Monday, 20 January 2020

Jeju Island - Memandu di Jeju Island

Entry sebelum boleh refer kat SINI...


Dah tahu camne nak booking kereta sewa di Jeju Island? Haaa boleh lah refer entry sebelum ni ye... Senang jek langkahnya... Ikut jek... Sesenang kicap Mudim... Ha Ha Ha...

Di sebabkan aku tak nak sakit kepala jiwa dan sepak raga... Ha Ha Ha... Jadi aku memang dah decide awal awal nak buat payment melalui online sahaja... Sebab aku tak nak hidup aku kacau bilau dengan kemungkinan masalah yang boleh timbul berkaitan dengan payment! 

Dan payment hanya boleh dibuat menggunakan Kad Kredit sahaja ok... Tapi... Bila tiba hari kejadian... Pihak Lotte Car Rental masih perlukan kita untuk tunjuk bukti Kad Kredit ok... Jangan pulak U'Ouls tinggalkan Kad Kredit tersebut di Malaysia pulak! Walaupun dah buat full payment... Kalu tak tunjuk Kad Kredit tetap tak boleh collect kereta sewa ok! Ingat! Ingat! Ingat tu!



*** Shuttle Bus ***

Macamana nak collect kereta sewa dari Jeju International Airport? Hu Hu Hu...

Nak collect kereta sewa Lotte Car Rental ni... U'Ouls kena naik Shuttle Bus yang pihak Lotte Car Rental sediakan terlebih dulu ye... Shuttle Bus ni percuma jek... Tak perlu bayar pon... Shuttle Bus ini yang akan bawa U'Ouls ke Company Lotte Car Rental berada ok...

Seperti yang aku terangkan pada entry yang lepas... U'Ouls ada 2 option tempat yang U'Ouls boleh collect kereta sewa... Pertama di Jeju Auto House... Kedua di Jeju Lotte Hotel... Haa pilih lah mana yang senang pada U'Ouls...

Selesai jek claim baggage kat Airport... Aku pon keluarlah menuju pintu Gate 5... Ehhh! Ramainya muka kimchi atas jalan raya... Langsung tak de muka budu tempe... Ha Ha Ha... Pastu aku mencangak! Aku toleh kiri... Aku nampak macam Parking Area untuk bas... Ohhhh... Situ lah agaknya Shuttle bas Lotte kot... Jadi aku pon lintaslah jalan bebetul depan Gate 5 tu haa... Menapak lah jalan menuju ke Parking Area yang aku nampak tadi... Tak jauh pon berjalan... Ada lah dalam seminit dua... 

Keluar je Gate 5 dari Arrival Hall... Terus jek lintas jalan...

Nampak tak tu orang lintas? Haa ikut jek... Pastu ke kanan...

Tolak laa troli ikut jek laluan ni...

Sampai jek Parking Area... Matahari memancor mancor... Aduh hai... Nak kata cuaca sejuk pon tak... Panas pon tak... Berangin jek lahh... Tapi silau matahari menyakitkan mata...

Aku pon mencarilah mana lah mana satu Shuttle Bus Lotte... Memang banyak bas kat situ... Tanya orang tu tak paham... Tanya orang ni tak paham... Padahal sebut 'Lotte'... Nak sebut apa lagi? Kang salah sebut jadi mencarut pulak... Ha Ha Ha...

Dalam web kata suruh tunggu kat Parking area 9-6... Aku pon cari lah no 9-6 tu... Tapi tak ada... Yang ada 9 jek... Mana datangnya 6? Aku cuba fahamkan maksud 9-6 tu... Tetiba aku nampak signboard... Dalam bahasa Korea la... Tapi aku macam boleh agak... 9 tu nombor platform... 6 tu parking lot bas...

Tetiba ada sorang Ajussi ni tanya nak pegi mana? Aku pon jawap laa 'Lotte'... Berkali kali sebut... Akhirnya Ajussi tu faham jugak... Dia kata boleh jek naik memana bas... Tapi aku tak berani naik sebab takut nanti lama berpusing... Jadi biar aku naik yang betul betul Shuttle Bas Lotte... 

Si HH pulak dah meluru pegi Lotte Counter Booth... Aku pulak tengok dia lama sangat hilang aku pon menyusur... Cari cari dia tak ada... Rupanya dia dah patah balik ke tempat menunggu tadi... Lor...

Then HH kata suruh cari Platform 9 dan parking lot 6... Haaa betul lah apa yang aku sangka tadi... Cari cari... Akhirnya jumpa... 

Cari Platform 9 ye...

Menara tinjau Jeju International Airport...

Kebetulan masa sampai kat Platform 9... Bas baru jek gerak... Jadi terpaksalah tunggu next bus... Sementara menunggu aku ajak HH pegi kedai cari Banana Uyu... Ha Ha Ha... Tak sah kalu ke bumi Korea ni tak isap banana susu... Kah Kah Kah...

Ngam ngam keluar kedai jek... Ehh... Bas pon dah tunggu... Ehh... Cepat jugak... Ada lah dalam 10 minit kot... Jommm naik bas!

Mari lah kita naik bas...

Tak lama pon naik bas ni.. Adalah dalam 5-10 minit... Dekat jek...


*** Jeju Auto House ***

Yeahhh... Dah sampai!

Mari lah collect kereta pastu boleh meronggeng... He He He...

Nak amik kereta atau pulangkan kereta kena amik nombor giliran ye... Dan U'Ouls akan dilayan sebentar lagi... Ha Ha Ha...

System kat Lotte Car Rental ni memang canggih... Signature secara digital dalam tablet... Dan selesai urusan kita akan dapat email notification on the spot... Segalanya pantas... Tak membuang masa...

Polisi di sini... Kaw diberi isian minyak penuh... Jadi waktu pulangkan kereta nanti pon kena penuhkan tangki minyak ok!

Seperkara lagi... Waktu untuk pulangkan kereta pon... Kena tepat waktu seperti yang U'Ouls nyatakan dalam form masa memula apply secara online ok... Jangan pulak kaw dah letak situ pulangkan kerta jam 1:00 petang tetiba pulangkan jam 5:00 petang... Tak boleh ok! Apa apa hal kena inform terlebih dulu... Dan kadar lebihan masa akan diamik kira... Kena bayar lebih ok!



*** Memandu di Jeju Island ***

Aku sewa kereta kecik jek... Kia Morning... Memang best naik kereta ni... Selesa dan mudah!

Proses menyumbatkan Luggage...

We'Ouls bawa 3 luggage beso sorang satu... Backpack sorang satu... Pastu pening nak menyumbat dalam bonet yang kecik... Ha Ha Ha... Nasib baik aku sewa kereta Kia Morning Gasoline dan bukannya LPG... Cuma muat 1 Luggage beso jek dalam bonet.. Selebihnya kena letak kat seat belakang... Alhamdulilah... Muat jek... Dan masih selesa...

Aku nak ingatkan semula ye... Memandu di Jeju Island ni... Tempat duduk pemandu adalah sebelah kiri ye... Bukan kanan! Jadi... Silalah tukar mind set secepat yang boleh untuk biasakan diri memandu sebelah kiri... Pada awalnya... Memang kekok dan menyeramkan... Seyes wehhh... Macam nak barai jantung ni tiap kali si HH tekan minyak dan break... Ha Ha Ha...

Pedal minyak dah break adalah sama macam kereta di Malaysia! Hanya stering jek sebelah kiri... Haaa faham ke faham? He He He... 

Ingat! Pedal minyak dan break adalah sama macam kereta Malaysia... Jangan salah pulak!

Kalu dah namanya memandu di negara orang sudah tentulah kita perlukan GPS kan? Kalu tak de GPS maka perjalanan kita akan sendu di pinggir jalan... Kah Kah Kah... Kalu tak bergadoh dengan GPS ni memang tak sah! Ha Ha Ha...

GPS kat Jeju Island ni memang agak berbeza skit dengan GPS di Malaysia... Di Jeju Island menggunakan nombor telefon sebagai location... Haaa... Abis kalu tak tahu nombor telefon cemana? Terjun laut ke? He He He... U'Ouls boleh jek gunakan nama tempat atau masukkan alamat... Cuma lebih senang kalu guna nombor telefon sebab lokasinya lebih tepat... Kita boleh nampak jek nanti nombor telefon berada di tiang telefon tepi jalan untuk kepastian lokasi... Faham ke faham? Ha Ha Ha...

Setiap nombor telefon mesti berawal dengan nombor 064-*****... Ok?

Ini lah Supir ku... U did it well HH! Thumbs up... Clap Clap! 


Ini tips dari aku... Amik gambar kereta sewa kita yang nampak jelas nombor kereta... Sebab... Kemungkinan U'Ouls nak lupa nombor kereta sendiri adalah tinggi... Kat Jeju Island bukan kaw sorang ye naik kereta sewa ye Aci... Ada beribu orang lagi! Ha Ha Ha...

U'Ouls kena sabarlah kalu memandu di Jeju Island ni... Kena horn tak semena... Kena potong barisan... Kena buli dengan orang tempatan... Adalah perkara biasa... Kadang kita elok jek drive berada di lorong yang betul... Tetiba dorang yang ikut jalan salah... Kita pulak terpaksa berundur... Boleh gitew? Tapi sebab kita ni orang asing... Naik pulak kereta sewa... Memang ada jek pemandu tempatan yang tak hormat pada kita ni... Malah ada jek yang amik kesempatan... By looking plat number pon dorang tahu kita naik kereta sewa ok... Kalu tak silap aku nombor kereta sewa di Jeju Island bermula dari 01***...

Oh ye... Speed limit jalanraya adalah 110 km/j... Sama macam kat Malaysia... Jadi patuhilah undang undang di Jeju Island ini ye... Dan please be alert dengan CCTV atau speed trap sepanjang jalan... Bahaya woo kalu kena saman... Jangan jadi kobis basi kat negara orang ok... He He He... Dan... Good Luck! 


BERSAMBUNG...

19 comments:

  1. Isap banana susu??? Berkali aku ulang.. isap banana... hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pon ulang banyak kali apa yg aku tulis... kah kah kah

      Delete
  2. Cam rasa nk barai ek jantung???? Hahaha aku ni kalau ko toreh muka aku... tak kuar darah weh... seyes.... kadang aku rasa nk parking tengah2 jalan... biar huru ... hara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seram weiiii... dah lah koya mabok soju main ske ske ati salah jalan... iskss

      Delete
  3. Ingatkan kena masukkan nombor telefon bimbit sendiri

    ReplyDelete
  4. Best dapat jalan-jalan ke Jeju...

    ReplyDelete
  5. SS ...

    Lebih senang kalau ada transport sendiri ... mudah utk bergerak dan jimat masa.

    SS tetap bagi details !!! Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul en li... kena naik transport sendiri... nak membuang pon senang.... ha ha ha...

      My pleasure... 😊

      Delete
  6. Pemandu korea pun boleh tahan samseng jalanan juga. Nampak je comel tapi ganas juga. hahahaha. Rindu jeju lagi......huhuhu susu pisang sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia main suka hati bukak pintu tepi jalan... tak pandang pon keta tengah jalan... mabok soju gaknye... hahahaha

      Delete
  7. Bagus lah ada driver sendiri... kereta sewa tu cute je. Comel kan kalau dapat bawak kat malaysia. Sonang nak parking. hehehehe

    ReplyDelete
  8. padan muka tak pergi buat lesen memandu antarabangsa..huhuh

    ReplyDelete
  9. Cool.. Syoknyaaaa drive sendiri jalan2 Jeju.. Thanks kongsi trip ni..

    ReplyDelete
  10. Banana susu ya. Nasib laa ada HH yang jadi pemandu terbaik korang. Ehh memang kena guna kad kredit je ke nak booking kereta? kad debit bagai tak boleh ke?

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...