Saturday, 4 April 2020

Kembara Medan - Masjid Raya Al-Mashun

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Aku suka tengok Masjid... Aku jatuh cinta pada Masjid... Tak kiralah Masjid mana pon... Setiap kali travel... Masjid adalah destinasi wajib untuk aku singgah... Sama ada untuk solat atau sight-seeing... 

Masjid adalah rumah Allah... Tempat kita untuk beribadah... Mendekatkan diri pada Allah... Satu satunya tempat untuk kita rasa lebih tenang... Dekat untuk bertemu... Meminta... Mengadu... Pada Allah yang satu...

Dalam banyak banyak masjid yang aku singgah seantero dunia ni... Di Masjid Raya Al-Mashun ni lah keimanan ku diuji! Kesabaran yang paling tinggi... 

Setiap kali aku ingat peristiwa yang berlaku ke atas aku di sini... Aku jadi bengang... Marah... Rasa nak maki hamun! Aku tak benci Masjid Raya Al-Mashun ini... Tapi aku benci nak mampos dengan orang Masjid ni... Seyes! Kalu peristiwa ini berlaku di Malaysia... Aku akan pastikan aku carut orang Masjid ni laju laju... Tapi sebab aku berada di negara orang... Aku pendam jek rasa ni... 

Ahhh... Aku tak peduli... Aku nak luah jugak rasa marah aku ni... Biar semua orang kat Malaysia tak kena macam aku... Biar jadi pengajaran supaya berhati hati dengan orang Masjid kat sini... Kalau kaw ada pilihan untuk ke Masjid lain... Kaw pegi lah... Tak perlu ke Masjid ni! Tapi kalu kaw nak jejak jugak... Make sure kaw tak ulangi apa yang aku lalui... Titik!

Dari luar dah nampak menara masjid...

Ada kubur tepi Masjid...

Nape aku marah sangat? Scroll sampai habis...

Dari Istana Maimun... Aku just jalan kaki jek taw ke Masjid Raya Al-Mashun... Tak jauh pon... Cuma beberapa meter jek... Tapi... Petang tu agak panas deting lah... Lencun jugak laa ketiak ni... Kah Kah Kah...

Just jalan kaki jek ke Masjid...

Sampai jek aku kat pintu gerbang Masjid Raya Al-Mashun ni... Aku menyaksikan satu adegan yang tak sepatutnya aku lihat... Aku tak tahu lah bijik butir apa yang diperkatakan... Tak tahu apa punca... Telinga aku samar samar.... Tapi.. Aku perhatikan sorang cewek dalam pertengahan umur jugak lah... Nak masuk dalam Masjid... Bertekak dengan 2 orang Pak Guard yang jaga Masjid ni... Siap jerit jerit marahkan Pak Guard tu...

Gerbang masjid... Kat sinilah cewek bertekak dengan Pak Guard...

Seyes wehhh... Mengamuk giler cewek tu... Aku tak pasti apa bijik butir yang dia makikan Pak Guard tu... Tapi memang nada marahlah... Sambil dia rentap selendang yang disediakan kat meja Pak Guard... Memang ada beberapa helai selendang kat situ...

Aku just fikir logik jek lah... Kalu tak ada angin... Masakan pokok akan bergoyang... Betul tak? Cewek tu tak akan selancang itu kata katanya kalu si Pak Guard tak cakap mende yang boleh mencetuskan kemarahan cewek tu... Kalu betul lah kaw nak tegur cewek tu sebab tak pakai tudung or free hair... Boleh jek kaw tegur bebaik... Tak perlu kaw perli atau provoke... Islam itu tampak lebih indah dan membuka hati kalu kaw tegur orang cara yang baik... 

Waktu ni... Hati aku dah rasa tak best... Aku dah rasa was was dengan perangai orang Masjid di sini... Ni baru selangkah masuk dah buat hal... Huh!

Luas kawasan Masjid ni...

HH dan masjid... He He He...

Langkah seterusnya... Aku nak cari tandas dan tempat amik wuduk... Aku tengok ramai orang berkerumun bawah khemah... Oh... Kena letak segala kasut kat situ dulu... Cuma... Satu mende jek aku tak suka... Masjid ni letakkan banyak tabung kat khemah berbanding dalam Masjid... Dan ramai pulak orang masjid lebih bertungkus lumus kerjanya sibuk susun kasut orang ramai dekat rak kasut... 

Well... Aku tak kisah pon kalu kaw nak tolong jaga kasut... Kat Malaysia pon ada jek Masjid yang ada orang tolong jagakan... Tapi sorang jek lah yang jaga... Tak lah sampai beramai ramai gitu... Dah macam buat bisnes pulak... 

Tempat letak kasut... Pastu menapak ke tempat wuduk... Dan lantai yang sama kaw menapak masuk masjid... Jauhkan nak berkaki ayam? Berpusu lelaki wanita menuju satu pintu... Hurmmm...

Kat situ aku dah rasa macam tak best... Tak ada pulak aku tengok orang masjid beramai ramai sapu atau lap lantai... Cuci jamban ke... Padahal lantai tak berapa bersih sangat pon dan basah kot... Pada aku... Takat amik kasut susun kat rak... Bagi jek lah orang ramai buat sendiri... Kalu perlukan orang jaga pon... Cukup lah sorang dua jek... Tak perlu seramai itu pon... Ye lahhh... Kalu mop lantai atau cuci jamban... Tak nampak duit kannnnn? Ha Ha Ha...

Aku sampai jadi was was... Kena ada jumlah bayaran ke? Atau seikhlas hati? Atau bayar ikhlas dalam paksa?... So untuk hilangkan was was... HH just tanya orang lain... Seikhlas hati katanya... Kalu aku tak nak hulur orang masjid tu akan jeling jeling aku tak? Ha Ha Ha... 

Dan cari lah aku tandas dan tempat wuduk... Nape aku cari tandas? Guys... Kalu nak solat... Kena cari tandas dulu ye... Walau kaw tak rasa nak buang air sekali pon... Wajib kaw check kemaluan kaw... Make sure kemaluan kaw bersih baru kaw boleh solat... Kalu tak bersih... Usahalah sampai jadi bersih...

Untuk wanita... Sekarang ni dah moden ye... Setiap kali kaw ada plan nak solat kat luar... Pakailah pantiliner sesiap... If pantiliner kotor kaw kena cuci kemaluan kaw dan tukar pantiliner baru... Dan tak kira lah kaw lelaki ke wanita ke... Kalu seluar kaw kotor dengan najis... Maka tanggalkan lah seluar dalam korang tu ye... Pakailah kain... Sebab tu kalu nak solat pakai lah kain khas untuk solat... Ingat ye Aci... Even kaw tanggal seluar dalam yang bernajis dan selitkan kat poket seluar dan bawa dalam solat... Solat U'Ouls tak sah ok! Kalu kaw boleh cantik cantik bersih bersih nak jumpa kekasih... Napa kaw nak selekeh kotor nak jumpa Allah? So ini sekadar peringatan! 

Lepas aku ke tandas... Aku terus amik wuduk... Tempat amik wujuk pon kat luar ye... Hurmmm... Aku paling cukup tak suka kalu tandas dan tempat amik wuduk berada di luar masjid yang bukan dalam bangunan yang sama... Sebab... Boleh terbatal anytime... Dah lah jauh... Kena pijak lantai luar masjid pulak tu... Merentas orang ramai... Laki perempuan bercampur masuk pintu masjid yang sama... Kalu tersentuh dengan bukan mahram... Terpaksa menapak amik air wuduk semula...
Merentas khemah barulah jumpa tempat amik wuduk... Lecehhh! Hurmmm...

Dah amik wuduk... Satu hal aku kena jaga wuduk aku supaya tak terbatal... Ramai jugak lah orang solat dalam masjid ni... Besar dan luas... Aku terpaksa gilir solat... Sorang solat... Sorang jaga bag... Waktu dah sudah solat... Aku merayau laa nak amik gambar masjid.. 

Aku nampak tangga.. Aku tak tahu tempat tu tempat apa... Sebab tangga tu berada kat tempat solat perempuan... Disebabkan aku nak nampak keluasan masjid ni dalam gambar aku... So aku naik lah kejap... Bukan aku nak buat apa pon... Lagi pon atas tu just penuh dengan speaker jek... 

Waktu aku berdiri kat tangga tu... Ada sorang pakcik ni... Dia ni orang Masjid... Siap lengkap dengan baju uniform masjid... Tetiba dia panggil aku suruh turun... Aku pon just senyum jek lah... Rupanya dia nak sound marah aku dengan muka bengis... Aku pelik nape dia tetiba nak marah aku... Cakap baik baik tak boleh ke? Kita berada dalam rumah Allah... Kaw tu penjaga masjid kot... Penjaga masjid ni perangai dan budi bahasa kena macam orang jaga syurga... Ni tak... Perangai dan kata kata macam penjaga neraka haram jadahhh! 

Dia nak tegur aku tak boleh naik tangga tu dah lah... Ni tak... Dia sekolahkan aku dengan perli... Antara kata kata dia "Aku yang dah lama jaga masjid ni pon tak pernah naik tempat bilal berdiri... Aku pon tak tahu apa ada kat atas tu... Engkau yang baru sekejap datang berani kaw naik!"...  Dia suruh aku berambos... Padahal dia tahu aku ni tetamu... Bukan orang sini tapi Malaysia... Tapi langsung tak ada rasa hormat dan budi bahasa... Makkk aihhh... Kata kata dan nada dia seolah aku dah buat dosa besar! Dengan muka garang nak mampos! Seolah aku terasa berada dalam neraka! 

Aku sabar... Sabar... Ingatkan pada diri.... Aku di tempat orang... Dan aku just minta maaf jek... Si HH ingat nak slow talk nak hulur duit kat Pakcik tu tanda minta maaf... Manalah tahukan kot pakcik tu lapar duit! Sebab dari tadi aku dok perhati memacam perangai orang masjid ni... Tapi... Aku tak kasi HH buat macam tu... Buat apa nak hulur duit kat dia... 

Kalu ikutkan bengang aku ni sebab dia marah aku depan orang ramai dan jatuhkan air muka aku... Nak jek aku tanya pakcik tu balik... Nape sampai sekarang kaw tak jadi bilal????? Jadi lah bilal! Bukan sampai mati jadi pencacai masjid!  Maksum sangat ke Bilal kaw tu sampai tempatnya tak boleh orang lain pijak??? Aku bukan pijak mimbar pon! Ini tangga yang banyak speaker jek kot... Aku dipersalahkan macam aku dah rogol bilal kaw pulak! Kah Kah Kah... Nyampah aku dengan orang berlagak bagus ni...

Yang biadapnya tu... Kaw dah tahu tu tempat solat wanita.. Kaw lelaki... Kaw masuk... Masuk semata mata nak sound aku... Kaw tahu tak berapa ramai wanita dalam tu yang tak sempat nak tutup aurat... Ada yang baru nak pakai tudung... Ada yang bukak tudung... Kalu betul lah itu tempat bilal or imam sekali pon... Tak boleh ke kaw tutup jek terus tempat tangga tu? Sekurang kurang ada tanda larang masuk ke pe... Kaw pon macam nak amik kesempatan nak tengok perempuan perempuan kat situ jek... Padahal kalu kaw jerit dari tempat lelaki atau dari pintu masuk pon boleh kot... Tak perlu sampai kaw masuk area solat wanita! Miang! Seyes... Gatal! 

Pemandangan kubah Masjid dari dalam...

Gambar ini terhasil bila aku naik tangga tempat yang dikatakan tempat special bilal....

Itu lah tangga yang aku naik tu... Tangga kontroversi tu berada kat tempat solat wanita... Tak ada penghadang untuk aku naik pon... Mana aku tahu tu tempat bilal... Tempat bilal kat tempat solat wanita? Bijak naa... Bilal kaw tu wanita ke? Kot ye pon tutuplah kalu tempat bilal kaw tu maksum agong sangat tak kasi orang lain pijak! Salah aku keeee kalu aku tak sengaja????

Masa aku nak blah tinggalkan Masjid... Aku nampak Pakcik tu ada kat depan pintu... Kaw tahu apa pakcik tu buat kat situ? Dia hisap rokok! Hisap hisap... Hembus... Buang habuk rokok kat depan pintu masuk... U'Ouls bayang ehhh.. Kalau orang ada air wuduk... Pijak abu rokok yang berterbangan di lantai tu pastu masuk masjid dengan abu rokok melekat kat tapak kaki... Sudah tentulah... Karpet masjid untuk orang bersujud kotor dengan abu rokok... Dah lah busuk!

Betapa celakanya orang tua nih punya perangai... Wahhhh! Tadi kat dalam bukan main kaw wal wel wol soundkan aku naik tempat bilal ye... Macam malaikat maut kaw datang! Tapi kat luar masjid... Perangai macam Setannnnnn laknat! Benci aku dengan orang macam ni... Perbuatan kaw mengotorkan rumah Allah lagi jijik... At least... Aku cuma tak sengaja naik tangga bilal yang kaw agungkan semata nak amik gambar untuk tunjuk pada dunia betapa indahnya Masjid ini! Kaw???? Hamjadah!

Dua orang ni senyum kat Pakcik tu pon pakcik tu tak layan... Sombong! 

Sedap ye kaw merokok kat situ... Tahu ke kaw apa hukumnya orang yang merokok? Mazhab apa kaw nih????

Sorry aku banyak termaki dalam entry masjid ni... Aku geram... Bukan niat aku nak mengaibkan Masjid ni... Sekali lagi aku kata... Aku tak benci Masjid rumah Allah ni... Tapi aku benci dengan perangai penjaganya yang biadap... Aku tak kisah kalau aku dikecam kerana benar... Sebab aku ada bukti bergambar...  U’Ouls fikir lah sendiri... Kadang perangai orang Masjid yang rasa diri dah maksum ni lah menjadikan orang ramai malas nak ke Masjid!

Syurga itu untuk orang yang beriman... Dan orang yang beriman itu tak semestinya orang Masjid! 



BERSAMBUNG...

5 comments:

  1. Ramai jek sejenis penunggang agama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepat sekali... Bior dorang kena Corona... ha ha ha

      Delete
  2. memang geram bila baca pun boleh terasa perasaan amarah tu. dah lah tangga tu kt belakang tu je. lepas tu open... peliknya bilal dok situ. tapi khai rasa belah sana memang diorang buat duit mcm tu. dulu pergi jakarta kat masjid istiqlal pun, diorang buat bisnes bagi plastik utk simpan kasut. sampai kita serba salah berapa nak bagi. kang bagi sikit kang kena jeling pulak, bagi byk jadi tak ikhlas pulak... - khai kakijalans.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Khai! Tepat sekali! U really can read my mind too... Rasa geram gilerlah! Macam tu pon nak buat duit! Hadoii lahhh... Tak faham betul cara dorang ni...

      Delete
    2. great minds think alike. gitchuuu! hahahaha

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...