Friday, 21 February 2020

Kembara Danang - Pertama kali naik VietJet Air

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Ok... Aku lupa nak citer... Apa jadi malam tadi... Mari aku sambung skit...

Malam tadi... Sebelum aku sampai Hotel balik dari Halong Bay Tour... Ada 2 awek tak tahu dari negara mana mintak driver drop dia kat Stesen Keretapi... Tapi sebelum tu nak ke hotel amik bag semua... Tapi... Waktu dah sampai area bandar... Jam waktu tu dah memang lewat... Silap hari dah terlepas keretapi... Awek ni nak keluar dari Hanoi... Tak sure nak ke mana... Aku tak ingat...

Adehhh lah... Kang aku cakap kaw bodoh tak patut jugak kan... Sebab aku tak duduk tempat awek tu... Mungkin nak berjimat tak nak bayar hotel or tak nak naik flight sebab naik keretapi lagi murah... Entah lah...

Cuma... Perancangannya salah... Kaw dah tahu Halong Bay Tour ni amik masa seharian... Perjalanan pon jauh... Dan memacam kemungkinan boleh jadi dalam perjalanan... Jangan lah kaw keluar dari Hanoi pada hari yang sama...

Elok elok nak berjimat... Kan tak masal kena tambah kos... Buatnya kaw tertinggal keretapi... Dah laa kaw kena sewa lagi 1 malam untuk hotel... Tiket keretapi pon kaw kena beli baru... Fikir lain kali! Huh!

Kalu aku lah yang kena tinggal keretapi... Mahu nanges meratapi kesedihan kepiluan kemaluan depan landasan... Ha Ha Ha...

Masa dalam bas... Si Lily tour guide kami tu... Ada lah mintak sikit sumbangan untuk cover balik duit bayar mekanik yang betulkan bas rosak masa dalam perjalanan ke Halong Bay... Sebab... Gaji si Lily kena tolak kalu tak ada sumbangan... Tapi... Semua orang dalam bas macam malas nak amik kesah... Sebab masing masing rasa dah bayar package kan... Dan rasa dah banyak buang masa... Tak kan bas rosak pon nak bayar lagi...

Cuma... Si HH ni... Bagilah sikit tips kat Lily... Kesian kat dia... Dah lah mengandung... Bukan salah dia kalu bas rosak pon... But effort count first! Asalkan semua dapat pergi dan balik dengan selamat pon dah besar rahmat! Pada aku... Duit bukan lah segalanya... Kita buat orang tersenyum... Allah akan buat kita juga tersenyum di saat kita memerlukan kelak... Faina ma alusri yusra! Ingat tu!

Sampai jek hotel... Aku pon mandi mandi siap semua nak tidur... Si HH dan Jay Emm ni... Bukan kesah nak charge handphone memasing ke pe... Aku lah yang terjaga bangun pepagi charge handphone dorang sampai penuh... Aduhhh lah... Dah macam mak mak orang nak buat susu anak taw tak! Adesss...

Di sebabkan aku kerap terjaga... Tetiba aku macam terasa seolah ada satu angin yang menyapa badan aku... Dan aku tetiba rasa mengigil... Dan kepala aku denyut sakit ya amat!

**** Bermula dari sini lah... Aku menerima gangguan demi gangguan... On dan Off... Kejap ok kejap tak ok... Keluar masuk hospital... Dan akhirnya... Aku terpaksa berubat dengan ramai ustaz! Bertahun aku hadap... Hingga terasa nak mati pon ada... Maaflah aku tak dapat nak citer tentang penyakit misteri ini.. Kisahnya terlalu panjang... Lain kali laa ye... Hu Hu Hu... ***

Hinggalah ke esok pagi... Kepala aku still berdenyut... Aku amik breakfast dan makan pil... Pagi buta aku check out dari hotel...

Alang terkejutnya aku... Pagi tu... Aku tengok budak hotel tidur kat depan lobi.. Siap bentang tilam! Ya Allah... Seyes kesian weh... Betul betul kesian... Tapi demi kelangsungan hidup... Itulah terpaksa dorang hadap!

We'Ouls pergi diiringi dengan adab dan rasa hormat dan sopan... Tak habis mintak We'Ouls review yang baik baik tentang hotel... Ha Ha Ha... Kalu kaw tak pesan pon... Aku tetap review yang baik baik... He He He...

Airport shuttle pon sampai... We'Ouls pon gerak lah menuju ke Airport! 

Sampai di Airport terus check-in... Kali ni aku berpeluang merasa naik VietJet Air! Wow!

Masa nak check-in... Aku tak tahu apa yang berlaku antara HH dan Jay Emm... Tetiba HH diam dan tarik muka... Aku pelik! Aku ada buat salah ke? Aku tengok Jay Emm... Dia releks jek...

HH menyendiri... Tapi... Muka bengang... Aku pon tanya HH "Ko pesal?"... Masa HH nak mula citer... Tetiba Jay Emm datang... HH sempat kata "Tak ada apa apa"... Berlalu macam mengelak dari bertentang mata dengan Jay Emm... Dalam hati aku kata... Selamat bukan aku punca... Keh Keh Keh...

Pelan pelan... HH pon citer apa yang berlaku... Dia nak drop bag... Dah lah dia yang susah payah tanya orang kaunter... Si Jay Emm tercegat kat situ macam tiang letrik... Itu yang aku nampak dari jauh lah...

Masa HH tanya kat kaunter yang 1st pasal nak verify document... Tetiba orang kaunter tak boleh nak buat... Kesnya... Sebab kat document aku... Perkataan 'Binti' tu jadi isu! Haaa... Jangan main main beb pasal Binti or Bin ni... Silap hari kaw tak boleh nak fly! Ada sesetengah negara susah nak accept pasal Bin Binti ni... Nak kena terangkan baru dorang faham...

Aku perhati jek budak dua orang ni sebelum bercakor macam kucing! Ha Ha Ha... Nasib baik aku tak masuk campur... Kalu tak aku lah paling menyinga sekali... Keh Keh Keh...

Lama jugak lah nak selesaikan masalah Binti tu... Tapi.. Dah lelama... Dorang pon accept... Dan pengajarannya... Next time... Kalu nak beli tiket flight... Letakkan Bin atau Binti tu sebaris dengan nama kita... Contoh "Markonah Binti"... Bahagian Surname just nama Ayah kita jek... Contoh nama ayah adalah "Ali"... Jadi kat tiket akan di print "Ali, Markonah Binti"... Faham ke FAHAM? Ha Ha Ha...

Jangan kaw hilangkan Bin atau Binti pulak! Lagi panjang citer nanti! Dan jangan pulak letakkan Bin atau Binti kat Surname... Haru biru nanti ok! Jangan jadi macam kes aku... Silapnya... Aku pegi letak "Ali, Binti Markonah"... Haaa... Tak masal! Menjawaplah kat Airport tu...

Jadi... Masa dah jadi kecoh... Si HH ni membebel sorang diri.. Tersebutlah perkataan 'shit'... Si Jay Emm ni tetiba cakap gini kat HH "Nape u cakap macam tu?"... Jay Emm muka nak garang salahkan HH... So... Hanginlah si HH ni... HH dah lah susah hati... Si Jay Emm pulak menambah! Dah lah tak selesaikan masalah! Si HH ni pon satu jugak lah... Walaupun perkataan 'shit' tu bukan untuk sesape dan mumbling untuk diri sendiri... Tapi boleh jugak timbulkan salah faham orang yang mendengar... Adesss...

Bila dah jadi macam tu... HH bawak haluan... Duduk hujung Airport... Aku berikan HH makan roti... Mungkin dia tak breakfast... Perut lapar... Mood berkecai... Sementara HH gendutkan perut dia... Aku pegi kat Jay Emm... Mintak Jay Emm jelaskan apa yang jadi...

Macam biasa... Jay Emm ni jenis tak boleh rasa apa yang dia kata tu menyakitkan hati orang... Pada awalnya... Jay Emm rasa ego dia pon tercabar jugak... Tapi... Bila aku nasihatkan dia memacam.... Then aku mintak Jay Emm beralahlah... Dia nangis...

Kenapa nak kena beralah??? Sebab... Ular yang menyusur akar tak akan hilang bisanya! Dia pencetus kemarahan HH... Simple! Sape jadi pencetus... Dialah yang kena beralah! Tak kira laa kaw salah ke betul ke... Kaw tetap pegang label PENCETUS! Pokok tak kan bergoyang tanpa angin... Lagi pon aku sakit kepala tak baik lagi.. Jadi aku nak perjalanan ni ringkas... Tak nak menambahkan sakit... Mende dah jadi... Tak perlu nak panjang!

Jay Emm melangkah pegi dapatkan HH... Aku tahu hati dia berat nak melangkah... Ego masih bersisa tebal... Tapi berubah nipis dengan secebis kemaafan! Maka berlakulah drama airmata di Airport... Ha Ha Ha...

Lepas pujuk settle! Keadaan jadi lebih baik dari yang sebelum.. HH ni... Senang jek kaw nak pujuk dia... Bagi perut dia kenyang... Sure otak dia lapang.. Jay Emm pulak... Kaw pujuklah dengan beri dia barang dia suka... Dia ok lepas tu... Tak fikir dah.. Ha Ha Ha... Nak pujuk aku? Lagi senang! Bagi aku mainan! Kah Kah Kah Kah Kah Kah!

Time ni... Jay Emm baru lepas melalak! Si HH ni.. Dia tengok Jay Emm melalak dia pegi gelakkan orang tu! Aduhhh lahh.. Tapi dalam hati HH tu aku tahu... Dia pon sama sedih sebenarnya... Sedih tengok Jay Emm nangis!... Mana ntah pegi gambar Jay Emm nangis tu... Hilang pulak dari Album... Lepas gaduh... Boleh peluk peluk cium kat situ... Adoiii lahh... Muka memasing comot macam kucing baru lepas mengawan... Kucing kalu nak mengawan macam nak gadoh taw... Gini lah mukanya... Kah Kah Kah...

Percayalah... Kalau kaw boleh gaduh dengan kawan kaw... Kemudian kaw boleh berbaik! Itu tandanya... Kaw ada kawan yang hebat! Jangan lepaskan beb kawan yang macam ni! Sebab... Kawan beginilah yang boleh terima kekurangan kaw... Sebab ramai orang di luar sana... Nak yang manis aje tentang kaw... Buruk kaw dia tak mahu amik tahu!

Menunggulah depan Gate 15...

Kapal terbang dah tunggu...

Bye Bye Noibai Airport!

Naik VietJet Air ni... Selesa! Rupa paras macam Air Asia tapi seat dia luas boleh lunjur kaki...

Jom minum Air kotak... He He He...

Nyoping 2 batang pencil buat koleksi... Hadiah kerana menjadi pendamai... He He He...

Padatnyaaa...


BERSAMBUNG...

29 comments:

  1. Bodo piang la ko.. kucing lps mengawan... cet!!!!!

    ReplyDelete
  2. Tapi gambar tu sweet.. tudung aku match ngan baju bubu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku marah betul bubu pakai baju ijau tu padahal banyak kot baju lain aku beli utk dia... iskkss

      Delete
  3. Kes pompuan yg nak amik keretapi tu... either spesis overconfident or tak reti bajet... cam aku...

    ReplyDelete
  4. Ko bole rasa ek.. ko bkn punca... perjalanan dh nak masuk 12 tahun.. mesti bole baca...

    ReplyDelete
  5. HH yg tak habis2 gendut kan perut... now aku dh memboya...

    ReplyDelete
  6. Kucing nk mengawan pun ko perhati... isk.. isk... isk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko nak tgk x kangaroo mengawan? 🀣

      Delete
    2. Hahahha.. tapi ko cuak takut kena tendang ngan kanggaroo tu...

      Delete
  7. True indeed.. manis semua ske.. tapi mende2 yg x best.. kalau org bole terima tu rare...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thats the rahsia nape smpi skrg kita bertiga masih berjodoh... bercako lah camne pon...

      Delete
  8. Waduh ada adegan gaduh-gaduh kat airport rupanya. Tapi gaduh-gaduh sayang ni buat friendship remains forever. Apa pun semuga ianya tidak menjadi perang dunia ke 4. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pernah diamkan Jay Emm... Tapi lelama dia rindu... Rindu nak kena marah! Ha ha ha

      Delete
  9. kalakor lah....ada pulak kucing mengawan cam tu perumpamaannya. hehehehe nak kena buat kaji selidik perilaku kucing mengawan lak ....hahahaha takdo kojo carik kojo namanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu SS x bg perumpamaan tu... Sampi skrg ah kak x fikir kan? 🀣🀣🀣

      Delete
  10. Ustaz kata apa. Adakah terlanggar sesuatu mahluk asing yang buat ss jadi gitu. Semuga Ss cepat sembuh dari segala penyakit misteri nusantara semua tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam macam versi ustaz... susah nak terangkan... so far alhamdulilah... aminnn 🀲🏻

      Delete
  11. Adegan gaduh masa travel ni kadang boleh rosak kan mood je kan. Tu yang kadang kena setel cepat kalau tak huhuhu memang tak ceria lah masa travel. Di jauhkan le hendaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pahit ketika terjadi... berubah manis bila dikenang... kadang yg buat kita rindu bukan saat gelak tawa tapi gadoh! 🀣

      Delete
  12. kalau JM kat tempat amoi tu mmg cuak gila wei..x mo la jenis mcm tu..rasa kering darah

    ReplyDelete
  13. mcm mak mak buat susu anak? bagi jek la susu badan ahahaa

    ReplyDelete
  14. ahahaha...kalau time travel x gaduh x sah..si JM tu cengeng hahha...muka mcm singa tapi hati macam tisu hahah

    ReplyDelete
  15. bila dh lama kenal dah bertahun travel sama..masing2 dah tahu pe'el masing...bila ada sifat saling memaafkan dan memahami tidak berdendam..baru panjang ikatan silaturrahim..

    ReplyDelete
  16. JM pernah tgk kucing yang nak mengawan tapi lom pernah tgk muka kucing comot lepas mengawan kah kah kah

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...