Wednesday, 6 May 2020

Kembara Jeju - Jungang Underground Mall

Entry sebelum boleh perah SINI...


Dah puas mencekik... Moh ler kita gerak ke tempat lain pulak... Ke mana? Jom kita ke Jungang Underground Mall untuk perhabis duit... Ha Ha Ha...

Di sebabkan malam ni last aku kat Jeju Island ni... Marilah kita perhabiskan won... Tengok apa yang menarik untuk dibawak balik Malaysia...

Ok... Cemana nak pegi Jungang Underground Mall ni? Senang jek... Tapi kaw kena extra carefully... Set GPS no 7528776...

Jeju Island ni... Jangan kaw sangka macam Langkawi ye... Jalan lebar gini dah macam Singapore ok...

Sesampai jek kat area  Jungang Underground Mall ni... Aku pon tak tahu cemana nak parking... Tapi... Nasib aku baik... Aku nampak satu hotel ada sedia tempat parking... Dan... Alhamdulilah... Pilihan aku untuk parking kat situ memang tepat! Hotel yang aku maksudkan adalah Orange Tree Hotel! Walaupun kaw bukan pelanggan hotel tu... Tapi kaw dibenarkan parking... Bayar jek parking kat lobby hotel... Memang senang ler...

Haa... Aku bayar parking kat sini cuma KRW 2,000.00 jek...

Dan dari tempat parking... Terus aku masuk Jungang Underground Mall tu... Tak perlu nak jalan kaki jauh pon... Dan yang paling best sekali... Jungang Underground Mall ni berdekatan pulak dengan Jeju Dongmun Market... For sure lah aku nak repeat pegi situ... Dah dekat kan... Hu Hu Hu...

Masa kat Jungang Underground Mall tu... Aku terserempak jugak dengan orang Malaysia... Dua awek... Dua dua senyum kat aku... He He He...

Just jalan kaki menuju ke Jungang Underground Mall... Nak sigh-seeing Jeju City pon senang...

Dari kat Malaysia lagi... Aku dah memang aiming nak beli face mask banyak banyak... Nak borong serum... Dan... Barangan kosmetik di Jeju Islands ni... Adalah antara yang aku rasa terbaik... Harga pon murah... 

Masuk jek dalam Jungang Underground Mall ni... Terkesima aku kejap... Sana face mask sini face mask... Bersepah orang jual face mask... Memacam grade... Perghhhh! Sabar sabar... Jangan gelojoh dulu... Cari yang betul betul... Jangan jadi macam aku... Ha Ha Ha... 

Aku ingatkan 4 pack face mask dengan harga KRW 10,000.00 tu dah murah... Rupanya ada kedai tawarkan 5 pack dengan harga yang sama! 1 pack face mask ada 10 pcs ok... Mahu tak meroyan kaw kat situ? Ha Ha Ha...

Jay Emm dan HH dok tawaf kedai... 

Tengok tengok barang kat sini...

Amek kaw topi dan bag... Kat kedai ni HH beli bag...

Aku singgah kedai Aimeili...

Aku singgah kedai Aimeili ni... Dia tawarkan face mask 4 pack dengan harga KRW 10,000.00... Masa ni aku dah rasa murah giler kalu nak banding kedai sebelumnya... Tapi... Yang tak best tu... Kena mix satu face mask siput bahabi laa pulak... Aku nak buat apa dengan face mask siput babi ni? Boleh buat tampal retak dinding? Kah Kah Kah...

Jay Emm nak pakai... Tapi aku tak kasi... Then... Aku decide beli jugak lah walau terpaksa mix pon... Aku plan nanti kasi jek lah kat sape sape member Cina Malaysia yang boleh pakai ke kan... He He He... 

Face mask siput bahabi... Ha Ha Ha... Bagus untuk kulit katanya... Kalu berani... Boleh lah pakai... Ha Ha Ha....

Dah sudah bayar... Aku pon gerak lah ke kedai depan... Sekali riki dengan uncle kedai... Dia tawarkan face mask dengan harga yang sama macam kedai Aimeili tapi dapat 5 pack! Tak ke rasa kekesalan kat situ????? Perghhhh menyesal giler tak survey betul betul tadi... Tu lah gelojoh sangat ingat dah murah kat kedai tadi... Rupanya ada kedai lagi murah... 

Tapi... Nak sedapkan hati... Aku pon pujuk diri... Mungkin lain kualiti kot... Kah Kah Kah... Punyalah tak nak kalah! Padahal aku rasa loser giler sebab bodoh bayar lebih untuk kuantiti yang kurang kat kedai Aimeili siput bahabi tadi... Dah lah siput... Bahabi pulak... Ha Ha Ha...

Nasib baik jugak lah kedai Uncle ni kedai hujung last yang aku servey... Pe lagi memboronglah aku kat sini..

Kedai Uncle... Terletak kat hujung sekali... Cari sendiri laa ye... He He He...

Uncle ni tersangat lah peramah! 

Ok... Masa kat kedai Uncle ni... Ada skit insiden berlaku dalam tawar menawar antara Uncle ni dengan Jay Emm... Insiden apa? Ha Ha Ha...

HH beli 5 pack face mask... Dia try mengecek uncle ni untuk free hand lotion Peach... Tapi uncle tu tak kasi... Face mask tu pon dah murah giler... Memang tak lah nak dapat mende free lagi... Uncle buat muka kobis kedekut... Sambil wirid "Aigoo Aigooo"... He He He... 

Tapi... Uncle ni baik hati.. Dia offer... Kalu HH beli 10 pcs  hand cream  Avocado... Dia kasi free 2 pcs! HH just bayar KRW 10,000.00 jek... Tak kesukaan ke si HH kat situ? Ha Ha Ha...

Di sebabkan HH rasa Hand Lotion Peach 100 ml tu murah which is cuma KRW 1,000.00 per pcs... Jadi dia pon beli lah sebiji... Tapi si Jay Emm ni sangkakan cream peach HH tu free... Pada hal beli... Adesss...

So... Si Jay Emm ni mula lah tamak.. Dia tamak sebab dia tak tahu... Ha Ha Ha... Dia tanpa bersalah pegi tuntut nak free Hand Lotion Peach kat uncle tu.. Dia persoalkan nape HH dapat free dia tak dapat jugak? Terkedu kobis Uncle tu kat situ.. Kah Kah Kah... Aku pon blur sebab yang berdiskusi  gusi dan gigi kat situ cuma HH... Tetiba Jay Emm over acting... Maka meletuplah perang nak barang free... Kah Kah Kah... Kelakar taw! Uncle tak abis dengan Aigoo Aigoo.. Ha Ha Ha...

So... Dah kecoh kecoh tu... Uncle tu pandang je HH... Mengharapkan yang HH akan explain pada Jay Emm... Tapi HH amik pendekatan diam... Buat muka kobis basi krik krik krikkk... Nak luah mati kimchi... Nak telan mati Bulgogi... Kah Kah Kah... Jadi... Kemamlah Abalone... Ha Ha Ha... Last last Jay Emm dapat jugak free hand lotion Peach sebijik pada hal uncle tu dah kasi 2 bijik free hand cream Avocado... Ha Ha Ha.... Pening memusing Uncle tu dengan ketamakan Jay Emm... Ha Ha Ha...

Tapi aku tak kesah sangat pon... Sebab yang untungnya aku... Jay Emm fight hand cream Peach tu untuk kasi aku... Pastu dia top up beli lagi untuk kakak aku... Haaa... Baik tak Jay Emm? Ha Ha Ha...

Masa nak bayar... Uncle ni jahat taw... Makin aku nak blah... Makin dia offer harga murah... Dia offer aku untuk beli serum... 6 botol cuma KRW 20,000.00! Dia suruh tengok muka dia... Aku memang perasan muka dia walau dah tua... Tapi kulit muka dia licin dan moist kaw! Seyes! Dia kata kaw pakai serum ni... Balik hotel ni kaw terus pakai... Esok kaw datang lagi kedai aku tunjuk hasil! Perghhh! Mencabar nampak! So... Aku pon beli... Tapi aku pakai kat Malaysia ler... Tak de nyee aku nak gigih pegi balik kat kedai dia tu... Ha Ha Ha... 

Murah weii... Product siput bahabi ni memang famous... 

Aku beli serum ni... 

Model perhabis duit Jungang Underground Mall... Keh Keh Keh...

Aku tengok jam masih awal lagi... Jadi aku keluar dari Jungang Underground Mall dan just menapak skit jek ke Jeju Dongmun Market... Gate paling dekat adalah Gate 6... 

Ayuh mengorak langkah lagi... Ha Ha Ha...

Suasana agak lengang di sini...

Masa kat Jeju Dongmun Market ni... HH decide nak ke kedai kasut semalam... Entry Jeju Dongmun Market ni boleh baca kat SINI  ye...

Masa kat kedai kasut... Jay Emm pon riki jugak kasut... Sebab kasut dia dah teruk sangat... Aku dan HH bior jek dia pilih sendiri... Tapi waktu nak bayar... HH bayarkan kasut Jay Emm sebagai hadiah harijadi! Jay Emm terkesima rama rama kat situ... Macam tak percaya!

Itulah diri HH... Apa pon kisah insiden sudu ke... Terasa apa ke dengan Jay Emm sebelum ni... Dia amik pendekatan untuk menolak tepi... Pada dia... Kebahagiaan itu adalah dengan memberi... Aku tahu hati HH ni cemana... Dan aku kenal Jay Emm cemana... Dua dua sebenarnya melengkapi... But untuk kembara Jeju Island ni... Suppose Jay Emm dah belajar banyak dari HH... Belajar untuk berkongsi... Ikhlas... Lebarkan kasih sayang... Susah ke senang ke biarlah sama sama... 

Aku pernah nasihatkan Jay Emm... Sejahat jahat manusia ni... Adalah manusia yang suka pendam... Membiarkan pendam sehingga jadi perhitungan di Padang Mahsyar... Kat Padang Mahsyar baru nak kecoh tuntut apa yang dipendam masa kat dunia... Malah pahala orang yang terkumpul sekian lama kaw nak rompak sampai muflis! Keji dan jahat kan? Padahal... Masa kat dunia ni boleh jek luah elok elok... Rasa rasa Allah terima tak niat macam tu? Takut nanti kita yang muflis!

Dan aku selalu ingatkan HH dan Jay Emm... Bila seseorang tu marah... 3 minit yang pertama itu adalah marah... 7 minit berikut adalah ego... Jadi... Jika kaw sahabat yang baik... Terimalah marahnya sahabat... Pandai pandailah nak amik hati untuk rendahkan egonya! Jangan kerana 10 minit kita hilang nikmat bahagia kat dunia sementara ni... Renungkan!

Yang depan ni sengih aku faham... Yang aku tak faham... Oppa belakang tu sengih apa hal? Ha Ha Ha... Cantik kan kasut Jay Emm? He He He...

Malam ni berakhir dengan senyuman... Masing masing kepuasan... Marilah kita balik ke Homestay... Membuta dengan lena...



BERSAMBUNG...

14 comments:

  1. Hahaha.. perumpamaan baru ke tu... luah telan kimchi telan bulgogi... ajo
    Seoul garden la kiter.. nk p busan.. lom boleh lagi..

    ReplyDelete
  2. mau terbalik kedai ahjusi tu kalau lagi lama kat situ...

    ReplyDelete
  3. Aku senang jek.. kalau aku tak ley dpt free.. takkan org lain pun kena bayar...

    ReplyDelete
  4. Kat situ memang rambang mata tu sebab tak berani pergi jauh-jauh sampai ke hujung kedai nanti rabak poket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedai jauh ke tengah... mata rambang bercabang tiga... hancur poket menanah... tapi nak sopink juga 😬

      Delete
  5. Serum tu ok tak. Dah peloles ke muka. hehehehe Face mask untuk kaki pun ado tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kat kaki kita x panggil face mask... tapi leg mask 😬

      Delete
  6. jap nak g tanya pak chik gugel aigoo tu apa maksudnya...bestnye tgk brg brg kt stu....yg penting...sahabat selamanya....

    ReplyDelete
  7. SS;

    Mula mula baca, ingat apa ler SS nak gi borong facemask walhal waktu nih Corona pun tak beranak lagi !!!!

    Mahal pulak tuh .... memang tak faham .... last last tgk gambar oooooo baru faham , facemask nih hhahahahahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waktu ni bapak corona lupa pakai kondom.... tu pasal mak corona beranak corona... beranak kat pasar wuhan pulak tu! x masal satu dunia kena cari mask... ha ha ha

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...