Tuesday, 2 October 2012

Spring in Perth, Australia - Day 0

Hari ini Juma'at yang mulia... 14 September 2012... Bersamaan 27 Syawal 1433H... Kita masih lagi berada dalam bulan Syawal... Jam 05:00 aku dah bangun mandi dan bersiap... Sangat excited untuk fly... Kami gerak dari rumah jam 06:15... 15 minit lebih awal dari apa yang aku tulis dalam itenerary... Perasaan tak menyabar dan teruja yang sukar dibendung lagi bagai kangaroo melompat tinggi...

Pakai t-shirt merah hadiah hari jadi pemberian akak ipar aku beberapa tahun lepas... Masih baru... Sempat dibasuh tak dipakai lagi... Sebab masa tu baju lebih kecik dari aku... Sekarang?... Yeah!... Baju lebih besar dari aku... Kasut pink aku pon dah memancor2 untuk disarung...Yeah!... Kaki sudah melangkah setapak ke hadapan... Tidak menoleh lagi... Betapa senangnya hati beta saat ini... La La La....

Sampai Senai Airport dalam jam 07:00 sebab aku bawak slow-slow sipot aje... Kalau aku merempit impak maksima tak sampai setengah jam pon boleh... Vroom... Vroom... Vroom... Tapi pagi tu aku just fikir tak ada apa nak rushing... So, keselamatan lebih diutamakan... Bior lambat asal selamat...

Tiba dalam airport terus breakfast... Tetiba aje perut ni rasa lapor... So, claim voucher KFC kat Airport... Total  RM 10.00 + RM0.80... Jimat... Ting!... Aku telan Pan Cake... HH telan Burger... Erk! Burger pepagi... Plus 2 Milo... He He He...

Kami makan slow-slow sipot jugak sebab tak ada apa nak rushing... Tak perlu beratur check-in... Boarding Pass pon dah siap print awal... Dan no bag drop... Hanya bag hiking bawa masuk flight...

Jam 08:00 kami masuk untuk boarding... Masa nak scan bag tu termasuk bag camera... Sorang kastam pompuan Melayu... Main terik aje bag camera aku... Ganas plak tu!... Kalau diikutkan dia tak perlu buat macam tu... Ko ingat camera aku ni batang pisang ek?... Haish!... Pastu masa nak melepasi sensor... Tetiba sensor bunyi... Aku pakai belt besi... So, bila dah bunyi... Aku kena raba 1 badan oleh kastam pompuan yang lain... Nasib bukan kastam jantan... Tak rela I!... Kurang harga!... Ha Ha Ha... 

Gate tutup 08:20... Jam 8:40 time departure untuk AK5271... Sempat menikmati awan nan biru selama 35 minit... Arrive jam 09:15... 15 minit awal dari waktu yang dijangka... Suppose 09:30... Syukur sebab cuaca sangat baik hari ini... Alhamdulilah...

Sampai kat LCCT... Lepak kejap kat KFC sambil layan Facebook... Jam 10:35 kami naik shuttle bus ke KLIA untuk jalan-jalan cuci mata... Tambang shuttle bas adalah RM 2.50 x 2... So total adalah RM 10.00 pergi dan balik berdua...

Jam 10:55 sampai di KLIA bus terminal nombor 10... Time ni... Aku dah rasa kaki aku dah mula nak sakit... Kasut aku tetiba mencengkam kaki... Arghhhh! Tak suke dengan situasi ni... Sesungguhnya aku memang kerap ada masalah ketidaksesuaian kasut... Pencarian sock skin bermula namun tak jumpa... Mood koala tension!...

Dalam keadaan kaki yang terjengkit2... Kami menuju ke Garden Food Court... Makan Sizling Yee Mee harga RM 6.00... Besau bapok!... Plus air mineral RM 1.20 dan air milo RM 2.85... Milo lagi!... He He He... HH nampak cream puff dan terus beli dengan harga RM 1.60... Makan tak beringat... Diet aku betul2 terbang saat ini... Sambil makan tu... Ada 2 mamat ni... Pakaian ala2 korporat... Siap dengan tie... Baju kot bagai... Duduk berborak sesama sendiri dari sebelum aku datang sampai aku dah abis makan pon dorang belum bangun2 lagi... Tetiba aku terdengar topik perbualan pasal agama la kot... Sebab asik la sebut malaikat Jibril bagai... Dah lah hari ni hari juma'at kan?... Tak reti2 lagi ke bangun pergi mesjid sana... Dah lah waktu tu nak masuk waktu sembahyang... Bukan baju kot ko yang nak sembahyang... Badan ko pon kena sembahyang sekali... Mesjid pon luar dari Airport... Aku takut bukan Jibril yang datang... Izrail kang yang beri salam... Sampai aku nak bangun tu... Tetiba topik bertukar pasal mazhab plak sambil menjeling aku... Pekat betul lograt Kelantannya... Cakap kuat plak tu... Dah macam berkhutbah bunyinya... Kalah Ustaz Don... Lantak doranglah...Kubur memasing... Ko nak pergi syurga ke neraka ke... Itu ko punya pasal... Cuma aku tak suka sangat pada orang yang hanya pandai berkata2 macam burung kakak tua... Tetapi tidak disegerakan dengan perbuatan!... All this kind of people are totally nonsense!...

Jam 13:30 gerak balik ke LCCT... Menuju ke terminal bas nombor 10 tadi... Dah pesan kat driver drop kat depan Tune Hotel tapi Driver tu telinga kuali... Terus aje ke LCCT... So, terpaksalah menapak... Arghhh! Kaki aku semakin kritikal... Sebab cuba cari sock skin kat LCCT pon tak de... Singgah Seven Eleven kat Tune Hotel cari Sock Skin pon tak ada... Bila aku fikir balik... Apa kejadahnya aku cari Sock Skin sampai ke Seven Eleven... Sengal ubi betul!... Hadoi!... Darurat punya pasal... Kalau ada kedai jual Sock Skin di seberang lautan api pon aku sanggup renangi... Masalahnya tak ada... Lautan api pon aku tak pernah jumpa... Arghhh!... Ridiculous!...

Tepat jam 14:00... Kami check-in Tune Hotel... Refresh dan sempat membuta... Time camni HH masih diganggu dengan kerja office yang tak pernah settle... Then bila dah tak ada apa nak buat... Kami layan citer Adam dan Hawa kat phone... Streaming kat sini mmg sangat best... Smooth dan laju aje...

Sebelum tu... HH turun bawah pergi Seven Eleven lagi... Kali ni dia beli kuaci dan biskut... Total harga RM 5.00... Ha Ha Ha... Lawak plak bila aku dah start calculation pada benda yang kecil... Sebab aku bukan seorang yang suke berkira... Tapi saat ini duit sangat berharga every single cent... Jadi, makanlah kami dengan apa yang ada... Lagi pun itulah entertaiment yang kami ada di sini... Transform menjadi 2 ekor hamster berduet menghasilkan music dari kuaci... Ko mampu?...

Jam 17:15 mula bersiap... Dan 19:20 dah check out... Kali ni tak larat nak jalan... Rasa macam nak merangkak pon ada... Nasib ada shuttle bus dari Tune Hotel ke LCCT every 15 minutes dengan tambang RM 1.00 seorang... Nape lah aku boleh tak ingat pasal shuttle bus masa kat Airport dari tadi... Bukan ke aku pernah naik dulu?... Isksss! Kalau tak.. Tak ada lah kaki aku makin sakit teruk gini... Huh!... Di sini menyesal!... Perjalanan dari Tune Hotel cuma mengambil masa 5 minit saja...

Perut dah lapar semula... Jam 19:20 pergi makan kat Mc D... Malangnya orang ramai... Tak dapat nak claim voucher... Kena pakai cash... So, kerugian yang terpaksa ditanggung saat ini adalah RM 29.95.. He He He... Tengah syok2 nak gigit burger... Tetiba... Datang sorang Mat Saleh bawak cawan siap dengan straw... Tawaf satu Mc D... Tiba kat meja aku plak... Tanya macamana nak refill air coke... Nape ko tak tanya aje macamana nak refill burger... Aku plak yang blur... Last ada mamat depan aku yang tolong dia...

Lepas dah kenyang makan... Sangat kenyang ok!... Sebab 1 hari ni kerja aku asik mengunyah aje... Then next step...  Kami find out cara nak check document... Ada kaunter disediakan... So senang... Urusan boarding dah settle... Pelik!... Dia tak tanya langsung pasal Visa... Mungkin semuanya dah online... Entah lah dari blog lain yang aku baca... Mereka akan tanya sama ada kita dah buat visa atau belum masa check-in tiket... So, aku espect may be sistem sekarang dah bertukar kot... Dah sampai sana baru check kot... Adakah???

Kami masuk untuk boarding jam 20:55... Sekali lagi kena scan... Tiba kat sensor... Aku takut bunyi lagi... Arghhh!... Dia bunyi lagi... Boleh muflis kalau selalu macam ni... Kah Kah Kah...

Masa masih panjang lagi... Tunggu kat gate T-18... Ada 2 jam lagi untuk departure.. Kaki aku pon tak larat nak jalan... Aku duduk sepanjang masa dan sesekali ke toilet...

Tetiba announce untuk Depart... Eh! Awal naa... Jam baru 22:30... HH yang dari toilet pon terpaksa berlari keluar dari toilet... Rupanya kami kena masuk quarantine room dulu... Sekali lagi kena custom check... Ada dua orang Negro disoal macam2... Kastam mintak itu ini... Hati aku dah berdebar... Jantung aku dah Dak!... Dik!... Duk!... Eh! Kenapa plak ni?... Tiba turn aku... Kastam India tanya aku... "Nak pergi bercuti ye? Selamat bercuti"... Aku enggehkan aje... Sambil tersenyum melihat kastam tu senyum... Nasib tak ada apa2... Kalau tak punah berkecailah impian aku nak beramah mesra dengan kangaroo, koala, swan dan wombat... Nangis!...

Dalam bilik kaca tu... Kami dah macam ikan duduk dalam aquarium... Bermakna there is have no way to turn back... Suka tak suka... Aku kena terima hakikat penantian 9 bulan sejak beli tiket merangkap impian lebih 10 tahun akan berakhir hari ini...


Jam 23:35 dah gerak jalan kaki naik kapal terbang... No Airbus!... Masa nak naik tangga tu... Ada 2 orang mamat airport jaga dan tengok boarding pass kami... Boleh plak sorang mamat ni tanya kawan dia... "Eh! Hari ni 14 September ke 15 September?"... Soalan bangang yang terpancul dari mulut mamat tu selayaknya dikasi makan kasut pink aku nih... Soalan ko ni boleh buat orang yang hidup ni... Hidup nyawa2 ikan... Kemudian mati... Kemudian hidup balik nak hempok kepala ko yang bebal tu!... Harapkan rambut aje bersarang kat kepala tapi otak kecik macam burung unta... Saat ni pon muka HH dah panjang macam Keretapi Tanah Melayu...

Tepat jam 23:55... Pergilah segera penantian ku... Tinggallah di sini kisah suka dan lara ku... Biarpun hanya aku sahaja yang tahu... Berilah aku sinar bahagia yang dah lama ku tunggu... Bersama Flight D7 236 telah menerbangkan aku... Jauh ke bumi Kangaroo... Yahooo... Hip!... Hip!... Hurayyyy!... Up!... Up!... On the air!...


------------------------ BERSAMBUNG ------------------------


Kisah Terdahulu > Spring In Perth, Australia - Preparation

6 comments:

  1. He He He... Sabo2... Tak kan lari koala dikejar...

    ReplyDelete
  2. waitinggggg.... arghhhhh.......

    ReplyDelete
  3. "Kasut pink aku pon dah memancor2 untuk disarung...Yeah!." ? matilah carik pasal ahahah

    ReplyDelete
  4. tertarik dgn mamat g berkot dan ber tie tu....cakap bukan mai gah...tahu serba serbi berkenaan malaikat bagai tapi Solat? hurmm....dorang musafir kot

    ReplyDelete
  5. dulu JM ke Perth..semasa check in dorang tak tanya pasal ETA tu maybe dah ada dalam sistem so lepas camtu je...sampai di Aiport Perth pun sama..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...