Thursday, 19 November 2020

Kembara Pontianak - Kampung Rawit Tepi Sawah

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Aduhhhhh... Aduhhhh... Ya ampunnnn... Sorry... Aku lupa nak citer... Dalam entry aku sebelum ni... Aku cakap aku naik Grab ke Tugu Khatulistiwa... Maafkan aku... Actually.... Aku tak naik Grab... Tapi... Untuk hari ni aku appoint Supir! Adessss... 

Adoiiii lahhh... Tu laaa... Tangguh lagi tulis entry... Kan dah semua memory dalam kepala dah hampir nak lost! Ketuaan lah katakan... Padan muka aku! Ha Ha Ha... Bila dah semak balik gambar... Ehhh... Muncul gambar Supir ganteng bangat yang aku appoint untuk bawa We'Ouls jenjalan seharian... Sebab tempat yang aku nak pegi ni jauh dari Kota Pontianak... Dan Grab pon tak boleh nak sampai... Adesss...

About Supir yang aku appoint tu... Nanti aku citer kat entry lain lah ye... Seyes muka dia memang hensem... Macam muka pelakon sinetron... Kah Kah Kah... Promise! Nanti aku citer...

Destinasi kedua aku untuk hari ini adalah mencekik kedarah kat Kampung Rawit Tepi Sawah... Ya Allah cantik tempat ni... Sawah padi menguning U'Ouls! Ya Allah nikmatnya bila dapat tengok sawah padi yang terbentang...

Kalu aku kat Johor ni yang ada kawasan sawah padi cuma kat Mersing jek... Itu pon hidup segan mati tak mo... Ha Ha Ha... Kalu nak jauh skit kena ke Kedah... 

Kat Kampung Rawit ni ada sebuah restoran bebetul tepi sawah... Dan banyak hiasan yang cantik dan unik... Dah macam taman tema pulak... Aku rasa kalu datang waktu malam sure penuh dengan lampu warna warni yang cantik... 

Time aku pegi waktu siang tak ada orang sangat... Aku and the geng jek... Dan ajak Supir makan sekali... Supir segan segan tapi We'Ouls ajak jek...

Cinta ku bersemi di Kampung Rawit... He He He...

Dibatasi kolam...

So sawit HH di Kampung Rawit... Jangan kerawit sudah... Ha Ha Ha...

I love U... U love me... We are happy family katanya.. Ha Ha Ha..

Amboih.... Bersilang kaw yeh... Pastu dia mengamuk sebab kebulur... Yang aku ni sibuk suruh dia jadi model... Camne lah dia tak membaran dengan aku... He He He...

Seluas mata memandang... Aku kalu nampak padi macam nampak emas taw... Jakun... Ha Ha Ha...

Padinya gemok gemok... Tapi orang sini kurus kurus...

Aku ugut dia... Kalu kaw tak nak diri situ sambil senyum nanti kaw balik Malaysia tak ada gambar... Padan muka... Ha Ha Ha...

Besaunya bunga rose... Oren biru pulak tu... He He He...

Restoran yang di bawahnya kolam dan banyak ikan!

Luas sangat restorannya... Pilihlah nak duduk atas... Atau lesehan... Lesehan tu duduk bawah...

Kat sini semua orang tak makan... Amik bau jek... Yang sorang tu tukang masak... Yang sorang tu pegi pasar... Ha Ha Ha...

Pilih lah nak menu apa dalam buku... 

Seperti biasa... Mana aku pegi... Aku akan pulun air Alpukat sekuat hati... Ha Ha Ha...

Ini menu aku... Ringkas jek... Ini pon aku dah rasa sedap dan kenyang..


BERSAMBUNG...

7 comments:

  1. pergh alpukatnya pekat melekat gitu. Tapi akak kalau pi indon lebih suka air jeruk lagi umph rasanya tekak akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Next time boleh cuba... kalu ah kak rajin boleh try lime sour kat sedap coner

      Delete
  2. Tengah lapo ... mmg keje nk membaran jek... x ley silap sikit...

    ReplyDelete
  3. Lauk ok dh... tapi jenis makan kering ... aku cam nk terbelekik...

    ReplyDelete
  4. Mana gambo supir gantang tu....

    ReplyDelete
  5. Banyak2 indon... napa tah pontianak ni cam tak bape nak indon lak aku rasa

    ReplyDelete
  6. Honestly... shopping pontianak ni tak muai kat aku.... rasa harga malaysia...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...