Tuesday, 20 April 2021

Pontianak - Pantai Pasir Panjang

 Entry sebelum boleh ngorat SINI...


Sebelum aku teruskan entry ni... Aku nak ucapkan bebanyak terima kasih pada yang masih sudi tanya khabar berita aku... Aku bukannya menyepi...  Aku ada jek ni... Cuma busy skit... Memacam hal nak kena urus... Dan plus... Aku tak berapa sihat sangat... So... Aku stop kejap dari dunia media sosial... Tangan aku pulak tak boleh nak pegang handphone lelama sangat... Cepat rasa kebas... Adess...

So... Make it short... Lets sambung the journey...

Dari Batu Belimbing... Aku pon geraklah ke tempat lain... Aku main ikut jek lah mana si Supir ganteng ni nak pegi... Even ke bulan bintang sekali pon akan ku turuti... Kah Kah Kah... Kemain miang ye kaw... Ha Ha Ha...


Gini ler roper Bandar Singkawang... 

Friday, 5 February 2021

Kembara Pontianak - Danau Biru

Entry sebelum boleh tengok SINI...


Benarlah katamu hidup penuh pura... Tetapi tidak pada diri ini....Cinta ku tulus suci yang lahir dari hati...
Salju di danau rindu... Ehhh... Ehhh... Nyanyi ke tu? Keh Keh Keh... Tetiba Ezad Lazim masuk Chorus... He He He...

Sebelum aku ke Danau Batu Belimbing... Aku ke Danau Biru dulu ye... Tapi.. Si Supir Ganteng ni macam terkeliru Nurul Ajai pulak... Tak reti mana simpang nak masuk... Garu ketiak Mbak Jambu kat belakang sambil korek idea dalam lubang... Lubang hidung... He He He... 

Tetiba... Rahmat Allah pon turun... Vroommmm... Vroooommm bunyinyeee... Sekumpulan Cewek rempit pon nak ke Danau Biru... Ahhh... Kalu kaw tak sampai dik... Lagi dalam lah lubang Mbak Jambu gali... Kah Kah Kah... 

So... Si Supir pon follow lah Cewek rempit tu sampailah ke destinasi yang nak dituju... Jalannya tidak bertar... Berlekok... Berbelok... Mula aku rasa nak mual tapi tak muntah...

Honestly... Danau Biru ni... Tidaklah seindah yang aku bayangkan.. Sayang tempat yang secantik ini... Jadi hodoh sebab longgokan sampah! Keji betul perangai langsung tak ada rasa cintakan alam... Seyes wehh... Sampah dah segunung... Dari jauh mati mati aku ingatkan Gunung... Rupanya sampah! Macam sampah industri pon ye gak... Sebab guninya beso beso... Sesekali angin bertiup akan terbau busuk...

Ahhh... Jommm ahhh layan gambar... Penat ahh nak taip panjang panjang... Ha Ha Ha...

Wednesday, 3 February 2021

Kembara Pontianak - Danau Batu Belimbing

 Entry sebelum gomol SINI...


Bila lah nak habis kisah Pontianak ni? Ha Ha Ha... Sabar sabar... Banyak lagi dalam waiting list aku... Memang berkurun nak habis... Habis jek nanti kisah Pontianak aku sambung kisah Jembalang dan Hantu Raya pulak... Kah Kah Kah...

Dah... Dah... Mari sambung...

OK... Next destinasi aku... Supir ganteng bawak pegi Danau Biru... Tapi... Kisah Danau Biru ni nanti lah aku update... Aku lagi excited nak citer pasal Danau Batu Belimbing... Wow... Banyak belimbing ke kat situ?

Menurut kata Supir... Danau Batu Belimbing ni attraction baru... Tak ramai yang tahu tempat ni... Dan tempat ni agak terpencil... Nak masuk dalam pon kena parking luar... Dan jalan kaki ke dalam... Tak jauh pon... Cuma agak membukit...

Jom explore!

Nak masuk suppose kena IDR 5,000.00... Aku masuk free sebab tak ada orang jaga... He He He....

Yang baju biru tu Supir ganteng... Ha Ha Ha... Ehhh... Bukit depan tu bentuk dia dah macam semacam... Semacam apa? Ha Ha Ha....

Tuesday, 26 January 2021

Family Day - Family Activities

Entry sebelum boleh baca SINI...


Mood aku saat ni seakan nak ke laut... Ha Ha Ha... Mood PKP laa kata kan... Sepanjang PKP ni pon aku banyak spend masa kat rumah... Dok mengemas rumah tak berhenti... Buang mana yang tak pakai... Dan banyak yang aku nak kasi orang... Esok tua... Malas nak semak dan kemas rumah... Ha Ha Ha...

Mari aku sambung kesah Family Day aku ni... Tak banyak aku nak kongsi... Tapi.. Mungkin boleh lah dijadikan inspirasi pada yang nak buat Family Day macam aku ni yang melibatkan lebih dari 20 orang... Kalu tak beriya... Memang susah nak kawal semuanya... Tapi... Nasib baik lah family aku ni dari kecik sampai ke tua... Semuanya behave... 

Kalu dapat family pemalas yang tahunya cuci tangan sampaikan pinggan sendiri pon malas basuh... Nak jadi apa kan??? Mak aku memang didik anak anak dia lepas makan kemas sendiri... Dan sampai ke cucu cicit pon macam tu... Alhamdulilah...

Banner family day...