Sunday, 5 April 2020

Kembara Medan - Pasar Ikan

Entry sebelum boleh perhati SINI...


Setelah aku kesal dengan perangai orang Masjid Al-Mashun... Aku pon cecepatlah berambos dari masjid tu... HH tolong amik kasut aku... Aku tahu dia hulur duit sebab tak nak orang masjid jeling jeling.. Malas nak gaduh... 

Kalu ikut hati panas aku ni... Aku just amik kasut aku... Tak peduli pon orang Masjid yang jaga kasut aku ke... Pandang pon aku dah benci.... Apatah lagi nak menderma tabung ke.. Kaw nak jeling aku tak masukkan duit ke apa ke... Gi matik! Aku menyampah dengan orang Masjid kat sini... Tak de makna aku nak menabung kat sini... Banyak lagi masjid yang aku boleh bantu hulur sumbangan! Itu urusan aku dengan Tuhan!

HH call grab... Ke manakah destinasi seterusnya? Tetiba HH come out dengan idea nak ke Pasar Ikan... Aku pelik... Pasar Ikan? Kaw nak buat apa kat Pasar Ikan tu HH hoiiiii! Kaw nak beli ikan  cap Batak bawak balik Malaysia ke? Kah Kah Kah... Entah bila dia study or riki pasal Pasar Ikan ni pon aku tak tahu laa... Sebab... Pasar Ikan ni memang tak ada dalam itinery aku pon... Disebabkan dia beriya nak pegi... Jadi aku ikutkan aje lah... Lagi pon Pasar Ikan tu tak jauh pon dari Masjid Al-Mashun tu... Tapi still kena naik grab laa...

Grab pon sampai depan Masjid... Dan driver Grab ni selamber jek buat u-turn untuk ke arah berlainan... Kenderaan lain pulak terpaksa berhenti untuk dia... Walau kereta tengah banyak... Perghhh... Kalu kat Malaysia ni... Confirm dah kena maki... Serammm wehhh... Kalu ikutkan salah taw... Tapi... HH ni baik hati... Dengan memana Grab pon dia tetap bagi 5 bintang... Kah Kah Kah.... Yang penting selamat sampai dan cepat... Al-maklum lah... Kat Indonesia ni.. Setiap pemandu kena berani atas jalanraya... Seolah jantung memasing tertinggal kat umah.... Tapi jantung aku begitu berharga ok... Kalu jadi apa apa kat aku pon.. Aku rasa nak menghamun... 


Sampai jek kat Pasar Ikan... Leh tahan jugak lah tempatnya... Tempat ni dulu tempat jual ikan... Tapi dah di komersialkan untuk jual barangan lain... So... Aku merondalah kat dalam... Since aku tengok banyak telekung dan kain kat sini... Jadi aku amik kesempatan cari kain untuk buat baju raya dan cari telekung travel....

Kain memang cantik kat sini... Tapi tak lah semurah di Padang, Bandung or Jakarta... But murah banding Malaysia lah...


Ada beberapa kedai aku usha... Aku tanya sorang cowok kat satu kedai ni... Cowok ni owner kedai... Aku nak cari telekung travel... Dan dia kata... Dia dah tak nak jual telekung travel tu... Sebelum ni banyak dia jual... Tapi ramai orang komplen sebab material ringan sangat dan kualiti tak tahan lama... Dia panggil telekung travel tu telekung Superman... He He He... Mudah terbang katanya... Kadang... Sekali ditiup angin terus terbang melingkop ke depan... Terus batal solat kaw... Paling sakit hati kalu kaw dah rakaat akhir... Kah Kah Kah...

Inilah owner kedai ni... Kelakar jugak orangnya... He He He...

Tak jadi beli telekung travel... Aku usha telekung lain... Kat sini pon ada jual telekung Khadijah... Sebijik copy paste telekung Khadijah... Tak ada beza langsung... Harganya IDR 170,000.00... Tu pon dah habis tawar... 

Masa dok pilih pilih kain untuk buat baju kurung... Ada sorang makcik ni dah 2 kali datang masuk kedai ni... Setiap kali lalu dan singgah... Setiap kali tu lah dia tanya harga kain dan mintak tawar dengan owner... Sampaikan owner kedai cakap gini kat HH "Sekali lagi dia datang saya mahu naikkan harga!"... Keh Keh Keh...

Si Jay Emm ni pulak... Tak ada angin tak ada ribut... Tetiba jatuh masa dok pilih pilih kain... Adesss laaa... Dia ni tak sihat... Badan terhuyung hayang... Risau pulak aku tengok dia ni... Lepas dah pilih pilih barang... We'Ouls terus ke Shopping Mall Matahari... Just pegi minum petang dan dapatkan aircond...

Lemon tea jek untuk sejukkan badan...

Lepas dah minum petang... Ronda kejap dalam Matahari... Tak ada apa nak beli sangat pon... Beli bra jek... Kah Kah Kah.... 

Terus amik grab balik ke hotel... Grab baru tu... He He He...


BERSAMBUNG...

7 comments:

  1. Huh.. sib baik p pasar ikan..

    ReplyDelete
  2. seramnya main buat uturn gitu je. harap takde jantung yg tertinggal kat sana hahaha - khai kakijalans.com

    ReplyDelete
  3. Pasar ikan jadi pasar jual barang lain. Cantik kain telekungnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah boleh laa tahan... tapi lagi cantik kat Padang!

      Delete
    2. Tapi kalau sulaman kat bukit tinggi padang lagi cantik dan penuh sulamnya.

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...