Wednesday, 14 October 2020

Bonda Valley by Bonda Rozita Ibrahim - Kampung Bubinga

Entry sebelum boleh hendap SINI...

Kalu ikut pemerhatian aku... Kawasan Bonda Valley by Bonda Rozita Ibrahim ni tersangat luas ye...  Jejak berekar tanah jugak... Cuma.. Pada aku... Pokok pokok sekitar yang ada... Tidaklah sebesar pokok balak... Aku jangkakan akan bertemu kayu balak... Benar benar sungai yang ada hutan yang tebal... Tapi jangkaan aku meleset... Pokok pokok yang tumbuh hanyalah bersize biasa jek... Macam size pokok getah jek lebih kurang... Haa gitew lah gambarannya... 

Bila hutan tak berapa tebal... Maka suasana sejuk kabus yang aku idamkan tidak berada di sini... Sob Sob Sob... Even lepas hujan pon... Tak rasa sejuk... Air sungai jek sejuk...

Aku stay di Kampung Bubinga... Kampung buatan yang kecil jek... Tapi agak menarik lah jugak... Landscape yang wow... Boleh lihat tanaman yang jarang kita lihat... Tapi tumbuh segar mekar di sini...

Jom tak nak buang masa... Mari kita explore tempat ni...

Signboard pon nampak exclusive wooo... Bukan kaleng kaleng... 

Memasing dengan muka tak mandi... Pakai serabai gini... Dah macam orang gaji... Memang ler Bonda Rozita tu tak  sudi nak bergambar... Ha Ha Ha... Apa aku kesah... Janji bayor semalaman kat sini lebih RM 800.00... Kaw hadoooo? Kah Kah Kah... Stay humble wherever you are...

Jambatan gantung di kejauhan... 

Air sungai ni nampak deras sangat ok... Dan agak dalam... Kalu tak hati hati dan tak pandai berenang... Betterlah... 4 dara duduk di tepi sungai... Duduk menjerat si ketam lah batu... Manis rupa hai elok lah perangai... Sukar dipilih yang mana lah satu.. Ehhh... Nyanyi ke tu? Ha Ha Ha...
Selain penginapan... Ada dewan dan bangunan lain di sini...

Sekelilingnya kaca...

Nama tempat ni adalah Pergola Maryami Sufi... Khas untuk event korporat jek... Yang keparat dok jek tepi sungai bersama 4 dara tadi... Ha Ha Ha...

Ini Dewan Maryami Sufi...

Lawa kan pasu ni? For sure harganya tak murah...

Lampu ni pon... Huh! Kot kepala kaw botak boleh lah amik skit buat rambut... Ha Ha Ha...

Cantik kan bunga ni?

Pokok ni pon lawa.... 

Sinki ni pon nampak klasik jek...

Haaa lagi pasu pasu yang unik...

Bila ibu jari bertemu jari telunjuk... Maka terhasil lah saranghaeyo.... Sorrylah jari manis tak de kat sini... Hi Hi Hi...

Saranghaeyo di situ... 

Ini lah Cik B... Berseluar batik beli kat Jogja... Ha Ha Ha...

Apa lagi... Marilah terjun sungai! Gigil wehh...

Aku tak sanggup nak berendam lama lama... Macam ais sejuknya...

Nanges dik kalu Bonda Rozita nengok kaw berbaju kelawar kat sungai dia ni dik... Kah Kah Kah...

Haaa... Nak sewa boya atau pelampung just inform jek staff kat sana... Nanti dorang hantarkan pelampung... Bayar masa check-out nanti... Harga sewa cuma RM 10.00... Dah habis guna letak jek kat tempat penginapan... Jangan kaw bior hanyut kat sungai pulak... 

Bahaya jugak sebenarnya pakai boya ni... Mudah hanyut... At least kaw kena ada kemahiran renang itik... Kalu tak... Sure kaw akan kuak terlentang... He He He...



*** Bubinga Swing ***

Pada aku... Design Bubinga Swing ni lawa gilakk wehh... Perghhh! Kalu ada duit... Aku nak buat rumah pondok durian macam ni... Keh Keh Keh...

Menariknya Bubinga Swing ni... Terdapat lantai kaca yang hanya boleh dipijak 3 orang sahaja dalam satu masa... Tak boleh ramai... Takut pecah pulak nanti... Hu Hu Hu...

Tak ada tandas... Tak ada katil... Hanya tilam aje disediakan...

Simple jek...

HH gerun nak gambar kat sini... Hanya 3 orang aje dibenarkan berdiri kat lantai kaca ni... 

Kaca yang boleh intai sungai...

Buai laju laju... Atas pokok sena... Apa dalam baju???... Ehhh sibuk jek nak tanya... 

Ini lah tilam yang disediakan... Tak ada katil...


*** Sarang Burung Tempua ***

Sarang Burung Tempua ni pulak bukan untuk burung ye... Tapi orang yang akan jadi burung... Ha Ha Ha... Sesekali kaw teringin Shima nak merasa tido dalam sangkar kan... Haa hanya kat Bonda Valley by Bonda Rozita Ibrahim jek kaw ada peluang keemasan ini...

Tapi... Bersyarat eh... Disebabkan Sarang Burung Tempua ni tak ada toilet... Tak ada lampu... Tak ada kipas aircond bagai... Gelap gelita... Jadi... Hanya yang stay kat Santaliar dan Teratai sahaja yang boleh sewa kat sini sebagai tambahan untuk tido... Dari kaw bayar tambahan RM 100.00 sekepala... Why not kaw bayar jek RM 150.00 untuk Sarang Burung Tempua ni... Hu Hu Hu...

Ini di panggil Sarang Burung Tempua... 

Tilam dan bantal je dalam tu... Lampu pon tak de...

Kalu berminat boleh lah calling...

Gini ler rupa dalamannya...


BERSAMBUNG...

12 comments:

  1. Hahaha... yg pakai kelembak tu win...

    ReplyDelete
  2. Mmg utk rehat.. dh penat drive.. caro citer tak jumpa..: makanya tido la akhirnya...

    ReplyDelete
  3. nak explore kat kg Bubinga plak..eh mana Jari Manis...dah jadi Jari Masam ke hahahah

    ReplyDelete
  4. kalau tgk gambar je tak de cerita ingat pergi bercuti kat Indonesia sbb design rumah, pergola mcm kat Indon..Ibu Rozita dpt ilham dari sana kot ni

    ReplyDelete
  5. seronok nye sesekali pergi bercuti tempat-tempat nature mcm ni..rasa tenang jek..lagi sonok pergi bersama org-org kesayangan hihih

    ReplyDelete
  6. kalau JM ada tu mmg akan berendam sampai semua kat badan ni kembang ahahah

    ReplyDelete
  7. buai laju laju sampai putrajaya..apa dlm baju..tengok la sendiri punya hahahah

    ReplyDelete
  8. sarang burung tempua..menarik dan unik..tapi mmg tak tdo la dlm tu kalau x de kipas..mau bangun keras kejung x bernafas hahaha

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...