Monday, 21 September 2020

Kembara Pontianak - Pusat Souvenir Pontianak

Entry sebelum boleh perah SINI...


Sekarang ni aku kat Car Service Centre... Hantar kereta pegi service... Sementara kereta aku siap... Aku dok usung iPad... Update laa seentry dua mana yang sempat... Sebab pasni aku rush nak pegi JPJ pulak... Kalu tak... Aku memang tak ada masa nak tengok blog... Nak on iPad pon kadang malas... Ha Ha Ha... Si HH dok aiming jek nak main iPad aku... Pantang lepa... Jangan harap! Kah Kah Kah... 

Meh aku sambung skit pasal Pontianak

Dah puas aku mencekik kedarah... Aku pon geraklah pegi shopping kat Pusat Souvenir Pontianak... Orang tempatan panggil PSP jek... So kalu kaw sebut PSP semua orang tahu... 

Nak ke PSP ni senang sangat... Tak jauh pon dari Warung Nasi Suib tu... Hanya berjalan kaki jek... Tak sampai 100 meter...

Kalu kaw tengok rupa paras PSP tu saling tak tumpah macam kaw pegi Sarawak... Dengar katanya... Memang kebanyakan barang souvenir kat sini diambil dari Sarawak... Sarawak dan Pontianak ni dah memang sempadan pon... Adehhh... 

Dari segi harga... Aku rasa macam mahal... So benda benda yang aku rasa aku pernah nampak kat Sarawak memang tak lah aku nak beli kat sini... Aku beli benda yang bebetul buatan tempatan Pontianak sebab murah...

Aku beli t-shirt... T-shirt design bodo bodo jek... Ha Ha Ha... Sebab aku memang collect t-shirt setiap kali aku ke oversea... Aku beli gelang tangan yang diperbuat dari kayu Kokka dan Gaharu... Murah jek... Memang semerbak bau Gaharu tu... Orang kedai kata kalu pakai gelang tu boleh elak menda ghaib... Ye ke? Jangan jin datang bertendang sudahh... Ha Ha Ha...

Pastu aku beli frame khat Al-Quran yang diperbuat dari kayu dan kulit kambing... Masa ni aku tak tahu pon yang kat Malaysia pon ada jual... Dah balik Malaysia baru tahu... Tapi... Harga kat Malaysia mahal... Sini aku beli murah jek...

Ehh...Banyak pulak aku membebel... Jom kita terjah PSP...

Thursday, 10 September 2020

Kembara Pontianak - Warung Nasi Suib

Entry sebelum boleh hedap SINI...


Aduhhh... Sebulan rupanya aku tak hadap blog... Ha Ha Ha... Time nak update entry baru... Ehh... Blog editor pon dah berubah wajah... Keliru jugak lah aku nak mencari button dan function baru.... Mulalah hegeh hegeh ketik sana sini... Hu Hu Hu...

Sorry lah pada yang masih bertanya nape aku dah lama tak bersiaran... Aku kebusyian lately... Aku baru jek balik dari travel Kedah dan Penang... Mood penat masih berbaki... 

Ok... Mari aku sambung entry pasal Pontianak ni... Lepas jek aku dapatkan Kad Pulsa... Aku pon start lah mengaru pusat... Kah Kah Kah... Mana nak merambu kat Pontianak ni hoiiii... Pusing pusing itu ler jugak...

Last last... HH ajak lah pegi mencekik kedarah dulu... Perut dah lapor sebab penat tawaf cari Kad Pulsa tadi... Pusat pon dah bertakung peluh... He He He... 

Jalan punya jalan... Berjumpalah Warung Nasi Suib... Eh Eh Eh... Tak sangka laki si Siti Sarah ada warung kat Pontianak ni... Ha Ha Ha... Dah Dah jangan nak mengarut... Itu Shuib Sepahtu... Sini Suib... Tak tahu lah Suib bininya yang mana satu... Ha Ha Ha...

Sesape yang berminat... Bolehlah terjah ke alamat ini...

Patimura No.27, 
Darat Sekip, 
Kec. Pontianak Kota, 
Kota Pontianak, 
Kalimantan Barat 78243, 
Indonesia.

Wednesday, 29 July 2020

Kembara Pontianak - simPATI

Dah puas guling guling atas katil bilik Hotel... Dah welcome welcome drink... Marilah kita berjimba jimba dengan Pontianak... He He He... Nak berjimba pon kena ada kenderaan kan? Jadi marilah kita pesan Grab... Haaa.. Jangan tak caya ye U’Ouls... Pontianak pon ada Grab jugak ok...

Dah call Grab... Marilah kita gerak ke Matahari Shopping Mall... Padahal jarak antara Hotel dengan Matahari ni cuma 400 Meter jek pon... Boleh jek kalu nak jalan kaki... Tapi disebabkan hari ini adalah hari pertama aku di Pontianak... Rupiah pulak tengah mencanak canak banyak... Why not kita melabur untuk Grab... Drebor Grab tu pon bukan orang lain... Anak Pontianak jugak... Ha Ha Ha... Jumlah tambang cuma IDR 13,000.00 bersamaan RM 3.80... Ehhh! Kaw nak murah camne lagi... Kaw naik beca Melaka pusing pusing sekangkang monyet tu pon nak cekik kaw puluh hengget taw... Kah Kah Kah... Matikkk laa Nakkkk... Pi bezakan Grab Indo dengan beca yang nak pupus tu... Ha Ha Ha...

Supir Grab... Most Grab kat Indo ni semua kereta besau besau... Oversea car pulak tu... Kebanyakankan guna Toyota...

Monday, 27 July 2020

Ipad Pro 12.9 Inch Accessories

Sejak dah ada Ipad 12.9 ni... Aku dah rasa malas nak layan drama orang keliling aku... Ha Ha Ha... Aku lebih banyak diam... Aku lantakkan semua orang... Tak kuasa der... Baik aku layan gadget banding aku layan manusia... Seyes... 

Ok... Buat masa ni aku tengah giler kumpul accessories untuk Baby Ipad aku ni... Memacam aku beli... Meh! Aku tayang skit hasil rembatan di Shopee dan JPO... Hu Hu Hu...


*** Fordable Bluetooth Keyboard With Touchpad *** 

Actually melambak jek keyboard kat Shopee tu... Pilih jek lah mana yang kaw selesa.... Ikut budget memasing... But... Aku nak suggest korang belilah jenis Fordable Bluetooth Keyboard With Touchpad... Tak mahal pon cuma RM 69.00 jek... Ha Ha Ha... 

Senang nak bawak pegi memana... Berat cuma 197.3 g... Boleh dilipat... Nipis tapi lebar... And the best part siap dengan Touchpad... Performance Touchpad pon not bad... Terbaik beb! 

Nak connect ke apa jua device pon senang sebab guna Bluetooth... Boleh diguna pada jarak sejauh 10 meter... Wow! Senang connect... Support Windows, Android dan iOS...

Keyboard ni kena charge bateri ye... Sebab gunakan bateri Lithium-ion... Boleh support selama 2 jam menaip tanpa henti... Dan baterinya tahan sehingga 560 jam penggunaan... Support time sleep selama 10 minit.... Hu Hu Hu...

Kacak kan Touchpad ni? He He He