Tuesday, 7 April 2020

Kembara Medan - Bolu Meranti

Entry sebelum boleh usha SINI...


Hari ni adalah hari ke lima aku di Medan! Ya Allah... Rasa sekejapan jek aku kat Medan ni... Padahal dah berhari... Hari ni dah nak balik Malaysia... Sob... Sob... Sob...

Pagi ni... Aktiviti aku adalah ke Bolu Meranti... Famous tempat ni dikalangan rakyat tempatan Medan... Rugi kalu tak memborong ole ole untuk dibawa pulang untuk kaum kerabat di Malaysia... Ha Ha Ha...

Jam 8:30 pagi... HH dah call Grab nak ke Bolu Meranti ni... Orang Grab jadi pelik tengok We'Ouls... Padahal... Kalu jalan kaki dari Hotel pon dekat jek sebenarnya... Ha Ha Ha... Malas nak basah kelengkang punya pasal betterlah naik Grab jek... Bukan mahal naa pon... Just IDR 14,000.00... 

Cuma... Kalu naik Grab ni terpaksalah buat u-turn dan jauh skit perjalanannya... He He He... Ahhh... Tak kisahlah... Dapat jugak tengok tempat sekitar... Kot boleh terjah... 

Masa naik Grab ni... Orang Grab ni peramah juga... Dialah suggest Restaurant famous kat sini... Rupanya Restaurant tu bebetul belakang Hotel aku... Cisss! Dan aku plan nak singgah jugak bila balik hotel nanti... Sabar ye... Aku citer pasal Bolu Meranti dulu... He He He...


Kepada sesiapa yang berminat nak terjah boleh lah ikut info yang aku beri ni ye :


Alamat : Jl. Kruing No. 2K Medan, Sumatra Utara, Indonesia


Phone : +6261 453 8217


HQ : 07:00 - 20:00 (Setiap Hari)
Branch : 10.00- 20:00 (Setiap Hari)



Ok... Apa yang ada di Bolu Meranti ni? Tentulah Bolu tak kan Bulu pulak! Ha Ha Ha... Bolu ni adalah sebutan laa kot... Its actually Bahulu... 

Rasa? Pada aku sedap! Adunannya sempurna... Melting dimulut... Turun ke tekak... Masuk ke perut... Keh Keh Keh...

Lain orang lain seleranya... Jadi... Kalu nak tahu... Kena beli dan rasa sendiri... Sorry... Tak ada tester... Lagi pon orang yang beli Bolu ni adalah orang orang yang dah biasa... Aku jek pelancong... 

Aku ngeri wehh cara orang tempatan borong... Ada siap dengan A4 paper penuh list... Bayangkanlah kedai baru bukak... Semua orang dah serbu! Beli bukan sikit sikit ok... Berkotak kotak sampai tak cukup tangan... Memacam rasa ada... Durian... Cheese... Coklat... Ehhh banyak lah... Dan yang best tu boleh beli 3 rasa... Pilih kaw nak rasa apa dalam satu kotak... 

Dan Bolu Meranti ni tahan lama... Boleh simpan difridge dan panaskan balik... Still kekalkan rasa yang sama... Seyes tak tipu! Rasanya pon tak terlalu manis sangat... Ok ok jek... Minum dengan kopi panas ke kan... Fuhhhhh! Nikmat!

Sorrylah... Tak banyak gambar... Sebab susah nak amik gambar dalam tu... Jenis Bolu ada diletak kat Board dinding... Bolehlah buat pilihan... Dan beraturlah amik nombor...

Inilah kedai Bolu Meranti... Kalu tak silap aku owner dia Cina... Tapi... Don't worry ok... Pekerja dia semua Muslim... Ada halal certificate...
Asal bayor on... He He He...

Lembut... Sedappp wooo... 

Semua dalam kotak... Dibungkus kemas... Tapi kalu nak kotak besar untuk ke Airport kena beli... Itupon ada jumlah tertentu untuk beli.. Tak boleh beli sikit sebab kotak dia beso... So pepandailah korang adjust quantiti... Share share laa...

Nampak tu... Jay Emm borong sekotak besar U'Ouls... Don't worry kalu Airport dah nampak kotak Bolu Meranti ni... Ok jek bawak naik kabin... Dorang tak suruh bukak pon...

Kat sini jek aku perhabis IDR 125,000... Ha Ha Ha... Dan si Jay Emm ni... Even aku dah beli sendiri... Dia top up lagi Bolu durian untuk aku... Hadoilah... Jay Emm... Jay Emm... Kadang aku marah dia... Tak tanya aku dulu... Kadang dia suka bagi mende yang sama... Ha Ha Ha... Dia memang suka memberi... Dia bagi apa yang dia rasa dia suka lah... Terutamanya barang dapor... Kadang dia tengok TV rancangan Go Shop dengan aku... Ehhh... Tetiba dia cakap dah order untuk aku... Kah Kah Kah... 

Depan Bolu Meranti ni... Aku diapproch leh beberapa orang Pak Supir yang offer untuk hantar ke Airport kalu nak... Boleh booking nanti dia amik... Tapi... Aku nak naik Grab jek... Lagi pon harga yang dia offer mahal dentum... Sedangkan Grab baru IDR 122,000.00... Ahhh... Tak payah lah... Cuma aku still amik jugaklah bisnes kad dia kot apa apa hal aku call jek... 


BERSAMBUNG...

13 comments:

  1. ohhh bahulu gulong. Tapi kalau dapat bahulu biasa je cecah air kopi minum time hujan turun perghhhhh heaven

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bezanya dgn Malaysia dari segi kelembutan... Padat tepungnya lain... Kalu kat Malaysia nak dpt rasa gitu kena beli yg mahal... Kalu kampung.com mmg x dpt rasa gitu... tapi kat sini dari kedai dan harga yg murah but good taste and kualiti...

      Delete
  2. sedap juga bila dimakan ya ...

    ReplyDelete
  3. Mmg sedap bolu... ontah bila ley beli agi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko jgn sebut sebut sgt... Kang aku naked beli tiket... He He He He...

      Delete
  4. Kalau nak kemedan pulok, pakcik nak order beli bolu tu. meleleh air lior.

    ReplyDelete
  5. sedapnye tgk kek gulung tu....tempting...ooo ada kotak khas...bagus la cmtu xyah susah dah dorg nak check bagai...wah go shop pun dibelikan....JM mmg pemurah....moga makin murah rezeki JM dan SS dan HH juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! not to worry kalu nak memborong banyak utk bawak balik Malaysia... kire mcm pi beli kak sarawak kat sarawak laa... πŸ˜…

      Delete
  6. Sedapnya nampak especially yanggg cheese tu.. menggugat keimanan betull.. hahaha!~ tak beli bika ambon ke? dulu mcm famous jugak kalau org ke medan kan? ok lenkali buat giveaway ya bagi bolu ni ... hahaha. mesti besttt! - khai kakijalans.com

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...