Thursday, 10 September 2020

Kembara Pontianak - Warung Nasi Suib

Entry sebelum boleh hedap SINI...


Aduhhh... Sebulan rupanya aku tak hadap blog... Ha Ha Ha... Time nak update entry baru... Ehh... Blog editor pon dah berubah wajah... Keliru jugak lah aku nak mencari button dan function baru.... Mulalah hegeh hegeh ketik sana sini... Hu Hu Hu...

Sorry lah pada yang masih bertanya nape aku dah lama tak bersiaran... Aku kebusyian lately... Aku baru jek balik dari travel Kedah dan Penang... Mood penat masih berbaki... 

Ok... Mari aku sambung entry pasal Pontianak ni... Lepas jek aku dapatkan Kad Pulsa... Aku pon start lah mengaru pusat... Kah Kah Kah... Mana nak merambu kat Pontianak ni hoiiii... Pusing pusing itu ler jugak...

Last last... HH ajak lah pegi mencekik kedarah dulu... Perut dah lapor sebab penat tawaf cari Kad Pulsa tadi... Pusat pon dah bertakung peluh... He He He... 

Jalan punya jalan... Berjumpalah Warung Nasi Suib... Eh Eh Eh... Tak sangka laki si Siti Sarah ada warung kat Pontianak ni... Ha Ha Ha... Dah Dah jangan nak mengarut... Itu Shuib Sepahtu... Sini Suib... Tak tahu lah Suib bininya yang mana satu... Ha Ha Ha...

Sesape yang berminat... Bolehlah terjah ke alamat ini...

Patimura No.27, 
Darat Sekip, 
Kec. Pontianak Kota, 
Kota Pontianak, 
Kalimantan Barat 78243, 
Indonesia.


Inilah bangunan yang terletaknya Warung Nasi Suib tu...

Silalah beratur ye U’Ouls... Memang ramai....

Sup Buntot pon hado... Tak tahu lah Buntot sapo... Ha Ha Ha... 

Apa nama mende ni eh... Lupa lak...

Nikmat betul dapat minum air soya fresh pulak tu...

Order lah apa kaw nak kat Mbak yang tengah nungging buntot tu... Ha Ha Ha...

Aku order nasi Ayam guring ni... Rangup dan sedap! Ayam kampung wehhhh!

Actually... Memacam menu kaw boleh order kat sini... Bakso... Nasi Ayam... Sup Buntot... Sup daging... Sup Ayam... Ehhh... Nape Sup jek yang banyak... Dah owner namanya pon Suib... Ha Ha Ha... Jadi... Ikutlah kadar kelaparan U’Ouls waktu tu nak membaham apa... Ok?

Harga? Harga memang mencekik! Entahlah... Tak pasti memang mahal atau dah murah pada orang tempatan... Total makan tengahari aku untuk bertiga adalah IDR 112,000.00... Murah ke mahal????

Pada malam hari... Aku ke Warung Nasi Suib ni lagi... Tapi aku nak try Sup Daging... Rasa Supnya macam biasa aje... Tak lah extravanganza apa pon... Tapi harga... Huh! Lap dahi! IDR 117,000.00! Padahal 2 mangkuk sup dengan nasi putih jek pon... Plus air soya... Hu Hu Hu... Kalu gini punya harga baik lah aku cekik kat Hotel jek... Hotel lagi murah... Ha Ha Ha...

Malam hari kerusi disarung biru... Kalah orang nk candle light dinner gahnya.. Kah Kah Kah...

Sedap laa jugak... Sup dagingnya lembut dan fresh...



BERSAMBUNG...

8 comments:

  1. Hahahaha kalau convert lagi murah makan kat mesia..

    ReplyDelete
  2. Nama kedai glamour oooo kalau kat Malaysia πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡Ύ
    Pas nie kena pangkah nie kedai... Mahai kot... Atau memang dia tau org Malaysia, kasi kapak 🀣🀣

    ReplyDelete
  3. SS ...

    Harga tahap 5 bintang di Indonesia tuh !!! Sebab saya selalu ke Indonesia, tapi kalau makan kedai makan macam Shuib tuh, tak sampai ler macam tuh harganya ... atau sebab dia tengok you uls semua jutawan jutawan kot !!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. En li... muka muka jutawan... kah kah kah... padahal nan hado... hadoiii laaa... hari pertama jek laa layan... next day mkn tmpt lain... x mo dah situ...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...