Tuesday, 28 January 2020

Kembara Pahang - Tempat menarik Pahang Darul Makmur

Gong Xi Fat Chai! Ang Pow! Limau! Lai Lai Lai... Ha Ha Ha... Ke mana U'Ouls raya Cina ni? Duduk rumah jek ke? Selubung takut wabak Corona berjangkit ke? Ha Ha Ha... Wabak menyusahkan orang betul tak? Haishhh... Tak memasal jek kan...

Kebetulan anak sedara aku sekarang ni sambung study 3 tahun kat Shangdong, China... Banyak jugak lah dia share cerita pasal wabak Corona ni... Dan Kerajaan China buat masa ni tidak benarkan rakyatnya keluar rumah... Dianggarkan dalam 2 minggu laa kot dorang kena perintah berkurung... Rakyat China diminta bersabar sementara pakar perubatan usahakan untuk cari vaksin terbaik untuk banteras wabak Corona ni... Buat sementara dorang gunakan vaksin HIV untuk merawat pesakit... Setakat ni hanya Tibet sahaja bebas dari wabak Corona... 

Well... Moral of story... Ikut ajaran Islam... Nampak tak? Semakin benar apa yang disebut di dalam Al-Quran... Islam mementingkan kebersihan dalam pemakanan... Terutamanya sembelihan... Dan mengharamkan kita memakan binatang dua alam, berkuku tajam dan berbisa... Semuanya bersebab... Sebab tak nak kena virus merepek ni lah... Corona lah... Influenza lah... Marpoah lah... Markonah lah... Mutawasitah lah... Haishhh...

Aduh! Aduhhh! Ehhh... Tetiba nak aduh aduh pulak pe hal... Adehhh... Kaki kanan aku bisa sakit giler... Dah seminggu sakitnya... Nak pegi klinik malas... Nak pegi berurut malas... Bukan malas apa... Malas kena bebel... Ha Ha Ha... Menahan jek lah sambil berdiet sebab kado diri dah semakin membuak tembam.. Adehhh...

Sempena cuti tahun baru Cina ni... Aku pilih nak melenjan ke Pantai Timur... Sebab? Kat sana tak ada orang kena Virus Corona... Kah Kah Kah... Gurau jek! Actually... Kalu musim perayaan... Aku lebih suka ke area Pantai Timur... Senang! Tak payah nak merempuh jam teruk sangat atas jalan berbanding arah ke Utara...  

Cuma waktu balik ke Johor Bahru semula jek laa... Aku terkandas kat Mersing... Jalan jam sebab banyak kereta kat laluan atas jambatan Mersing... Dari 2 lorong nak jadi 1... Panjang pulak tu jamnya... Iskkss... 

Mari aku ringkaskan tempat tempat yang sempat aku kunjungi sepanjang aku berada di Pahang... Detailsnya kemudian la ye dalam entry yang lain... Panjang beno kalu nak citer semua dalam satu entry... He He He...



*** Teluk Chempedak ***

Aku suka pegi Teluk Chempedak... Sebab... Pantainya bersih... Airnya sejuk segar... Walau ombaknya kuat tapi masih selamat untuk mandi manda... 

Batuan unik yang berada di tepian pantai...

Nyaman dan mempersonakan...


*** Bazar Serambi Teruntum ***

Kalu U'Ouls nak dapatkan souvenir, kuih muih atau produk tempatan pahang... Boleh lah singgah di Bazar Serambi Teruntum... Semua orang tempatan yang berniaga di situ...

Alamat : Jalan Tanjung Lumpur, 26060 Kuantan, Pahang.

Ehhh... Uniknya pondok kecik tu...

Kat sini jek ada jual Fridge Magnet Tenun Pahang...


*** Natural Batik Village ***

Kalu U'Ouls peminat batik... Boleh lah singgah di Natural Batik Village... Memacam jenis batik ada di sini... Harga sesuai dengan kualiti... Bukan tu jek... Memacam souvenir pon ada dijual disini... 

Alamat : Kampung Cengal Lempung, 26100 Balok, Pahang.

Kat sini boleh lihat cara membuat batik...

Kain batik...


*** Pasar Nelayan ***

Uniknya Pasar Nelayan ni... U'Ouls boleh beli hasil laut segar... Udang, Ketam, Ikan... Masyallah besar besar ok! The best is... Ada restoran bersebelah dengan Pasar Nelayan ni.. Dengar katanya kalu U'Ouls beli ikan segar di sini... Dan boleh suruh orang restoran masakkan! Wow! Fresh from pasar U'Ouls! Dah macam kat Korea pulak aku rasa... Ha Ha Ha...

Alamat : Kampung Balok, 26080 Balok, Pahang

Hasil tangakap laut segar boleh dibeli di sini...

Pemandangan sekitar Pasar Nelayan... 


*** Pantai Cherating ***

Tak lengkap ke Pahang tanpa singgah Pantai Cherating kan? Nak stay sini pon ok jugak.. Banyak jek Hotel dan Chalet sekitar pantai... Sekali imbas dah macam kat Bali dan Krabi... Hu Hu Hu... 

Luas Pantai Cherating...

Nak berkayak pon boleh...


*** Laman Teruntum ***

Salah satu tempat menarik yang baru dibina di Pahang ni adalah Laman Teruntum... Indah pemandangan dengan Menara Teruntum yang berdekatan dengan laut... 

Inilah Menara Teruntum... 

Laman Teruntum ni lengkap dengan restoran... Tempat santai keluarga... Dan aktiviti memancing...

Ikon Kuantan boleh dilihat dari Laman Teruntum ini... Cantik kan?


*** Masjid Sultan Ahmad 1 ***

Marilah berhenti solat di Masjid Sultan Ahmad 1... Masjid ini menjadi pilihan Sultan Pahang dan kerabatnya... Subhanallah! Besar sungguh lah masjidnya... Unik dan lengkap dengan pelbagai fasiliti ok... 

Alamat : Jalan Mahkota, Kompleks Pentadbiran Kerajaan Negeri Pahang, 25000 Kuantan, Pahang

Unik kan ikon masjid ni...

Dalaman masjid ni tersangat gah dan indah...


*** Rumah kelahiran Tun Abdul Razak ***

Aku sebenarnya ke sini dengan harapan dapat masuk sampai dalam... Rupanya tutup hari cuti! Adehhh...

Jenguk dari luar pagar jek lah... Kot Rosmah tengah jemur kain... Ha Ha Ha...



*** Pusat Tenunan Sutera Pahang ***

Kebetulan aku nampak signboard Pusat Tenunan Sutera Pahang... Aku singgah... Tapi tak ada orang lah pulak... Mungkin next time lah kot aku singgah lagi...

Alamat : Kampung Mengkasar, 26600 Pekan, Pahang




*** Muzium Masjid Sultan Abdullah ***

Kalu U'Ouls ke Pekan... Boleh lah singgah di Muzium Masjid Sultan Abdullah ni... Muzium ni terletak betul betul jalan utama... Kalu nak ke Mersing memang akan lalu jalan ni... Sebelah Muzium Masjid Sultan Abdullah adalah Muzium Negeri Pahang...

Alamat : Kampung Pancur, 26600 Pekan, Pahang

Cantik kan Muzium Masjid Sultan Abdullah ni...


*** Mustafa Cendol ***

Mustafa Cendol ni... Adalah restoran mamak... Pernah masuk Jalan Jalan Cari Makan TV3... Ramai jugak orang lepak sini... U'Ouls boleh merasa Cendol, Mee Goreng Mamak, Rojak dan banyak lagi...

Alamat : Jalan Teluk Sisek, Taman Selamat, 25000 Kuantan, Pahang, Malaysia

Sebelah Mustafa Cendol ni... Ada jual kuih Akok taw...

Aku cuba Mee Rojak Mamak...



*** Moknaa Celup Tepung ***

Jom singgah Moknaa Celup Tepung... Memang ramai singgah sini sampai kadang tak cukup tempat duduk... Tapi jangan risau... Serve pon cepat! 

Alamat : Jalan Tanjung Lumpur, 26060 Kuantan, Pahang

Betul betul tepi jalan besar Jalan Tanjung Lumpur...

Success katanya... Ha Ha Ha...



*** Kula Cakes ***

Betul betul depan Laman Teruntum... Just lintas jalan... Terletaknya Kula Cakes! Ya Allah sedap sungguh lahh kek yang dijual kat sini... Nak beli kek ni beratur punya lah panjang ok! Bayangkan 180 pcs slice kek habis dijual dalam kurang 2 jam ok! Seyes! Kek terbaik di Malaysia!

Alamat : 96, Jalan Besar, 25000 Kuantan, Pahang

Kula Cakes ni unik sangat taw... Konsep Hipster... 

Aku sempat mencuba Mango Cakes ni.. Ya Allah! Sedap!


*** Ana Ikan Bakar Petai ***

Jom dinner kat Ana Ikan Bakar Petai... Haaa... Petai? Yes! Petai! Uniknya Ikan bakar di Pahang ni akan ditaburi petai pada ikan bakarnya... Ha Ha Ha... Boleh lah U'Ouls cuba ye...

Alamat : Jalan Tanjung Lumpur, Perkampungan Tanjung Lumpur, 26060 Kuantan, Pahang

Ana Ikan Bakar Petai ni luas besar... Orang sentiasa ramai... Bertabahlah ye menunggu order...

Aku mencuba Ikan Pari Bakar Petai.. Selain tu ada Sotong dan Ketam...



*** Nasi Kerabu Kemira ***

Nasi Kerabu memang banyak jek jual kat Pahang ni... Tapi... Kebetulan aku nampak Nasi Kerabu Kemira ni ramai sangat orang... Jadi aku pon singgah... For me not bad taste... Cuma nasi kerabunya tidak berwarna biru... Dah kehabisan warna agaknya... Kah Kah Kah...

Alamat : Jalan Tanjung Lumpur, 26060 Kuantan, Pahang

Bolehlah kalu nak menempah... He He He...

Aku pilih nasi kerabu daging bakar...



*** Udang Galah Kuala Rompin ***

Huh! Makan makan lagi! Jom kita merasa Udang Galah... Meriahnya tempat ini... Sebab... Kita tak tahu nak pilih restoran mana satu untuk merasa Udang Galah... Sana Udang Galah... Sini Udang Galah... Amik galah tolong jolokkan... Saya budak baru belajar... Kah Kah Kah...

Alamat : Kampung Leban Chondong, 26810 Kuala Pahang,, 26810 Kuala Rompin, Pahang

Pahang pon hebat dengan Udang Galah ok!
 
Aku pilih Udang Galah gred A... Terbaik masak sambal petai! 



*** Street Food ***

Pahang ni terkenal juga dengan street foodnya seperti Karipap ikan, Sata ikan, Keropok lekor... Dan the best is buah nangka! Harga sebungkus nangka boleh di dapati serendah RM 3.00 sahaja U'Ouls! Seyes ahhhh! Sedap manis! 

Amekk kaw nangka...

Sebungkos beso ni... Berharga RM 3.00 sahaja ok!


*** Souvenir Pahang ***

Tu diaaaa... Berderet Fridge Magnet Pahang! Jangan pulang tanpa fridge magnet ok! Ha Ha Ha...


Ok lah... Ponek dah tangan aku ni menaip... Baru sampai rumah sebenornya... Aku nak rest dulu ye... Ada kerajinan nanti aku sambung detailsnya pulak... Ha Ha Ha...



BERSAMBUNG....

28 comments:

  1. Apak la ko nye makan... pastu tembam..

    ReplyDelete
  2. Aku nak repeat... nk makan lagi dan lagi...

    ReplyDelete
  3. Sombong ko ngan ikan celup tepung.. fresh oiii tak ley dpt kat sini...

    ReplyDelete
  4. betullah dari wabak ini kembalilah pada islam. Islam suruh jaga kebersihan, larangan makanan dari haiwan-haiwan yang dilarang dan adab ketika makan tak boleh main makan hidup-hidup. siksa binatang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Kita tgk pon geli... dorang selamber jek... Yes! Kembali pada ajaran islam..

      Delete
  5. banyaknya makannnnnn berapa hari kesana ni

    ReplyDelete
  6. Banyaknya tempat menarik SS singgah. Banyak tempat menarik di bandar Kuantan kan. Masa p kenduri sepupu kat Maran, sempat singgah kat Teluk Chempedak tu jer. Sempat laa anak2 dan kanak2 mandi manda jap kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuantan memang best eyda... nampak macam x de mende jek kan... tapi berbaloi jugak sebenarnya!

      Delete
    2. A'ahh nampak macam tak ada apa sangat. Rupanya banyak jugak tempat menarik untuk dilawati.

      Delete
  7. Banyaknya menyinggah ...kedai kek kula tu memang pemes . Kalu gi sana teringin nak merasa juga

    ReplyDelete
  8. Tenguk makanan sedap-sedap...perghhhhh terus keriok keriok bunyi perut....dah le time makan..... mohle kita makan dulu.

    ReplyDelete
  9. Sambal tumis Udang galah.... ikan pari bakar.... udang celup tepung...ikan celup tepung..... aduhaiiiiiiiiiiiiii mana mau carik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu antara paling win! Udang galah terutamanya!

      Delete
  10. saya pernah kena sakit lutut...tiba-tiba je...kaki cramp, jalan slow giler, kalah orang tua, sampai sy kena marah sebab jalan lambat sgt! sedih! paling tak boleh blah tak boleh mencangkung! nak pijak simen, kena yang rendah-rendah je, tak boleh pijak yang tinggi...boleh bayangkan? memang sakit weh, mula-mula ingat macam urat simpul atau orang kata macam ular apa ntah (tak ingat) tapi bila dah masuk minggu kedua macam tu jugak, saya pergi farmasi, ada 2 jenis ubat dia suggest, 1 minyak ikan, 1 lagi dalam sachet saya tak ingat nama dia, boleh tgk kat entri blog saya, saya cdgkan, pergi farmasi atau doktor ye sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah hu... memang sakit taw... x semena... Skrg try urut dulu..: ingat nanti nak pi bekam... insyallah nti SS cuba pi farmasi cari yg dicadangkan tu... thanks ye...

      Delete
  11. https://akuseorangkaunselor.blogspot.com/2017/03/makanan-tambahan-untuk-sakit-lutut.html ini artikel tentang sakit lutut saya tu sis

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...