Thursday, 21 March 2019

Kembara Medan - Pulau Samosir

Entry sebelum baca SINI...


Skuter dah Vrooommmm Vrooommmm Vroommmm... Ayuhlah kita pulang ke Hotel... Hari pon dah lewat petang... Kepala aku pon dah sakit... Perut pulak lapar... Ehhh... Nak makan apa malam ni? Kat mana???

Honestly... Aku tak meletakkan harapan yang tinggi untuk dapatkan makanan halal di Pulau Samosir ni... Sebab... Aku tahu... Most yang tinggal atau bekerja di Pulau Samosir ini adalah non muslim... Kalu jumpa makanan halal tu memang bonus lah kat aku...

Dan pada aku... Kat oversea ni... Perkataan 'Halal' tu adalah terpulang pada individu... Kalu kaw rasa bahan yang diguna tu tanpa was was... Maka boleh lah kaw makan... Tapi.. Kalu dalam hati tu dah terdetik tak halal... Maka... Tak halal laa bagi kaw...

Masa on way balik ke Hotel... Aku jumpa satu Restaurant Halal... Mafir Restaurant namanya... Siap dengan Bismillah bagai... Siap sebut Rumah Makan Muslim bagai... Tertera pulak logo halal... Mata memasing dah bersinar... Hati dah gumbira.. Sebab... Perut bakal terisi dengan makanan halal... Namunnnnnnnnnn... Namunnnnnn????

Wednesday, 20 March 2019

Kembara Medan - Souvenir Danau Toba

Entry sebelum baca SINI...


Kalau nak cari Souvenir Danau Toba... Kat area tepi tepi hotel pon ada... Tapi... Harganya agak mahal ler... 

Ni kedai souvenir area hotel... 

Tuesday, 19 March 2019

Kembara Medan - Tomok

Entry sebelum boleh sedut SINI...


Waktu ni walaupun jam masih awal tapi cuaca dah agak redup... Kalu nak ronda satu pulau dengan motor... Agak mustahil jugak... Sebab... Nak ronda Pulau Samosir ni perlukan masa yang agak lama...

Honestly... Aku dan HH langsung tak ada lesen motor... Aku tahu bawak motor tapi tak seexpert orang lain... Motor yang aku pernah bawak pon motor tahap kapcai jek... Itu pon masa zaman sekolah... Dah tua kebangka ni... Aku nak amik lesen motor tapi HH pulak tak kasi...

Si HH dan Jay Emm masa kat Hotel tu lah pertama kali belajar bawak motor jenis skuter... Staff hotel yang ajar... Nampak senang... Bila dah kat sini... Barulah sedar yang kemahiran kendalikan pelbagai jenis motor tu penting.. Nape penting? Nanti aku citer kat entry lain... Sebab ada something jadi pada skuter  yang HH bawak... Adesss...

Disebabkan aku ada masalah gayat yang teruk... He He He... Jadi... Aku decide untuk bonceng Jay Emm... Jay Emm berat skit... Agak balance di situ... Walaupun Jay Emm ada lesen motor dan pernah ada motor sendiri... Tapi... Adesss...  Dah berzaman pulak dia tak bawak... So agak kekok skit..

HH pulak bawak skuter sensorang...  Nape aku tak naik skuter dengan HH? Sebab... HH tak reti nak balance skuter kalu aku yang bonceng dia...  Dia dah lah ringan... Skuter pulak dah berat... Kang kalu bawak aku... Confirm tak balance... Muatan tak lebih... Tapi... Keberatan yang lebih... Ha Ha Ha... Kang skuter ke mana... HH ke mana... Bonceng ke mana... Kah Kah Kah... Ehhh... Tak payah nak ketawa sangat.. Ada hikmah aku tak bonceng dia... Adesss...

Ye Ye OOO jek laaa... Harammm memasing tak reti bawak skuter sebenornyaaa... Poyo jek lebih... Ha Ha Ha... 

Monday, 18 March 2019

Kembara Medan - Carolina Hotel

Entry sebelum boleh hidu SINI...


Sepanjang perjalanan dari Jeti Tiga Raja menuju ke Jeti Carolina Hotel... Aku terpaku dengan keindahan Danau Toba... Aku mencari cari lagi apa X-Factor yang akan membuatkan aku lagi terpukau pada Danau Toba ini... Ehhh... Pe ni... Jap paku jap pukau... Kah Kah Kah...

Sampai jek kat Jeti Carolina Hotel... Aku dah lega.. Yeahhhh! Aku dah jejak Pulau Samosir... Turun jek dari Jeti naik lah anak tangga terus ke lobi Carolina Hotel.. Gampang banget kok... He He He...

Tapi sebelum tu... Ada beberapa orang approach untuk amik package ronda ronda satu Pulau Samosir ni.. Tapi.. Agak mahal laa pada aku... So... Tak moh....

Ok... Aku patut beri kredit pada Mak sebab kemalasan aku mencari hotel di Pulau Samosir ni lah membawa aku ke Carolina Hotel ni... Mak yang buat review pasal hotel ni.. So... Aku tiru sebijik sebijik perjalanan Mak ke sini... Thanks Mak! Muahhh....

Ini lah jeti kecik depan Carolina Hotel..