Monday, 1 October 2012

Kembara Australia - Perth Day Preparation

As-salam buat semua yang sudi membaca travel log aku kali ini... Agak lama jugak jari jemari ini sunyi sepi dari menaip Travel Log... Seingat aku... Travel Log aku yang terakhir adalah pasal Sabah last year... Jadi sebelum aku nak memulakan... Ingin aku ingatkan di sini bahawa tidak ada sebarang akta atau peraturan dalam bentuk penulisan Travel Log aku ni... Samaada jadi rojak buah ke rojak petis ke rojak mamak ke rojak asma ke... Ada aku kesah? Kah Kah Kah... Jadi tak perlulah membetulkan tatabahasa atau spelling check... Tak kena potong markah pun... Semuanya santai belaka mengikut irama keyboard sesedap rasa aku ni... Akulah raja keyboard buat masa ni... Jadi aku berkuasa...

Dan gambar yang aku tepek kat blog atau facebook adalah hasil keras tangan aku sendiri yang gigih memetik shutter... Tidak dicilok dari mana-mana pon... Aku bukan seorang photographer yang hebat... Aku minat pada photography as a hobby walaupun qualification aku dalam Information Technology... Aku sedar setakat mana kemampuan aku... Cuma.. Kalau aku mampu mengendalikan sebuah computer yang besar tu... Mengapa tidak dengan sekecil camera... So, no hurm trying rite dalam mencuba sesuatu yang baru...Tak salah... Amik gambar jamban belakang rumah... Asalkan nampak macam tempat peranginan mewah... Yang salah jika... Amik gambar  kat tempat perangainan mewah... Tapi gambar macam jamban belakang rumah... Ha Ha Ha... So, aku cuba pastikan gambar aku tak macam jamban... Boleh?... Dalam pada itu... Aku hanya seorang insan biasa yang ingin mencuba nasib dalam mengejar impian... Doa dan impian aku adalah ingin mengembara dengan camera... :-P...

Dalam episode Spring in Perth, Australia - Preparation ni... Aku akan berkongsi tentang apa yang berlaku sebelum aku terbang ke Perth, Australia... Actually... Impian aku nak ke Aussie ni sebenarnya sudah cukup lama... Lebih 10 tahun aku impikan untuk menjejakkan kaki ke bumi Kangaroo ni... Mana taknya... Sejak zaman aku belajar lagi kawan-kawan sibuk sambung belajar kat Charles Sturt University, Australia... Sedang aku???... Terkapai-kapai macam tapai peram kat sini... Tak tahu arah tujuan hidup... Orang lain dah angkut bag besar dabak naik kapal terbang... Sedang aku???... Masih lagi bayar tambang 70 sen ulang alik kelas dengan bas metro yang jarang sekali dapat tempat duduk... Manjang muka aku aje kena diri... Tetiba mood jadi tapai basi bila mengenang kembali kisah silam ku... Sob Sob Sob...

Lebih 10 tahun memendam impian bukan suatu jangka masa yang singkat... Sehinggalah suatu hari Allah membukakan peluang untuk aku... Maka tercetuslah satu idea bombastic untuk beli tiket kapal terbang ke Aussie... Bulan Januari aku dah start survey tiket murah... Macam2 syarikat penerbangan aku survey dalam dan luar negara... Kena plak disesuaikan dengan harga, tarikh dan waktu penerbangan... So search punya search... Aku dapati Air Asia yang memenuhi apa yang aku inginkan... Priority aku... Aku cuma nak sampai ke destinasi impian aku dan kalau boleh dengan tambang yang paling murah... Kira macam ko nak beli Bonia tapi nak nampak macam Prada dengan harga Pasar Malam... He He He... So, Air Asia mmg tak boleh diragukan dari segi harga... Ia mmg sudah award dan diiktiraf di seluruh dunia dalam menyediakan penerbangan tambang murah... Everyone can fly katanya... Tapi Air Asia tetap Pasar Malam dengan harga tetap Pasar Malam... He He He... Oklah tu dari tak ada...

Jadi... Ada 3 pilihan ketika itu... Sama ada ke Gold Coast, Perth atau Melbourne... So, google punya google... Aku decide untuk ke Perth... Menikmati musim bunga yang kebetulan jatuh pada bulan September... So, kami ambil kesempatan public holiday sempena Hari Malaysia yang jatuh pada hari Ahad 16 September yang bring forward cuti pada Isnin 17 September... Hu Hu Hu...

3 Januari 2012... Jam 02:00...  Aku kejutkan HH yang sedang ternganga lena tidur... Pagi tu aku tertengok web Air Asia update harga terbaru... Murah plak tu... Apa lagi... Hurry!... Dalam keadaan mata yang tak boleh bukak beso... Lebam macam panda... Ditambah mamai sengal... Teruslah booking seolah berada separuh mimpi... Masa nak booking tu tetiba ada masalah... System tetiba berubah menjadi lebih ketat... Nak mintak pin code bagai untuk pemegang Citibank Card...  Hadoi!... Cabaran betul masa tu... Mood panda dah hampir nak terjunam... Tanpa berputus asa... Gigihlah bersengkang mata panda untuk buat system sampai boleh... Terpaksa call dan kacau Citibank pepagi buta untuk activate code... Lagipun Citibank adalah bank 'Never Sleep'... So, cuba sekali lagi untuk proceed booking... Bila sms berbunyi aje mata kami terbeliak beso sambil masukkan code dalam web tu... Akhirnya... Berjaya juga... Yeah! Yeah! Yeah! Hati kami sudah mula berbunga2... 50% impian sudah berada dalam genggaman... He He He... So, total kos untuk flight KL-Perth-KL adalah RM 1,748 untuk berdua... Meliputi harga tiket x 2, makan dalam flight x 2, selected seat x 2 dan luggage 20 Kg x 1  waktu balik... Hu Hu Hu...

Actually aku lebih tertawan hati kepada Sydney namun Air Asia hanya memperkenalkan Sydney selepas aku dah booking pergi Perth... Memang frust tertonggeng ronggeng tidak terkata waktu itu... Kalau tak... Tentu aku sudah menjadi pelanggan pertama membooking tiket ke Sydney tanpa rasa bersalah... Promo lebih murah dari Perth... Tapi tak pe lah... Bersyukurlah apa yang ada... Pasti ada hikmah yang kita tak tahu di masa akan datang... Ceh! Ayat untuk memujuk hati...

Selesai sahaja urusan booking... Perkara pertama yang aku harus fikirkan adalah Itinerary sendiri... Plan 'what to do' dan 'where to go' bila sampai kat sana... Maka pencarian pon bermula... Riki2 apa yang patut... Aku mula membaca blog orang lain yang dah pernah sampai kat sana... Ada 2 option... Sama ada aku nak drive sendiri atau aku amik package... Kali ni aku plan untuk buat secara free and easy sebab aku tak nak terikat dengan full board package dan penjimatan lagi berganda... Ting!... Lagi pun Australia menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa utama... So, tak ada masalah untuk berkomunikasi... Lainlah kalau pergi China ke Japan ke... So, nak pergi ke negara macam tu memang tak ada pilihan lain melainkan full board package... Tak kan aku nak berinteraksi macam ayam dengan itik plak kan... He He He...

Jadi aku decide untuk amik tour sahaja... Dan Sedunia Travel menjadi pilihan sebab company ni memang established dan tour yang disediakan agak murah berbanding dengan yang lain... Kalau aku compare untuk arrrange 100% semua sendiri pon rasanya masih berada tahap harga yang Sedunia tawarkan... Jadi aku tak perlu fikir banyak... Aku mintak Sedunia sediakan Shuttle dari Airport ke Hotel untuk hari pertama, tour untuk Perth City dan Fremantle untuk hari kedua serta tour untuk Pinaccles untuk hari yang ketiga... Ditambah lagi Visa ETA adalah percuma... Kalau buat online sendiri atau appoint agency luar memang kena bayar sendiri... So, harga total untuk seorang adalah RM 1,530... Harga adalah termasuk Shuttle, Hotel dan Tour...

Sebelum pergi, banyak juga persiapan lain yang kami beli seperti baju yang sesuai dengan cuaca, bag yang mudah diusung ke mana saja dan beberapa lagi peralatan lain yang kami fikirkan perlu untuk dibawa bersama... Kami beli baju sejuk brand BHPC di Jusco Tebrau... Kat The Zon pon ada... Waktu kami beli baju ni kat mana-mana pon yang jual BHPC ni... Akan dapat 20% diskaun... Harga baju ni RM 199.00... So, lepas diskaun jadi RM 159.20... Gunalah voucher Jusco RM 150.00... So bayar RM 9.20 aje... Jimat! Ting! Hi Hi Hi... Baju ni sesuai dipakai pada musim bunga... Suhu antara 18-28... Bahagian dalam baju ni ada satu lapisan bulu... Tidak terlalu tebal dan kasual... Aku suka baju body fit...

Bag plak... Aku beli yang paling sesuai untuk jalan jauh... Brand Nova Tour... Simple dan tahan lasak... Bag ni dibeli kat The Zon... Harga bag ni RM 149.00 sebijik... Lepas dapat diskaun 50%... Jadilah RM 74.50... Aku satu... HH satu... Sebaik saja dapat bag ni... Aku terus printed nama pada bag tu... Senang!...

Part itinerary sendiri plak... Aku just plan apa yang patut... Actually tak semua aku ikut... Mana yang sempat aje... Maklumlah kita hanya mampu merancang arah dan masa tapi bila dah sampai sana macam2 boleh berlaku... Itinerary ini hanyalah sebagai guideline sahaja... Selebihnya adalah itenerary yang tour sediakan...
Disebabkan aku naik dari LCCT ke Perth dan flight aku sebelah malam... So, aku banyak masa sebelah siang... Jadi, cara yang paling convenient adalah booking fligt dari JB ke KL... Aku booking tiket pada bulan berikutnya 15 Febuari 2012... Kebetulan ada promo... Total harga berdua adalah RM 166.00 pergi dan balik... Harga sudah termasuk luggage 20 KG waktu balik untuk seorang dan selected seat untuk berdua...

Flight ke KL plak sebelah pagi... So, tak kan aku nak jadi burung hantu plak kat LCCT sampai ke malam... Lama tu nak tunggu dari pagi ke malam... Jadi the best solution is aku booking Tune Hotel untuk refreshkan diri...  Camtu gak bila waktu balik dari Perth... Harga RM 103.24 x 2 hari... 14 & 18 September 2012...

Masa untuk list down barang yang perlu dibawa bersama supaya tidak ada yang tertinggal... Aku akan check dari masa ke semasa... Dan dalam masa yang sama aku pun ambil kesempatan untuk redeem food voucher dari semua bank card untuk digunakan while waiting kat airport nanti... Jimat!... Ting!... Ha Ha Ha...

Sekarang buat list untuk budget plak... Hu Hu Hu... Aku budget dalam AUD 600.00 sahaja untuk berdua... Bagi aku dah cukup... Cost termasuk duit makan, tambang train dan ferry, shopping dan lain-lain lagi yang difikirkan perlu... Kami tukar duit 2 kali... Pertama masa harga dia AUD 1.00 = RM 3.10 dan kali kedua AUD 1.00 = RM 3.21... Fikir balik memang rugi skit tapi nak buat macamana kami tak ada kemampuan nak tukar semua pada waktu harga rendah... Itupun nasib baik la sebab tak sangka matawang akan jadi lebih mahal bila masuk musim Winter dan Spring... Tips dari aku... Kalau berkemampuan better tukar duit time Summer... Sebelum tukar duit tu... Banyak Money Changer kami dah survey sekitar Johor Bahru... Termasuklah kat Pelangi, Angsana, Wong Ah Fok dan merata tempat lagi.. Final... Area rumah aku yang paling murah... Buang masa aje aku ronda satu Johor Bahru... Haish!


Dua minggu sebelum fly... Kami email kepada Liwei... Agent Sedunia Travel... Dia janji nak kasi semua voucher... Tunggu punya tunggu... Dia tak reply... Seminggu berlalu tanpa berita... Kami agak cuak jugak lah... Sebab masih tak nampak bayang document travel... HH call office dia... Pompuan Melayu yang angkat... Dia cakap Liwei cuti dan akan naik kerja selang sehari berikutnya... Namun selang sehari adalah cuti bersambung... Then tunggu hari isnin try call lagi... Pompuan Melayu yang sama juga angkat... Dia kata Liwei belum naik kerja lagi... Pastu HH tanya bila Liwei akan naik kerja ni? Dia kata esok plak... Mintak pompuan tu tolong tengokkan document travel... Tapi dia kata hanya Liwei aje boleh uruskan... Mintak nombor Handpone Liwei tapi dia kata tak tahu... Aik! Seoffice... Cuti Liwei ko tahu... Nombor Handphone tak tahu... Cakap apa nih? Cakap orang gila? Kalau ko cakap terus terang tak boleh kasi aku pon paham... Aku bukan bengap macam ko... Pastu dia boleh cakap lagi... "Liwei tu pergi bercuti bukan berhenti"... Nak aje HH jawap... "Kalau mati?"... Kang dia kata kurang ajar plak... Kasi aje lah ko menang... I'm never argue with stupid... Full stop!... Then HH call direct boss dia inform apa yang patut... Dah dekat nak pergi... Barulah Liwei reply email dan beri semua document travel yang kami perlukan... Barulah lega rasa hati... Tapi voucher macam tak lengkap... Dia kasi voucher shuttle Perth Airport ke Hotel tapi dia tak beri voucher dari Hotel ke Perth Airport... HH ada bertanyakan hal itu... Tapi Liwei kata mende tu pihak Valentino uruskan... Naik bas Valentino... Dia akan find out... So oklah...

Beberapa hari sebelum fly... Aku pun buatlah Web Check-in Flight... Very easy like Monkey eat kacang putih... He He He...Kalau check-in kat kaunter leceh... Kena bayar RM 10.00 untuk domestic dan Free untuk International...


Flight done! Free and Easy Tour done! Hotel Tune done! Barang keperluan done! Budget done! Boarding Pass done! Itenerary done! Sekarang masa untuk berangan dan terbang... Yahooooo!



       ------------------------ BERSAMBUNG ------------------------ 

5 comments:

  1. yahooooo.... cpt la sambung.... ngn gambo byk2 yeeee.... besh g jenjln... :)

    ReplyDelete
  2. Ha Ha Ha... Insyallah... Tungguuuuu!

    ReplyDelete
  3. salam... tumpang tanya.. camane nk buat visa ye..sy akn g 2nd nov ni..tp lom prepare ape2 lg..tetiba rasa takut plak..hehehe ;leh share tak?

    ReplyDelete
  4. sy dah berjaya wat ETA.. cant wait to fly :)

    ReplyDelete
  5. JM nk kembara ke Perth bersama SS :-)

    Detail betul entri nih..rupanya rakan serumah HH

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...