Monday, 24 February 2020

Kembara Danang - Hoi Pho Hotel

Entry sebelum boleh pulas SINI...


Akhirnya... Setelah merentas awan selama 1 jam 15 minit dari Hanoi Airport... Touch downlah aku di Danang Airport... Sakit kepala aku agak beransur pergi tapi badan masih lemah... Nak teruskan perjalanan punya pasal... Aku gagahi jua... Cewahhhh!

Kalu kita naik domestik flight ni... Tak banyak kerenah custom... Lebih santai dan releks jek... Tak payah nak takut takut pon... Turun dari flight... Amik bag... Blah keluar Arrival... 

Cuaca di Danang ni agak panas berdending berbanding Hanoi... Seyes panas denting... Adehhh... Keluar aje dari Arrival... Driver aku dah tunggu dengan sepanduk yang tertera nama aku... Keh Keh Keh...

Ok... Berkenaan Airport Shuttle ni... Aku akan citer kat entry berlainan ye... Lagipon mudah U'Ouls nak refer... Ok?

Dalam kereta... Driver aku ni tak bercakap langsung... Diam jek.... Ehhh... Pekak bisu ke? Tak! Driver aku ni tak reti English pon... Lagi pon dia dah tahu nak bawak aku ke Hotel... Alamat semua dah diberi masa booking...

Agak jauh jugak lah dari Airport nak ke hotel... Lebih kurang 22 Kilometer... Tapi sempatlah aku menikmati pemandangan sepanjang jalan... Dari kawasan bandar hinggalah aku di bawa ke perkampungan... Huh! Kampungan giler ok... Yeahh... Hotel tempat aku menginap terletak di Hoi An... Huh!

Hotel Hoi Pho... Terletak bebetul tengah Hoi An City.. Strategic place! Jalan kaki jek nak ke mana mana...

Ehhh... Dah sampai Hoi Pho Hotel... Moh lah kita masuk... Di sebabkan hari masih awal pagi... Jadi We'Ouls tak boleh nak check-in lagi... Kena tunggu jam 14:00... Adehhh...

Disebabkan tak nak buang masa... Jadi We'Ouls just tumpang simpan bag jek dulu... Tak usah risau... Hotel ni sediakan tempat simpan bag yang luas...

Sementara nak tunggu waktu berlalu... We'Ouls ronda ronda dulu Hoi An City ni... Tapi... Sekembalinya ke Hotel semula... Alamak... Bilik untuk We'Ouls masih belum siap dikemas... Adehhh lahhh.... Rasa nak membaran lah jugak aku... Tapi... Aku tak dulik nak masuk jugak... Sebab dah lama beno menunggu... 

Waktu nak menunggu tu... Owner hotel ni pon datang jumpa We'Ouls... Makk aihhh... Kacak jugak mamat ni... Fasih berbahasa Inggeris... Hotel ni bapak dia punya... Tapi sekarang dia take over... Orangnya baik... Cakap lembut... Dan peramah wehhh... Berkali cakap sorry... Haaa... Sejuk skit hati... Kah Kah Kah...

Ini lah Anak kepada owner...  Berborak sakan dengan HH...

Kalu nak shuttle service boleh laa booking...

Boleh refer sini...

Boleh amik pamplet untuk reference...

Sekeliling hotel... 

Bilik aku tingkat 1... Oklah... Nice view jugak...

Masuk bilik... Bilik baru kemas... Tapi tong sampah masih tak clear... Aku tengok... Bersepah kondom... Yang dah guna dan yang masih belum sempat nak guna... Patutlah lambat nak siap bilik... Ntah berapa round malam tadi dorang pulun agaknya... Tu yang lambat check out kot... Kah Kah Kah...

Bilik dah bersih semua barulah aku melepak dalam bilik... 

Mari sepahkan bilik dengan barang sendiri pulak... Tapi... Tak ada kondom lah... Kah Kah Kah...

Perabut dan pintu dia.. Very classic.. 

Dah nampak bantal... Mari lah membuta... 

Actually... Petang tu... Kepala aku sakit lagi... Sakit yang teramat sangat... Sampai aku muntah muntah... Kesian HH dan Jay Emm... Dorang terpaksa berpuasa sebab nak tunggu aku bangun tidur... Aku memang tak larat nak bangun... Just jamah roti jek...

Dah lah waktu ni tak ada air panas... Air panas kena amik kat dapur tingkat bawah... Dapur pulak tengah renovation... HH laa yang susah payah turun naik tangga buatkan maggi... Sedih pulak aku tengok HH dan Jay Emm ni... Nasib baik lah aku tergerak hati nak bawak jugak maggi... Rupanya... Susah nak cari makanan halal kat Hoi An ni... Aduhhh... Memang berlapar lah...

Hotel ni hanya sediakan breakfast percuma ye... Boleh pilih nak air apa... Tapi... Aku tak suka air teh Vietnam.. Baunya macam hancing jek.... Adehhh... Tak boleh telan... Kopi dia jek ok... So... Minumlah kopi...

Tempat makan dia selesa... Cuma dapurnya waktu ni masih renovation...

Kopi Vietnam... Tak boleh minum banyak pon... Pahit...

Hotel sediakan pancake... Not bad laa... Sedap lah jugak.. Pancake coklat..



BERSAMBUNG...

23 comments:

  1. ajin nya upate entri...nak mkn apa ek nk bagi ajin sikit neh

    ReplyDelete
  2. waduhh...cerita Hoi An dah keluar...kalau suruh JM cite perjalanan ke Hoi An ni mmg dah x ingat journey dia..salute sma SS..boleh lagi cite detail

    ReplyDelete
  3. dek kerana Covid-19...harga tiket dah murah..org dah x nak beli tiket..tak nak tempah maut..mesti jualan tiket penerbangan byk terjejas..skema nye ayat komen ahaha

    ReplyDelete
  4. Sempat ko nampak kondom ek..

    ReplyDelete
  5. Yg malam tu.. aku mmg wat dapo dia cam dapo umah aku...

    ReplyDelete
  6. mmg panas denting sggoh hoi An ni leh cepat sakit pale tau

    ReplyDelete
  7. mcm dah lama tak tdo hotel...lagi Covid 19 masih berleluasa ni..simpan jek dulu hasrat nak ke luar negara ni

    ReplyDelete
  8. kalau travel mmg kena stanby paracetamol dan minyak angin..senang cite medicine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eleh.. Bukan Jay Emm pernah bawak pon.. Kantoi... Ha ha ha

      Delete
  9. Sekeliling hotel macam banyak je hotel lain. Boleh tahan juga viewnya

    ReplyDelete
  10. Agaknya sebab cuaca panas sangat telah menyebabkan kepala Ss sakit kut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya kalu SS migrain sekali pon... Makan ubat... Tidur... Rehat... Cepat jek baik... Tapi sini tak.. tu pelik!

      Delete
  11. Bila sakit kepala macam ni memang jadi tak best nak jalan ke mana pun kan. Itulah, nasib spare megi jugak. Kalau tak, maunya memasing kelaparan. Megi ni kena jugak spare untuk waktu2 kecemasan macam nih dan jugak tempat yang kurang tau tempat makan halal.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...