Tuesday, 21 April 2020

Kembara Jeju - Seongeup Folk Village (성읍민속마을)

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Next destination aku adalah menuju ke Seongeup Folk Village... Kalu nak ke sini... Masukan nama 'Seongeup Folk Village' ye dalam GPS... Search by location... Aku try masukkan nombor tapi tak lepas... Entahlah... Tak tahu nape... Nombor dah kena potong kot... Keh Keh Keh...

Sebelum sampai di Seongeup Folk Village ni... Aku singgah kedai kejap... Saje lah nak riki limau mandarin... Masalahnya... Harga macam mahal... Tapi kuantitinya memang banyak lah... Tapi banyak banyak pon nak buat apa kan? So... Aku jadi malas nak beli... Aku rembat limau mandarin kat homestay jek lah... Ha Ha Ha...

Tu haa limau mandarin... Main letak tepi jalan jek... Sapa nak beli boleh lah singgah...

Aku beli susu pisang... Haus... Ehhh... Apsal aku asik haus jek ni... Jay Emm yang datang bulan... Aku pulak yang macam macam... Dia releks jek... Selalu macam tu... Adessss...

Jalan jalan jalan... Akhirnya sampailah aku di Seongeup Folk Village... Aku terbabas skit... Just tersalah masuk parking jek... Rupanya parking luas ada jek depan pintu masuk Seongeup Folk Village ni... Aku parking seberang jalan lak... So betulkan balik parking kat tempat yang betul...

Inilah Seongeup Folk Village... 

Ok.. Nape aku pilih  Seongeup Folk Village? Sebab... Tiada bayaran parking dan tiada tiket entrance... Semuanya Free... Masuk lahh kaw... Tapi... Kalu U'Ouls rasa nak lebih selesa... Boleh jek ke Jeju Folk Village kot... Tapi kena bayar lah... Pada aku... Mende boleh free buat apa bayar... Ha Ha Ha... 

Cuma... Jangan lah kaw buat bising... Cari pasal... Atau buat onar kat kampung orang ni eh... Seongeup Folk Village ni bukan museum atau taman tema taw... Sini bebetul kampung orang ok... Orang orang asalnya masih menginap kat sini... Rumah rumah kat sini masih ada penghuni... Jangan kaw pecah masuk rumah orang buat macam rumah sendiri pulak! Kah Kah Kah... Kang tak masal rambut U'Ouls tetiba beruban... Beruban bukan sebab tua... Tanpa kaw sedar mop atas kepala... Rambut yang lap lantai... Kaw nak kena pepah dengan batang mop? Ha Ha Ha...

Dah dah... Jangan nak merepek... Meh kita tengok kampung orang... Ehhh... Tetiba hidung aku terasa bau sesuatu.... Awat bacin naa tempat ni? Seyes... Busuk nak mampos... Bau apa ni? Tahi ke? Ntah lah... Tahan pulak hidung orang orang kat sini... Dah biasa kot... Adesss....

Love kecik ke baru lepas korek idung? Ha Ha Ha...

Amboihhhh... Kemain lagi...

Sengih walau kebusukkan... Ha Ha Ha...

Size rumah kat sini kecik jek taw... Camne lah dorang ni masih boleh hidup dengan rumah gini ek... Kalu aku... Larikkkk! Ha Ha Ha...

Kedatangan We'Ouls diraikan oleh Bahabi tiga beranak... Ha Ha Ha...

Ehhhh... Apa ni? Nak buat tol atas jalan pulak... Iskkss...

Beratapkan daun lalang kot... Entah lah... Pastu letak tali rope...

Dinding kayu yang usang...

Motif letak labu? Entah lah... Gambar ni tak menjadi sebenarnya... Secara teknikal... Gambar asal bukan macam ni... Tapi aku adjust kat photoshop barulah nampak jelas seperti mata asal aku yang melihat... 

Masa aku amik gambar labu atas tempayan tu...  Tetiba aku rasa seram pulak... Gambar aku tu pon... Banyak kali aku snap taw... Banyak tak menjadi... Macam ada cahaya terlebih setiap kali aku snap... Padahal gelap tempat ni... Aku ni eh... Kalu lebih dari 3 kali amik gambar tak menjadi sedangkan setup aperture, speed dan metering aku betul... Memang aku tak akan amik lagi dah gambar... Better blah jek dari situ... Aku suspect keras kot tempat tu... 


Kat memana mesti ada jek tempayan hitam tu... 

Erkkk... Siap tanam...

Bunga tepian rumah...

Lawa pulak kayu disusun gini... 

BERSAMBUNG...

8 comments:

  1. Bestnyaaa..xdapat la nk perfi tahun ni..dah flight pon kena cancel..xtau la bila masanya selamat boleh pergi

    ReplyDelete
  2. tempayam n labu...uniknye...atap dia tu sjuk kowt erk...mcm atap rumah kg dedulu....

    ReplyDelete
  3. Tu luv kecik utk hyun bin...

    ReplyDelete
  4. Dia orang menjaga budaya kehidupan mereka sampaikan rumah dah lama pun ada lai orang duduk kan. Lepas tu promosikan jadi tempat pelancungan. Akak rasa kan kalau le mesin getah zaman tuk kaduk Atuk akak punya ada lagi agak-agak orang nak tenguk tak.....hahahahaha orang mesia tak heran punya...aduhaiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer Ah Kak majukan kampong ah kak... Modify mesin motong gotah tu jadi moto boat... Ha Ha Ha...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...