Thursday, 27 February 2020

Kembara Danang - Custom made Leather Shoes

Entry sebelum boleh usha SINI..


Setelah aku hampa mendapatkan kedai yang jual murah untuk tempah kasut... Aku pon saja lah pusing pusing sekitar Hoi An City ni tanpa arah tujuan... Aku ikut jek kaki ni mana nak pegi...

Dan tetiba... Tetiba... Jeng... Jeng... Jeng... Ehhh... Tak yah nak suspen sangat bukan ada hantu pun... Panas terik denting niii... Adehhh...

HH pon berkata macam burung kakak tua... Keh Keh Keh... "Ehh... Bangunan apa tu ek?"... Aku "Jom lah masuk! Panas kat luar ni"... Jay Emm tak kata apa pon... Cuma ikut lah terkedek kedek macam itik... He He He...

Masuk je dalam bangunan... Banyaknyaa kedai! Wahhh... Kedai kasut pon hado... Pe lagi... Usha lah setiap kedai... Usha punya usha... Wahhh! Kat sini pon boleh custom made kasut lahhh! Murah pulak tu... Boleh tawar harga! Dan yang best tu... Boleh siap hanya dalam beberapa jam jek...

Disebabkan aku tak ada aktiviti lain petang tu... Aku rela jek menunggu... Lagi pon nak terus sight-seeing aku dah malas sebab panas woiiii...

Dalam banyak kedai yang ada... Aku suka kedai kasut Hong An Shoes Shop... Shoes Shop? Ha Ha Ha... Aku suka sebab owner dia peramah... Memang luar biasa peramahnya... Siap tunjuk gambar anak dan suami dia... Sayang beno dia dengan family dia... Dan boleh berbahasa inggeris dengan baik...

Nak tahu cara dia ukur kaki kita? Dia suruh berdiri dan dia letakkan kertas A4 dan dia lukis kaki kita! Wahhh gitu mudah! Ha Ha Ha... Dah nama pon custom made kan... Jadi ikutlah ukuran kaki kita... Nak beli kasut yang dah ada pon boleh jek asalkan muat kat kaki kaw... Nak adjust ke apa ke pon boleh...

Lepas beberapa jam menunggu... Akhirnya kasut siap... Bila test... Memasing pelik... Kecuali Jay Emm... Jay Emm boleh selesa dengan kasut yang dia dapat... Aku dan HH terpaksa adjust... Sebab bila masuk rasa sempit...

Tapi kan... Pada aku lah... Kalu U'Ouls dah biasa kasut yang lagi besar skit dari ukuran kaki yang sebenar... Better mintak dia besarkan lah... Sebab... Nak menunggu kasut tu mengembang agak amik masa... Macam HH.. Dia tak biasa pakai kasut yang ngam ngam dengan kaki... Dan dia malas nak paksa diri... Sudahnya kasut yang dia buat... Dia tak pakai...

Macam aku... Memula dapat kasut custom made ni... Aku mintak dia kembangkan skit kasut tu... Sebab aku rasa macam sempit... Tapi... Percayalah... Lelama... Kasut ni akan kembang sendiri... Sebab materialnya kulit... Dan dari sempit... Akan selesa sendiri.. Langsung tak melecet... Seyes!

Inilah kasut aku.. Lawa tak? Actually... Kasut ni aku ikut design yang dah ada... Cuma aku mintak tukar warna dari hijau ke purple! Dan owner kedai ni puji aku sebab aku pandai matching warna... Kah Kah Kah... Bukan sebab pandai... Tapi sebab aku cerewet bab kasut ni... Ha Ha Ha...

HH tengah ukur kasut sambil pilih design mana yang dia nak yang ada dalam majalah... Haaa... Kedai ni boleh tiru sebijik ok!

Ini lah owner kedai ni... Cara dia berdiri.. Tanda dia bangga dengan keupayaan kedai dia... Dia mintak aku promote kedai dia kat orang Malaysia... He He He...

Masa tengah tunggu kasut aku diadjust sikit... Tetiba aku nampak slipar... Ingatkan just display jek... Rupanya... Slipar pon boleh custom made U'Ouls! Apa lagi! Mari lah usha! Cuma... Sebabkan dah lewat petang... Slipar aku tak boleh nak siap petang tu...

Memula si adik owner ni tak bagi amik order dah... Tapi... Si owner ni degil nak buatkan jugak... So bertekak tekak lah kat situ... Haaa tak memasal... Disebab We'Ouls... Meletus perang antara adik beradik... He He He... Sebabnya... Si owner ni suruh suami adik dia ni hantar ke hotel... Menjerit lah si adiknyaa... Sebab dia kena hantar pagi... Sebab esok pagi aku dah nak berangkat ke Danang City...

Apa apa pon si owner ni janji akan hantarkan slipar tu kat hotel! Haaaa tu diaaa.. Punyalahhh baikkk! Dia tak dulik muka adik dia yang mencuka tu... Kah Kah Kah...

Highly recommended kedai ni... 

Alamat : Hoang Dieu Str., Hoi An City, Vietnam.
Tel : 0935 883 192 - 0905 410 734

Seperti yang dijanji... Owner dia sendiri yang terpaksa datang ke Hotel... Serahkan slipar... Terbaikkk!

Mana satu slipar aku? Ha Ha Ha.. Aku punya yang tengah sekali... Aku memang pilih design klasik sebab nak pakai dengan baju kurung... Jay Emm biasalah dengan kaler merah... Dan design HH paling cantik dan moden dengan warna tekois... Seyes tahan lama wehhh... Lasak sampai sekarang...

Keluar jek dari kedai... Jay Emm pon berkata kepada aku yang termanggu manggu "I nak datang sini lagi lah... Semata nak buat kasut... U tak nak datang pon tak pe... I pegi sorang"... Aku? Dalam hati kata Boleh ek tinggalkan aku? Then... Sambung balik termanggu manggu...



BERSAMBUNG...

28 comments:

  1. waduh waduh..ada entri baru lagik..ajin nyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin terpaksa... lagi cepat habis lagi bagus... pastu SS nak rehat...

      Delete
  2. ahahha...itik gembo gembo...bontot tonggek hahaha

    ReplyDelete
  3. kasut yg awak design tu mmg kacak..kena dgn gaya awak hihihi

    ReplyDelete
  4. owner tu pakai sweater yg sama pada hari ke dua..dia mandi ke tak tu hahah..pink color u hiih

    ReplyDelete
  5. si JM tu agak outdated kalau bab pilih design..tp seyes..selipar HH tu mmg lawo

    ReplyDelete
  6. Wahhhhhhhhh lawoooo lw selipar HH....biru mata ku melihat berpinor2. seyes le cantik

    ReplyDelete
  7. Lawoooo ler kasut kulit. JM nak pergi lagi ke.....ambik order tak.....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia kalu bercakap... tak serupa bikin... x tetap pendirian! Janji dia pada diri dia sirik pon dia tak tunaikan... 🀣

      Delete
  8. Perghhhhh rambang mata tenguk kasut kulit dia. harga sepasang berapa duit RM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Total harga kasut SS dengan HH USD 80... haa convert sendiri ke RM laa ye... 😁

      Delete
  9. memang cantik pun kasut tu...menjadi. rasanya padan dengan harga la kan..

    ReplyDelete
  10. Mesti selesa dan sedap pakai kalau kasut tuh tempah .... mahal ker harga nya kat sana????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula jek rasa kureng selesa... sebab x pernah kan... lelama selesa!

      Delete
  11. Wahh best ni boleh tempah selipar, thanks for sharing SS.. Awesome..

    ReplyDelete
  12. Lawa selipar HH. Ehh sanggup ya JM nak tinggalkan SS semata2 nak pegi tempah kasut kat sana

    ReplyDelete
  13. Bagusnya servis owner tu.. Sampai ke hotel dia hantar selipar tu.. Memang terbaiklah..

    ReplyDelete
  14. Wah.. bestnya boleh custom made kasut.. Sha suka sebab kaki sha tak sama saiz.. huhuhu..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...