Thursday, 18 June 2020

Kembara Pontianak - G Hotel

Entry sebelum boleh terjah SINI...


Yuhuuuuuuu! Lamanyaaaaaa aku tak bersiarannnnnnnn... Ada yang rindu aku tak? Ngaku cepat! Ha Ha Ha...

Huh! Ada orang tanya aku... Aku ok ke tak? Jawapnya... KO! Ha Ha Ha... Adehhh lahh... Sejak zaman Covid mengkovid ni... Sejak dah kena hidup new Norma Damanhuri ni... Dah alang alang kerap cuci tangan better cuci otak sekali... Keh Keh Keh...
* Norma Damanhuri tu pelakon.... He He He...

Entahlah... Aku lebih banyak diam buat masa ni... Sepi... Dan menyendiri... Alang alang penjara kendiri 1 meter  dari semua orang... Aku langkau berbatu batu jauhnya... Entahlah... Nafas aku semakin sempit dengan bau manusia... Kalau berharap pada manusia... Manusia buat aku kecewa... Andai sepi ini ganjarannya Syurga... Aku rela... Cewahhhhh! Ha Ha Ha...

Dahhh... Jangan nak merepek... Meh sini aku nak share pasal sambungan kesah aku mengembara ke Kota Pontianak! Erkkkkk! Kota Pontianak????? Awatttt??? Ingat Pontianak tak mampu ke? Semakin maju la Pontianak sekarang siap dah buat kota... Kah Kah Kah....

Sepanjang aku di Pontianak... Aku stay kat satu hotel jek... Tak berpindah randah... Hotel yang aku stay ni namanya G Hotel... Tak tahu lah aku nape G bukan A bukan M bukan P bukan A bukan N tapi memang bebetul G.... Mungkin G tu lebih Gampang bukan? Iyaaa bisa bukk... Jambannya juga bagusss... Ha Ha Ha....

Total harga penginapan untuk 4 hari 3 malam adalah IDR 1,410,000.00... Murah ke mahal? Actually, tak ada bilik untuk bertiga ye... Tapi dia beri extra bed... Extra bed dia besar dan tebal... Tapi aku tak guna pon... Sebab... Memasing dasar penakut kan.... Semua berlonggok tido katil Queen... Nasib baik muat... Ha Ha Ha...

Jom tengok keadaan G Hotel ni...

Bangunan dia memang besar...

Lobi pon besar... Kaw boleh lepak lepak kat bawah ni...

Pontianak tak boleh hisap rokok sesuka... He He He...

Pontianak pon main politik jugak woooo... Ha Ha Ha...

Boleh jek bayo pakai Visa... Asal berduit... Pontianak tak cekik.. He He He...

Ini namanya welcome drink... Nasib bukan air merah... He He He....

Meh masuk bilik meh... He He He...

Nampak tak tu... Extra bed tersadai kat tepi dinding... Besar tebal kan? 

TV dan meja tulis... Towel... Air mineral...

Toilet pon bersih dan selesa... Lengkap dengan toiletries...

Abaikan bag aku yang bersepah tu... Hu Hu Hu...

Siap dengan slipar... Tapi aku tak pakai pon... Aku rembat bawak balik Malaysia... Pakai kat rumah.... Ha Ha Ha...

Pemandangan dari luar jendela... Hazab... Ha Ha Ha...

Apa yang menariknya G Hotel ni adalah food! Seyes food! Tiap hari boleh dikatakan menu semua bertukar... Mewah dengan kuih muih... Tekak aku boleh terima lagi masakan kat sini... Not bad!

Dinner pon aku makan kat hotel jek... Better makan kat hotel sebab murah! Seyes murah! Banding kaw makan kat luar yang ntah apa apa... Mencekik harga pulak tu...

Masa nak order dinner... Ada cowok kat sini yang amik order... Si HH ni ngomong cakap Indon... Then... Cowok tu tanya "dari mana?"... HH jawap "Dari Malaysia"... Terus staff yang amik order tu super excited! Dia terus cakap bahasa Malaysia... Langsung tak nak cakap bahasa dia... Walaupun pada mulanya dia sangkakan HH ni orang Indon... Ha Ha Ha...

Untuk pengetahuan U'Ouls... Most orang Pontianak yang aku jumpa... Semua lebih suka sembang cakap bahasa kita berbanding cakap bahasa dorang... Mungkin sebab Pontianak ni bersebelahan betul dengan Sarawak! Cara cakap pon dah macam cakap orang Sarawak...

Lebih selesa dinner kat hotel jek...

Onion Ring besar bafuck! Puas makan...

Amek kaw... Udang terkangkang.. Kah Kah Kah....

Macam biasa... Jus Alpukat... Pekat melekat... Ha Ha Ha...

Tahukah korang... Khasiat tempe cukup baik untuk kesihatan.... 

Puding purple...

Sangat tak mengecewakan.. Sedap amat....

Kuih ketayap... Lebih kurang sama jek macam kat Malaysia....

Memacam lagi jenis kuih tempatan boleh kaw nikmati... Taburan cheese lagi...

Ditaburi rempah kari... Ehhh... Memang enak dimakan begitu saja... He He He...

Banyak lagi sebenarnya makanan kat sini... Mostnya berbeza setiap hari... Tak mampu der nak tepek semua... U'Ouls kena stay sini baru dapat menikmati sepuasnya... Ok?


BERSAMBUNG...

26 comments:

  1. Agaknya HH ada darah kacukan Indonesia kut. hehehehe Bisa ngomong indon sih

    ReplyDelete
  2. Tempe goreng cecah sambal kicap perghhhhh heaven. hehehe

    ReplyDelete
  3. saya orang johor...mestilah sukakan tempe...cicah dengan sambal kicap, perghh

    ReplyDelete
  4. covid19 ni banyak hikmahnya SS...berehat sekejap dari menulis is okay, jangan rehat lamaa sangat haha...seronok baca tulisan SS, keep it up ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah... ada jugak org baca tulisan sy ni... ha ha ha...

      Delete
  5. sedap-sedapnya menu tu
    dah rembat selipar
    tak takut ke pontianak dtg
    bertengek...hahaha

    ReplyDelete
  6. Makanan semua kegemaran saya.... nak pergi la

    ReplyDelete
  7. pontianak dah pandai bina kota yea...kalau welcome drink tu kaler merah :)....nampak selesa n luas...view je la kurang...tgk gambar tempe tu...terus terasa nak makan tempe...

    ReplyDelete
  8. Laa awatnya I ni teruk sangat geografi, boleh pi kata pekan Pontianak ni dekat2 Bali.. huhu..

    ReplyDelete
  9. Makanan kat hotel kena lah sedap pada luaq. tidak hareem nak laku. orang yg tak dok hotel xmau haish makan.. haha

    ReplyDelete
  10. Salam perkenalan, nama blogger baru dan nama saya Linda
    Saya ingin bertukar link dengan rakan-rakan blogger semua
    Sertai segmen saya "Jom Tukar Bloglist"
    Maaf jika ada salah susunan, orang baru…heheheh..Baru nak belajar buat segmen dan cari rakan-rakan
    JOM TUKAR BLOGLIST

    ReplyDelete
  11. Selamat Hari kelahiran SS. Semuga segala impian SS Allah makbulkan. Semuga sentiasa dalam rahmat dan keberkatan Allah SWT. Aamin

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...