Thursday, 18 June 2020

Kembara Pontianak - G Hotel

Entry sebelum boleh terjah SINI...


Yuhuuuuuuu! Lamanyaaaaaa aku tak bersiarannnnnnnn... Ada yang rindu aku tak? Ngaku cepat! Ha Ha Ha...

Huh! Ada orang tanya aku... Aku ok ke tak? Jawapnya... KO! Ha Ha Ha... Adehhh lahh... Sejak zaman Covid mengkovid ni... Sejak dah kena hidup new Norma Damanhuri ni... Dah alang alang kerap cuci tangan better cuci otak sekali... Keh Keh Keh...
* Norma Damanhuri tu pelakon.... He He He...

Entahlah... Aku lebih banyak diam buat masa ni... Sepi... Dan menyendiri... Alang alang penjara kendiri 1 meter  dari semua orang... Aku langkau berbatu batu jauhnya... Entahlah... Nafas aku semakin sempit dengan bau manusia... Kalau berharap pada manusia... Manusia buat aku kecewa... Andai sepi ini ganjarannya Syurga... Aku rela... Cewahhhhh! Ha Ha Ha...

Dahhh... Jangan nak merepek... Meh sini aku nak share pasal sambungan kesah aku mengembara ke Kota Pontianak! Erkkkkk! Kota Pontianak????? Awatttt??? Ingat Pontianak tak mampu ke? Semakin maju la Pontianak sekarang siap dah buat kota... Kah Kah Kah....

Thursday, 28 May 2020

Kembara Jeju - Kepulangan yang tak dirindukan

Entry sebelum boleh lihat SINI...


Cewahhh! Tak boleh blah tajuk entry aku ni... Kepulangan yang tak dirindukan katanya... Dah macam tajuk filem... Nampak naaa macam malas nak balik Malaysia... He He He... 

Sape macam aku? Nak tunggu terbang kadang bertahun... Bila dah terbang... Tak puas jalan lagi.... Ehhh... Tetiba dah kat Airport nak balik semula ke Malaysia dahhh... Sedih kan? Ha Ha Ha... Kalu kaw pegi tempat best memang kaw rasa tak nak balik... Cer pegi tempat yang banyak kenangan pahit.... Rasa macam neraka... Sure kaw tak sabar angkut bag nak berambos balik Malaysia... Ha Ha Ha...

Lepas pulangkan kereta sewa... Ya Allah... Lega rasa! Alhamdulilah tak ada apa masalah dengan kereta... Camne aku pinjam camtu jugak lah aku pulangkan... 

Seperti biasa... Dari Lotte Car Rental ke Airport naiklah Shuttle bus yang disediakan... Nak tahu info boleh lah semak entry aku yang lepas laa ye...

Jeju International Airport...

Monday, 11 May 2020

Kembara Jeju - Belanjasawan

Benci sebenarnya nak share pasal Budget... Memang boleh sawan kalu tengok nombor nombor nih... Kah Kah Kah...

Dok mengira kira jumlah kerugian... Ha Ha Ha... Benci taw! Entah apa apa tah aku dah bazir bazir duit... Masa membeli tak beringat... Adehhh...

Dan yang tak best tu... Aku kena bayar Hae & Twin Cancel Charges... Bodoh punya hotel... Masa nak booking tulis dalam system free cancellation... Tup tup kena bayar cancellation charge... Selalu macam tu... Pasni... Aku nak suruh Jay Emm yang buat booking hotel... Bior dia pulak bayar... Asyik aku jek manjang bayar... Kah Kah Kah...

Apa ke benda yang aku dah bazir sepanjang kat Jeju Island ni? Bolehlah U'Ouls refer balik entry yang dah lepas ye... Malas laa nak tepek gambar kat sini... Ha Ha Ha...




*** TIPS **

Memandu di Jeju Island

1. Booking kereta sewa πŸ‘‰ SINI
2. Collect kereta sewa  πŸ‘‰ SINI


Homestay
1. Jeju Gillime Pension πŸ‘‰ SINI

Friday, 8 May 2020

Kembara Jeju - Korea Souvenir Department Store

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Dari Yongduam Rock... Aku pon dah tak tahu lagi mana nak pegi... Jadi aku main redah jek lah menuju ke Korea Souvenir Department Store... Saje nak tengok apa ada kat situ... Kot kot ada souvenir murah ke kan...

Kalu U'Ouls nak pegi... Bolehlah set GPS no. 7420985... Cuma... Masa aku sampai tu... Tercari jugak lah mana nak parking... Berkali jugak lah HH terlepas masuk... Aku nampak ada kawasan parking... HH main masuk jek... Dah parking lawa... Tetiba owner parking halau We'Ouls dari parking... Tak boleh parking sini katanya... Parking tu private untuk pelanggan yang makan kat restoran dia jek... Makkk aihh... Kedekot naaa... Padahal nak parking kejap jek... Pepagi gini ada ke orang nak makan kat restoran kaw? Parking luas giler kot... Takat kereta aku sorang tak runtuh kot tanah tu... Adesss...

Tapi... We'Ouls cakap baik baik jek lah... Tanya dia kat mana boleh parking sebab aku nak ke Korea Souvenir Department Store depan tu jek ha... Dia kata boleh parking kat sebelah tempat dia... Dia kata sebelah tu memang untuk pelanggan Korea Souvenir Department Store... Lahhh... Aku tak perasan rupanya ada tulis kat signboard tu... Tapi dalam Bahasa Korea laa... Ha Ha Ha... Bila We'Ouls ucap "Kamsahamnida"... Wahhh dia punya menyeringai... Siap tunduk tunduk lambai tangan lagi... Ha Ha Ha...

Orang Korea ke... Japan ke... China ke... Sangat suka ok kalu kaw cakap bahasa dorang... Dapat sebut satu dua perkataan pon dah bangga... Dia pun kembang hidung sampai setaman luasnya... Kah Kah Kah...

Bila dah berada kat pintu Korea Souvenir Department Store... Tetiba tutup! Adessss... Hampa betul... Tapi tak pe lah... Selamat poket aku dari koyak rabak memborong dalam tu... Ha Ha Ha...

Sampai sampai kedai tutup... Huh!