Thursday, 2 April 2020

Kembara Medan - Istana Maimun

Entry sebelum boleh rujuk SINI...


Bangun pagi... Hari ni... Hari terakhir aku di Berastagi... Pagi ni... Cuaca tak berapa baik... Tetiba hujan lebat...

Hati aku rasa tak berapa best pagi ni... Entah nape aku rasa cuak dan debar semacam... Tapi... Aku tak tunjuk sangat... Tak nak spoilkan mood HH dan Jay Emm... Aku breakfast kat hotel... Mujur jugak lah hotel sediakan breakfast... Tapi... Aku makan macam tak sampai perut... Ha Ha Ha... Dok risau punya pasal...

Aku tengok Jay Emm dah melelah hingus... Aku tanya dia "Demam ke?"... Dia jawap "Tak demam tapi selesema jek"... Ubat selesema ada... Tapi aku tak kasi dia makan sebab kalu makan memang tak kan larat nak jalan... So Jay Emm terpaksa bertahan... Kesian pulak aku tengok dia...

Lepas makan... Aku rasa dah tak boleh nak tahan debaran ni.... Aku tanya HH pasal Supir Taksi Muhibah yang dia dah confirmkan semalam... Dan waktu call tu... HH guna telephone hotel sebab kredit simcard Indonesia tak cukup nak buat call... Dan HH dah beri Supir tu nombor HP... In hopes... Anything Supir boleh call semula... Pelik! Dah jam yang sepatutnya dia datang... Nape sampai sekarang tak muncul lagi? Pasal Taksi Muhibah ni U'Ouls boleh refer SINI ek...

Hujan makin lebat dan berkabus... Ya Allah... Debarnya aku nak tunggu Taksi Muhibah tak muncul muncul... Dah lah itu jek satu satunya peluang aku nak balik ke Medan City... Kalu aku terlepas Taksi ni... Aku kena tunggu esok baru boleh balik... Taksi Muhibah hanya amik penumpang sehari sekali jek... Itu pon tak melebihi waktu tengahari... Adesss...

Aku dok tengok jek jalan depan hotel... Angkutan masuk area hotel turunkan penumpang... Dalam hati aku kata... Ni kalu Supir tak datang... Mahu aku kena naik angkutan dalam hujan... Dan naik pulak Van Mini balik ke Medan... Arghhhhh! Tidakkkk! Tak sanggup wehhh...

Aku mintak HH call balik nombor Taksi Muhibah tu... Tapi masalahnya... Credit simcard Indonesia ni tak cukup... Si Supir Taksi Muhibah pulak tak return call... Berkali jugak aku tanya HH "Betul ke nombor HP kaw ni?"... Sebab aku mula sangsi takut HH sendiri kasi salah nombor... Then... HH pegi kat receptionis... Memula HH mintak tolong receptionis tu call no simcard... Tak bunyi... Ahhh sudah! Then HH try buat miss call nombor HP receptionis tu... Lahhhh! Nombor lain yang keluar! Harammm jadah betul! Rupanya... Orang yang jual simcard semalam salah kasi nombor! Adessss!

Si HH terpaksa call balik Supir guna telefon hotel... Nasib baik receptionis tu baik nak tolong... Last last dapat contact dan mintak Supir save nombor yang betul... Rupanya Supir tu pon dah banyak kali call HH pagi tu... Tapi tak berangkat sebab salah nombor! Nyaris jugak dia baru on way amik penumpang lain... Erkkk! Ada penumpang lain pulak ke? Bukan ke aku dah charted satu taksi? Ahhhh! Malas laa nak fikir! Sekarang bukan waktunya aku nak bertekak... Janji aku balik Medan sudah!

Supir Taksi pon sampai! Aikkk! Ini bukan Taksi.. Ni Toyota Unser! Besar dan selesa! Tak kisah lah ada sorang lagi penumpang nak naik sekali... Sorang cowok dok kat depan... Nasib baik cowok tu kacak... Bukan pecah pintu.. Kah Kah Kah... Dan We'Ouls kat belakang.... Bag bag semua kat belakang sekali... Alhamdulilah....

Tengah tengah perjalanan... Aku lalu bandar Berastagi... Nampak area hentian Van Mini sebelah Pam Minyak... Tapi tak ada satu pon Van Mini kat situ... Hujan pulak makin lebat... Tak boleh bayang kalu aku terpaksa menunggu Van Mini kat situ... Dah lah tak ada tempat berteduh pon... Sure lah kebasahan!

Tetiba aku rasa nak terkencing... Dah lah Supir tak on aircond... Just bukak tingkap... Sebab kat luar pon dah sejuk amat... Dah macam kat Genting Highland sejuknya... Pastu dia smoking pulak tu... Aduhhh... Si Jay Emm dah sok sekkk hingus... Risau pulak aku tengok dia...

Supir berhenti kat Pum Minyak... Terus aku kencing kat situ... Jangan kaw tanya macamana keadaan jamban kat sana... Most jamban kat sana memang hazabedah... Kalu kaw boleh kencing berdiri... Baik kaw kencing berdiri jek... Jangan kaw tanya aku macamana kaw pompuan nak kencing berdiri... Kah Kah Kah Kah Kah...

Perjalanan dari Berastagi ke Medan City amik masa cuma dua jam jek sebenarnya... Tapi jalannya... Ya Allah tak sanggup wehhh aku tengok Supir ni memandu... Mengerikan! Menurun lurah bukit semuanya... Rasa nak masuk gaung jek! So... Better aku membuta dan menyerahkan diri pada Allah sepenuhnya... Mengucap dulu sebelum terlena... Keh Keh Keh...

Bila jalan dah rata... Mata sudah terbuka.. Wahhh! Aku nampak... Banyaknyaa orang jual durian... Kalu tak ada penumpang lain... Memang aku ajak jek si Supir ni singgah cekik durian... Ha Ha Ha...

Bila dah nak masuk Medan City... Cuaca pon panas... Baru lah si Supir ni on aircond... Lahh... Berfungsi pon aircond kaw... Cisss! Barulah aku selesa skit... Si Supir ni tercari jugak mana hotel aku... Dia suruh tengok GPS... Masalahnya HP aku mana ada internet data dah... Dah habis! Tapi... Supir ni baik... Dia bagi pakai handphone dia... Call hotel semua... Then barulah dapat alamat yang betul... Padahal hotel yang sama jek aku stay masa hari pertama aku kat Medan... Tapi mungkin Supir ni bukan orang bandar so dia agak melilau jugak lah mencari...

Alhamdulilah... We'Ouls selamat sampai di Hotel awal pagi... We'Ouls bayar IDR 120,000.00 untuk satu Taksi ok! Murah giler wehhh! Compare appoint Supir agent yang jejak IDR 500,000.00! Haa kaw kiranyaa banyak beza harga tu! Kalu kaw naik Van Mini pon kaw kena bayar IDR 20,000.00 seorang! Kalu bertiga dah IDR 60,000.00... Tapi kaw buang masa dan muntah muntah... Mana kaw nak? Beli keselesaan atau hazabedah?

Disebabkan awal pagi... Masih tak boleh nak check-in... Jadi campak beg jek dulu... Pasal hotel boleh refer SINI... Then... Aku tak nak buang masa.. We'Ouls terus terjah ke tempat tempat attraction di Medan ni... Aktiviti hari ni cuma santai santai jek... 

Apa apa hal pegi top up simcard dulu... Kat sebelah hotel jek... Then... Call Grab menuju ke Istana Maimun... He He He... 

Tambang dari Hotel aku ke Istana Maimun cuma IDR 17,000.00.. Murah kan? Supir pon peramah...

Sampai jek depan Istana Maimun... Jommm Mencekik dulu... Lapar wehhh! Kebulur dah aku... Dapat pulak air teh panas... Sedap ya amat teh kat Medan ni...

Nasi goreng...

Nasi Ikan Bawal Penyet...

Nak masuk Istana Maimun... Kena bayar Entrance IDR 5,000.00 seorang... Tapi... Sebelum masuk tu... Ada banyak jualan kat tepi tepi tu... Sabar sabar... Kita riki riki dulu... Walau hati dah gelojoh nak perhabis duit lagi... He He He...

Aku suka tengok Istana Maimun ni... Besar dan indah! Sape si Maimun ni? Ntah... U'Ouls google laa sendiri... Ha Ha Ha...

Ni pintu depan... Nak masuk kena bukak kasut... 

Tempat apa ntah tu... Aku dah lupa... He He He...

Design Istana yang mengkagumkan aku... Boleh lah cedok idea kot ada rezeki nak buat banglo sendiri... 

Misai panjang tidak bercahaya... Ibarat kuda hampir mati... Kalu adinda tidak percaya... Operate laa dada... X-ray laa hati... Keh Keh Keh...

Namanya siapa? Nama saya Ibrahim Pendek... Ini cinta hati saya Aini Jasmin... Saya ada kepandaian melompat ke lantai dari frame ni taw... Ehhhh... Ke situ pulakkkk! Ha Ha Ha...

Boleh sewa baju buat melaram kalu nak...

Pelamin angan ku musnah... He He He...

Langsir dia beropol...

Ehhh... Jam biru... Dah pukul 12:20... Cepatnya masa berlalu...

Perabot klasik dan mewah...

Ehh... Ada kedai souvenir...

Unik wehhh almari ni... 

Pemandangan luar dari sudut sini...

Pemandangan dari sudut sini pulak...

Ini lah Aini Jasmin... Ehhh... Aini... Angkat hujannn... Jemuran nak turunnnn... He He He...

Yeahhh! Dah puas meronda dalam dan luar Istana... Marilah perhabis duit... Pulun di saat saat akhir... 
Apa yang menarik perhatian aku adalah kain sarung... Bag telekung... Dan bag songket... Murah dan berbaloi beli...

Borong jangan tak borong... Panas denting... 

Silalah pilih...


BERSAMBUNG...

17 comments:

  1. Macam mana nak kencing berdiri ? Adoi SS lawaklahh terbayang bukan2 dah hahaha.

    Btw nampak cantik dan kemas Istana Maimun sekarang. Masa Khai pergi tahun 2011 dulu, katanya kerabat masih tinggal situ. Banyak baju bersidai.

    Lepas tu kat sepanjang2 jalan TAR tu org niaga souvenir. Ni dah pindah dalam, nampak proper sikit.

    Rasanya bangunan yang kat luar tu, bukan kubur pusara siapa entah ke? Masa pergi dulu siap dia bakar kemeyan bagai. Seram~ hahahaha

    Ok cepat update lagi yaaa - Khai kakijalans.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berdiri jek Khai... Tak susah pon... Kah Kah Kah πŸ€£πŸ˜†πŸ˜‚

      Baju bersidai tu skrg dah buat sewa kot... Ha Ha Ha...

      Jalan TAR? 😬

      Kubur ek... Tak perasan pulak... Adehhh...

      Doakan lah SS ni ada kerajinan... Nak hasil 1 entry pon hazab... Ha Ha Ha... πŸ˜…

      Delete
    2. ok nak cakap jalan bertar, tapi sebab dah lama tak keluar rumah, dok bayangkan Jalan TAR. hahahahaahahahaha - khai kakijalans.com

      Delete
    3. Tu SS pelik apa kaitan jalan TAR pulak dalam ini drama... Kah Kah Kah...

      Delete
  2. Kencing separa duduk pun bole..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kencing separa duduk tu mcm makan separuh jalan ke? 😱🀣

      Delete
  3. Aku paling risau part kencing...

    ReplyDelete
  4. Naik lupa aku.. we ada berhenti makan2...

    ReplyDelete
  5. Kita pun baru balik minggu lepas...ehhh dalam mimpi jer....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam mimpi... bulan pon boleh capai! πŸ˜†πŸ€£

      Delete
  6. sebelum nak ke istana maimun, saya telah dituduh mencuri dompet orang yang makan sebelah saya ketika sarapan pagi di warung berdekatan dengan hotel saya. dan tahu tak, keluarga itu orang Seremban....eeee ada main tuduh-tuduh plak! sedih malaysia tuduh malaysia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pulak pernah kena tuduh dengan sorang makcik orang port dickson kat sebuah kedai makan... makcik tu tuduh saya curik amik gambo dia! Dia warning saya jangan amik gambo dia! Saya terfikir... Makcik budget artis ke sampai saya nak mencurik gambo dia lak... Dari saya curik gambo dia baik saya curik laki dia bawak balik johor jadikan hamba abdi! πŸ™„

      Delete
    2. Ya Allah, makcik diva kaot hahaha!

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...