Tuesday, 15 December 2020

Kembara Pontianak - Masjid Raya Singkawang

 Entry sebelum boleh peras SINI...


Ehhh.... Ehhh... Nampaknya ada yang berminat nak tahu Supir ganteng banget yang menemani We'Ouls hari ni ye.. Ha Ha Ha... Sabaq naaa... Aku kena korek gambar dulu... Baru aku publish... Tunggu lah kaw kat situ... He He He... 

Destinasi seterusnya adalah Masjid Raya Singkawang... We'Ouls ke sini untuk mengerjakan solat jamak... Sambil menikmati keindahan dan keunikan masjid ini... Masjid Singkawang ni berada pada jarak lebih kurang 150 KM dari pusat bandar Pontianak... 

Sebelum sampai ke Masjid... Marilah nikmati pemandangan kiri dan kanan... Cewahhh! Sepanjang jalan... Aku dapati... Kebanyakan penduduk Pontianak ni... Ramainya berbangsa Cina Tionghua... Mereka baru jek meraikan Tahun Baru Imlek dan Cap Go Meh...

Kemain kacak dan jelita Pontianak punya wakil rakyat wehhh... Ha Ha Ha...

Menariknya pokok ni sebab penuh dengan duit duit... He He He...

Meriah sungguh kat sini dengan tanglung bergantung... Sekali imbas dah macam Jonker Street Melaka skit skit...

Dah sampai Masjid Raya Singkawang... Supir just parking dan lepak dalam kereta jek... Dia tak temankan We'Ouls sampai ke dalam... Takut jugak kalu dia teman masuk dalam... Kang tetiba ada Tok Kadi... Ternikah pulak We'Ouls nanti... He He He... Miang kaw ehhhh! Keh Keh Keh...

Masjid Raya Singkawang ini tersangat indah di mata ku... Tinggi melangit.... Aku nampak hijau jek...

Masjid ni ada perpustakaan juga...

Pemandangan dari dalam ke luar...

Mengintai kot ada Pencetus Umah di situ... Ha Ha Ha..

Simple jek design...

Kerana Allah aku di sini untuk bersujud pada NYA... Alhamdulilah..

Berehat sebentar bertemu Allah...

Masjid yang luas... Bertingkek...

Seusai solat... We'Ouls dok riki sekeliling... HH macam biasalah... Kalu nampak kedai macam nampak emas! Habis digalinya... Ha Ha Ha... Dia dok sibuk riki Perfume tak habis habis... Nampak naa badan tu busuk... Keh Keh Keh...

Kedai tu ada... Tapi tutup... Ha Ha Ha...

Aku tak tahu lah apa nama kuih ni... Dalamnya inti pisang... Luarnya tepung rangup yang berpintal... Rasanya? Ya Allah nikmat! Sedap bangat! Sekali imbas rasa dia macam tart...



BERSAMBUNG...

26 comments:

  1. Kuih tu sedap.. beli lak sikit.. ko lak rakus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha tu rasanya tak cukup le tu...hehehehe

      Delete
  2. Ko ckp aku busuk??? Ceh.. ko pun beli gak...

    ReplyDelete
  3. Nampak kedai cam nampak mas.. habis kene gali... ngal...

    ReplyDelete
  4. kuih tu inti pisang tapi nampak macam karipap pintal je.

    ReplyDelete
  5. Cantik dan unik rekabentuk masjid.

    ReplyDelete
  6. Ingatkan pontianak yang kacak dan jelita...hehehehe

    ReplyDelete
  7. Alahaiii...kenapa plak kedai perfume tu tutup...

    ReplyDelete
  8. hallloooo..im comingggg...anybodi home??

    ReplyDelete
  9. Pencetus Ummah..PU Riz ke PU Syed??? hahahah

    ReplyDelete
  10. ahahaha..bukan main cakap HH busuk..bukan ke awak rembat jgk perfume dia nanti ke dia rembat perfume awak sbb x habis guna haha

    ReplyDelete
  11. teringin nak ke Indonesia lagi. Pernah ke Sumatera Barat pd akhir 1993... lama bangat udah!

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...