Nasib kena 1 malam jer, kalau 2-3 malam mau ribut taufan kat situ.

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...