Monday, 13 April 2020

Kembara Jeju - Uribong Sikdang (우리봉 식당)

Entry sebelum boleh baca SINI...


Dah hilang tenaga panjat Seongsan Ilchulbong Peak... Marilah mencekik! Adesss... Baru separuh hari dah rasa nak hilang nyawa dah aku ni... Ni semua Jay Emm punya pasal.. Dia yang beriya nak panjat bukit... Pastu bingit cakap sakit kaki... Dengan aku aku sekali tak masal nak patah pinggang... Nasib baik lah si HH ni releks jek... Dia ok lagi nak drive... Huh!

Ok... Aku memang plan nak makan kat Uribong Sikdang... Tempat ni Muslim Friendly... Insyallah Halalan Toyiban... He He He...

Sesape berminat nak mencekik kat sini... Bolehlah ikut alamat aku beri ni ye... Atau set jek GPS 7820032...

Uribong Sikdang (우리봉 식당)
273, Ilchul-ro, Seogwipo-si, Jeju-do
+82-64-782-0032

Aku agak lucky jugaklah... Waktu aku sampai sini dalam jam 11:00 AM... Restaurant ni pon buka jam 10:00 AM... Parking kereta pon banyak lagi...

Owner / Staff kat sini baik jek... Penuh sopan mengalukan kedatangan We'Ouls... Senyum jek... Rasa seronok sangat datang sini...

Apa yang bestnya restaurant ni... Selain makanan yang sedap dan hebat... Restaurant bersih... Tandas pon bersih... Dan ada Musolah! Senang sesape nak singgah solat... So... Plan lah waktu U'Ouls ye...

Inilah bangunan Uribong Sikdang... Senang jek nak cari tempat ni... Tapi jalan agak sempit skit... 

Buka jam 10:00 AM... Halal... Ada Musolah disediakan...

Restaurant ni luas... 

Pilih lah menu apa yang U'Ouls nak... Tak perlu amik banyak menu... Sebab... Side dish dia pon banyak giler wehhh... Penuh meja nanti...

Aku pilih nak duduk bersila... Barulah ala ala Korean Drama skit... Kah Kah Kah...

Bila kaw dah sampai Jeju Island ni... Adalah menjadi wajibulhunah kaw memilih menu Seafood! Terutamanya Abalone! Wahhh... Dah macam ala ala Hong Kong Drama pulak aku nak Abalone bagai... Kah Kah Kah... Tapi... Seyes wehh... Rugi besau kalu kaw tak merasa Abalone ni... Sedap gilakkkk! Kat sini jek lah kaw nak merasa makan macam Raja! Kah Kah Kah...

Aku pilih Abalone Stew in eathernwere pot.. Harga KRW 15,000.00... Huh! Makan panas panas berasap! Mantoppp!

Aku order Abalone and seafood pancake... Perghhh! Mantap wehhh! Harga KRW 17,000.00

Besday Gurl... Tak de kek... Pancake jek ada... Nampak macam sikit kan? Cukup ke? Cukup lah... Kalu tak cukup boleh jek nak top up... Nasi dia pon macam pulut... Kenyang... Alhamdulilah...

BERSAMBUNG...

19 comments:

  1. Yummeh... dh lapar.. dpt lak food panas2 mantap!

    ReplyDelete
  2. nak memanjat sgt sampai tapak kasut tanggal separuh :-)

    ReplyDelete
  3. mmg WAJIB makan kat sini kalau ke Ilcubong Peak tu..tgh lapo..mkn plak masakan panas2 mcm tu..ehhnk tambah kimchiiiiiiii

    ReplyDelete
  4. ehhhh pendek na entri..baru kentut lom ilang bau dah abis

    ReplyDelete
  5. ajin awak update entri..muahh sikit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM bila nak update. Orang dok check tapi tengok tak update-update ni hahahha - khai kakijalans

      Delete
  6. lepas wabak corona ni kita pegi Daegu nak?

    ReplyDelete
  7. Sedapnya makanan korea... Teringin nak pergiii. Hahaha. Dulu nak pergi tapi tiket asyik mahal. Bila tiket murah, murah sebab covid-19 pulak haha - khai kakijalans

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula AA promo tix sepanjang setahun unlimited travel with one price... Agak tercabar jugak taw... Tapi fikir fikir... Ada hikmah tak beli... Takut dicop orang kayangan pulak nanti... kah Kah kah...

      Delete
  8. hahahaa kann sampai ke sudah dikecam nanti haha - khai

    ReplyDelete
  9. abalone dia tu memang sedap kenyal kenyal gitu. pertama kali rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon pertama kali rasa... Not bad taste laa...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...