Monday, 21 September 2020

Kembara Pontianak - Pusat Souvenir Pontianak

Entry sebelum boleh perah SINI...


Sekarang ni aku kat Car Service Centre... Hantar kereta pegi service... Sementara kereta aku siap... Aku dok usung iPad... Update laa seentry dua mana yang sempat... Sebab pasni aku rush nak pegi JPJ pulak... Kalu tak... Aku memang tak ada masa nak tengok blog... Nak on iPad pon kadang malas... Ha Ha Ha... Si HH dok aiming jek nak main iPad aku... Pantang lepa... Jangan harap! Kah Kah Kah... 

Meh aku sambung skit pasal Pontianak

Dah puas aku mencekik kedarah... Aku pon geraklah pegi shopping kat Pusat Souvenir Pontianak... Orang tempatan panggil PSP jek... So kalu kaw sebut PSP semua orang tahu... 

Nak ke PSP ni senang sangat... Tak jauh pon dari Warung Nasi Suib tu... Hanya berjalan kaki jek... Tak sampai 100 meter...

Kalu kaw tengok rupa paras PSP tu saling tak tumpah macam kaw pegi Sarawak... Dengar katanya... Memang kebanyakan barang souvenir kat sini diambil dari Sarawak... Sarawak dan Pontianak ni dah memang sempadan pon... Adehhh... 

Dari segi harga... Aku rasa macam mahal... So benda benda yang aku rasa aku pernah nampak kat Sarawak memang tak lah aku nak beli kat sini... Aku beli benda yang bebetul buatan tempatan Pontianak sebab murah...

Aku beli t-shirt... T-shirt design bodo bodo jek... Ha Ha Ha... Sebab aku memang collect t-shirt setiap kali aku ke oversea... Aku beli gelang tangan yang diperbuat dari kayu Kokka dan Gaharu... Murah jek... Memang semerbak bau Gaharu tu... Orang kedai kata kalu pakai gelang tu boleh elak menda ghaib... Ye ke? Jangan jin datang bertendang sudahh... Ha Ha Ha...

Pastu aku beli frame khat Al-Quran yang diperbuat dari kayu dan kulit kambing... Masa ni aku tak tahu pon yang kat Malaysia pon ada jual... Dah balik Malaysia baru tahu... Tapi... Harga kat Malaysia mahal... Sini aku beli murah jek...

Ehh...Banyak pulak aku membebel... Jom kita terjah PSP...

Thursday, 10 September 2020

Kembara Pontianak - Warung Nasi Suib

Entry sebelum boleh hedap SINI...


Aduhhh... Sebulan rupanya aku tak hadap blog... Ha Ha Ha... Time nak update entry baru... Ehh... Blog editor pon dah berubah wajah... Keliru jugak lah aku nak mencari button dan function baru.... Mulalah hegeh hegeh ketik sana sini... Hu Hu Hu...

Sorry lah pada yang masih bertanya nape aku dah lama tak bersiaran... Aku kebusyian lately... Aku baru jek balik dari travel Kedah dan Penang... Mood penat masih berbaki... 

Ok... Mari aku sambung entry pasal Pontianak ni... Lepas jek aku dapatkan Kad Pulsa... Aku pon start lah mengaru pusat... Kah Kah Kah... Mana nak merambu kat Pontianak ni hoiiii... Pusing pusing itu ler jugak...

Last last... HH ajak lah pegi mencekik kedarah dulu... Perut dah lapor sebab penat tawaf cari Kad Pulsa tadi... Pusat pon dah bertakung peluh... He He He... 

Jalan punya jalan... Berjumpalah Warung Nasi Suib... Eh Eh Eh... Tak sangka laki si Siti Sarah ada warung kat Pontianak ni... Ha Ha Ha... Dah Dah jangan nak mengarut... Itu Shuib Sepahtu... Sini Suib... Tak tahu lah Suib bininya yang mana satu... Ha Ha Ha...

Sesape yang berminat... Bolehlah terjah ke alamat ini...

Patimura No.27, 
Darat Sekip, 
Kec. Pontianak Kota, 
Kota Pontianak, 
Kalimantan Barat 78243, 
Indonesia.