Friday, 15 January 2021

Family Day - Homestay Kuala Sungai Baru, Melaka

Lamanya aku tak sentuh blog sendiri... Aku kebusyian dowhhh! Memang tak ada masa... Well... Tahun 2020 dah berlalu... Sudah pastinya... Banyak kenangan pahit manis masam yang kita dah lalui kan? Entahlah... Anggap aje lah itu semua adalah takdir yang Allah sudah aturkan untuk kita... Lalui jek lah... 

Dan aku banyak kali ingatkan diri dan sahabat aku... Tak perlu pon sebenarnya kita berdoa agar Allah sabarkan kita dalam setiap ujian... Sebab... Dunia ini memang tempat untuk diuji pon... Sabar tu pun ujian... Buat apa nak mintak ujian sabar lagi? Ha Ha Ha... Makin kaw mintak sabar... Sebanyak itu sabar kaw diuji... Sebab kaw yang mintak... Betul tak? Sampai kiamatlah kaw kena bersabar sentiasa... Lama lama kaw akan demotivate... Dan mula nak salahkan takdir... Padahal salah kaw jugak sape suruh mintak sabar... Kah Kah Kah... 

Jadi... Ubahlah doa! Minta lah dengan Allah dikurniakan kesenangan dalam setiap ujian diturunkan... Diringankan setiap bebanan kita... Kurniakan petunjuk jalan keluar dengan segera dari setiap kesulitan... Dan paling penting hadirkan insan yang baik untuk menolong... Berdoalah tanpa henti sehingga Allah kabulkan... Itulah  makna sebenarnya sabar... Ok?

Tuesday, 15 December 2020

Kembara Pontianak - Masjid Raya Singkawang

 Entry sebelum boleh peras SINI...


Ehhh.... Ehhh... Nampaknya ada yang berminat nak tahu Supir ganteng banget yang menemani We'Ouls hari ni ye.. Ha Ha Ha... Sabaq naaa... Aku kena korek gambar dulu... Baru aku publish... Tunggu lah kaw kat situ... He He He... 

Destinasi seterusnya adalah Masjid Raya Singkawang... We'Ouls ke sini untuk mengerjakan solat jamak... Sambil menikmati keindahan dan keunikan masjid ini... Masjid Singkawang ni berada pada jarak lebih kurang 150 KM dari pusat bandar Pontianak... 

Sebelum sampai ke Masjid... Marilah nikmati pemandangan kiri dan kanan... Cewahhh! Sepanjang jalan... Aku dapati... Kebanyakan penduduk Pontianak ni... Ramainya berbangsa Cina Tionghua... Mereka baru jek meraikan Tahun Baru Imlek dan Cap Go Meh...

Thursday, 19 November 2020

Kembara Pontianak - Kampung Rawit Tepi Sawah

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Aduhhhhh... Aduhhhh... Ya ampunnnn... Sorry... Aku lupa nak citer... Dalam entry aku sebelum ni... Aku cakap aku naik Grab ke Tugu Khatulistiwa... Maafkan aku... Actually.... Aku tak naik Grab... Tapi... Untuk hari ni aku appoint Supir! Adessss... 

Adoiiii lahhh... Tu laaa... Tangguh lagi tulis entry... Kan dah semua memory dalam kepala dah hampir nak lost! Ketuaan lah katakan... Padan muka aku! Ha Ha Ha... Bila dah semak balik gambar... Ehhh... Muncul gambar Supir ganteng bangat yang aku appoint untuk bawa We'Ouls jenjalan seharian... Sebab tempat yang aku nak pegi ni jauh dari Kota Pontianak... Dan Grab pon tak boleh nak sampai... Adesss...

About Supir yang aku appoint tu... Nanti aku citer kat entry lain lah ye... Seyes muka dia memang hensem... Macam muka pelakon sinetron... Kah Kah Kah... Promise! Nanti aku citer...

Destinasi kedua aku untuk hari ini adalah mencekik kedarah kat Kampung Rawit Tepi Sawah... Ya Allah cantik tempat ni... Sawah padi menguning U'Ouls! Ya Allah nikmatnya bila dapat tengok sawah padi yang terbentang...

Kalu aku kat Johor ni yang ada kawasan sawah padi cuma kat Mersing jek... Itu pon hidup segan mati tak mo... Ha Ha Ha... Kalu nak jauh skit kena ke Kedah... 

Kat Kampung Rawit ni ada sebuah restoran bebetul tepi sawah... Dan banyak hiasan yang cantik dan unik... Dah macam taman tema pulak... Aku rasa kalu datang waktu malam sure penuh dengan lampu warna warni yang cantik... 

Thursday, 12 November 2020

Kembara Pontianak - Tugu Khatulistiwa

Entry sebelum boleh kaji SINI...


Bangun pagi... Raba raba badan sendiri... Alhamdulilah... Aku tak kena cekik dengan Pontianak malam tadi... Masih hidup lagi aku rupernya hari ni... Ha Ha Ha...

Pagi ni aku sarapan kat Hotel jek... Sarapan pagi kat hotel sedap sedap... Memacam jenis makanan ada... Aku mencekik tempe goreng... Tempe goreng Pontianak ni power giler... Kuat betul anti oksidannya... Sepanjang hari... Punggung aku berhembusan tak berhenti henti... Ha Ha Ha... Tak caya cuba ler... He He He...

Aktiviti aku pagi ni adalah terjah ke Tugu Khatulistiwa... Rugi rasanya kalu tak ke sana... Kalu kaw tak jejak kaki ke Tugu Khatulistiwa... Seolah tak lengkaplah perjalanan kaw ke Pontianak... So... Kenalah masukkan destinasi wajib ini dalam itinery U'Ouls ye... Dapat jejak kaki kejap pon jadi lah...

Macam biasa... Pagi ni call jek Grab... Cepat jek Grab sampai... Jarak dari Hotel ke Tugu Khatulistiwa tidaklah jauh... Mujur jugaklah laluan nak ke Tugu Khatulistiwa tak jem... Jalan bertentangan je yang ya allah ya ampunnn... Jem rapat rapat giler wehh... Sampai tak nampak jalan! Atas jalan penuh dengan speda... Speda tu motor ehh.. Bukan spender... Yang bawak motor tu pakai spender... He He He... 

Bertabahlah Grab ni nak meredah motor... Motor ni... Sampaikan jalan kita pon dia redah... Expect kita berhenti untuk dia... Ngeri wehhh...