Wednesday, 12 February 2020

Anugerah Juara Lagu (AJL)

Weekend lepas... Korang buat apa? He He He... Aku? Aku pegi tengok Anugerah Juara Lagu a.k.a AJL ! Ha Ha Ha...

Tak tahu nak kabo cemana... Tapi... Enjoy lah! Bayangkan lah... Dari sejak kecik... Sampai lah dah ke tua bangka ni... Aku tak pernah miss layan AJL! Dulu dipanggil Muzik Muzik...

Malasnya nak citer panjang... Layan gambar sambil bercerita laa ye... He He He...

Sampai jek aku kat Stadium Bukit Jalil... Tercarilah jugak mana Axiata Arena tu... Zaman aku ke Axiata Arena ni masa aku tengok AF 7 beberapa tahun yang dulu... Zaman tu Axiata Arena ni masih dalam pembinaan... AC Mizal kurus cengkung jek masa tu.. Sekarang Axiata Arena dah siap sepenuhnya...  AC Mizal pon dah gemok dempol... Ha Ha Ha... Wow... Gah jugak Axiata Arena ni!

Ini lah Axiata Arena...
Masa aku sampai Axiata Arena ni... Aku ingat aku dah paling awal laa sampai... Rupernya... Ya Allah! Penuhnyaa manusia! Dah siap beratur panjang macam ular kena palu! Setiap pintu Aras dah penuh! Ohhhh tidakkkk!

Orang dah beratur panjang! OMG!

Ini Aras 4... Amekk kaww!

Gini ler kedudukan pentas... Aku di Aras 4...

Nampak tak tu... Ticket AJL dah Sold Out ok! Tapi HH bukan nak beli tiket pon... Saje nak tanya orang kaunter kot tiket online kena tukar ke tiket biasa ke tak... Then dorang kata tak perlu... Guna jek tiket kertas yang dah print... 

Bayangkan lah... Waktu We'Ouls sampai dah jam 6:00 petang... Pintu masuk pulak mula dibuka jam 7:30 malam! Makkk aihhhh! Labuh bontot nak beratur ok! Huh!

Sambil sambil beratur tu... Aku ternampak lah penyokong Haqiem Rusli... Semua pakai tudung maroon... Si HH boleh tanya gini dengan aku "Nape ehhh... Aku tengok bebudak tu semua terkinja jerit jerit... Perlu ke macam tu? Ke aku ni sebenarnya dah tua?"... Kah Kah Kah... 

Hadoiii lahhh HH... Soklan kaw ni memang memintak taw tak... Memintak apa? Memintak kena lempang! Ha Ha Ha... Tapi.. Betul lah apa yang HH kata tu... Sebab... Aku sirik pon dah rasa diri aku dah tua... Kalu aku masih muda... Mungkin waktu ni aku pon akan super kinja macam dorang... Tapi... Ehhh... Kalu retis Korea yang datang Malaysia tak mustahil aku masih kinja jugak taw! Kah Kah Kah...

Well... Aku datang sini just nak berhibur... Itu saja... Tak salahkan kalu sekali sekala hiburkan hati... Tengok live tak sama dengan lepak depan TV...

Fan Club Haqiem Rusli...

Ini tiket aku...

Tepat jam 7:30 malam... Pintu di Aras 4 mula di buka... Waktu ni hujan renyai renyai... Bertempiaran semua orang lari tempat teduh... Nasib aku baik.. Sebab dah berada dalam bangunan berbumbung...

Masuk jek dalam Axiata Arena... Ya Allah... Curam giler seat dia! Aku ngeri... Mula lah aku rasa nak menyesal... Ha Ha Ha... Then... Aku pilih seat paling bawah sekali supaya lagi selamat... Dalam Axiata Arena ni makin sejuk pulak aku rasa... Tengok jam... Ehh.. Ada sejam lebih lagi nak start... So... Aku decide nak pegi jamban dulu... 

Masa nak ke jamban... Aku tengok ehh... Ramainya lelaki beratur nak solat kat surau berhampiran... Adehh lah... Aku nampak surau lelaki jek... Surau Perempuan tak ada pulak... Nasib baik aku boleh jamak... 

Aras bawah masih lagi kosong...

Masa AJL dah nak start... Aku cakap gini dengan HH "Untunglah kita dapat tiket ni... Sekeping tiket ni memacam artis kita layan"... Ha Ha Ha...

Aku nampak Ajai dan Ultimate duduk kat seat tengah... Ultimate yang bertopi tu... Rupanya... Dorang ni juri AJL... Ehh... Jauh naa duduk sini... Tapi.. Percayalah... Time nak umumkan sape pemenang... Awal awal juri ni semua dah cabut lari... Kosong tempat duduk area bawah ni... Ha Ha Ha... Takut kena baling ke? Kah Kah Kah...

Host AJL kali ni... Ada beberapa orang... Tapi yang utama Sherry Alhadad, Awal Ashahari... Dan lagi sorang cam muka mamak skit tu aku tak kenal... Ha Ha Ha... To be honest pengacaranya agak membosankan... Sorry... Entah!

Persembahan dari artis... Misha Omar... Jacklyn Victor... Adibah Noor.. Lah Ahmad... Hazami... Ehhh... Ramai lagi... Suara dorang power giler wehhh... Sebijik macam dalam kaset... Keh Keh Keh...

Aku ni bukan apa lah... Aku tak tahan duduk dalam Axiata Arena ni sebab orang jerit jerit macam nak terkeluar anak tekak... Terutamanya orang belakang aku ni... Ya Allah... Aku rasa macam nak terajang tekak dia... Jerit jerit sampai nak tuli teling aku ni... Seyes! 

Time giliran Aina Abdul nyanyi... Ramai bersorak... Honestly... Aku tak kenal langsung sape penyanyi Aina Abdul ni... Adesss... Tapi... Pada aku... Lagu dia... Biasa jek... Dan... Masa dia buat persembahan... Ehhh... Nape macam pocong yang nyanyi... Adehhh... Siap darah darah bagai... Adehhh lahhh...

Dalam Axiata Arena ni... Fan Club Haqiem Rusli dan Aina Abdul jek beriya bawak sepanduk semua... Penyokong artis lain tak ada pulak... Ha Ha Ha...

Persembahan Aina Abdul yang penuh kontolbesi... Sebab... Dikatakan menyerupai orang bunuh diri...

Zaman aku tengok AF 7... Akim masih bebudak sangat... Sekarang dia dah hebat... Akim And The Majistret...

Jangkaan aku agak meleset... Bila Erni Zakry tak menang apa apa anugerah... Padahal vocal dia punyalah mantap... Iskkksss...

Aku agak frust jugak pada awalnya... Sebab... Bob yang nyanyi lagu Anta Permana... Tapi... Dah hujung hujung... Ehhh... Siti Nurhaliza muncul! Orang kat rumah kata tak dapat dengar suara Siti... Tapi aku kat dalam Axiata Arena dengar jelas... 

Persembahan Naim Daniel ni ok lah... Kretif... Well... Si Naim Daniel ni product TV3 dari zaman dia budak kecik lagi... Of coz lah akan jadi juara kan? Dah boleh jangka kot...

Persembahan Drama Band... Suara dorang memang mantap... Tapi... Tengah tengah persembahan... Ehhh... Tetiba muncul Rosmah Mansur... Ha Ha Ha... Matikkk kena kecamm..

Apa apa pon... Legend jugak yang masih berbisa.. Persembahan M. Nasir sebagai penutup tirai AJL...

Well... Tahniah Naim Daniel tempat pertama... 

Nak keluar dari Axiata Arena ni.. Punya lah terseksa nak keluar parking... Aduhhh... Aku siap kena matikan enjin dulu sebab nak menunggu giliran keluar punyalah lama... Habis minyak jek... Dah lah aku tetiba gastrik sebab tak sempat nak makan malam...

So... Pengajaranya... Kalu nak ke AJL... Silalah mencekik puas puas dulu... Bawak jek makanan ringan dalam bag... Makan sorok sorok... Kah Kah Kah... Dan keluarlah dari Axiata Arena ni sebelum keputusan diumumkan... Time juri bangun keluar tu... Korang pon patut keluar... Kah Kah Kah... Tengok jek lah keputusan dalam Media Sosial... Sebab... Artis syok dapat pingat... Korang dapat penat... Keh Keh Keh...


- XOXO -

15 comments:

  1. dapat baca pengalaman orang pi ke ajl ni terus rasa syukur tengok tv kat rumah. hehe >.<

    ReplyDelete
  2. Itu suka tengok dari tv jer apa acara macam nih. Lagipun malam tu tak tengok pun AJL, bawak anak2 nak tengok wayang katanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dah lama x layan wayang... tv kat umah pon dah cukup beso... 🀣

      Delete
  3. cenggitu org tengok AJL ye...penyanyi yg baru2 tak berapa nak kenal.....huhu

    ReplyDelete
  4. Seronok jugak ekk sekali-sekala tenguk LIVE betul-betul kat tempat kejadian.

    ReplyDelete
  5. SS;

    Waahhhh seronok !!!! Pernah gak gi tgk Zaman Muzik Muzik dulu ... yang Nora menang ker apa ... Tapi waktu tuh ntah SS tak ada lagi heheheheh

    Kita tak sempat nak tgk (beza waktu) ... tgk pun dah waktu sampai M Nasir nyanyi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu punya lagu lagi feel kan? Skrg? Adehh laaa sakit telinga... suara siti mmg the best... πŸ˜…

      Delete
  6. meriah....hr tu xsempat tgk....lupa dah kenapa...kihkihkih....

    PS: jadiklah jimat skit sehari, tpi dah hr hr berulang hadap tol..byk juga jimatnya....

    ReplyDelete
  7. Apa kaitan ac mical dengan axiata arena tu....*pening memikir* Kita suka tenguk depan tv je tapi tahun ni tak layan...entah kenapa rasa macam tahun ni lagu tak best. hehehe

    ReplyDelete
  8. Kalau x nk kuar awal pun takpe. Tapi ko tido dulu dlm keter...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...