Wednesday, 29 July 2020

Kembara Pontianak - simPATI

Dah puas guling guling atas katil bilik Hotel... Dah welcome welcome drink... Marilah kita berjimba jimba dengan Pontianak... He He He... Nak berjimba pon kena ada kenderaan kan? Jadi marilah kita pesan Grab... Haaa.. Jangan tak caya ye U’Ouls... Pontianak pon ada Grab jugak ok...

Dah call Grab... Marilah kita gerak ke Matahari Shopping Mall... Padahal jarak antara Hotel dengan Matahari ni cuma 400 Meter jek pon... Boleh jek kalu nak jalan kaki... Tapi disebabkan hari ini adalah hari pertama aku di Pontianak... Rupiah pulak tengah mencanak canak banyak... Why not kita melabur untuk Grab... Drebor Grab tu pon bukan orang lain... Anak Pontianak jugak... Ha Ha Ha... Jumlah tambang cuma IDR 13,000.00 bersamaan RM 3.80... Ehhh! Kaw nak murah camne lagi... Kaw naik beca Melaka pusing pusing sekangkang monyet tu pon nak cekik kaw puluh hengget taw... Kah Kah Kah... Matikkk laa Nakkkk... Pi bezakan Grab Indo dengan beca yang nak pupus tu... Ha Ha Ha...

Supir Grab... Most Grab kat Indo ni semua kereta besau besau... Oversea car pulak tu... Kebanyakankan guna Toyota...

Sian pulak Pakcik ni tolak 2 roda tepi jalan... Kena horn pon pasrah jek untuk sesuap nasi...

Sampai jek Matahari... Ingatkan boleh lah kot aku jumpa Agnes Monica nyanyi lagu Matahari ke kan? Kot dia jadi buskin ke kan... Harammm tak jumpa... Usahkan Agnes Monica... Nyonya bangun pagi siram pokok bunga... Pokok bunga Melur tanam tepi sawah.... Itik bertelur ayam menetas pon tak ada... Ehhh! Nyanyi ke tu? Ha Ha Ha... Salah lagu laaa... Patut lagu Matahari sangat cantik kembang diwaktu pagi... Ha Ha Ha... Aku merepek apa ni wehhh... Penat aku gelak mengekek macam Pontianak... Keh Keh Keh....

Matahari bertingkek tingkek... Sebijik Pulsa pon nan hado..

Tujuan aku ke Matahari Shopping Mall ni untuk cari Simcard... Atau orang tempatan panggil Pulsa... Puas lah aku cari Pulsa ni tapi tak da orang jual... Riki jugak dengan orang kat sini... Katanya kena pergi register kat Syarikat Telco... Jadah apa nak register bagai... Aku ni bukan orang Indo... Aku cuma perlukan prepaid card pakai buang jek... Adesss....

Akhirnya aku decide untuk keluar dari Matahari Shopping Mall ni... Aku nak tengok apa ada kat sekitar luar sana... Actually... Keluar aje dari Matahari Shopping Mall ni... Dah area Pekan kecil Pontianak dah... Pusat Souvenir Pontianak atau lebih dikenali sebagai PSP berada bebetul di sebelah Matahari Shopping Mall ini...

Aku cuba jugak riki Pulsa kat PSP... Tapi tak ada orang jual... Pusat busuk jek yang ramai kat situ... Ha Ha Ha... Then aku nampak macam banyak deretan kedai di seberang jalan... Ayuhhh lahhh kita melintas... Kot ada jual Pulsa kat situ... 

Inilah Pusat Souvenir Pontianak Atau PSP yang terletak di Jalan Patimura...

Merayap sekitar sini... Aku jumpa satu kedai jual barang eletrik termasuk peti ais... Peti ais dia menarik dan pelbagai warna... 

Tinjau punya tinjau... Aku jumpa satu kedai ni jual Pulsa... Huh! Double One Shop nama kedai tu... Kebetulan... Ada sorang Pakcik jaga kedai tu... Owner kedai tu kot rasanya... Jadi... Si HH lah yang  berurusan dengan Pakcik tu... Dah pasang simcard apa semua... Tetiba dia kata tak reti setting... Hadoiii... Menyirap sirap pulak darah aku ni... Kaw dah lah terkial kial bukak simcard apa semua... Buang masa... Kalu dah tak tahu... Yang kaw memandai tu nape... Nasib aku tak jadi Drakula kat situ... Adesss...

Double One Shop... Apa yang double one pon tak tahu lahh...

Menunggu punyalah lama... 

Memacam jenama Pulsa ada.. Pilih jek lah...

Then... Disebabkan tak boleh guna... Buat apa aku nak bayar kan... Itu bukan masalah aku... So dia lah rugi sebab kad tu dah tanggal... Lantak dia lah... Sape suruh bodoh sangat... Nak menjual sangat tapi bodoh setting... Tanya apa semua tak tahu... Adehhhh...

Dah tak memasal aku kena teruskan pencarian Pulsa lagi... Ingatkan dah boleh senang senang garu pusat... He He He... Marilah meronda segala kedai yang ada... Jalan punya jalan... Terjumpalah aku dengan sorang Cewek baru nak start engine Motor.... Dia pon kata suruh pegi Telco untuk register Pulsa... Adehhhh...

HH dan Jay Emm baru intrview sorang Cewek rempit kat belakang tu... He He He...
Aku still tak puas hati... Tak mungkin Pulsa pakai buang nak kena register kat Telco... Aku tak putus asa... Tergerak hati nak ajak geng busuk aku ni jalan sampai ke hujung deretan kedai... Akhirnya.... Bebetul kat simpang... Ada satu kedai jual Pulsa... Orang kedai tu yang tukang setting dan reload semua... Alhamdulilah... Tak payah nak ke Telco bagai pon sebenarnya... Now baru lah senang skit hati... Kalu tak susah jugak tak ada internet... Aku perlukan Internet sebab nak call Grab jek... Hu Hu Hu...

Pelik nama kedai ni... Vien Selindo...

Garu kepala Cowok ni... Ha Ha Ha...

Marilah kita jalan jalan sekitar Pekan Pontianak ni... Jauh jugak lah aku menapak... Terjumpa St. Joseph Catheral Church yang besar... Memula aku tak perasaan yang bangunan yang aku tengok tu adalah Church... Sebab memang lawa bangunan tu... Besar pulak tu... Sekali imbas macam kat Belanda pulak.. Tapi mungkin inspirasi Belanda atau tinggalan Belanda kot... Ntah... Aku malas nak google sejarah... Ha Ha Ha... 

Nampak cantikkan bangunan ni... Tak nampak macam Gereja pon kalu dilihat sekali imbas...

Bila kaw dongak atas... Atuk tu nengok jek kaw kat bawah...


BERSAMBUNG...

7 comments:

  1. Nk menjual tapi tak reti... pun susah jugak...

    ReplyDelete
  2. Xde hati nk merepeat.. aku cam rasa p sarawak.. bkn p indon... harga pun nk cam harga malaysia...

    ReplyDelete
  3. Aku nk murah... bole beli pukal... bi baru amik 10 lai dh sejuta pekes...

    ReplyDelete
  4. mula mula baca, igtkan pulsa tu nama telco....kihkihkih...eeeh siyes mmg kalau rietta tgk xtaw pun tu church...baca caption baru tahu....

    ReplyDelete
  5. so far, kalau pergi indonesia, saya tiada masalah cari simkad atau topup nya, tanya je supir

    ReplyDelete
  6. orang grab tu tak tau ke tmpt beli simkad?

    ReplyDelete
  7. macam tak busy sgt ye, kawasan pontianak ni, saya belum pernah ke sini

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...