Monday, 21 September 2020

Kembara Pontianak - Pusat Souvenir Pontianak

Entry sebelum boleh perah SINI...


Sekarang ni aku kat Car Service Centre... Hantar kereta pegi service... Sementara kereta aku siap... Aku dok usung iPad... Update laa seentry dua mana yang sempat... Sebab pasni aku rush nak pegi JPJ pulak... Kalu tak... Aku memang tak ada masa nak tengok blog... Nak on iPad pon kadang malas... Ha Ha Ha... Si HH dok aiming jek nak main iPad aku... Pantang lepa... Jangan harap! Kah Kah Kah... 

Meh aku sambung skit pasal Pontianak

Dah puas aku mencekik kedarah... Aku pon geraklah pegi shopping kat Pusat Souvenir Pontianak... Orang tempatan panggil PSP jek... So kalu kaw sebut PSP semua orang tahu... 

Nak ke PSP ni senang sangat... Tak jauh pon dari Warung Nasi Suib tu... Hanya berjalan kaki jek... Tak sampai 100 meter...

Kalu kaw tengok rupa paras PSP tu saling tak tumpah macam kaw pegi Sarawak... Dengar katanya... Memang kebanyakan barang souvenir kat sini diambil dari Sarawak... Sarawak dan Pontianak ni dah memang sempadan pon... Adehhh... 

Dari segi harga... Aku rasa macam mahal... So benda benda yang aku rasa aku pernah nampak kat Sarawak memang tak lah aku nak beli kat sini... Aku beli benda yang bebetul buatan tempatan Pontianak sebab murah...

Aku beli t-shirt... T-shirt design bodo bodo jek... Ha Ha Ha... Sebab aku memang collect t-shirt setiap kali aku ke oversea... Aku beli gelang tangan yang diperbuat dari kayu Kokka dan Gaharu... Murah jek... Memang semerbak bau Gaharu tu... Orang kedai kata kalu pakai gelang tu boleh elak menda ghaib... Ye ke? Jangan jin datang bertendang sudahh... Ha Ha Ha...

Pastu aku beli frame khat Al-Quran yang diperbuat dari kayu dan kulit kambing... Masa ni aku tak tahu pon yang kat Malaysia pon ada jual... Dah balik Malaysia baru tahu... Tapi... Harga kat Malaysia mahal... Sini aku beli murah jek...

Ehh...Banyak pulak aku membebel... Jom kita terjah PSP...

Memacam kedai atau toko ada kat sini... Pilihlah toko mana kaw nak...

Aku kagum tengok manik yang disusun jadi hiasan pada baju... Ini kalu sebutir putus... Jenuh kaw nak kutip satu satu... He He He...

Keychain...

Tanjak kat sini dijual sepah macam tu jek... Lawa diperbuat dari tenun songket...

Kain kumbu kat sini agak lain skit... Ada yang kualiti baik... Tapi kualiti baik tu mahal laa... Tapi cantik... Size ada yang kecil dan ada yang besar macam selimut...

Tak tahu laa si HH dan Jay Emm kena goreng apa dengan budak tu... Ha Ha Ha...

Lawa kan frame dayak tu... Terasa nak angkut satu... Tapi last last aku amik khat Al-Quran dan Tugu Khatulistiwa...

Aku memborong frame kat Toko Arwana 2 tu... Gelang kayu Kokka pon aku beli kat kedai yang sama…Situ jek harga agak murah... 

Aku tak lepaskan peluang beli buah keranji... Ya Allah... Besar giler wehhh buah keranji kat sini... Manis pulak tu... Dah macam size kurma...

Kat sini banyak jugak jual makanan laut... Tapi kering laa... Udang kering dia pon beso beso... Tapi aku tak beli sebab keraguan pada kehalalan toiyiban termasuklah kebersihan...

HH dok belek seluar tido... Lawa... Rugi kalu tak beli...

Dah buntu tak tahu nak tengok apa lagi... Ha Ha Ha...

Kat kedai hampir hujung... Aku borong t-shirt... Kat sini jek t-shirtnya tebal... Bersulam... Murah... 

Comel kan adik ni? Manis jek... Bergaya dengan manik lilit kepala...

Bag manik...

Fridge Magnet Pontianak...

Agak jenuh nak mencari Fridge Magnet... Most kedai tak simpan stock yang banyak... Kat satu kedai ni jek yang bebetul ada jual Fridge Magnet Pontianak... Itu pon material dari getah... Mahal pulak tu... Tak ada pilihan sangat... Aku sambar jek lah... Aku tak beli banyak pon... Cukup untuk diri sendiri dan family jek... 


BERSAMBUNG...

11 comments:

  1. wow! banyak nya barang, rambang mato haha

    ReplyDelete
  2. Hahaha... hh tunggu peluang nk main game..

    ReplyDelete
  3. mimpi kapal terbang dah ...lama sngat PKP hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seat AA mesti dah bercendawan kan skrg? Ha Ha Ha

      Delete
  4. wow bestnya shopping! sy if shopping souvenir mmg akan cari fridge magnet dulu. Rare ni if dapat fridge magnet from Pontianak. Taknak wat GA ke? hehehe.. Jemput join my GA :) http://www.aimisyahirah.com/2020/09/special-september-giveaway-by-misya.html

    ReplyDelete
  5. perghhhh rambang mata ni. Gelang kayu kokka tu buat apa. Pakai gelang kat tangan ke.

    ReplyDelete
  6. Buah keranji didalam perahu.... sedap ke. Baru tahu buah keranji tu macam mana.

    ReplyDelete
  7. A'ah lah barang dia banyak macam kat sarawak tapi tu lah tak tahu lah bila nak ke sarawak tu apa ntah lagi pontianak hahahah

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...